ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΑΙΔΕΙΑ

Νέα επαρκή χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών των Δήμων ζητάνε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

fonirodopis.gr

Οι βουλευτές του  ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ  φέρνουν στη Βουλή με ερώτησή τους, το θέμα της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών. Οι συνεχείς περικοπές των κρατικών δαπανών στον τομέα της παιδείας έχουν οδηγήσει τις σχολικές επιτροπές σε αδυναμία κάλυψης των αναγκών των σχολικών μονάδων. Έτσι τα σχολεία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν θέματα όπως η συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων, η προμήθεια αναλώσιμων υλικών και το πιο σημαντικό την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης.

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι βουλευτές κ.Αμανατίδης, κ. Καρά Γιουσούφ, κ.Βαμβακά, κ.Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, κ.Δριτσέλη, κ. Κανελλοπούλου, κ. Κουράκης, κ.Μαντάς, κ.Πάντζας και κ. Συρμαλένιος.

Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Καρά Γιουσούφ επισκέφτηκε την σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Κομοτηνής και ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους για τα τοπικά προβλήματα. Κύρια ανησυχία της επιτροπής αποτελεί η επαρκής προμήθεια των σχολικών μονάδων με πετρέλαιο θέρμανσης ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα θέρμανσης σε κανένα σχολείο του δήμου Κομοτηνής. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Αυτές τις μέρες μαθητές και εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στα σχολειά της χώρας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Το σχολικό περιβάλλον όμως στο οποίο καλούνται να περάσουν 9 και πλέον μήνες, καθέ άλλο παρά φιλόξενο και κατάλληλο είναι. Συγκεκριμένα,  οι σχολικές μονάδες στην πλειονότητά τους είναι πλήρως ανέτοιμες και ακατάλληλες, αφού οι συνεχιζόμενες περικοπές στις χρηματοδοτήσεις των Δήμων και η μη απόδοση των απαραίτητων κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές αποστράγγισαν τα σχολεία από τους αναγκαίους πόρους για την κάλυψη θεμελιωδών λειτουργικών τους αναγκών.

Μόλις στις 3 του τρέχοντος μήνα, ως επικοινωνιακό τέχνασμα λίγο πριν σκάσει η βόμβα για την κυβέρνηση της έναρξης του νέου σχολικού έτους, εξεδόθη Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών με την οποία αποδίδεται στους Δήμους το ποσό των 20 εκατομμυρίων Ευρώ για την κάλυψη των τρεχουσών λειτουργικών αναγκών των σχολείων όλων των βαθμίδων. Πρόκειται ουσιαστικά για τη δεύτερη δόση των ΚΑΠ για το 2012 (από τις 4 τέσσερις συνολικά μέσα στο έτος) που θα έπρεπε να έχει αποδοδεί στους Δήμους μήνες τώρα -και αυτή σημαντικά μειωμένη σε σύγκριση με προηγούμενα έτη.

Είναι σαφές ότι επιχειρείται επικοινωνιακά η αποκλιμάκωση της κοινωνικής έντασης που προκύπτει από την εγκατάλειψη των σχολείων και των μαθητών στη μοίρα τους, αφού όπως προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία, το παραπάνω ποσό δεν επαρκεί ούτε για τα στοιχειώδη. Αντίθετα, όπως φαίνεται από την κατανομή των πόρων ανά δήμο, το ποσό που τους αναλογεί δεν καλύπτει καν οφειλές των σχολείων σε προμηθευτές και σε λογαριασμούς από προηγούμενα έτη.

Παράλληλα, οι συνεχιζόμενες περικοπές των πόρων χρηματοδότησης των ΟΤΑ (ΚΑΠ) και η μη απόδοση της ΣΑΤΑ, οδηγούν ουσιαστικά τους Δήμους σε χρεοκοπία, και τους αιρετούς σε απόγνωση, αφού αδυνατούν να καλύψουν στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους, όπως μισθοδοσίες υπαλλήλων και στήριξη των κοινωνικών τους δομών.

Οι συνέπειες της κατάστασης αυτής είναι τραγικές, με τα υπερχρεωμένα σχολεία να αδυνατούν να καλύψουν έξοδα για τις συντηρήσεις και επισκευές των μονάδων, τη θέρμανση, την προμήθεια αναγκαίας γραφικής ύλης, την αποπληρωμή λογαριασμών ρεύματος και νερού. Πολλοί είναι οι Διευθυντές σχολείων που αναγκάζονται να κάνουν περικοπές δαπανών από την ασφάλεια, υγιεινή και καθαριότητα των χώρων, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των μαθητών και των εργαζομένων.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται από την συνεχιζόμενη υποβάθμιση, απαξίωση και οικονομική αποστράγγιση της δημόσιας παιδείας από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών, οδηγεί -όπως συνέβη και την περσινή χρονιά- μεγάλο μέρος των οικονομικών υποχρεώσεων του κράτους να μετακυλιστεί εκ των πραγμάτων στους ήδη οικονομικά εξαθλιωμένους γονείς των μαθητών. Ποιος γονιός άλλωστε δε θα θυσίαζε μέρος των πενιχρών του εισοδημάτων για την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών στα σχολεία που φοιτούν τα παιδιά του; Έντεχνα η κυβερνητική τρόικα στην απεγνωσμένη της προσπάθεια για εξοικονόμηση πόρων, επιχειρεί να σφίξει κι άλλο το ζωνάρι των πολιτών, υποχρεώνοντάς τους να επωμιστούν κι αλλά κρατικά οικονομικά βάρη.

Επειδή αποτελεί ντροπή για τη χώρα και τους κυβερνώντες η ανεξέλεγκτη υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και η απαξίωση των μαθητών και των εκπαιδευτικών, αφού επιτρέπουν να ξεκινά η νέα σχολική χρονιά χωρίς να έχουν αποδοθεί στους δήμους ικανοί πόροι για την κάλυψη βασικών λειτουργικών αναγκών των σχολείων,

Επειδή οι γονείς είναι απαράδεκτο να επωμίζονται τις δαπάνες για τις ανάγκες των υποχρηματοδοτούμενων σχολείων, και μάλιστα σε εξαιρετικά δυσχερείς οικονομικές συνθήκες, υποκαθιστώντας και φέτος το ρόλο του κράτους ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Θα λάβουν άμεσα απόφαση για τη νέα, επαρκή χρηματοδότηση των δήμων και των σχολικών επιτροπών ώστε να καλυφθούν οι θεμελιώδεις λειτουργικές ανάγκες των σχολικών μονάδων της χώρας;
  • Θα προβούν σε ενέργειες ώστε να εξαιρεθούν οι σχολικές επιτροπές από τον αυξημένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που επιβλήθηκε στο πετρέλαιο θέρμανσης καθώς και από τον ΦΠΑ στο φυσικό αέριο;».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ