ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Δεν θα διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά από τη δόση των 31,5 δισ.ευρώ, εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ

fonirodopis.gr

Κριτική στην κυβέρνηση ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματα των τραπεζιτών ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι από τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά.

«Οι εκπρόσωποι της εσωτερικής τρόικας, στις εμφανίσεις τους στα ΜΜΕ, υπερασπίζονται τα δικαιώματα των τραπεζιτών, προβάλλοντας ως δικαιολογία ότι δεν είναι υπαίτιοι οι ίδιοι για την κατάρρευση των τραπεζών τους, αλλά η πτώχευση της ελληνικής οικονομίας, που προκάλεσε την υποβάθμιση των τραπεζών, με αποτέλεσμα αυτές να αποκλειστούν από τις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τμήμα οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηρίζει, μάλιστα, ανυπόστατο τον ισχυρισμό «ότι τα κεφάλαια που θα μπουν στο τραπεζικό σύστημα από αυτή τη διαδικασία, θα ενισχύσουν την τελείως “στεγνή” εσωτερική αγορά και έτσι θα έχει θετική επίπτωση στην εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι δεν είναι δυνατό να διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά, για τους εξής λόγους:

  • Η τρόικα αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος εξασκεί πίεση για μείωση της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών σε ΕΚΤ και ELA (Emergency Liquidity Assistance, μηχανισμός της ΕΚΤ έκτακτης στήριξης των τραπεζών) και έτσι τα χρήματα θα υποκαταστήσουν τη ρευστότητα που εξασφαλίζουν οι τράπεζες από τον ELA και την ΕΚΤ.
  • Το μέρος της δόσης, που ανήκει στο ΔΝΤ μπορεί να μην καταβληθεί, επειδή το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Έτσι το προς είσπραξη ποσό θα μειωθεί και δεν θα είναι αρκετό να καλύψει τις ανάγκες των τραπεζών για ανακεφαλαιοποίηση.
  • Κανένα πιστωτικό ίδρυμα, έστω και μετά την ανακεφαλαιοποίηση, δεν θα έδινε δάνεια στην ελληνική αγορά σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης, με τις ελληνικές επιχειρήσεις να βρίσκονται υπερχρεωμένες και άρα υψηλού κινδύνου. Το μόνο που μπορεί να επιτευχθεί θα ήταν ίσως ευνοϊκές ρυθμίσεις των υφισταμένων δανείων ή διαγραφές επισφαλών απαιτήσεων.

«Για να υπάρχει έστω και ελάχιστη πιθανότητα να διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά, πρέπει πρώτα να ανατραπούν οι βασικές πολιτικές επιλογές του μνημονίου και της συγκυβέρνησης και να τεθούν περιοριστικοί όροι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει πως «οι ισχυρισμοί, περί ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς, δεν δικαιολογούν τη μέχρι σήμερα στήριξη των τραπεζιτών χωρίς να τίθενται όροι και προϋποθέσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ