ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΑΙΔΕΙΑ

Αναβλήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη μελών Συμβουλίου Διοίκησης του ΔΠΘ

fonirodopis.gr

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα αναβλήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη εσωτερικών μελών Συμβουλίου Διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ύστερα από την εισβολή μεγάλης ομάδας φοιτητών στην αίθουσα όπου επρόκειτο να γίνει η διαδικασία.

Συγκεκριμένα, αρχική ημερομηνία των εκλογών είχε οριστεί η Τετάρτη (17/10) για τις 8:30 το πρωί. Στις 09:00 η ώρα περίπου, όμως,  η εκλογική διαδικασία διεκόπη εξαιτίας της εισόδου μεγάλης ομάδας φοιτητών στην αίθουσα η οποία ορίστηκε για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας (Αίθουσα Συγκλήτου ΔΠΘ), οι οποίοι και δήλωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, με αποτέλεσμα η Εφορευτική Επιτροπή να αποφασίσει ομόφωνα τη διακοπή της εκλογικής διαδικασίας εξαιτίας αντικειμενικής αδυναμίας συνέχισής της.

Στη συνέχεια, το Πρυτανικό Συμβούλιο σε συνεδρίαση του, όρισε ως νέα ημερομηνία εκλογών την Πέμπτη (18/10), με το αποτέλεσμα όμως να παραμένει το ίδιο καθώς πάλι ομάδα φοιτητών εισέβαλε στην αίθουσα αποτρέποντας τη συνέχιση της διαδικασίας με αποτέλεσμα να αναβληθούν επ’ αορίστου οι εκλογές, οι οποίες τώρα όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν θα γίνουν είτε μέσω διαδικτύου είτε μέσω επιστολών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Εφορευτική Επιτροπή, η οποία ορίστηκε για την διεξαγωγή των Εκλογών των Εσωτερικών Μελών του Συμβουλίου Διοίκησης ΔΠΘ, μετά από ψηφοφορία η οποία θα πραγματοποιούνταν από ώρα 09:00 π.μ. έως 16:00 μ.μ., αποτελείται από τα εξής τακτικά μέλη :

(1) Αναπληρωτή Καθηγητή Αλκιβιάδη Δερβιτσιώτη,
(2) Αναπληρωτή Καθηγητή Ευάγγελο Αλμπανίδη,
(3) Επίκουρο Καθηγητή Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο,
(4) τη Γραμματέα της Εφορευτικής Επιτροπής κ. Δώρα Ισπικούδη,
(5) την αναπληρωτή της κ. Βαλασία Δαλματζή και
(6) τους κ.κ. Θεόδωρο Πασχαλίδη, Χρήστο Μπαμπασίδη και Φρόσω Ψομούλη, ως Γραμματειακή Υποστήριξη.

«Οι εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης θα μείνουν στα χαρτιά»

Εν τω μεταξύ, κινητοποιήσεις μέσω των οποίων εκφράζουν τις αντιρρήσεις του για τα Συμβούλια Διοίκησης πραγματοποιούν οι φοιτητικές παρατάξεις, ενώ το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) πραγματοποίησε την Τετάρτη (17/10) πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της Κομοτηνής.

«Οι εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης θα μείνουν στα χαρτιά  Έξω οι επιχειρήσεις από τις σχολές. Κάτω τα χέρια από τους συλλόγους και το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα.

Μέσα στο καλοκαίρι, η κυβέρνηση προχώρησε σε τροποποιήσεις στο νόμο πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, χωρίς να αλλάξει στο ελάχιστο την ουσία του: Τη δημιουργία πτυχίων πολλών ταχυτήτων – διαβατηρίων για την ανεργία, την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ-ΤΕΙ, την ενίσχυση της ιδεολογικής χειραγώγησης, την ένταση της κρατικής καταστολής, την κατάργηση του ασύλου, την αντιδραστική παρέμβαση στο φοιτητικό κίνημα.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης, των αντιδραστικών δηλαδή οργάνων που θα έρθουν για να υλοποιήσουν πλήρως το νόμο πλαίσιο. Αφού δεν κατάφεραν με τα ΜΑΤ και τους εισαγγελείς να αντιμετωπίσουν την οργανωμένη αντίδραση των συλλόγων φοιτητών (ΤΕΙ Λαμίας, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ΑΠΘ) εργαζομένων και καθηγητών ενάντια στις εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης τώρα καθιερώνουν την επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφο.

Η εκλογή φοιτητή στα συμβούλια διοίκησης, με ενιαίο μάλιστα ψηφοδέλτιο, συμβάλει στη μετατροπή του φοιτητικού κινήματος σε δύναμη στήριξης και υπεράσπισης της αντιλαϊκής πολιτικής. Θέλουν να κάνουν τους φοιτητές συνένοχους εκλέγοντας εκπρόσωπο που θα υπερασπίζεται και θα υλοποιεί την επιχειρηματική δραστηριότητα του ιδρύματος, τη διάλυση της γνώσης και την αφαίρεση κάθε δικαιώματος.

Οι εκλογές αυτές συνιστούν ένα σοβαρό χτύπημα στο φοιτητικό κίνημα και στις συλλογικές δομές του. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές πρέπει να έχουν τα δικά τους όργανα, τους συλλόγους τους, τα Διοικητικά Συμβούλια, τις επιτροπές τους σε έτη και εξάμηνα που να είναι όργανα πάλης για όσα πραγματικά έχουν ανάγκη κόντρα στην πολιτική που τους στερεί το δικαίωμα στη μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή. Οι φοιτητές πρέπει να εκλέγουν για να οργανώνεται καλύτερα ο αγώνας τους, όχι για ικανότερο διαχειριστή της αντιλαϊκής πολιτικής. Ούτε ένας φοιτητής στα Συμβούλια Διοίκησης!

Τώρα να μπλοκάρουμε με αποφάσεις Δ.Σ και Γενικών Συνελεύσεων, οργανωμένα, τη συμμετοχή των φοιτητών στα άθλια ενιαία ψηφοδέλτια για συμβούλια και διοικήσεις.

Το ίδιο καλούμε να κάνουν και οι σύλλογοι καθηγητών και εργαζομένων» αναφέρει το ΜΑΣ στο ψήφισμα του.

Να σημειώσουμε ότι το ψήφισμα του ΜΑΣ το στηρίζουν οι παρακάτω φοιτητικοί σύλλογοι: ΝΟΜΙΚΗ, ΤΕΦΑΑ, ΔΟΣΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑ, ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ