ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

OΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγαλύτερη ανάπτυξη προβλέπει το ΔΝΤ για φέτος, κίνδυνος ο αποπληθωρισμός

fonirodopis.gr

ΔΝΤΤο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, για πρώτη φορά την τελευταία διετία, εν μέσω ενισχυμένης ζήτησης και αποθεμάτων στις προηγμένες οικονομίες.

Ωστόσο, το Ταμείο προειδοποίησε ότι οι πιο πλούσιες χώρες συνεχίζουν να αναπτύσσονται με ρυθμό μικρότερο του δυναμικού τους και πρόσθεσε τον αποπληθωρισμό στην μακρά λίστα με τους κινδύνους που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την εύθραυστη ακόμη ανάκαμψη.

Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 3,7% για την παγκόσμια οικονομία φέτος, αυξημένη κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τις προβλέψεις του Οκτωβρίου, και 3,9% για το 2015.

Το Ταμείο αναμένει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για τις προηγμένες οικονομίες φέτος, ενώ διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπου η αύξηση των εξαγωγών προς τις πλουσιότερες χώρες αναμένεται να αντισταθμιστεί από την αδύναμη εγχώρια ζήτηση.

«Η ανάπτυξη θα μετατοπιστεί από τις αναδυόμενες αγορές στις προηγμένες οικονομίες το διάστημα 2014–15» σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, όπως αναφέρει το Reuters.

Ένα από τα φωτεινά παραδείγματα θα είναι οι ΗΠΑ, μετά την συμφωνία στο Κογκρέσο για τον κρατικό προϋπολογισμό που μειώνει κάποιες από τις περικοπές δαπανών, που είχαν επιβαρύνει την εγχώρια ζήτηση.

Το Ταμείο αύξησε επίσης τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στην Βρετανία, προβλέποντας ρυθμό 2,4% για φέτος έναντι εκτίμησης για 1,9% που είχε δώσει τον Οκτώβριο.

Καλύτερες προοπτικές προέβλεψε και για την ιαπωνική οικονομία, εκτιμώντας ότι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα θα μετριάσουν τον αντίκτυπο από την αύξηση του φόρου κατανάλωσης που σχεδιάζεται να επιβληθεί την άνοιξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ