ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αποκαλύπτεται η ύπαρξη άγνωστου βασιλιά Βίκινγκ

fonirodopis.gr
viking

Ο ασημένιος θησαυρός, που βρέθηκε κοντά στο χωριό Silverdale, στη Northumberland, έχει βάρος πάνω από ένα κιλό. Εκτός από νομίσματα, περιέχει βραχιόλια, δαχτυλίδια, ασημένιες ράβδους και καρφίτσες

Ένας Βρετανός ερασιτέχνης αρχαιολόγος βρήκε με δικό του ανιχνευτή μετάλλων ένα μεγάλο θησαυρό από ασήμι και οδήγησε τους ιστορικούς στα ίχνη ενός μέχρι σήμερα άγνωστου βασιλιά Βίκινγκ ο οποίος βασίλευε στην Αγγλία με πρωτεύουσα την πόλη Γιορκ.

Στον βαρύτερο του ενός κιλού θησαυρό, που βρέθηκε σε χωράφι λίγα εκατοστά κάτω από την επιφάνεια της γης, συμπεριλαμβάνεται ένα νόμισμα που από τη μια πλευρά έχει την επιγραφή Airdeconut. Οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι το Airdeconut αποτελούσε μια προσπάθεια του ντόπιου πληθυσμού να γράψει (όπως άκουγε) το Hardeknut, δηλαδή το όνομα ενός βασιλιά Βίκινγκ που στην αρχή βασίλευε στη Δανία και στη συνέχεια και στην Αγγλία από το 1035 μέχρι το 1042.

Αυτή η θεωρία όμως γέννησε νέο πρόβλημα, αφού το πρόσφατα ανακαλυφθέν νόμισμα είχε θαφτεί γύρω στο 900, που σημαίνει ότι είναι 100 χρόνια παλαιότερο του γνωστού βασιλιά Hardeknut.  Ο ειδικός στα νομίσματα Gareth Williams από το Βρετανικό Μουσείο θεωρεί ότι μπορεί κάλλιστα να ταιριάξει άλλος ένας Hardeknut στη σειρά των Άγγλων βασιλιάδων, γι’ αυτό οι αρχαιολόγοι μελετούν το πού  πρέπει να τοποθετήσουν χρονικά τον άγνωστο βασιλιά.

Science Illustrated

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ