ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν θα επιτρέψουμε οι Σάπες να σαπίσουν, λένε οι επαγγελματίες και οι βιοτέχνες των Σαπών

fonirodopis.gr

Την υποστήριξη των πολιτικών αρχών και των επαγγελματικών σωματείων της Ροδόπης επιζητεί η Ένωση Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Σαπών στην προσπάθειά της να αποτρέψει την κατάργηση κρατικών και όχι μόνο υπηρεσιών στις Σάπες.

Γι’ αυτό και πραγματοποίησε τη Δευτέρα (10/9) συναντήσεις στην Κομοτηνή με τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Χαλβατζή, τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ροδόπης Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, τον βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν, τον πρώην υπουργό Γιώργο Πεταλωτή, τον πρόεδρο του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αργύρη Αργυρόπουλο και την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Δέσποινα Χατζημάνου. Στους παραπάνω παρέδωσε την επισυναπτόμενη επιστολή διαμαρτυρίας, όπου περιγράφεται η συντονισμένη προσπάθεια απαξίωσης των Σαπών μέσω της κατάργησης ή συγχώνευσης βασικών κρατικών και άλλων δομών, δηλαδή Ειρηνοδικείο, Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, παράρτημα ΟΑΕΔ, ΙΚΑ και Τάγμα Εθνοφυλακής.

Επιστολή διαμαρτυρίας

Εν τω μεταξύ, η Ένωση Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Σαπών έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρωθυπουργό της χωράς Αντώνη Σαμαρά, στον Υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, στον Υπουργό Εσωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη, στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο, στον Υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, στον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, καθώς και στους βουλευτές Ροδόπης και σε τοπικούς φορείς μέσω της οποίας τονίζουν την πλήρη αντίθεση τους στην ενδεχόμενη κατάργηση κρατικών Υπηρεσιών στην περιοχή των Σαπών.

Στο κείμενο της επιστολής σημειώνεται :

«Δε θα επιτρέψουμε οι Σάπες να σαπίσουν». Προτάσσοντας το σύνθημα αυτό επαγγελματίες και πολίτες των Σαπών είμαστε αποφασισμένοι να προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να αποτρέψουμε την πλήρη υποβάθμιση του τόπου μας. Ο καταιγισμός  δυσάρεστων ειδήσεων που δεχόμαστε το τελευταίο χρονικό διάστημα αφορούν μόνο αρνητικές εξελίξεις για τις Σάπες, μία περιοχή με πολλές ιδιαιτερότητες, εξαιτίας της πολυπολιτισμικότητάς της, τις οποίες το κράτος θα έπρεπε να στηρίζει και όχι να τις υποδαυλίζει. Αυτές οι αρνητικές εξελίξεις αποτέλεσαν την αφορμή για τη σύνταξη και υποβολή προς κάθε υπεύθυνο της παρούσας επιστολής διαμαρτυρίας, με την οποία προαναγγέλλουμε ότι θα σταθούμε απέναντι στα όποια σχέδια επιδιώκουν να κλείσουν βασικές κρατικές δομές στις Σάπες.

Ειρηνοδικείο, Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, παράρτημα ΟΑΕΔ, ΙΚΑ ακόμα και το Τάγμα Εθνοφυλακής έχουν μπει στο στόχαστρο ενός σχεδίου οριστικής απογύμνωσης των Σαπών, τη σκοπιμότητα του οποίου αδυνατούμε να κατανοήσουμε. Ειδικότερα από πληροφορίες ενημερωθήκαμε ότι μελετάται η κατάργηση και συγχώνευση των Ειρηνοδικείων όλης της χώρας.

Ανάμεσα στα 150 Ειρηνοδικεία που θα καταργηθούν, αριθμός που ισοδυναμεί με το 50% των Ειρηνοδικείων της Ελλάδας (301 σε σύνολο 17 εφετειακών περιφερειών) βρίσκεται και το Ειρηνοδικείο Σαπών το οποίο ενοποιείται με το Ειρηνοδικείο Κομοτηνής. Την ίδια στιγμή το παράρτημα του ΟΑΕΔ υπολειτουργεί, γιατί οι υπηρεσίες του προσφέρονται μόλις από έναν υπάλληλο, ο οποίος μάλιστα δεν έχει και το δικαίωμα υπογραφών. Παράλληλα έντονη είναι η φημολογία ότι και το ΙΚΑ θα κλείσει.

Το τελειωτικό χτύπημα όμως για τις Σάπες θα αποτελέσει η κατάργηση της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας, όπως φημολογείται.  Η ΔΟΥ δεν είναι απλώς μία ακόμα δημόσια υπηρεσία, αλλά προσφέρει έργο και εξυπηρετεί χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε αυτήν απευθύνονται κατά μέσο όρο ετησίως 940 επιχειρήσεις, κατατίθενται 9.000 δηλώσεις φόρου εισοδήματος, πέρσι δόθηκαν 10.000 κλειδάριθμους, έχει έσοδα προϋπολογισμού 10 κ. ευρώ  και ετήσιο τζίρο 20 εκ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή πληροφορούμαστε ότι ενώ ο Νόμος προβλέπει την λειτουργία μιας εφορίας ανά νομό, στο γειτονικό νομό Έβρου θα λειτουργήσουν τρεις εφορίες, στην Αλεξανδρούπολη, στην Ορεστιάδα και στο Σουφλί. Αυτό αποτελεί μία κατάφορη αδικία για τις Σάπες και τους κατοίκους της, οι οποίοι θα αναγκάζονται να διανύουν πολλά χιλιόμετρα για να διεκπεραιώνουν απλές υποθέσεις τους. Να σημειωθεί ότι η ΔΟΥ στις Σάπες φιλοξενείται σε κτίριο για το οποίο το υπουργείο Οικονομικών δε χρειάζεται να καταβάλλει ενοίκιο.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν πλήρη απαξίωση των Σαπών με στόχο την εκμετάλλευσή της με σχέδια που δε συνάδουν με το αναπτυξιακό προφίλ της περιοχής, όπως ο χρυσός. Δε θα επιτρέψουμε ο Δήμος Μαρώνειας – Σαπών να καταστεί ο πλέον υποανάπτυκτος στην Ευρώπη. Αντίθετα θα υπερασπιστούμε τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα και μία ανάπτυξη που θα συνάδει με αυτόν, με δυναμικές κινητοποιήσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ