ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ

Απελευθέρωση Βαλτόμπουφου (Asio flammeus) στο Εθνικό Πάρκο ΑΜΘ

FoniRodopis

Ένα από τα πιο σπάνια είδη Κουκουβάγιας, ένα νεαρό θηλυκό Βαλτόμπουφο (Asio flammeus), είχαν την τύχη να απελευθερώσουν το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, σε συνεργασία με τον κ. Άρη Χρηστίδη, συνεργάτη του σωματείου Δράση για την Άγρια Ζωή, την 25η Οκτωβρίου 2012 στην περιοχή του Αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος», στην Χρυσούπολη Καβάλας.

Ο νεαρός Βαλτόμπουφος περνώντας πάνω από την πόλη της Καβάλας, πριν από μερικές μέρες, κατά την μετανάστευσή του προς την περιοχή διαχείμασής του, δέχθηκε επίθεση από Καρακάξες και Κουρούνες και υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση. Ευτυχώς βρέθηκε από έναν ευαισθητοποιημένο κάτοικο της πόλης της Καβάλας και ειδοποιήθηκε αμέσως ο κ. Αρης Χρηστίδης για να του παράσχει τις πρώτες βοήθειες. Ο νεαρός Βαλτόμπουφος ήταν ελαφρώς αδύνατος, στρεσαρισμένος και με διάσειση. Έπειτα από μερικές μέρες νοσηλείας, ήταν πλέον σε θέση να απελευθερωθεί στο φυσικό του περιβάλλον.

Η απελευθέρωση έλαβε χώρα μπροστά στον βιολογικό καθαρισμό του αεροδρομίου δίπλα στη λιμνοθάλασσα Ερατεινού, στις 11:00 και συμμετείχε το προσωπικό του Κέντρου Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου, του Φορέα διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας. Πριν το πουλί απελευθερωθεί, δακτυλιώθηκε από τον Δρ. Σάββα Καζαντζίδη ερευνητή του ΕΛΓΟ (Ίδρυμα Δασικών Ερευνών) και μέλος του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης, με την ελπίδα κάποτε να μας δώσει πληροφορίες για τις μετακινήσεις του.

Ο Βαλτόμπουφος είναι μια μεσαίου μεγέθους κουκουβάγια που δραστηριοποιείται τόσο την νύχτα όσο και την ημέρα. Περνά κατά τις μετακινήσεις του από και προς τις περιοχές διαχείμασης. Όπως το λέει και το όνομά του, ο βιότοπός του είναι οι βάλτοι και οι περιοχές γύρω από τις λιμνοθάλασσες. Φωλιάζει στο έδαφος σε βορειότερες περιοχές. Ένας μικρός πληθυσμός ξεχειμωνιάζει κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, σε αλμυρόβαλτους και λίμνες. Συχνά 2-3 αλλά και μέχρι και 40 πουλιά έχουν καταγραφεί να κουρνιάζουν μαζί στο ίδιο μέρος (Αξιός ποταμός) . Τρέφεται με μικρά θηλαστικά κυρίως τρωκτικά και με πουλιά.

Στην Ελλάδα έχει καταγραφεί φώλιασμα μια φορά στον Έβρο (1971) και μια στο Νέστο (2000) στην περιοχή του αεροδρομίου, ενώ άλλες δυο φορές υπήρξε υποψία φωλιάσματος στην Ισμαρίδα και την Κάρλα (1962). Είναι λοιπόν μια σπάνια και ακριβοθώρητη κουκουβάγια!

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΗΠΟΥ2 εβδομάδες πριν

STIHL – Αθανάσιος Παρμάκης

Επιλέξτε την δύναμη που σας ταιριάζει! Βενζινοκίνητο, ηλεκτρικό ή επαναφορτιζόμενο, η STIHL διαθέτει δεκάδες επιλογές σε κάθε κατηγορία προϊόντος που...

ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ - ΠΟΔΗΛΑΤΑ2 εβδομάδες πριν

ΑΪΧΑΝ bikes

Ποδήλατα – Service – Ανταλλακτικά

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ2 εβδομάδες πριν

Bonsai Mekkos Flowers

Ελάτε να δημιουργήσουμε μαζί οποιαδήποτε σύνθεση λουλουδιών για κάθε μοναδική περίσταση

PIZZA2 εβδομάδες πριν

Pizza King

Όλες οι πίτσες ψήνονται σε ξυλόφουρνο, με παραδοσιακή ζύμη και πάντα με τα πιο φρέσκα και αγνά υλικά

ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΑ3 εβδομάδες πριν

Ιχθυοπωλείο «Ο Αιγύπτιος»

Φρέσκα ψάρια θάλασσας του Θρακικού πελάγους

ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ - ΦΩΤΟΤΥΠΙΚΑ3 εβδομάδες πριν

Ψηφιακό Φωτοτυπικό Κέντρο «Copy Center»

Θέλετε εκτυπώσεις ποιότητας, γρήγορα και σε ανταγωνιστικές τιμές;

ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΡΟΥΧΩΝ4 εβδομάδες πριν

Στεγνοκαθαριστήρια «Ήλιος»

Σας τα επιστρέφουμε σαν καινούρια… πάντα σε πολύ καλές τιμές

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2019 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ