ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αδ.Γεωργιάδης : Δίκαιο μέτρο το «εισιτήριο» των 25 ευρω

fonirodopis.gr

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣΟι βολές του ΠΑΣΟΚ και της αντιπολίτευσης, κατά του μέτρου της καταβολής 25 ευρώ από τους πολίτες για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία, δεν φαίνεται να πτοούν τον υπουργό Υγείας Αδ.Γεωργιάδη, ο οποίος επιμένει να το υπερασπίζεται, χαρακτηρίζοντάς το «κοινωνικά δίκαιο». Ωστόσο, το γεγονός ότι τα 25 ευρώ θα πληρώνουν και οι άνεργοι, φαίνεται να δημιουργεί προβληματισμό πλέον στην κυβέρνηση, που αναζητά τρόπο εξαίρεσής τους από το μέτρο.

Σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ το Σάββατο, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε το μέτρο «απαραίτητο» και «κοινωνικά δίκαιο», αν και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι θεωρεί εξαιρετικά άδικο το γεγονός ότι δεν εξαιρούνται οι άνεργοι.

Προκειμένου να στηρίξει την επιχειρηματολογία του, ο κ. Γεωργιάδης επικαλέστηκε την εξαίρεση των χρόνια πασχόντων, των ατόμων με αναπηρία άνω του 80% και των σωμάτων ασφαλείας, ενώ επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Αν ο αριστερός έχει αντίρρηση να πληρώνει ένα 25ευρο τη δεκαετία για τους απόρους, αυτό είναι τρομερή υποκρισία».

Σημείωσε, επίσης, ότι το νομοσχέδιο που είχε ψηφιστεί το 2012 δεν περιελάμβανε τις εξαιρέσεις και αυτές επετεύχθησαν μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Πρόσθεσε, πάντως, ότι για να ισχύσουν οι εξαιρέσεις πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.

Ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την άποψη ότι στην παρούσα φάση η εξαίρεση των ανέργων από το μέτρο της καταβολής του 25ευρου για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι εφικτό.

Ωστόσο, μετά τη γενική κατακραυγή, η κυβέρνηση φαίνεται να επανεξετάζει τη θέση αυτή. Όπως μετέδωσε το Mega, η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους εξαίρεσης των ανέργων από το μέτρο, είτε μέσω νέας διαπραγμάτευσης με την τρόικα, είτε νομοθετώντας μονομερώς.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, υπάρχει προβληματισμός για το κόστος που θα προκύψει από την εξαίρεση των ανέργων από το 25ευρω.

ΠΑΣΟΚ: Ψάξτε το ισοδύναμο στα Ζάππεια

Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, που επιμένει στην επανεξέταση του μέτρου, απάντησε στον Αδ.Γεωργιάδη να ψάξει το δημοσιονομικό ισοδύναμο που ζητά από το ΠΑΣΟΚ, σε κάποια από τα «’Ζάππεια’ που χάθηκαν».

Απαντώντας στο επιχείρημα του κ. Γεωργιάδη ότι το μέτρο είναι ήδη ψηφισμένο από πέρυσι και από το ΠΑΣΟΚ, η Χαριλάου Τρικούπη τονίζει ότι πάντα υπάρχει ο στόχος της βελτίωσης των ρυθμίσεων.

Τροπολογία από τους ΑΝΕΛ

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατέθεσαν τροπολογία για την κατάργηση τόσο του εισιτηρίου των 25 ευρώ, όσο και της εισφοράς του 1 ευρώ ανά συνταγή.

«Οι βουλευτές της μνημονιακής πλειοψηφίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αφού ψήφισαν ανενδοίαστα τον αντισυνταγματικό Ν. 4093/2012 για το Μεσοπρόθεσμο τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα και διαμαρτύρονται δήθεν για το νέο νοσοκομειακό χαράτσι των 25 ευρώ που επέβαλαν στους ασθενείς. Η φαρσοκωμωδία αυτή των βουλευτών της μνημονιακής συγκυβέρνησης θα πρέπει να λάβει άμεσα τέλος» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς και πρόσθεσε:

«Σε μια φάση που εντείνεται η φτωχοποίηση του Ελληνικού λαού από τα συνεχή μνημονιακά μέτρα και τη μαζική ανεργία, η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει την επιβολή και νέων οικονομικών βαρών ιδίως στον ευαίσθητο τομέα της υγείας. Επομένως οι βουλευτές της συγκυβέρνησης έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πράξη τις δήθεν διαμαρτυρίες τους. Δεν έχουν παρά να υποστηρίξουν την τροπολογία μας. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Τα ψέματα τελείωσαν».

Η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που συζητείται την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014 όσο και σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που συζητείται την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014 και με την οποία ζητείται «να καταργηθεί άμεσα το νέο νοσοκομειακό χαράτσι των 25 ευρώ καθώς επίσης και η υποχρέωση καταβολής 1 ευρώ εκ μέρους των ασφαλισμένων για κάθε συνταγή που θα εκτελείται από τους φαρμακοποιούς».

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν υπολογίζουν τίποτα

«Το χαράτσι για την εισαγωγή στα νοσοκομεία, δείχνει με τον πιο ακραίο τρόπο ότι η κυβέρνηση δεν υπολογίζει τίποτα, ούτε καν την υγεία των πολιτών, μπροστά στη δέσμευσή της να υλοποιήσει το μνημόνιο» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας:

«Οι δε ενδοκυβερνητικές κόντρες λίγους μήνες μετά την πανηγυρική υπερψήφιση του συγκεκριμένου μέτρου τόσο από τη ΝΔ, όσο και από το ΠΑΣΟΚ, δείχνουν ότι άλλο ένα ζήτημα το αντιμετωπίζουν ως μια ευκαιρία ανέξοδων επικοινωνιακών παιχνιδιών πάνω στην πλάτη ενός ελληνικού λαού που υποφέρει από την πολιτική τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ