ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δικό σου είναι μόνο ότι μπορείς να προστατέψεις

fonirodopis.gr

ΕΥΡΩΠΗΈλεγα να μη διαλέξω το δρόμο της επικαιρότητας αλλά δεν μ’ αφήνουν να αγιάσω. Το μυαλό μου έχει κολλήσει στα γεγονότα της Ουκρανίας και δεν μπορεί να ξεκολλήσει. Όλα γίνονται τόσο γρήγορα που το μόνο που φαντάζεσαι είναι ότι ήταν προσχεδιασμένα.

Πρόεδροι φεύγουν και καινούριες κυβερνήσεις έρχονται. Ο ένας είναι ο νόμιμα εκλεγμένος και κρύβεται στη Ρωσία γιατί λέει πως κινδυνεύει η ζωή του. Έγινε πραξικόπημα ισχυρίζεται η πλευρά των φιλορώσων, έγινε επανάσταση αντιτείνεται η άλλη πλευρά. Δεν είμαι σε θέση, και δε θέλω να σχολιάσω ως πολιτικός την κατάσταση στη γείτονα χώρα αυτό που φαίνεται όμως και δε χωράει αμφιβολία είναι πως ισχύει το δίκαιο του δυνατού.

Η καθημερινότητα μας κάνει πολύ συχνά να ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει κανένα άλλο δίκαιο εκτός από το δίκαιο των δυνατών. Δυστυχώς ούτε οι δημοκρατίες έτσι όπως έχουν εξελιχθεί ούτε και οι διεθνείς Οργανισμοί έχουν καταφέρει να φέρουν δικαιοσύνη όπως αυτή εκφράζεται από τη θεωρία της. Το δίκαιο του ισχυρού ίσχυε και θα ισχύει για πάντα.

Παράνομη λένε οι δυτικοί, Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι, η επέμβαση στην Κριμαία από πλευρά της Ρωσίας. Τα συμφέροντα της στην περιοχή και την προστασία των Ρώσων πολιτών από ακροδεξιούς εθνικιστές λέει προσπαθεί να διαφυλάξει η Ρωσία. Ποιος έχει δίκιο; Οι δυτικοί, μέσω των Οργανισμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ προσπαθούν να πείσουν τους Ρώσους αλλά και την κοινή γνώμη ότι δεν είναι δυνατόν εν μέσω 21ου αιώνα να επαναπροσδιοριστούν τα σύνορα στην Ευρώπη. Ωραία ακούγετε αυτό και πολύ δίκαιο. Που ήταν όμως όλοι αυτοί οι σωτήρες στη Γιουγκοσλαβία; Που ήταν στη Λιβύη; Που ήταν στη Συρία; Που ήταν στην Κύπρο; Αυτό απαντά και η απέναντι πλευρά ως επιχείρημα, υπάρχει δεδικασμένο όπως θα λέγανε και οι νομικοί, έχει ξαναγίνει στο παρελθόν και με μεγάλη επιτυχία. Βέβαια το άδικο δε γεννά δίκαιο όπως θα ξανάλεγαν οι φίλοι μας οι νομικοί αλλά το είπαμε στην αρχή το δίκαιο είναι με τους δυνατούς.

Στην ουσία αυτό που θέλουν να πουν είναι δεν μπορεί όποιος θέλει έτσι αυθαίρετα να επεμβαίνει και να αλλάζει τους χάρτες χωρίς την άδεια τους. Το βασικό πρόβλημα είναι πρόβλημα εξουσίας, ποιος κάνει κουμάντο δηλαδή. Ποιος θα θέσει τον εαυτό του και τη χώρα του σε καλλίτερη μοίρα στον παγκόσμιο χάρτη.

Οι μοναδικοί που δεν ρωτούνται σε όλο αυτό είναι οι Ουκρανοί. Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι υπάρχει πρόβλημα συμβίωσης των εθνοτήτων που ζουν στην Κριμαία ή και σε όλη την Ουκρανία; Πως ζούσαν τόσα χρόνια; Η κατάρα των Ουκρανών είναι ότι ζουν στην Ουκρανία. Ζούνε δηλαδή σε μια χώρα που γεωγραφικά καλείται να παίξει δύο σημαντικούς ρόλους.

Πρώτον αποτελεί, μέσω της χερσονήσου της Κριμαίας, την έξοδο του Ρωσικού στόλου στη θάλασσα. Δεύτερο και σημαντικότερο από όλα είναι ότι από το έδαφος της περνάει ένα τεράστιο δίκτυο αγωγών παροχής φυσικού αερίου που τροφοδοτεί όλη την Ευρώπη.

Αποτελεί δηλαδή κομβικό σημείο για την παροχή ενέργειας. Τα συμφέροντα λοιπόν που παίζονται στην περιοχή αυτή είναι πολλά και οικονομικά και στρατηγικά. Ιστορικά όσες μικρές χώρες εμπλέκονται σε ενεργειακά συμφέροντα είναι καταδικασμένες είτε σε φτώχεια είτε σε πολιτικές αναταραχές. Αυτό που βιώνει  με λίγα λόγια ο λαός της Ουκρανίας είναι ο χορός που αποφάσισαν να στήσουν στα χωράφια της, τα βουβάλια.

Εδώ στην Ελλάδα από τις κουβέντες που έχω με φίλους και από αυτά που ακούω γενικά από τον κόσμο, τα αισθήματα μας είναι φιλορωσικά. Ίσως λόγω της ορθοδοξίας, ίσως λόγω των παλιννοστούντων Ποντίων, ίσως γιατί επιτέλους κάποιος πήγε κόντρα με σοβαρές αξιώσεις απέναντι στους Δυτικούς και κυρίως στους  Αμερικανούς.

Μέχρι εδώ συμφωνούμε όλοι, θα πρέπει όμως να δούμε πιο καθαρά το τι γίνεται στην Ουκρανία και ειδικότερα στην Κριμαία. Η Βουλή της Κριμαίας, η τοπική διοίκηση δηλαδή,  αποφάσισε να αρνηθεί την κυβέρνηση του Κιέβου και να προκηρύξει δημοψήφισμα για την προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσία.

Θα πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι τι σημαίνει αυτό και τι μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και σε άλλες χώρες. Ας υποθέσουμε ότι αποφασίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου να κάνει δημοψήφισμα για την απόσχιση της από την Ελλάδα και να λειτουργεί ως αυτόνομο Κράτος, πως θα λειτουργούσαν τότε οι διεθνείς οργανισμοί; Θα έπαιρναν άμεσα θέση ή θα μπαίναμε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης; Για να επιστρέψουμε στην ουσία του τίτλου, Δικό σου είναι μόνο ότι μπορείς να προστατεύσεις.

Λάζαρος Νικολάου
stokentri@gmail.com

Σχολιάστε

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ