ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

OΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο, η πορεία πρέπει να συνεχιστεί

fonirodopis.gr

ΣΟΙΜΠΛΕΤον σεβασμό του για τα προβλήματα που χρειάστηκε να ξεπεράσει η Ελλάδα στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και έκανε λόγο για επιδόσεις καλύτερες κι από τους στόχους σε κάποιους τομείς.

Ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας στη «Συνάντηση Ηγετών» της Sueddeutsche Zeitung, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αναφέρθηκε στην μείωση του ελλείμματος, αλλά και στην πτώση των spread.

«Η Ελλάδα είχε να αντιμετωπίσει τα μεγαλύτερα προβλήματα. Και τα κατάφερε καλύτερα από τους στόχους. Έχουμε κάθε σεβασμό γι’ αυτό. Όταν βλέπει κανείς τι είχαν να αντιμετωπίσουν και στο εσωτερικό πεδίο, πρέπει να είναι δίκαιος» τόνισε ο γερμανός πολιτικός, ενώ ο έλληνας πρωθυπουργός βρισκόταν στο ακροατήριο. «Είμαστε στον σωστό δρόμο» επανέλαβε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και υπογράμμισε την ανάγκη αυτή η πορεία να συνεχιστεί.

«Η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει με διαφορά τα μεγαλύτερα προβλήματα, αλλά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, στο τελευταίο πακέτο βοήθειας, έχει εκπληρώσει τους αριθμούς καλύτερα από ό,τι προβλέπεται στους όρους του δεύτερου πακέτου. Οι αριθμοί για την ανάπτυξη είναι καλύτεροι από το αναμενόμενο και η μείωση του κρατικού ελλείμματος προχώρησε γρηγορότερα» υπογράμμισε.

Ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε ακόμη στην πτώση των spread, τόσο για την Ιταλία και την Ισπανία όσο και για την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «τεράστια πρόοδο», καθώς στην περίπτωση της Ελλάδας από το 23% έχουν πέσει κάτω από το 10%. Διευκρίνισε ωστόσο ότι και πάλι είναι υπερβολικά υψηλά.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος για την προοπτική του ευρώ, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Ευρώπη δεν έχει λόγο να ανησυχεί για την στάση της Γερμανίας, όπου δεν έχει ακόμη σχηματιστεί κυβέρνηση.

«Η Γερμανία θα παραμείνει αξιόπιστος εταίρος στην Ευρώπη. Δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανείς» δήλωσε και επανέλαβε ότι στην χώρα του υπάρχει ευρεία πλειοψηφία για την ευρωπαϊκή πολιτική.

«Αν η Ευρώπη δεν πηγαίνει καλά, ούτε η Γερμανία θα πηγαίνει καλά» επανέλαβε. Ο κ. Σόιμπλε ανέδειξε ωστόσο την ανάγκη να παραμείνει ανταγωνιστική στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία και τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Η Ευρώπη είναι πλούσια, γηράσκουσα και με αποστροφή προς το ρίσκο» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ, αν και έφερε το παράδειγμα της Γερμανίας, η οποία βγήκε ενισχυμένη από την κρίση του 2008, ξεκαθάρισε ότι δεν θα ήθελε μια «γερμανική Ευρώπη».

«Η Ελλάδα είναι πολύ ωραία, η Ιταλία, η Σκανδιναβία το ίδιο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ