ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Όχι» στην υποβάθμιση του Τελωνείου Κομοτηνής λέει το Εμπορικό Επιμελητήριο

fonirodopis.gr

ΤΕΛΩΝΕΙΟΕπιστολή στους Υπουργούς Στουρνάρα, Μανιτάκη, Βολουδάκη, Χατζηδάκη και Σκορδά απέστειλε ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ροδόπης με αφορμή την υποβάθμιση του Τελωνείου Κομοτηνής από Α’ σε Β’ τάξη.

Ο κ. Αγγελίδης καλεί τους Υπουργούς της κυβέρνησης να μην προβούν στην υποβάθμιση αυτή, καθώς όπως σημειώνει το Τελωνείο Κομοτηνής έχει σημαντική δραστηριότητα κάθε χρόνο, η οποία και αναμένεται να αυξηθεί με την ολοκλήρωση του κάθετου άξονα Κομοτηνής – Νυμφαίας και τη σύνδεση της ΒΙΠΕ με την Εγνατία Οδό.

Αναλυτικά, ο κ. Αγγελίδης τονίζει :

«Πληροφορηθήκαμε την πρόθεση της Κυβέρνησης για την υποβάθμιση του τελωνείου Κομοτηνής από Α’ τάξη σε Β’ τάξη, γεγονός το οποίο βρίσκει αντίθετη όλη την επιχειρηματική κοινότητα της περιοχής μας για πολύ σημαντικούς λόγους.

Η Κομοτηνή ως διοικητικό κέντρο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, για δεοντολογικούς λόγους θα πρέπει να διατηρήσει και να αυξήσει μάλιστα την διοικητική και αποκεντρωμένη παρουσία των υπηρεσιών του κράτους. Το τελωνείο της Κομοτηνής είναι το μοναδικό του νομού και έχει σημαντική δραστηριότητα (εκδίδει περίπου 5000 παραστατικά και αποφέρει περίπου 25.000.000€ εισπράξεις).

Εντός σύντομου χρονικού διαστήματος ολοκληρώνεται ο κάθετος οδικός άξονας της Νυμφαίας, ο οποίος θα συνδέει άμεσα την Βουλγαρία και της χώρες της νότιας και κεντρικής Ευρώπης με την Ελλάδα. Αυτό θα οδηγήσει σε μια αυξημένη κίνηση εμπορευματικών και μη μεταφορών η οποία απαιτεί την ύπαρξη και παροχή αυξημένων τελωνειακών υπηρεσιών από το τελωνείο Κομοτηνής. Ταυτόχρονα εντονότερη γίνεται και η ανάγκη προστασίας της τοπικής οικονομίας από το παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο που μαστίζει την περιοχή.

Η ολοκλήρωση του κάθετου οδικού άξονα έχει άμεση σχέση και με την δρομολογούμενη ήδη σύνδεση της Βιομηχανικής Περιοχής της Κομοτηνής με την Εγνατία οδό, γεγονός που θα συμβάλει ουσιαστικά στην αύξηση του διαμετακομιστικού εμπορίου και των εξαγωγών, που επίσης απαιτούν ενισχυμένες τελωνειακές υπηρεσίες. Στο πνεύμα επίσης της εξοικονόμησης δαπανών το Επιμελητήριο τίθεται στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε προσπάθεια εξεύρεσης τρόπου για την μείωση του κόστους λειτουργίας με στέγαση των υπηρεσιών του τελωνείου Κομοτηνής σε δημόσιο κτίριο.

Θα παρακαλούσαμε λοιπόν να επανεξετάσετε τον σχεδιασμό σας και να μην προχωρήσετε στην υποβάθμιση του τελωνείου της Κομοτηνής σε κατώτερη τάξη, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι λειτουργεί σε μια ακριτική και εθνικά ευαίσθητη περιοχή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ