ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Αλαλούμ» για τα πετρέλαια: Ο Λαφαζάνης θέλει Ρωσία, ο Καμμένος ΗΠΑ

fonirodopis.gr

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ

Την στήριξη του φυσικού αερίου Turkish Stream, που σχεδιάζεται να φθάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, έκανε σαφή ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, υποστηρίζοντας ότι, αν δεν προχωρήσει το πρότζεκτ του αγωγού, θα υπάρξει μονοπώλιο διασύνδεσης της Ρωσίας με την Ευρώπη μέσω Γερμανίας, το οποίο «θα ενίσχυε περαιτέρω τη γερμανοποίηση της Ευρώπης και δεν θα βοηθούσε την ισότιμη συνεργασία χωρών και λαών».

Τόνισε ακόμη ότι «η Ελλάδα δεν είναι δορυφόρος κανενός, δεν είναι υποτελής ενεργειακά σε καμία μεγάλη δύναμη ή σε καμία συμμαχία χωρών. Η Ελλάδα θέλει να ασκήσει ανεξάρτητη εθνική ενεργειακή πολιτική, που να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον».

Ο κ. Λαφαζάνης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων για το ταξίδι του στη Ρωσία, επανέλαβε τις απόψεις του για τις ιδιωτικοποιήσεις και τον ΟΛΠ, ξεκαθαρίζοντας ότι «ισχύουν στο ακέραιο. Είναι απόλυτα έγκυρες και δεδομένες», ενώ για τα ενεργειακά επανέλαβε ότι καμία ιδιωτικοποίηση δεν θα γίνει, ούτε σύμπραξη.

Ο υπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα την τοποθέτηση του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων του Αιγαίου με τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας: «Δεν θέλω να σχολιάσω δηλώσεις συναδέλφων από την κυβέρνηση».

Ανακοίνωσε ωστόσο ότι ρωσικές εταιρείες θα συμμετάσχουν στις έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης ενώ, απαντώντας σε ερώτηση για την προοπτική ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο, δήλωσε: «Θα πρέπει να οριοθετηθούν οι θαλάσσιες ζώνες με βάση το διεθνές δίκαιο. Αυτή η οριοθέτηση είναι πάγια επιλογή και θέση της κυβέρνησης και θα ωφελήσει τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία. Βεβαίως, σε περιοχές που δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι η Τουρκία έχει καμία νόμιμη δυνατότητα διεκδίκησης, υπάρχει ανά πάσα στιγμή δυνατότητα, εντός των 6 μιλίων, κάθε χώρα να κάνει έρευνα για υδρογονάνθρακες. Μιλάμε για τις περιοχές που χρειάζονται οριοθέτηση, δεν είναι όλο το Αιγαίο, είναι οι περιοχές όπου συνορεύουν οι θαλάσσιες δυνατότητες της ηπειρωτικής Τουρκίας με τα ελληνικά νησιά. Εκεί χρειάζεται οριοθέτηση, την οποία επιδιώκουμε με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας. Και τόνισα την ανάγκη να υποβοηθηθεί από την ΕΕ η οριοθέτηση των ζωνών στο Αιγαίο».

Προφανώς, η επιθυμία του κ. Καμμένου δεν συναντά εκείνη του υπερυπουργού, ο οποίος έκανε σαφή την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει ένα «νέο κεφάλαιο στις ενεργειακές σχέσεις Ρωσίας – Ελλάδας» και όχι μόνο.

Το ταξίδι του κ. Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα αναμένεται να έχει πολιτική σημασία, αφού ο κ. Λαφαζάνης τόνισε -αναφερόμενος στην πιθανή επέκταση του αγωγού Turkish Stream που σχεδιάζει η Ρωσία εντός της χώρας μας- ότι «σε λίγο, πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα μπορεί να ανακοινώσει την τελική της θέση αναφορικά με το έργο», αφήνοντας να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς ότι οι ανακοινώσεις μπορεί να γίνουν στο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα στις 8 Απριλίου.

Υπογράμμισε, δε, ότι χρειαζόμαστε πολιτική απόφαση για όλες αυτές τις αποφάσεις, ενώ ανέφερε και την πιθανή ανακοίνωση για την άρση των εισαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

protothema.gr

Σχολιάστε

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ