ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ούτε στη Ροδόπη ούτε πουθενά τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά !

fonirodopis.gr

Αντιφασιστική συγκέντρωση με αφορμή το ανεπίσημο άνοιγμα των γραφείων της Χρυσής Αυγής στην Κομοτηνή πραγματοποίησαν μέλη της Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας Κομοτηνής την Τετάρτη (17/10) στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Περίπου 100-150 άτομα, κυρίως φοιτητές, και με κεντρικό σύνθημα «Ούτε στη Ροδόπη ούτε πουθενά τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά» συγκεντρώθηκαν κάτω από τα γραφεία της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και φώναζαν συνθήματα διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στο φασισμό.

Στο κείμενο που μοιράστηκε από την Αντιεξουσιαστική Κίνηση Κομοτηνής αναφερόταν μεταξύ άλλων : «Το αυγό έσπασε και το φίδι δαγκώνει. Ο φασισμός πλέον νομιμοποιείται και επικροτείται. Η βάση του, όμως, δεν εντοπίζεται πλέον στα ιδεολογήματα της «καθαρής φυλής» και της ιμπεριαλιστικής στόχευσης. Η πίστη στην ιδέα ενός κυρίαρχου έθνους και στην επικράτηση ενός κοινωνικοπολιτικού μοντέλου – η οποία βρήκε έδαφος μετά την κρίση του 1930 – δεν μπορεί να αποκτήσει πολιτική υπόσταση στις παρούσες καπιταλιστικές συνθήκες και έτσι να τροφοδοτήσει άμεσα τα σύγχρονα νεοναζιστικά προτάγματα και τις ρητορικές που τα περιβάλλουν.

Το σοκ που επέφερε στην Ελλάδα η κρίση εντοπίζεται αφενός στην γοργή μεταβολή προς την κοινωνική εξαθλίωση και αφετέρου στην έλλειψη ενός διαχειριστή αυτής. Η εικόνα του κράτους – προστάτη καταρρέει πλέον, καθώς οι αλλαγές που επέφεραν οι επιταγές του σύγχρονου κεφαλαίου ανέδειξαν την πραγματική, ολοκληρωτική του φύση. Πάνω, λοιπόν, σε αυτόν τον φόβο και την ανασφάλεια που γεννιέται, η Χρυσή Αυγή επιδιώκει να εγκαθιδρύσει τη δύναμη της.

Το θεσμισμένο πλέον παρακράτος προσπαθεί να αναλάβει τον ρόλο του προστάτη. Τώρα, που πλέον η ψευδαίσθηση του «κράτους – πρόνοιας» καταρρέει, τίθενται στο επίκεντρο ζητήματα επιβίωσης. Πατώντας πάνω στην κοινωνική συνολική εξαθλίωση, η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να κρύψει κάτω από το χαλάκι της φιλανθρωπίας τις φασιστικές και νεοναζιστικές αντιλήψεις της. Οι δήθεν κινήσεις αλληλεγγύης που κάνουν οι οπαδοί του Χίτλερ δεν αποτελούν τίποτα άλλο πέρα από την αναζήτηση ενός διαύλου διοχέτευσης των φασιστικών αντιλήψεων στον κοινωνικό ιστό.

Ως κοινωνία έχουμε χρέος να αποτρέψουμε τον εκφοβισμό που επιβάλλεται. Απέναντι στην υποτιθέμενη φιλανθρωπία της Χρυσής Αυγής οφείλουμε να δομήσουμε πραγματική αλληλεγγύη μεταξύ μας. Το κενό που υπάρχει πρέπει να το καλύψουμε εμείς οι ίδιοι περνώντας από τον κοινωνικό κανιβαλισμό στην κοινωνική αναδόμηση με βάση την αυτοοργάνωση, από τον πόλεμο μεταξύ των καταπιεσμένων στον πόλεμο κατά των καταπιεστών.

Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε συλλογικά την ελευθερία και να δείξουμε στους εχθρούς της ότι δεν χωράν στις πόλεις μας. Η ζωή είναι άθροισμα επιλογών, όπως είπε ο Α. Καμύ, και αυτή τη στιγμή καλούμαστε να πάρουμε μία σημαντική απόφαση και να ορθώσουμε ένα ενιαίο μέτωπο κατά του φασισμού. Αν αποτύχουμε, όμως, και το φίδι συνεχίζει να έρπεται, η κάθε νύχτα θα γίνει νύχτα «κρυστάλλων» και τα θύματα θα είναι ο καθένας, γιατί οι φασίστες έρχονται πρώτα για τους «άλλους» και μετά για όλους μας».

Τέλος, να σημειωθεί ότι τη συγκέντρωση της Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας Κομοτηνής την παρατηρούσαν σε κοντινή  απόσταση ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς όμως να χρειαστεί να επέμβουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ