ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μέχρι τέλος του 2013 θα έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του Βυζαντινού Τείχους Κομοτηνής

Έργο συνολικού προϋπολογισμού 820.000 ευρώ, στο οποίο προβλέπονται μεταξύ άλλων καθαρισμός περιφραγμένων οικοπέδων, διάνοιξη τάφρου, αποκατάσταση του εσωτερικού και εξωτερικού των δύο πύργων, κυκλικού και τετραγώνου της νότιας πλευράς και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου, εντός των οικοπέδων ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου

Η Υπηρεσία βάζει τέλος στην παράνομη κατάληψη του χώρου τόσο στην εξωτερική πλευρά όπου μπήκαν από τραπεζοκαθίσματα έως και κοτέτσια όσο και στην εσωτερική πλευρά όπου έχει μετατραπεί σε πάρκινγκ αυτοκινήτων

Πριν λίγο καιρό παίρνοντας αφορμή από διαμαρτυρίες συμπολιτών μας για την κατάσταση που  επικρατεί στο χώρο γύρω από το Βυζαντινό Φρούριο στο κέντρο της Κομοτηνής  στείλαμε μια επιστολή στην αρμόδια Υπηρεσία  της ΙΘ Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ζητώντας να μας πληροφορήσουν για το καθεστώς που υπάρχει  στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής της ΦΩΝΗΣ  έχει ως εξής :

«Κύριοι, δεχόμαστε εδώ και αρκετό καιρό διαμαρτυρίες συμπολιτών μας σχετικά με το απαράδεκτο φαινόμενο της υποβάθμισης του αρχαίου τείχους που βρίσκεται στη Κομοτηνή απέναντι από τον Ιερό Ναό της Παναγίας.

Πληροφορηθήκαμε ότι εδώ και αρκετό  καιρό η Υπηρεσία σας  ασχολείται με την αναβάθμιση του τείχους αλλά με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι δεν έχετε ακόμη ασχοληθεί με την όψη του τείχους που βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά.

Με αγανάκτηση είδαμε να έχει καταληφθεί ο χώρος, να έχουν καρφωθεί στο τείχος συρματοπλέγματα για τη δημιουργία κοτετσιού και άλλων αποθηκευτικών χώρων ενώ πρόσφατα άρχισε και τη λειτουργία της καφετέρια που άπλωσε τραπεζοκαθίσματα που σε πολλά σημεία εφάπτονται του τείχους.

Άραγε πως δικαιολογείται από την Υπηρεσία σας αυτή η απαράδεκτη κατάσταση; Είναι σύννομη αυτή η  κατάληψη του  χώρου μπροστά από το τείχος και σε ποιες ενέργειες  προτίθεστε να προχωρήσετε σε περίπτωση που υπάρχουν παραβατικές ενέργειες; Παρακαλούμε να έχουμε μια απάντηση για την ενημέρωση των αναγνωστών μας».

Η ανταπόκριση εκ μέρους της Υπηρεσίας ήταν άμεση και ο  διευθυντής της  Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Γιάννης Κανονίδης είχε μια συνάντηση μαζί μας προκειμένου να μας ενημερώσει για την υπόθεση «Συντήρηση Βυζαντινού Τείχους». Κατά τη συνάντηση εκείνη φάνηκε καθαρά ότι η Υπηρεσία  Βυζαντινών Αρχαιοτήτων είναι απόλυτα αφοσιωμένη στο  ουσιαστικό έργο της αποκατάστασης του αρχαίου τείχους και δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε υποθέσεις που  είναι της αρμοδιότητας άλλων φορέων όπως πχ η διάνοιξη του δρόμου  που ξεκινάει από το κτίριο της Λέσχης Κομοτηναίων που αποτελεί μια αναγκαιότητα μετά την πλήρη αποκατάσταση του τείχους.

Ένα άλλο σημαντικό και πολύ ενδιαφέρον θέμα είναι η  ανάπλαση του χώρου που βρίσκεται απέναντι από τον Ιερό Ναό της Παναγίας και χρησιμοποιείται σαν πάρκινγκ αυτοκινήτων. Ο χώρος αυτός που περιλαμβάνεται μεταξύ του τείχους και του κτιρίου της Ιεράς Μητρόπολης πρόκειται να αναπλαστεί με τη δημιουργία πεζόδρομων, χώρων πρασίνου κλπ ώστε να δώσει τη δυνατότητα ανάδειξης του τείχους και  επισκέψεων από ντόπιους πολίτες αλλά και επισκέπτες από άλλες περιοχές.

Το έργο βέβαια θα είναι αρκετά δαπανηρό αφού πρέπει να αφαιρεθούν όλα τα επιπλέον μπάζα ώστε ο χώρος να έρθει στο ίδιο επίπεδο με αυτό του δρόμου, δηλαδή να αφαιρεθεί μπάζωμα ύψους 2 μέτρων.

Η απάντηση της ΙΘ Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονίας – Θράκης 2007-2013 (ΕΣΠΑ), το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού μέσω της κατά τόπον αρμόδιας για την περιοχή της Θράκης 15ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων υλοποιεί δι’ αυτεπιστασίας στο κέντρο της πόλης της Κομοτηνής το έργο «Στερέωση και διαμόρφωση του βυζαντινού τείχους Κομοτηνής», προϋπολογισμού 820.000,00 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο.

Οι εργασίες ξεκίνησαν περίπου στα μέσα του 2011 με επίκεντρο τα απαλλοτριωμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού οικόπεδα στο κέντρο της Κομοτηνής, τόσο επί της πλατείας Θεοδοσίου Α΄ όσο και στην περιοχή που χωροθετείται μεταξύ του Ο.Τ. 22 και του βυζαντινού τείχους, πίσω ακριβώς από τη Λέσχη Κομοτηναίων. Τα ανωτέρω οικόπεδα περιφράχθηκαν διαμορφώνοντας χώρο εργοταξίου.

Οι εργασίες πεδίου ξεκίνησαν με καθαρισμούς των περιφραγμένων οικοπέδων, ενώ παράλληλα έγινε επιφανειακός έλεγχος για την τυχόν ύπαρξη αρχαίων οικιστικών καταλοίπων.  Κατά μήκος της εσωτερικής και της εξωτερικής πλευράς του βυζαντινού τείχους ανοίχτηκαν τάφροι με σκοπό τη διαπίστωση πιθανών στατικών προβλημάτων στη θεμελίωσή του, την προετοιμασία των μεταγενέστερων επεμβάσεων και την αποκάλυψη του κατώτατου θεμελίου έδρασης.

Στη συνέχεια αυτής της διαδικασίας και αφού τοποθετήθηκαν σταθερά ικριώματα, καθαρίστηκαν οι επιφάνειες της τοιχοποιίας του βυζαντινού τείχους. Συγκεκριμένα έγιναν οι εξής εργασίες: καθαρισμός των graffiti, απομάκρυνση βλαπτικής βλάστησης (κισσός κ.α.) που είχε αναπτυχθεί επί αυτού και καθαίρεση σαθρών κονιαμάτων. Δημιουργήθηκε με τον τρόπο αυτό το απαραίτητο υπόβαθρο ώστε να επισπευτούν τα αρμολογήματα και οι ανακτήσεις επί του βυζαντινού τείχους, ιδιαίτερα σε σημεία όπου η φθορά του χρόνου και η ανθρώπινη επέμβαση είχαν τραυματίσει έντονα την εικόνα του. Οι εργασίες μέχρι στιγμής επικεντρώθηκαν επί της εσωτερικής νότιας πλευράς του τείχους, όπου έγιναν στερεώσεις και συμπλήρωση της μεγάλης διαμπερούς ρωγμής που διέτρεχε το σύνολο σχεδόν του ύψους του τείχους.

Τα επόμενα στάδια υλοποίησης του έργου, που πρόκειται να διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2013, θα συμπεριλαμβάνουν α) την αποκατάσταση του εσωτερικού και εξωτερικού των δύο πύργων, κυκλικού και τετραγώνου της νότιας πλευράς, β) την αποκατάσταση της εξωτερικής νότιας πλευράς του τείχους και γ) της ανατολικής εξωτερικής πλευράς και του κυκλικού πύργου επί της οδού Σωκράτους.

Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω εργασιών θα ακολουθήσει το στάδιο της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου, εντός των οικοπέδων ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου. Το πρώτο στάδιο θα εξελιχθεί με τη δημιουργία ζώνης πλάτους 5 μ. από σταθεροποιημένο χωμάτινο δάπεδο στη διαδρομή παράλληλα με τη νότια πλευρά του τείχους. Ακολουθώντας την παραπάνω ζώνη και με αφετηρία τη στάθμη του πεζοδρομίου της οδού Σοφούλη, 6 ανοδικοί αναβαθμοί θα οδηγούν σε μια ξύλινη εξέδρα όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να βρει πληροφοριακό υλικό για την ιστορία του τείχους. Αντίστροφη καθοδική πορεία θα ακολουθήσουν οι 5 αναβαθμοί στη διαδρομή παράλληλα με τη δυτική πλευρά του τείχους, που θα καταλήγει επίσης στην ανωτέρω ξύλινη εξέδρα με το διαθέσιμο πληροφοριακό υλικό.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αγιασμός με ευχές για μια δημιουργική χρονιά στους «Φιλοτέχνες Κομοτηνής»

Τον ετήσιο αγιασμό της πραγματοποίησε η Στέγη Πολιτισμού Παράδοσης & Λαογραφίας «Φιλοτέχνες Κομοτηνής»

Δημοσιεύθηκε

στις

Τον ετήσιο αγιασμό του πραγματοποίησε την Κυριακή 24 Οκτωβρίου ο Σύλλογος «Φιλοτέχνες Κομοτηνής».

Ο αγιασμός τελέστηκε στον χώρο της Καπναποθήκης όπου εδρεύει η Στέγη Πολιτισμού Παράδοσης & Λαογραφίας «Φιλοτέχνες Κομοτηνής», παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, του Διοικητικού Συμβουλίου και των δασκάλων των τμημάτων.

Ο πολιτιστικός Σύλλογος εύχεται καλή αρχή σε όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους, με υγεία και δημιουργία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκαίνια και αγιασμός την Κυριακή στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου

Στις 11 το πρωί στην Πολιτιστική Στέγη του Συλλόγου, στην πλατεία Ιάσμου

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα εγκαίνια της Στέγης του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου καθώς και ο αγιασμός για την έναρξη της χρονιάς θα τελεστούν στις 11 το πρωί την Κυριακή 3 Οκτωβρίου στον Ίασμο.

Θα ακολουθήσει ενημέρωση για τα τμήματα τα οποία προτίθεται να λειτουργήσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου και είναι τα εξής:

• Παραδοσιακός χορός

• Χορωδία ενηλίκων και Παιδική Χορωδία

• Θεατρική ομάδα

• Μπάντα κρουστών δρόμου

• Pilates – Γυμναστική

• Θεματικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους

Η λειτουργία των τμημάτων θα πραγματοποιηθεί τηρώντας τα οριζόμενα υγειονομικά μέτρα για τον Covid-19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής: Η Θράκη και ο λαογραφικός της πλούτος

Εκδήλωση για τον «Μήνα της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου στις 18:00

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ΔΚΕΠΠΑΚ Κομοτηνής και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, μέσω της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων, τιμούν τον Σεπτέμβριο ως «Μήνα της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς», με την εκδήλωση «Η Θράκη και ο λαογραφικός της πλούτος, συνάντηση στο Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής», που θα λάβει χώρα στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Κομοτηνής την ερχόμενη Τετάρτη 29/9 στις 18.00.

Η εκδήλωση, που απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, υποστηρίζεται από το Δ.Π.Θ. (Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας) και το Π.Ε.Κ.Ε.Σ. Α.Μ.Θ. Κύριες ομιλήτριες θα είναι η Κέλυ Γκόγκου, μουσειολόγος και υπεύθυνη του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Κομοτηνής, και η φιλόλογος Μαρία Αλεξίου.

Η πρώτη θα συστήσει το μουσείο στο κοινό και θα αναφερθεί στις δυνατότητες του εκθετηρίου του για εκπαιδευτική αξιοποίηση και ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού της Θράκης. Η δεύτερη θα παρουσιάσει τον Θρακιώτη Πολύδωρο Παπαχριστοδούλου και το σημαντικό λογοτεχνικό, επιστημονικό και εκδοτικό του έργο. Ο Παπαχριστοδούλου, ιδρυτής και πρόεδρος της Εταιρείας Θρακικών Μελετών και διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Αρχείον του Θρακικού Λαογραφικού και Γλωσσικού Θησαυρού, με την έρευνά του συνέβαλε στην ανάδειξη της θρακικής λαογραφίας, της διαλεκτολογίας και της λαϊκής μουσικής. Σύντομα αποσπάσματα από κείμενά του θα διαβάσει ο ηθοποιός Φιλοποίμην Ανδρεάδης.

Λόγω των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων που επιβάλλουν οι συνθήκες πανδημίας ο αριθμός των παρισταμένων θα είναι περιορισμένος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ξεκινούν από τη Δευτέρα οι εγγραφές στον Σύλλογο Εβριτών Ροδόπης

Καθημερινά από τις 19:00 έως τις 21:00 στα γραφεία του Συλλόγου, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 47 στην Κομοτηνή

Δημοσιεύθηκε

στις

Ξεκινούν από τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές στον Σύλλογο Εβριτών Ροδόπης.

Στην ανακοίνωση του, ο Σύλλογος αναφέρει:

«Ξεκινάμε! Είναι πλέον γεγονός! Επετράπη – επιτέλους – και στους συλλόγους, τηρώντας τα οριζόμενα από την πολιτεία υγειονομικά μέτρα, να αρχίσουν την πλήρη λειτουργία των τμημάτων τους. Από την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου αρχίζουν οι εγγραφές και στο Σύλλογο Εβριτών Ν.Ροδόπης για τα τμήματα παραδοσιακού χορού για όλες τις ηλικίες αλλά και για τα παιδικά τμήματα μοντέρνου χορού, για την παιδική ζωγραφική, για το τμήμα της χορωδίας, αλλά, και για να σχεδιάσουμε μαζί ένα τμήμα κινηματογραφικό, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα του δικού μας ξεχωριστού χώρου. Καθημερινά από τις 19:00 έως τις 21:00 στα γραφεία του Συλλόγου, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 47 στην Κομοτηνή και στο τηλέφωνο 25310-70927».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ30 λεπτά πριν

Βιβλία στη Βιβλιοθήκη Ξυλαγανής πρόσφερε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ39 λεπτά πριν

Γραβάνης: Ανάγκη αλλαγής θεσμικού πλαισίου για Τειρεσία και φορολογική ενημερότητα

ΡΟΔΟΠΗ2 ώρες πριν

Εορτάστηκε στην Κομοτηνή η επέτειος της Εθνικής Αντίστασης κατά του φασισμού

ΡΟΔΟΠΗ2 ώρες πριν

Νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης ο Δημήτρης Ερελιάδης

YΓΕΙΑ4 ώρες πριν

Κορωνοϊός: 57 κρούσματα στη Ροδόπη

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ2 ημέρες πριν

Ροδόπη: Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων την επόμενη εβδομάδα

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ2 ημέρες πριν

Ροδόπη: Αλλοδαποί διακινητές μετέφεραν 12 παράνομους μετανάστες

ΠΑΙΔΕΙΑ2 ημέρες πριν

Η Τσικνοπέμπτη έγινε… Chikno Thursday σε βιβλίο αγγλικών της Γ’ Γυμνασίου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 ημέρες πριν

Γιώργος Μανανάς: «Πάμε μαζί μπροστά με τον Νίκο Ανδρουλάκη»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 ημέρες πριν

Τις ελλείψεις στο ΕΚΑΒ Ροδόπης κατέγραψε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης

ΡΟΔΟΠΗ2 ώρες πριν

Εορτάστηκε στην Κομοτηνή η επέτειος της Εθνικής Αντίστασης κατά του φασισμού

ΡΟΔΟΠΗ2 ώρες πριν

Νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης ο Δημήτρης Ερελιάδης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 ημέρες πριν

Λοβέρδος: «Είναι η τελευταία μας ευκαιρία, αν ο ΣΥΡΙΖΑ καθιερωθεί τελειώσαμε»

YΓΕΙΑ3 ημέρες πριν

Κορωνοϊός: Σκέψεις για επαναφορά της χρήσης μάσκας παντού

ΕΒΡΟΣ3 ημέρες πριν

Αφίχθησαν στην Αλεξανδρούπολη 375 Αμερικανοί στρατιώτες

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

Απογραφή 2021: Παράταση έως τις 13 Δεκεμβρίου για την αυτοαπογραφή

ΕΒΡΟΣ3 ημέρες πριν

Έβρος: Αίθουσες ρομποτικής σε σχολεία από την Ένωση «Μαζί για το Παιδί» και τη Skroutz

ΒΟΥΛΗ3 ημέρες πριν

Φίλης: «Ο φράχτης στον Έβρο διαχωρίζει τη Θράκη από την υπόλοιπη χώρα»

ΒΟΥΛΗ5 ημέρες πριν

Χαρίτου: «Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει την ελπίδα στη Θράκη»

ΒΟΥΛΗ6 ημέρες πριν

Στυλιανίδης: «Τραγικός ο ισχυρισμός Ζεϊμπέκ ότι η Ελλάδα δεν είναι κοσμικό κράτος»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x