ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λουκέτο στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής λόγω οικονομικών προβλημάτων !

fonirodopis.gr

Η διοίκηση Μαγαλιού έφερε στο χείλος του γκρεμού το ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων

Η υποβάθμιση του Εργατικού Κέντρου είναι φυσική συνέπεια των επιλογών του  προέδρου αφού επί τόσα χρόνια μεθόδευσε την απομάκρυνση των εργαζομένων

Συνεδριάζει για κάποιες υποθέσεις μόνο η μισή διοίκηση αφού τα υπόλοιπα μέλη δεν προσέρχονται

Ήταν στραβό το κλίμα  το έφαγε και ο γάιδαρος. Κάπως έτσι  φαίνεται να διαμορφώνεται το κλίμα στην συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων στο νομό με την απαράδεκτη όσο και προκλητική απόφαση μιας ομάδας μελών του ΔΣ να δεχτούν την εισήγηση του προέδρου Μαγαλιού να κλείσει το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής και να αναστείλει τις λειτουργίες του.

Η λειτουργία ούτως ή άλλως  του Εργατικού Κέντρου ήταν απόλυτα υποβαθμισμένη και ο φορέας των εργαζομένων ήταν απών από τις πολιτικές και συνδικαλιστικές εξελίξεις ενώ σε κάθε κινητοποίηση η παρουσία και συμμετοχή των εργαζομένων δεν ήταν περισσότερη από 10 άτομα, αφού ούτε και τα μέλη της διοίκησης δεν συμμετείχαν.

Η απουσία των μελών της διοίκησης και των μελών των σωματείων βόλευε τον Μαγαλιό που εξυπηρετούσε τα δικά του προσωπικά και οικονομικά συμφέροντα χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν.

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τους Οργανισμούς Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και η ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων δημιούργησε επιπρόσθετα βασανα σε όλο το συνδικαλιστικό κίνημα αφού από τις 29-2-2012 απαγορεύεται να καταβάλλονται οι οικονομικές ενισχύσεις προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις κάθε βαθμίδας.

Στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου ανήκουν περίπου 40 σωματεία με περίπου 3.000 εργαζομένους που εκλέγουν περίπου 120 αντιπροσώπους στα συνέδρια του.

Φυσιολογικό και σκόπιμο θα ήταν να συγκληθούν τα όργανα του Εργατικού Κέντρου, να αναλυθεί η κατάσταση που προέκυψε, να παρθεί μια απόφαση για την έκτακτη οικονομική συνδρομή των σωματείων ώστε να μην σταματήσει η λειτουργία της οργάνωσης  δεδομένου ότι εκτός από τις συνδρομές των σωματείων και την επιχορήγηση του ΟΕΕ υπήρχαν και κάποια άλλα έσοδα από άλλες πήγες (ενοίκια κλπ).

Όμως κάτι τέτοιο δεν ήταν στις επιλογές του Μαγαλιού που προτίμησε να παρθεί αυτή η απόφαση παρά να κινητοποιήσει τα σωματεία της δύναμης του Εργατικού Κέντρου που τα περισσότερα κατάντησαν σωματεία σφραγίδες με μόνο σκοπό να εκλέγουν αντιπροσώπους για τις ανάγκες εκλογής του Δ.Σ. κάθε τρία χρόνια.

Παράδειγμα, το σωματείο από το οποίο εκλέγεται ο ίδιος ο Μαγαλιός με δύναμη 220 άτομα που θα μπορούσε να ενισχύσει το Εργατικό Κέντρο αφού όλα τα μέλη του (κατά δήλωση) είναι λογιστές και υπάλληλοι γραφείου με σοβαρό εισόδημα.

Άλλοι σχολιαστές που γνωρίζουν τα δρώμενα στο Εργατικό Κέντρο υποστηρίζουν ότι το οικονομικό πρόβλημα οφείλεται και στο μπλοκάρισμα εξαιτίας αδυναμίας να πάρουν αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας λόγω τεράστιων χρεών που βεβαιώθηκαν εξαιτίας προηγούμενης απάτης.

Το ποσό που βεβαιώθηκε σε βάρος του Εργατικού Κέντρου το έτος 2003 ήταν 300.000 ευρώ χωρίς να μπορεί να υπολογισθεί ποιο είναι σήμερα το ύψος της οφειλής μετά τους τόκους που υπάρχουν.

Σημαντικό είναι να αντιδράσουν οι εργαζόμενοι και να προκαλέσουν  τις ανάλογες διαδικασίες για να λυθεί το πρόβλημα που δημιούργησε η  ηγετική ομάδα του Μαγαλιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ