ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

PHOTO GALLERY

Πρώτο «κουδούνι» στα βάσανα για Δήμους και μαθητές !

Μεγάλο πρόβλημα η υποχρηματοδότηση των Δήμων, οι οποίοι αναζητούν ήδη πόρους για να βγάλουν τη φετινή χρονιά. Ελάχιστες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, οι οποίες αναμένεται να καλυφθούν σύντομα

fonirodopis.gr

Ο καθιερωμένος αγιασμός ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (11/9) σε όλες τις σχολικές μονάδες της Ροδόπης και της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, όπου το παρών έδωσαν συνολικά 5.000 εκπαιδευτικοί και 80.000 μαθητές εκ των οποίων τα 6.000 «πρωτάκια» της Α’ τάξης δημοτικού.

Τα προβλήματα στην εκπαίδευση δεν λείπουν όμως και φέτος με τα κυριότερα εξ αυτών να πηγάζουν από την υποχρηματοδότηση των Δήμων, οι οποίοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά σε στοιχειώδεις ανάγκες, όπως το πετρέλαιο για τη θέρμανση των σχολικών μονάδων.

Ο Μανώλης Ταπατζάς, Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Κομοτηνής, αναφερόμενος στο πρόβλημα αυτό σημείωσε ότι «πήραμε μια δόση αρκετά μειωμένη τον Φεβρουάριο, ήταν να πάρουμε ακόμα μία δόση τον Απρίλιο και τον καιρό αυτό έπρεπε να πάρουμε την τρίτη δόση. Αυτό δεν έγινε. Στο άμεσο μέλλον πρέπει να γίνει αυτό γιατί όλα τα σχολεία έχουν υποχρεώσεις τόσο απέναντι στις ΔΕΚΟ και λίγο αργότερα για την προμήθεια πετρελαίου. Εμείς, σαν Σχολική Επιτροπή στο μέτρο του δυνατού και με τα ελάχιστα χρήματα φροντίσαμε να ετοιμάσουμε τις σχολικές μονάδες ώστε να είναι λειτουργικές».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιώργος Ζηλούδης, Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Κομοτηνής, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι φέτος «θα είναι μια δύσκολη χρονιά σαν Σχολική Επιτροπή γιατί δεν υπάρχει επιχορήγηση από το Κράτος. Ο κ. Στυλιανίδης μας έχει δώσει μόνο 200.000 ευρώ ενώ το κόστος για το πετρέλαιο είναι 300.000 ευρώ. Πιστεύουμε όμως ότι θα ανταποκριθούμε στο τέλος, θα βρούμε τον τρόπο. Θα έχουμε συνεργασία και με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων. Να έχουν τα παιδιά υπομονή, να μην αρχίσουν αμέσως τις καταλήψεις και να υπάρχει μια συνεργασία με όλους».

Ο Γιώργος Κελεσίδης, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ, αναφέρθηκε στην ετοιμότητα που βρίσκεται η Διεύθυνση Εκπαίδευσης. «Τα βιβλία υπάρχουν όλα, οι εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση έχουν τοποθετηθεί, δεν έχουμε κανένα κενό, όπως και στους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μας λείπουν κάποιες ειδικότητες, οι οποίες όμως σύντομα θα καλυφθούν καθώς θα γίνουν προσλήψεις. Με βάση αυτή την πραγματικότητα θεωρώ ότι είμαστε απολύτως έτοιμοι για να ξεκινήσει μια καινούρια σχολική χρονιά, η οποία πιστεύω θα είναι δημιουργική».

Ο Θεόδωρος Μούχτσης, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, σημείωσε όσον αφορά και τη Διεύθυνση ότι η σχολική χρονιά ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. «Έχουμε τα βιβλία στη θέση τους. Από πλευράς διδακτικού προσωπικού είμαστε πολύ εκτός από μερικές θέσεις κάποιων ειδικοτήτων. Εύχομαι καλή προσπάθεια στα παιδιά και υπομονή γιατί η γνώση αποκτάται με κόπο.

Εύχομαι και στους καθηγητές το ίδιο ούτως ώστε να πετύχουν στο έργο που έχουν αναλάβει» είπε ο κ. Μούχτσης.

Αντίθετα με τον κ. Μούχτση τάχθηκε η Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, Παναγιώτα Βενετοπούλου, η οποία στάθηκε στον αγώνα των εκπαιδευτικών. «Ξεκινήσαμε με την πρώτη προειδοποιητική 24ωρη απεργία. Το είχαμε εξαγγείλει από τις 28 Αυγούστου ότι θα έχουμε την ημέρα αυτή έναν αγώνα ώστε να διεκδικήσουμε και να βρούμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εκπαιδευτικός» δήλωσε η κ. Βενετοπούλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ