ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ταφή ή καύση των νεκρών;

fonirodopis.gr

ΠΑΝΤΕΛΗΜΩΝΟ θόρυβος για την καθιέρωση της καύσης των νεκρών είναι συνεχής και επανέρχεται περιοδικά στο προσκήνιο. Με το σύντομο αυτό άρθρο, θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε τη θέση της Ορθοδόξου Εκκλησίας επί του ζητήματος, ως απάντηση στους θιασώτες της καύσεως, καθ’ ότι ο Ελληνικός Λαός στη συντριπτική του πλειοψηφία παραμένει αδιάφορος σε αθεϊστικές και μηδενιστικές αντιλήψεις που επιχειρούνται να του επιβληθούν άνωθεν, προωθώντας την αποσύνδεση της Εκκλησίας από την κοινωνική ζωή.

1) Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ασχολήθηκε διεξοδικώς με το ζήτημα αυτό σε δύο συνεδριάσεις της (12-5-2010 και 22/23-6-2010). Η Ιεραρχία διακήρυξε ότι εμμένει σε προηγούμενη απόφαση της, σύμφωνα με την οποία :

α) Για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς η Εκκλησία γνωρίζει και συνιστά ως μοναδικό τρόπο αποσυνθέσεως του νεκρού σώματος την ταφή, σύμφωνα με την αγία Διδασκαλία της και της απ’ αιώνων Παραδόσεως της, και

β) δεν έχει αντίρρηση για την καύση των νεκρών για τους ετεροδόξους και ετεροθρήσκους.

Η παραπάνω απόφαση στηρίζεται σε ισχυρά και αναντίλεκτα επιχειρήματα (θεολογικά, ιστορικά, κοινωνικά) που αναλύθηκαν από ειδικούς ερευνητές και επιστήμονες.

2) Εμείς θα περιοριστούμε να δώσουμε μια συνοπτική απάντηση στο ΓΙΑΤΙ αναγνωρίζει η Εκκλησία μας μόνο την ταφή και δεν επιτρέπει την αποτέφρωση των νεκρών. Η ταφή αποτελεί ΠΡΑΞΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΥ προς το ανθρώπινο σώμα. Σύμφωνα με τον Θεόπνευστο λόγο του Αποστόλου Παύλου, το σώμα μας είναι «ναός του Αγίου Πνεύματος» (Α’ Κορ. στ,19). Η λατρευτική και μυστηριακή παράδοση της Εκκλησίας μας απευθύνεται στον όλον άνθρωπο και δεν περιορίζεται στην ψυχή του, π.χ. με το άγιο Βάπτισμα και το Ιερό Χρίσμα αγιάζεται το σώμα του ανθρώπου που βυθίζεται στην κολυμβήθρα και σφραγίζεται με το Άγιο Μύρο.

Ο αγιασμός γίνεται πιο φανερός στα ιερά λείψανα των Αγίων, τα οποία διατηρούν τη χάρη του Θεού και γι’ αυτό θαυματουργούν. Χαρακτηριστικοί είναι οι λόγοι του Θεοπνεύστου Αποστόλου των Εθνών Παύλου : «Αυτός δε ο Θεός της ειρήνης άγιασαι υμάς ολοτελείς, και ολόκληρον υμών το πνεύμα και η ψυχή και το σώμα αμέμπτως εν τη παρουσία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού τηρηθείη» (Α’ Θεσ. 5,23). Δηλαδή, είθε αυτός ο Θεός, από τον οποίο πηγάζει η πραγματική ειρήνη, να σας αγιάσει ολόκληρους, και ολόκληρος ο νους σας και η ψυχή και το σώμα σας, να διαφυλαχθούν άμεμπτα κατά την παρουσία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Επιτρέπεται, λοιπόν, να κάψουμε το σώμα μας, το οποίο καλούμαστε να διατηρήσουμε άμεμπτο, μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία;

Επιπλέον, η καύση αποτελεί βίαιη πράξη κατά του σώματος του νεκρού, αλλά και εναντίον της φύσεως, αφού το φυσικό είναι η αποσύνθεση. Μας βεβαιώνει ο Θείος λόγος «γη ει και εις γην απελεύση» (Γεν. 3,19). Το σώμα του ανθρώπου διαλύεται φυσιολογικά μέσα στην ύλη από την οποία πλάσθηκε. Κάθε άλλη πρακτική αποτελεί ασέβεια και βεβήλωση.

3) Θεμελιώδης και βασική αλήθεια της πίστεώς μας είναι η ανάσταση των νεκρών, όπως διατυπώνεται στο ιερότατο Σύμβολο της Πίστεως : «προσδοκώ ανάστασιν νεκρών». Κατά τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου μας, το σώμα πρόκειται να αναστηθή μεταμορφωμένο και ανακαινισμένο, για να ενωθή με την αθάνατη ψυχή και να ζήση ο άνθρωπος αιωνίως.

Ο Απόστολος Παύλος σε όσους αμφισβητούν την ανάσταση των νεκρών, προβάλλει το παράδειγμα του σπόρου : «εκείνο που σπέρνεις δεν λαμβάνει ζωή, αν δεν αποθάνει και δε σαπίσει μέσα στη γη, ούτω και η ανάστασις των νεκρών σπείρεται εν φθορά, εγείρεται εν αφθαρσία» (Α’ Κορ. 15,42). Έτσι, κατ’ αναλογίαν θα γίνη και η ανάσταση των νεκρών. Σπέρνεται το σώμα στον τάφο, σε κατάσταση φθοράς και εγείρεται σε κατάσταση αφθαρσίας. Με τηνταφή τοποθετούμε το σώμα στη γη σαν σπόρο με ελπίδα βλαστήσεως και καρποφορίας. Αντίθετα, η καύση του σώματος υποδηλώνει ότι το σώμα παραδίδεται στην πλήρη εξαφάνιση και αιώνια απώλεια.

4) Οι ιεροί Ευαγγελιστές κατέγραψαν με την επιστασία του Αγίου Πνεύματος, τα σχετικά με την Θεόσωμη ταφή του Κυρίου το Μεγάλο Σάββατο. Έκδηλη η ιερότητα της πράξεως αυτής που υπογραμμίζει το χρέος της αγάπης και της τιμής που δια της ταφής αποδίδουμε στους νεκρούς μας. Αυτή την αρχαιότατη παράδοση υιοθέτησε η Εκκλησία και πιστά τηρεί 2000 χρόνια τώρα. Αδιάψευστος μάρτυρας η ύπαρξη των κατακομβών. Αν εφαρμοζόταν η καύση των νεκρών, η Εκκλησία θα στερούταν του πλήθους των ιερών λειψάνων, τα οποία κατέχει ως ύψιστη ευλογία και πηγή αγιασμού των πιστών μελών της.

5) Συνοψίζοντας, ισχυριζόμαστε ότι για τους ορθοδόξους χριστιανούς δεν υπάρχει δίλημμα στο θέμα ταφή ή καύση των νεκρών. Η καύση οδηγεί στην πυρά πατροπαράδοτες και αιώνιες αξίες. Η ταφή αποτελεί θέμα τιμής και σεβασμού, έκφραση πίστεως και ελπίδος, δείγμα αφοσιώσεως στην Παράδοση της Εκκλησίας μας. Απέναντι στη μηδενιστική απαισιοδοξία και καταστροφική μανία των υποστηρικτών της καύσεως των νεκρών, αντιπαραθέτουμε τη δέουσα τιμή προς το ανθρώπινο πρόσωπο ως ψυχοσωματική ενότητα και την ελπιδοφόρα πίστη μας στην αέναη μεταθανάτια συνέχιση της ζωής.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η υποκρισία των ηγετών της μειονότητας

Κάποια στιγμή η υποκρισία των προβεβλημένων στελεχών της μειονότητας θα πρέπει να σταματήσει, γιατί μόνο με ειλικρίνεια μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

Την υποκρισία των ηγετών της μειονότητας στηλιτεύουν μειονοτικοί αναγνώστες της εφημερίδας μας με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Υφυπουργού Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν στη Θράκη.

Ειδικότερα, όπως μας αναφέρουν, γνωστό και ιδιαίτερα προβεβλημένο στέλεχος της μειονότητας υποδέχθηκε τον Τούρκο ΥΦΥΠΕΞ στο 1ο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, όπου τον ξενάγησε και τον ενημέρωσε για ζητήματα της μειονοτικής εκπαίδευσης.

Ο ίδιος κατέχει περίοπτη θέση σε μειονοτικό σωματείο, το οποίο κατά καιρούς προτρέπει τους μειονοτικούς συμπολίτες μας να εγγράφουν τα παιδιά τους στα μειονοτικά δημοτικά και στα δύο μειονοτικά Γυμνάσια – Λύκεια της Θράκης.

Αναρωτιούνται λοιπόν οι μειονοτικοί αναγνώστες μας που επικοινώνησαν μαζί μας:

Ενημέρωσε άραγε τον Τούρκο ΥΦΥΠΕΞ ότι ο ίδιος επέλεξε για τα παιδιά του να φοιτήσουν σε δημόσια Γυμνάσια – Λύκεια και όχι σε μειονοτικά;

Είναι ηθικό το εν λόγω στέλεχος να επιλέγει για τα παιδιά του την δευτεροβάθμια δημόσια εκπαίδευση και την ίδια ώρα να παροτρύνει τους υπόλοιπους να στείλουν τα παιδιά τους σε μειονοτικά σχολεία;

Κάποια στιγμή εκτιμούμε ότι η υποκρισία των προβεβλημένων στελεχών της μειονότητας πρέπει να σταματήσει, γιατί μόνο με ειλικρίνεια μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν σε ορισμένους τομείς, όπως αυτός της εκπαίδευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης για Νυμφαία: «Κυβερνητικό αλαλούµ µε το άνοιγµα των συνόρων»

«Για ακόµη µία φορά αποδείχτηκε ότι η κυβέρνηση όχι µόνο δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο για το άνοιγµα του τουρισµού αλλά και ότι είναι επικίνδυνη για τα συµφέροντα των επαγγελµατιών του κλάδου»

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

Να ανοίξει άµεσα και οριστικά ο Συνοριακός Σταθµός της Νυµφαίας, καλεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης ο οποίος κάνει λόγο για «κυβερνητικό αλαλούμ» και για μια κυβέρνηση «επικίνδυνη για τα συμφέροντα των επαγγελματιών του τουρισμού».

Αναλυτικά, αναφέρει:

«Κυβερνητικό αλαλούµ µε το άνοιγµα των συνόρων! Για ακόµη µία φορά η Κυβέρνηση αποδείχτηκε πλήρως ανακόλουθη στις υποσχέσεις της. Για ακόµη µία φορά αποδείχτηκε ότι όχι µόνο δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο για το άνοιγµα του τουρισµού αλλά και ότι είναι επικίνδυνη για τα συµφέροντα των επαγγελµατιών του κλάδου.

Παρά τις επιβεβαιώσεις του υπουργού και των κυβερνητικών βουλευτών της περιφέρειας ΑΜΘ ότι η Νυµφαία, η συνοριακή πύλη µε την Βουλγαρία, φέτος θα ανοίξει χωρίς προβλήµατα και περιορισµούς και δεν θα ξαναζήσουµε τις περσινές τραγελαφικές καταστάσεις… τελείως αιφνιδιαστικά την 14η Μαΐου τα σύνορα της Νυµφαίας έκλεισαν µε αποτέλεσµα να διαµαρτύρονται δεκάδες τουρίστες που θέλουν να εισέλθουν στην χώρα µας.

Το κλείσιµο αυτό βέβαια εκτός από τον τουριστικό κλάδο και όλους τους επιχειρηµατίες ξενοδοχειακών καταλυµάτων και εστίασης των παράλιων περιοχών που περιµένουν να δουλέψουν, επηρεάζει και πολλές οικογένειες µε φοιτητές ή εργαζόµενους από την άλλη πλευρά των συνόρων.

Το µόνο σίγουρο είναι ότι ο νοµός µας, µαζί µε τους γειτονικούς της ΑΜΘ, παραµένει χωρίς λογική εξήγηση αποκοµµένος και µε πολίτες και τουρίστες έρµαια στα κυβερνητικά πολιτικά παιχνίδια. Προειδοποιούµε την κυβέρνηση ότι δεν θα ανεχτούµε για δεύτερη φορά ενέργειες που οδηγούν στην τουριστική υποβάθµιση της περιοχής µας. Οι επαγγελµατίες του τουριστικού κλάδου βρίσκονται σε οριακή κατάσταση. Σοβαρευτείτε επιτέλους και µην δοκιµάζετε τις αντοχές τους! Να ανοίξει άµεσα και οριστικά ο σταθµός της Νυµφαίας!».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ενέργειες Τσαλικίδη για το άνοιγμα της Νυμφαίας

«Η αντίδραση των τοπικών οικονομικών φορέων και της κοινωνίας είναι απολύτως λογική», σημειώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, ο οποίος αναφέρει τις παρεμβάσεις που πραγματοποίησε

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

Απολύτως λογική χαρακτηρίζει ο Αντιπεριφερειάχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης την αντίδραση των τοπικών οικονομικών φορέων και της κοινωνίας για την προσωρινή απαγόρευση διέλευσης τουριστών από τον συνοριακό σταθμό Νυμφαίας.

Σε δήλωση του για τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε ο ίδιος για το άνοιγμα του συνοριακού σταθμού αναφέρει:

«H απρόσκοπτη λειτουργία του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας, με την τήρηση των προβλεπομένων υγειονομικών έλεγχων είναι επιβεβλημένη. Το ίδιο ζήτημα θέσαμε, επανειλημμένα, κατά το διάλογο με τους συναρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, καθ’ όλο το διάστημα εφαρμογής των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τον covid 19.

Η αντίδραση των τοπικών οικονομικών φορέων και της κοινωνίας για την προσωρινή απαγόρευση της διέλευσης ταξιδιωτών από το συνοριακό σημείο είναι απολύτως λογική. Η οικονομία της περιοχής μας έχει δεχθεί καίρια πλήγματα. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και ισχυρά μέτρα προστασίας για την επιβίωση των δυναμικών κλάδων και επιχειρήσεων όπως είναι κι οι τουριστικές.

Ζήτησα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την άμεση άρση των απαγορεύσεων στη Νυμφαία. Σε επικοινωνία μας με τον Υπουργείο Ανάπτυξης και τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτη Σταμπουλίδη, αποφασίστηκε να διατεθεί προσωρινά για τις ανάγκες του ΕΟΔΥ, ο χώρος του μόνιμου σταθμού ελέγχων που δημιουργήσαμε με το ΥΠΑΝΕΠ και την Εγνατία Οδό κι είναι έτοιμος προς λειτουργία.

Τελικά η λύση για την λειτουργία της Νυμφαίας, δίνεται από τον μόνιμο σταθμό ελέγχου για το παραεμπόριο και τις ενέργειες που έως τώρα έχουν γίνει για να λειτουργήσει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΒΡΟΣ

Σακελλαροπούλου: «Η Ελλάδα δεν δέχεται απαράδεκτες διεκδικήσεις και απειλές από κανέναν»

Στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο βρέθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία ενημερώθηκε για την πορεία εργασιών κατασκευής του φράχτη

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

«Η Ελλάδα σέβεται την ειρηνική συνύπαρξη, τις σχέσεις καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο, ταυτόχρονα, όμως, δεν δέχεται απαράδεκτες διεκδικήσεις και απειλές από κανέναν», δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, όπου επισκέφθηκε ένα σημείο του αποτρεπτικού Φράχτη.

«Βρίσκομαι σήμερα κοντά σε όλους εκείνους που με αυταπάρνηση υπερασπίζονται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και εγγυώνται την ασφάλειά της. Η Ελλάδα, ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, σέβεται την ειρηνική συνύπαρξη, τις σχέσεις καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο. Ταυτόχρονα όμως δεν δέχεται απαράδεκτες διεκδικήσεις και απειλές από κανέναν», είπε η κ. Σακελλαροπούλου.

Αναφέρθηκε στα γεγονότα τον Μάρτιο του 2020 στις Καστανιές και σε άλλα σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Εβρο και σημείωσε: «Ελπίζω και εύχομαι γεγονότα όπως αυτά που έζησαν οι ακρίτες μας το 2020 με την εργαλειοποίηση της δυστυχίας κατατρεγμένων ανθρώπων να μην επαναληφθούν. Και η καλύτερη εγγύηση για αυτό είναι η αποφασιστικότητα, η ετοιμότητα και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που διακατέχουν το προσωπικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που έχουν αναλάβει τη φύλαξη των συνόρων μας, που είναι ταυτόχρονα και σύνορα της Ευρώπης».

Για την πορεία των εργασιών κατασκευής του Φράχτη την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημέρωσαν ο διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Αγγελος Χουδελούδης και ο υποστράτηγος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Πασχάλης Συριτούδης.

Η κ. Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε στρατιωτικό Φυλάκιο στην περιοχή Νέας Βύσσας όπου συνομίλησε με τους αξιωματικούς και τους στρατευμένους και μέλη της Frontex και στη συνέχεια μετέβη στο σημείο του Φράχτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 ώρες πριν

Η υποκρισία των ηγετών της μειονότητας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 ώρες πριν

ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης για Νυμφαία: «Κυβερνητικό αλαλούµ µε το άνοιγµα των συνόρων»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 ώρες πριν

Οι ενέργειες Τσαλικίδη για το άνοιγμα της Νυμφαίας

ΕΒΡΟΣ7 ώρες πριν

Σακελλαροπούλου: «Η Ελλάδα δεν δέχεται απαράδεκτες διεκδικήσεις και απειλές από κανέναν»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ7 ώρες πριν

Θετικές εξελίξεις για το άνοιγμα της Νυμφαίας, ανακοίνωσε ο Στυλιανίδης

YΓΕΙΑ8 ώρες πριν

Κορωνοϊός: 6 νέα κρούσματα στη Ροδόπη

ΞΑΝΘΗ8 ώρες πριν

Αντισημιτικό παραλήρημα Μετέ: Ανάρτησε σημαία της Τζιχάντ κατά του Ισραήλ!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ9 ώρες πριν

Διαδικτυακή εκδήλωση για τον τουρκικό φασισμό και το ρόλο του στην ευρύτερη περιοχή

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ9 ώρες πριν

Μιχάλης Αμοιρίδης για Νυμφαία: «Γνώριζαν αλλά δεν έκαναν τίποτα»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ11 ώρες πριν

Γραβάνης: «Το ISOBOX που δώρισαν τα Επιμελητήρια θα δώσει τη λύση για το άνοιγμα της Νυμφαίας»

ΕΒΡΟΣ7 ώρες πριν

Σακελλαροπούλου: «Η Ελλάδα δεν δέχεται απαράδεκτες διεκδικήσεις και απειλές από κανέναν»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ1 ημέρα πριν

Παραδοσιακή «πινελιά» στα Ελευθέρια Θράκης από τους Φιλοτέχνες Κομοτηνής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 ημέρα πριν

Χαρίτου: «Η χώρα μας πέτυχε όποτε άσκησε ενεργητική εξωτερική πολιτική»

ΡΟΔΟΠΗ1 ημέρα πριν

Παρουσία Στεφανή ο εορτασμός για τα 101 χρόνια από την απελευθέρωση της Κομοτηνής

ΡΟΔΟΠΗ2 ημέρες πριν

Ελευθέρια: Τη σεπτή εικόνα Θεομήτορος υποδέχθηκε η πόλη της Κομοτηνής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 ημέρες πριν

Δημοσιογράφος του BBC αποδόμησε το κυβερνητικό αφήγημα για τα εμβόλια και τον τουρισμό

ΡΟΔΟΠΗ3 ημέρες πριν

Η πόλη της Κομοτηνής γιορτάζει τα 101 χρόνια απελευθέρωσης της

ΕΚΚΛΗΣΙΑ3 ημέρες πριν

Παντελεήμων: «Τα φετινά Ελευθέρια να γίνουν αφετηρία εθνικής και πνευματικής ανάτασης»

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Θρόμβωση στο πόδι 11 μέρες μετά το AstraZeneca – «Πώς γλίτωσα τον ακρωτηριασμό»

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ4 ημέρες πριν

Επικήρυξαν με 300.000 ευρώ τους δολοφόνους 20χρονης στα Γλυκά Νερά

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x