ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δικαστές και ΑΕΠΙ

fonirodopis.gr

Φοβερή εντύπωση προκαλεί στους πολίτες η αλαζονική συμπεριφορά της ανώνυμης εταιρείας που υποτίθεται ότι προστατεύει τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών και την τακτική που εφαρμόζει για να εισπράξει από κάθε επαγγελματία τα πνευματικά δικαιώματα. Η εταιρεία αυτή δεν καταλαβαίνει από την οικονομική κρίση όπως δεν καταλαβαίνει  την άσχημη κατάσταση που βιώνουν οι επαγγελματίες αφού εφορμούν στα καταστήματα και απαιτούν το λεγόμενο χαράτσι  για τα τραγούδια που ακούγονται ακόμη και από ένα  ραδιοφωνάκι.

Φίδι που έφαγε τον άμοιρο καταστηματάρχη που έκανε το μοιραίο σφάλμα να έχει ανοιχτό το τρανζιστοράκι του και να ακούει τα τραγούδια που συνήθως έχουν περιεχόμενο πίκρες και δυστυχίες, αφού για τον εφορμούντα υπάλληλο της ΑΕΠΙ  το τραγούδι χαρακτηρίζεται ως ένα μέσο αύξησης του τζίρου του καταστήματος. Άραγε, για ποιο τζίρο μιλούν αφού επί ημέρες τα καταστήματα δεν ανοίγουν καν τη ταμειακή μηχανή;

Η εταιρεία αυτή δημιουργήθηκε την εποχή της επάρατης  κυβέρνησης του Μητσοτάκη και από τότε οι διατάξεις του Ν2191/1993  έγιναν θηλιά στο λαιμό κάθε επαγγελματία.

Ο νόμος αυτός φυσικά έχει και κάποια άρθρα που υποχρεώνουν την εταιρεία αυτή να  σέβεται αλλά η εύνοια που  απολαμβάνουν από τους δικαστές τους έχει αποθρασύνει ιδιαίτερα. Μερικά παραδείγματα :

Η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να δημοσιοποιεί ποιους καλλιτέχνες εκπροσωπεί και φυσικά να επιδεικνύει και τα συμβόλαια συνεργασίας όμως κάτι τέτοιο δεν γινεται.

Η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να αποδεικνύει το βάσιμο της  παράβασης και να μη θεωρείται από τους δικαστές ότι ο υπάλληλος της είναι το μόνο φερέγγυο πρόσωπο που λέει την αλήθεια. Πρέπει δε σε εξαιρετικές περιπτώσεις να συνοδεύεται από αστυνομικό όργανο, το μόνο αξιόπιστο πρόσωπο που με τη παρουσία του διασφαλίζει τη νομιμότητα.

Η εταιρεία χρεώνει αυθαίρετα κάθε επαγγελματία με ποσά που είναι προκλητικά μεγάλα. Χρεώνει χωρίς την έκδοση κάποιου τιμολογίου τον επαγγελματία με ένα αυθαίρετο ποσό που κατά την άποψη της υπολογίζεται στο 2,20% επί του ετήσιου τζίρου, απαιτώντας να ελέγξει το βιβλίο εσόδων και εξόδων του επαγγελματία. Όταν όμως διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν εισπράξεις από ραδιοφωνικές διαφημίσεις τότε χρεώνει αυθαίρετα όποιο ποσό αυτή θέλει.

Έτσι ο κακόμοιρος περιπτεράς που δουλεύει 18 ώρες την ημέρα δεν μπορεί να έχει ανοιχτό ένα μικρό ραδιοφωνάκι γιατί αλίμονο του όπως δεν μπορούν να έχουν μουσική τα ορνιθοτροφεία και τα βουστάσια γιατί οι κτηνοτρόφοι θα πληρώσουν χαράτσι από την αύξηση της ποσότητας του γάλακτος και οι κοτοπουλάδες από την μεγαλύτερη παραγωγή αυγών.

Οι δικαστές από την άλλη μεριά συμπεριφέρονται ως προστάτες της εταιρείας και είναι παράξενο ότι τις περισσότερες φορές η εκδίκαση διαρκεί μερικά λεπτά αφού η τιμωρία επέρχεται χωρίς πολλά λόγια και δικαιολογίες.

Γυναίκα πρωτοδίκης πριν λίγο καιρό τιμώρησε με τρία χρόνια φυλακή και 3.000 ευρώ πρόστιμο άτυχο επαγγελματία επειδή θεώρησε ότι ήταν εγκληματίας ενώ ο υπάλληλος της εταιρείας, ο νέος Χριστός. Το πρόστιμο στοίχισε  στον επαγγελματία  13.480 ευρώ εκτός από τα έξοδα της δίκης. Με ποια λογική άραγε η κυρία Πρωτοδίκης τιμώρησε με ένα τόσο βαρύ πρόστιμο  τον παραβάτη, μήπως για παραδειγματισμό;

Πριν τρεις μήνες  την ίδια ημέρα δικάζονταν δυο επαγγελματίες, ο ένας επειδή δεν ειχε συμφωνία με την ΑΕΠΙ και ο άλλος επειδή χρωστούσε στο δημόσιο περίπου 35.000 ευρώ. Και οι δυο προφασίστηκαν ότι λόγω της οικονομικής κρίσης δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν και οι δυο δεν είχαν  ξαναδικαστεί για άλλο αδίκημα αλλά οι δικαστές δεν έδειξαν την ίδια συμπεριφορά στους δυο κατηγορούμενους αφού τον οφειλέτη του δημόσιου τον απάλλαξαν από τις κατηγόριες ενώ τον οφειλέτη της ΑΕΠΙ τον τιμώρησαν σχετικά !!!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ