ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συγχωνεύονται τα Ειρηνοδικεία Σαπών και Κομοτηνής

fonirodopis.gr

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΑρνητική ήταν η απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ κ. Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, αναφορικά με τη διατήρηση σε λειτουργία του ειρηνοδικείου Σαπών.

Στην απάντησή του το Υπουργείο αναφέρει ότι η συγχώνευση των Ειρηνοδικείων γίνεται με Προεδρικό Διάταγμα, ύστερα από γνώμη της Ολομέλειας του οικείου Εφετείου. Τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία αξιολογήθηκαν τα Ειρηνοδικεία αφορούν στατιστικά δεδομένα (ο αριθμός υποθέσεων, Ειρηνοδικών και υπαλλήλων), το κόστος λειτουργίας και στέγασης, η γεωγραφική θέση –  προσβασιμότητα και συγκοινωνιακά μέσα εξυπηρέτησης των πολιτών, η επικαιροποίηση των αναγκών, ο αριθμός Ειρηνοδικείων ανά περιφέρεια Πρωτοδικείου και οι απόψεις φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με βάση τα παραπάνω, το Υπουργείο θα προχωρήσει στη συγχώνευση του Ειρηνοδικείου  Σαπών με αυτό της Κομοτηνής θεωρώντας ότι αυτό δε θα δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία και απονομή της δικαιοσύνης και στο παρεχόμενο προς τους πολίτες έργο.

«Εμείς για ακόμα μια φορά εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην απόφαση αυτή. Το υπό κατάργηση Ειρηνοδικείο Σαπών εξυπηρετούσε μέχρι σήμερα το Δήμο Μαρωνείας – Σαπών, αλλά και τον Δήμο Αρριανών. Οι δύο αυτοί δήμοι έχουν μεγάλη έκταση και κακό οδικό δίκτυο, ενώ μεγάλο μέρος τους εκτείνεται σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές που μπορεί να απέχουν πάνω από 80 χιλιόμετρα από την πόλη της Κομοτηνής.

Υπογραμμίζουμε επίσης ότι το Ειρηνοδικείο Σαπών λειτουργεί εκτός από Ειρηνοδικείο και ως Πταισματοδικείο και ως μεταβατικό Μονομελές Πλημμελειοδικείο. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται είναι ιδιόκτητο (ανήκει στο δημόσιο) και για την ανακατασκευή του και την αγορά εξοπλισμού δαπανήθηκαν πάνω από 73.000 ευρώ!

Η λειτουργία του Ειρηνοδικείου Σαπών, όχι  μόνο δε βαρύνει τον προϋπολογισμό, αλλά τονώνει την κινητικότητα και δίνει ζωντάνια στην περιοχή των Σαπών. Αντίθετα η συγχώνευσή του με το Ειρηνοδικείο Κομοτηνής συντελεί στην απογύμνωση της περιοχής από υπηρεσίες και θεσμούς, ενώ σε καμία περίπτωση δε συμβάλλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών» αναφέρει ο Αϊχάν Καρά Γιουσούφ σε ανακοίνωση του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ