ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντική υποχώρηση των τιμών των σχολικών ειδών για το 2012

fonirodopis.gr

Σημαντική υποχώρηση παρουσίασαν οι τιμές των σχολικών ειδών σε σύγκριση με το 2011. Σύμφωνα με τιμοληψίες της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς που διενεργήθηκαν το διάστημα από τις 27/08/2012 έως 31/08/2012 σε σημεία λιανικής (Σ/Μ, αλυσίδες παιχνιδιών, βιβλιοπωλεία) και σε ένα δείγμα με περισσότερα των 100 προϊόντων διαπιστώθηκαν  μειώσεις στις τιμές που φτάνουν μέχρι και το -20%.

Σε όλες τις επί μέρους κατηγορίες παρουσιάζεται αρνητική μεταβολή σε σύγκριση με  πέρυσι, ενώ η συνολική ετήσια μεταβολή υπολογίζεται στο -8,8%.

Να σημειωθεί ότι το εν λόγω διάστημα οι διεθνείς τιμές χάρτου παρέμειναν αμετάβλητες σε αντίθεση όμως με τις τιμές πλαστικού οι οποίες αυξήθηκαν λόγω της αύξησης των τιμών πετρελαίου.

Όπως προκύπτει από τα παρακάτω στοιχεία στην ελληνική αγορά διατίθενται προϊόντα με ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές:

Στα απλά τετράδια οι τιμές ξεκινάνε από 0,25€ (και κυμαίνονται ανάλογα με τον αριθμό φύλλων και την ποιότητα του εξωφύλλου) ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα ξεκινούσαν από 0,58€.

Στα μπλοκ ζωγραφικής οι τιμές ξεκινάνε από 0,30€ και φτάνουν μέχρι τα 2,20€, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα η διακύμανση ήταν από 0,50€ έως 2,20€.

Στα ντοσιέ – κλασέρ οι τιμές κυμαίνονται από 0,40€ έως το 2,20€, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα η διακύμανση ήταν από 0,60€ έως 2,00€.

Στα στυλό και στα μολύβια οι τιμές ξεκινάνε από 0,15€ και 0,30€ αντίστοιχα, ενώ πέρυσι ξεκινούσαν από 0,40€ και τα δύο.

Στις γόμες οι τιμές ξεκινάνε από 0,30€ ενώ πέρυσι ξεκινούσαν από 0,45€

Τέλος τις τσάντες, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται σε ένα μεγάλο εύρος τιμών, μπορεί κάποιος να τις βρει από 8,99€.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός του Υπουργείου Ανάπτυξης με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, όπως άλλωστε κάθε χρόνο, ξεκίνησε ήδη τα προγράμματα ελέγχων για  τα σχολικά είδη.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και η Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς σε συνεργασία με τις κατά τόπους Υπηρεσίες Εμπορίου των Περιφερειακών Ενοτήτων καθώς και το Γενικό Χημείο του κράτους, διενεργούν ελέγχους σχετικά με την ποιότητα, την ασφάλεια, τις αναγραφόμενες ενδείξεις καθώς και τις εμπορικές πρακτικές προώθησής των ειδών αυτών.

Η Ένωση Καταναλωτών Ροδόπης προτείνει τους καταναλωτές πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε αγορά σχολικών ειδών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συγκεκριμένα:

Να αποφεύγουν την αγορά αιχμηρών αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς.

Να διαβάζουν προσεκτικά τις οδηγίες προφύλαξης, ώστε να διασφαλίζεται η σωστή χρήση των προϊόντων.

Να  λαμβάνουν υπόψη την ηλικιακή επισήμανση των προϊόντων.

Να μην προβαίνουν στην αγορά σχολικών ειδών που παρά το γεγονός ότι δεν είναι τρόφιμα έχουν σχήμα, οσμή, χρώμα ή όψη τέτοιου είδους, (γόμες, πλαστελίνες) τα οποία ενδέχεται τα παιδιά να τα εκλάβουν ως τρόφιμα.

Να επισκέπτονται συχνά την ιστοσελίδα www.efpolis.gr όπου αναφέρονται όσα προϊόντα αποσύρονται, από την κυκλοφορία και δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Τα σχολικά είδη διατίθενται, σε πολλές και διαφορετικές ποιότητες και τιμές. Η έρευνα αγοράς και η σύγκριση τιμών, για το κάθε είδος είναι απαραίτητη. Οι αποκλίσεις τιμών, από κατάστημα, σε κατάστημα, ενδέχεται να είναι σημαντικές.

Η επιλογή των σχολικών ειδών πρέπει να βασίζεται στο αν αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το διδακτικό προσωπικό, ώστε να γίνεται καλύτερα και ευκολότερα η διεργασία της μάθησης, στο σχολείο και στο σπίτι.

Για καταγγελίες και πληροφορίες, απευθυνθείτε  στο τηλέφωνο 2531035222.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ