ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μαύρες τρύπες καταρρίπτουν όλα τα ρεκόρ

fonirodopis.gr
Οι εξαιρετικά μεγάλες μαύρες τρύπες μπορεί να δημιουργήθηκαν έπειτα από σύγκρουση πολλών γαλαξιών μεταξύ τους

Οι εξαιρετικά μεγάλες μαύρες τρύπες μπορεί να δημιουργήθηκαν έπειτα από σύγκρουση πολλών γαλαξιών μεταξύ τους

Τεράστιες μαύρες τρύπες καραδοκούν στο κέντρο πολλών γαλαξιών. Προσφάτως αστρονόμοι από τις ΗΠΑ και τον Καναδά ανακάλυψαν στον πυρήνα δύο γιγάντιων ελλειπτικών γαλαξιών δύο μαύρες τρύπες που καταρρίπτουν κάθε ρεκόρ. Η διάμετρος του ορίζοντα γεγονότων τους υπολογίζεται ότι είναι πενταπλάσια από την τροχιά στην οποία κινείται ο Πλούτωνας και η μάζα τους 10 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.

Οι αστρονόμοι υπολόγισαν με μετρήσεις ότι ο γαλαξίας NGC 3842 φιλοξενεί μια μαύρη τρύπα που έχει μάζα 9,7 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου, ενώ εξίσου μεγάλη ή και μεγαλύτερη μάζα έχει και η μαύρη τρύπα στο κέντρο του NGC 4889. Επίσης, οι δύο αυτοί ελλειπτικοί γαλαξίες είναι πολύ μεγάλοι και περιέχουν περίπου ένα τρισεκατομμύριο άστρα ο καθένας. Οι δύο γαλαξίες απέχουν από το γαλαξία μας περίπου 320 και 336 εκατομμύρια έτη φωτός αντιστοίχως.

Με βάση τα μέτρα της αστρονομίας είναι τόσο κοντά μας ώστε μπορούμε να συλλαμβάνουμε το φως μεμονωμένων άστρων από εκεί με τα πιο ισχυρά τηλεσκόπια που διαθέτουμε. Η ελκτική δύναμη των μαύρων τρυπών επηρεάζει τα κοντινά άστρα. Οι αστρονόμοι, παρατηρώντας τις κινήσεις των άστρων σ’ εκείνη την περιοχή, μπόρεσαν να υπολογίσουν τις μάζες των μαύρων τρυπών.

Science Illustrated

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ