ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καβάλα: Έφτιαξε ολόκληρο… μουσείο με λαθρανασκαφές

fonirodopis.gr

ΑΡΧΑΙΑ

Πλήθος πολύτιμα ευρήματα από όλες τις εποχές της Ιστορίας περιλάμβανε το αχανές αυτοσχέδιο μουσείο που είχε δημιουργήσει στο σπίτι του στην κοινότητα του Νέου Ξεριά στην Καβάλα ένας ηλικιωμένος! Τώρα, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας ερευνούν πού έγιναν οι λαθρανασκαφές, πώς έφτασαν στα χέρια του τα αρχαία αντικείμενα και ανήκει σε ευρύτερο κύκλωμα αρχαιοκαπήλων.

Οι δυο ανιχνευτές μετάλλων που βρέθηκαν κατά την διάρκεια επιχείρηση των ανδρών της Ο.Π.Κ.Ε. στο σπίτι του 69χρονου μαζί με ένα σκαπτικό εργαλείο, δείχνουν ότι και ο ίδιος έκανε παράνομες ανασκαφές, ενώ οι δυο μεγεθυντικοί φακοί που χρησιμοποιούσε φανερώνουν ότι μελετούσε προσεκτικά τα ευρήματα και είχε τις γνώσεις για να τα ταξινομήσει. Όλα όσα βρέθηκαν, εξετάστηκαν από αρχαιολόγο που επιβεβαίωσε ότι εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και θα παραδοθούν στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων για να χρονολογηθούν και να εκτιμηθεί η πολιτιστική και οικονομική αξία τους.

Ο ηλικιωμένος οδηγήθηκε στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καβάλας, που του άσκησε δίωξη για παραβάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και περί όπλων και για υπεξαίρεση. Η έρευνα που έγινε στην οικία του οργανώθηκε μετά από πληροφορίες που ανέφεραν ότι έχει στην κατοχή του μεγάλο αριθμό αντικειμένων των αρχαίων, ρωμαϊκών, βυζαντινών και οθωμανικών χρόνων. Μόνο τα νομίσματα που βρέθηκαν, φτάνουν τα 715, με 504 από αυτά να προέρχονται από τους αρχαίους και ρωμαϊκούς χρόνους, 120 από τη βυζαντινή περίοδο, 73 από την οθωμανική και για άλλα 18 δεν έχουν εξακριβωθεί η χρονολογία και η προέλευση.

Όσον αφορά τα αρχαία αντικείμενα, κατασχέθηκαν πέντε αγγεία, μεγάλος αριθμός από τεμάχια αρχαίων αμφορέων και αγγείων, οκτώ στάμνες, χύτρες, κανάτες και δοχεία, 15 όστρακα και έξι τεμάχια από πίθους, τρία ολόκληρα πινάκια και ένα τεμάχιο, ένα χάλκινο δαχτυλίδι, ένα  ηλιακό ρολόι, ένας κυκλικός πήλινος πλίνθος, έξι σφαιρίδια, ένα πώμα από πυξίδα, ένα πήλινο κυκλικό σφοντύλι, μια μικρογραφία ληκύθου, δυο πήλινα λυχνάρια, διάφορα γυάλινα, πήλινα, μολύβδινα, χάλκινα και σιδερένια αντικείμενα

Η «συλλογή» περιλάμβανε ακόμη μια αιχμή αρχαίου σιδερένιου δόρατος, επτά αιχμές αρχαίων βελών και μια χάλκινη αιχμή τόξου, 14 γυάλινα και χάλκινα βραχιόλια βυζαντινής εποχής, ένα οθωμανικό έγγραφο, ένα παλαιοχριστιανικό κιονόκρανο, αλλά και είδη οπλισμού στην πλειοψηφία τους οξειδωμένα. Μεταξύ αυτών, ήταν τρία περίστροφα, δυο πιστόλια, δυο μονόκαννα όπλα, μια κάννη και ένα τμήμα κάννης πολεμικού τυφεκίου, ένας επικρουστήρας, δέκα γεμιστήρες, 54 πολεμικά φυσίγγια, εννέα κάλυκες πολεμικού όπλου, μια θήκη σπάθας και μια ξίφους και μια ξιφολόγχη.

Σχολιάστε

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ