ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

4 άξονες για την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη παρουσίασε η Φελίνα Καζάκου

fonirodopis.gr

ΚΑΖΑΚΟΥ - ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η έναρξη διαλόγου του δημοτικού συνδυασμού «Εμείς… η πόλη» με τους θεσμικούς φορείς της περιοχής ξεκίνησε αργά το απόγευμα της Τετάρτης 5 Μαρτίου 2014 στην αίθουσα εκδηλώσεων του δευτέρου ορόφου της Λέσχης Κομοτηναίων,  με θέμα «Ανασύνταξη της τοπικής οικονομίας».

Στη συζήτηση παρουσιάστηκαν προτάσεις της υποψήφιας δημάρχου Κομοτηνής, επικεφαλής του συνδυασμού «Εμείς… η πόλη», κ. Φελίνας Καζάκου-Βρούζου για την ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση της τοπικής αγοράς και οικονομίας.

Στη διαβούλευση συμμετείχαν οι: Νίκος Αγγελίδης, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης,  Αργύρης Αργυρόπουλος, πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Βεζυργιαννίδης Μιχάλης, πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ροδόπης, Βαρτζόπουλος Ευάγγελος, εκπρόσωπος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ν. Ροδόπης, Δέσποινα Χατζημάνου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης, Αντώνης Φραντζής, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, Βεζυργιαννίδης Ιωάννης, πρόεδρος Συλλόγου Διπλ. Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων, Χατζηαθανασίου Γεώργιος, εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, Μαργαρίτης Παναγιώτης, Α’ αντιπρόεδρος ΕΒΕΡ,  Κασάπης Γιώργος, αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, Γιουφτσιάδης Νίκος, μέλος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, Κιλτσίκης Γιάννης, πρόεδρος Σωματείου Καφεποτοπωλών Ροδόπης, Καρά Χουσεϊν, πρόεδρος Αργυροχρυσοχόων, Ανέστης Βαφειάδης, εκπρόσωπος Σωματείου Εστιατόρων.

ΚΑΖΑΚΟΥ - ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βρισκόμαστε στον πυρήνα μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης, που πλήττει οριζόντια τόσο την Κοινωνία όσο και τις θεσμικές εκπροσωπήσεις της όπως είναι το Κράτος, αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μέσα στο περιβάλλον που ορίζει αυτή η κρίση, καλούμαστε ως δημοτικός συνδυασμός, να καταρτίσουμε ένα σχέδιο δράσης με σκοπό  να αντιμετωπίσει μια σειρά από σοβαρά προβλήματα.  Προβλήματα που έχουν να κάνουν με τα  οικονομικά  του ίδιου του Δήμου που έχουν προκύψει  από την ευρύτερη συγκυρία και τις συνεχείς μειώσεις των χρηματοδοτήσεων του ετήσιου προϋπολογισμού του Δήμου, που αποτελούν τροχοπέδη στην οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης της περιοχής. Όπως επίσης και με τα  μεγάλα κοινωνικά πλήγματα που προκαλεί καθημερινά σε όλο και περισσότερους πολίτες η κρίση», τόνισε στην έναρξη της ομιλίας της η Φελίνα Καζάκου- Βρούζου, υποψήφια δήμαρχος Κομοτηνής, επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Εμείς… η πόλη».

Η κ. Καζάκου σημείωσε πως στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, «καλούμαστε να προτάξουμε  ολοκληρωμένες δημοτικές πολιτικές που θα εδραιώσουν σταθερές συνθήκες και δομές ουσιαστικής Κοινωνικής Πολιτικής.

ΚΑΖΑΚΟΥ - ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολιτικές που έχουν να κάνουν με την  καθημερινότητα του πολίτη, που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια τόσο στην Κομοτηνή όσο και στους οικισμούς, έχει μετατραπεί από αυτονόητη πραγματικότητα, σε ζητούμενο. Μια πόλη χωρίς ταυτότητα, μια πόλη βρώμικη, δύσκολη στις μετακινήσεις, χωρίς την απαραίτητη αστική ασφάλεια (επαρκή φωτισμό, διαβάσεις, ασφαλείς παιδικές χαρές, αδέσποτα), μια πόλη που δεν επενδύει στην πολυπολιτισμικότητα και το πανεπιστήμιο της.

Πολιτικές για την ουσιαστική εφαρμογή της νέας αρχιτεκτονικής του  «Καλικρατικού» Δήμου. Ένα  σχήμα με πολύ περισσότερες και σύνθετες αρμοδιότητες, διπλάσιοι οικισμοί με διαφορετικά επιμέρους προβλήματα. Μια νέα αρχιτεκτονική που αν λάβει κανείς υπ’ όψιν  του έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά που  μπορούν να αποτελούν τα πλεονεκτήματα  ενός ολοκληρωμένου Δήμου που περιλαμβάνει και επεκτείνεται από τον ορεινό όγκο στην ημιορεινή και πεδινή περιοχή του αστικού κέντρου του Δήμου μας και φυσικά την παραλιακή ζώνη».

«Έχοντας μια ολοκληρωμένη αντίληψη των προβλημάτων αναζητούμε και προσπαθούμε να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα δράσης και τοπικής ανάπτυξης, με την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών πηγών.   Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι εφικτό, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί ένας ολοκληρωμένος και ουσιαστικός σχεδιασμός με την συνεργασία όλων εκείνων  παραγωγικών φορέων που αποτελούν τους βασικούς συνεργάτες και εταίρους της προσπάθειας να δοθούν νέες προοπτικές για τον δήμο μας.

Γι αυτό εμείς στο συνδυασμό μας  αποφασίσαμε να κάνουμε αυτόν τον ανοιχτό κοινωνικό διάλογο με όλους τους εκπροσώπους των φορέων, οργανώσεων και κοινωνικών ομάδων. Πρόθεση μας είναι οι προτάσεις, οι νέες ιδέες και γνώμες να ενσωματωθούν στο τελικό σχέδιο δράσης. Οι αναφορές που θα γίνουν αφορούν τις ιδέες  και τις προτάσεις για τις οποίες είμαστε εδώ προκειμένου να συζητήσουμε, να διορθώσουμε, να συμπληρώσουμε».

Η κ. Καζάκου αναλύοντας τις προτάσεις του συνδυασμού για την τοπική οικονομία και ανάπτυξη έκρινε απαραίτητο ότι θα πρέπει να κινηθούν σε τέσσερις βασικούς άξονες που έχουν να κάνουν με:

  1. Προώθηση και κίνητρα για νέες επενδύσεις (π.χ. μειώσεις δημοτικών τελών, προβολή και προώθηση τουριστικών επιχειρήσεων μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου)
  2. Αγροτική ανάπτυξη-προώθηση και στήριξη πρωτογενούς τομέα (Δομή Αγροτικής Επιχειρηματικότητας
  3. Τουριστική αξιοποίηση και ανάδειξης της περιοχής – Επένδυση στην πολυπολιτισμικότητα
  4. Συνεργασία του Δήμου με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

«Το στοίχημα είναι μεγάλο, αλλά σ’ ένα πλέον ανταγωνιστικό περιβάλλον και υπό την παρούσα δυσχερή οικονομική συγκυρία, χρειάζεται άμεση ανταπόκριση για μία ολοκληρωμένη, ιεραρχημένη και σταδιακή υλοποίηση ενός προγράμματος βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής, που θα σέβεται το περιβάλλον, τους πολίτες του Δήμου και θα προσφέρει ανταγωνιστικά προϊόντα (γεωργικά, τουριστικά, εμπορικά) στους απαιτητικούς πλέον επισκέπτες/τουρίστες/καταναλωτές» σημείωσε κλείνοντας η κ. Καζάκου, τονίζοντας  παράλληλα πως «η αδράνεια, ο αρνητισμός και η μη συμμετοχή στα κοινά είναι τροχοπέδη».

Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων αφού χαιρέτισαν την πρωτοβουλία του δημοτικού συνδυασμού και ευχήθηκαν καλή επιτυχία στην κυρία Καζάκου, κατέθεσαν  μια σειρά από προτάσεις σε ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν σε θέματα  ανάπτυξης, απασχόλησης, προσέλκυσης τουριστών και ποιότητας ζωής στην Κομοτηνή και στους οικισμούς της. Ζητήματα  για την καλύτερη λειτουργία της πόλης και την προσπάθεια αναβάθμισης του βιοτικού επιπέδου των δημοτών.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Αργύρης Αργυρόπουλος πρότεινε σε όλες τις επιτροπές που αφορούν επαγγελματίες να υπάρχει στα μέλη και ένας επαγγελματίας. «Δε μπορεί ένας δημόσιος υπάλληλος να αφουγκράζεται τα προβλήματα των επαγγελματιών» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Διαβούλευση με επαγγελματίες και θεσμοθέτηση πολιτιστικών εκδηλώσεων με σκοπό την προσέλκυση τουρισμού και δημιουργία μηχανισμών πάταξης του παρεμπορίου», πρότεινε η Δέσποινα Χατζημάνου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Νικόλαος Αγγελίδης, πρότεινε τη δημιουργία brand name για την πόλη της Κομοτηνής ενώ παράλληλα τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει σύνδεση με την επιχειρηματικότητα για την εκταμίευση πόρων από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Τέλος ο κ. Μιχάλης Βεζυργιαννίδης, πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ροδόπης, σημείωσε πως οφείλει ο δήμος να αναδείξει τον ρόλο και τη σημασία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, «αυτή τη στιγμή ο δήμος Κομοτηνής είναι απών, θα πρέπει για να προσελκύσουμε τουρισμό όχι μόνο από γειτονικές πόλεις αλλά και από όμορα κράτη να αναδείξουμε τη σημασία του και να υπάρξει συνέργια όλων των φορέων σ ‘αυτή την κατεύθυνση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ