ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τον απολογισμό των πεπραγμένων της για το 2011 έκανε η Δημοτική Αρχή Πετρίδη

fonirodopis.gr

Εξυγίανση των δημοτικών επιχειρήσεων, ρύθμιση οφειλών και οικονομικών εκκρεμοτήτων στα συν της διαχείρισης

Σε ένα χρόνο μέσα η Δημοτική Αρχή ενέταξε στο ΕΣΠΑ έργα συνολικού προϋπολογισμού 45 εκ. ευρώ ενώ η διοίκηση Κοτσάκη σε 4 χρόνια ενέταξε μόλις 11 έργα ύψους 19 εκ. ευρώ !!!

Γενικό Πολεοδομικό, μετεγκατάσταση Αλάν Κογιού, Τσανάκλειος, το σχολείο «Μάστανλη» τα έργα που έχουν δρομολογηθεί ενώ στόχος του Πετρίδη να καταστεί ο Δήμος πρωτοπόρος στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων

Μείωση των οφειλών της ΔΕΥΑΚ κατά 1,7 εκ. ευρώ

Τον απολογισμό των πεπραγμένων της για τον πρώτο χρόνο της διοίκησης της, το 2011, έκανε η Δημοτική Αρχή Πετρίδη σε μια μαραθώνια συνεδρίαση, που κράτησε μέχρι τις 00:30 το βράδυ, του δημοτικού συμβουλίου.

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής κατά τη διάρκεια του απολογισμού του στάθηκε κυρίως στην προσπάθεια εξυγίανσης για τις περισσότερες δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα κλείσουν θετικά ή ελάχιστα ζημιογόνα για το 2011, παρά την μείωση της άμεσης ή έμμεσης χρηματοδότησης, στη ρύθμιση των οικονομικών εκκρεμοτήτων των προηγούμενων ετών σε προμηθευτές και σε δημόσιο, που αποτελούσαν γάγγραινα για την υγιή και εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα ενταγμένα έργα του ΕΣΠΑ κάνοντας και μια σύγκριση με την διοίκηση Κοτσάκη επισημαίνοντας ότι «από το 2007 λοιπόν έως το 2010 ( 4 χρόνια ) ο Δήμος Κομοτηνής  ενέταξε στο Ε.Σ.Π.Α.  11 κατασκευαστικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 19.340.000€. Από τις αρχές του 2011 έως σήμερα ενέταξε 17 έργα συνολικού προϋπολογισμού 45.286.786€».

Εκτός των παραπάνω, η Δημοτική Αρχή πέτυχε σε έναν μόλις χρόνος να ρυθμίσει τις οφειλές προς τους σχολικούς φύλακες, οι οποίες είχαν θέσει το Δήμο στον Τειρεσία το 2010, καταβάλλοντας μέσα στο 2011 πάνω από 300.000 ευρώ, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για μια χρονιά στην οποία η κρατική χρηματοδότηση ήταν μειωμένη κατά 3,5 εκατομμύρια ευρώ, επιτύχαμε να μειώσουμε το οικονομικό μας άνοιγμα κατά 2,5 εκατομμύρια περίπου.

Παράλληλα με το Δήμο, η ΔΕΥΑΚ μείωσε τις οφειλές της κατά 1,7 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να αυξήσει τα τιμολόγια της. Μόνο με σωστή και συνετή διαχείριση ενώ οι μοναδικές δαπάνες που αυξήθηκαν το 2011 ως προς το 2010 ήταν οι κοινωνικές μας δαπάνες που αυξήθηκαν κατά περίπου 10%.

Γενικό Πολεοδομικό, Αλάν Κογιού και Τσανάκλειος

Στη συνέχεια ο κ. Πετρίδης στάθηκε ιδιαίτερα σε διάφορα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν το Δήμο εδώ και πολλά χρονιά. Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Κομοτηνής, κατείχε το πανελλήνιο ρεκόρ καθυστέρησης, 17 ολόκληρα χρόνια. Μέσα στο 2011, εγκρίθηκε επιτέλους και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.

Η υπόθεση της απαλλοτρίωσης για την μετεγκατάσταση των κατοίκων του Αλάν Κουγιού, κινδύνευε να τιναχτεί στον αέρα, καθώς από πουθενά και από κανέναν όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενες πιστώσεις. «Σε μια χρονιά όπου οι βρύσες της κρατικής χρηματοδότησης είχαν στερέψει, πετύχαμε να εξασφαλίσουμε 820.000 ευρώ επιπλέον χρηματοδότηση, ειδικά για την απαλλοτρίωση και έτσι διασώσαμε το χώρο. Σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ προχωράμε τις απαραίτητες μελέτες για την πολεοδόμηση της περιοχής που ήταν κολλημένες από το 2008 και παράλληλα αναζητούμε χρηματοδοτήσεις για τις πρώτες υποδομές» σημείωσε ο Γιώργος Πετρίδης.

Αναφορικά με το πρόβλημα της Τσανακλείου, ο Δήμαρχος τόνισε ότι «διαλύσαμε την χρόνια αυταπάτη ότι το σημαντικότερο ακίνητο της πόλης ανήκε στο Δήμο. Ξεκινήσαμε μια επίμονη και επίπονη διαπραγμάτευση με τον ΟΣΚ και αναμένεται μέσα στο 2012 η παραχώρηση του στον δήμο Κομοτηνής, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη διάσωση και την αξιοποίηση του» ενώ σχετικά με την μετεγκατάσταση του 5ου μειονοτικού σχολείου «Μάστανλη» και την ανέγερση ενός νέου σύγχρονου διδακτηρίου δήλωσε πως «η σοβαρή έρευνα που κάναμε κατέδειξε ότι ο συγκεκριμένος χώρος που επί χρόνια όλοι νόμιζαν ότι ανήκε στο Δήμο, τελικά ανήκει στην ΚΕΔ (Ελληνικό Δημόσιο). Έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα για την παραχώρηση και εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης. Παράλληλα είμαστε σε επικοινωνία με ΟΣΚ και Περιφέρεια για την σύνταξη της σχετικής μελέτης και τη χρηματοδότηση του έργου».

«Βασική μας προτεραιότητα αποτέλεσε από την αρχή, η ανάδειξη της χωροταξικής φυσιογνωμίας της Κομοτηνής ως διοικητικού κέντρου της Περιφέρειας ΑΜΘ. Στα πλαίσια αυτά, διεκδικήσαμε και πετύχαμε την εγκατάσταση του μοναδικού πλέον Στρατολογικού Γραφείου της Περιφέρειας στην πόλη μας. Επίσης πετύχαμε την έγκριση της δημιουργίας “Στέγης προσωρινής διαβίωσης θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας”, άλλης μιας σημαντικής περιφερειακής δομής, καθώς και την επέκταση της συνεργασίας μας με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, παράλληλα με τη δημιουργία της μοναδικής “Πύλης – πόλου” ανατολικότερα της Θεσσαλονίκης. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και η πρωτοβουλία μας να φέρουμε σε επαφή τους διαχειριστές του Μεγάρου μουσικής με την metropolitan orchestra της Νέας Υόρκης και προέκυψε μια συνεργασία που βοήθησε στην καταξίωση του Μεγάρου και σε γειτονικούς νομούς. Και για το επόμενο διάστημα, σχεδιάζεται η εγκατάσταση και λειτουργία επιπλέον δομών υπερτοπικής – περιφερειακής κλίμακας» τόνισε ο Δήμαρχος Κομοτηνής.

Τα συμπεράσματα του απολογισμού

Μετά την μακροσκελή αναφορά του και το ανάγνωσμα του απολογισμού της διοίκησης του, ο Γιώργος Πετρίδης, εξέθεσε τα συμπεράσματα όπως προκύπτουν από τις αρχές του 2011.

«Θα ήθελα να αναφέρω ότι ο Δήμος Κομοτηνής, με όλες τι αντικειμενικές δυσκολίες λόγω της οικονομικής κρίσης, που σήμανε δραστικές περικοπές της κρατική χρηματοδότησης, και παρά την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει, κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Καλλικράτη, να διατηρήσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες στους πολίτες και σε κάποιες περιπτώσεις να τις βελτιώσει.

Ταυτόχρονα κατάφερε να βάλει σε τροχιά εξυγίανσης τις περισσότερες δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα κλείσουν θετικά ή ελάχιστα ζημιογόνα για το 2011, παρά την μείωση της άμεσης ή έμμεσης χρηματοδότησης, όπου αυτή υπάρχει, χωρίς να σταματήσει η δραστηριότητά τους. Ταυτόχρονα ρυθμίστηκαν οι οικονομικές εκκρεμότητες των προηγούμενων ετών σε προμηθευτές και σε δημόσιο, που αποτελούσαν γάγγραινα για την υγιή και εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων και καταστούσαν αμφίβολη ακόμη και την λειτουργία τους, με ότι συνεπάγεται αυτό για τους εργαζομένους στις επιχειρήσεις, αλλά και τους πολίτες, για τους οποίους υπάρχουν αυτές οι επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα δώσαμε έμφαση στοχευμένα, στην ωρίμανση και υποβολή προτάσεων σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, είτε πρόκειται για πόρους ΕΣΠΑ, είτε ακόμη και για προγράμματα διακρατικής συνεργασίας.

Και επειδή είναι καλό όταν λέμε κάτι να το τεκμηριώνουμε επαρκώς , θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε ορισμένα στοιχεία που δίνουν μια σαφή και ξεκάθαρη εικόνα της διαφοράς στην αποτελεσματικότητα που έχει επέλθει στο Δήμο Κομοτηνής από τις αρχές του 2011 έως σήμερα σε σχέση με την περίοδο 2007-2010. Από το 2007 λοιπόν έως το 2010 ( 4 χρόνια ) ο Δήμος Κομοτηνής  ενέταξε στο Ε.Σ.Π.Α.  11 κατασκευαστικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 19.340.000€. Από τις αρχές του 2011 έως σήμερα ενέταξε 17 έργα συνολικού προϋπολογισμού 45.286.786€. Αυτή είναι η διαφορά μας κυρίες και κύριοι. Και προσέξτε : Μιλάμε πάντα για ενταγμένα έργα και όχι για προτάσεις που  απλώς τις υποβάλλαμε και περιμένουμε να ενταχθούν στο μακρινό μέλλον. Η ένταξη ενός έργου σημαίνει εξασφάλιση της χρηματοδότησής του από κοινοτικά κονδύλια. Τα παραπάνω στοιχεία είναι πινακοποιημένα και διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Την ίδια στιγμή καταφέραμε να εντάξουμε στοχευμένα 7 νέα έργα διακρατικής συνεργασίας, τα οποία έχουν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα να υλοποιούνται ή θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται άμεσα, την ίδια στιγμή που παραλάβαμε 2 παρόμοια έργα από την προηγούμενη διοίκηση.

Και θέλω ξανά να τονίσω ότι όλα αυτά έγιναν με σημαντικά μικρότερο αριθμό προσωπικού, περισσότερες αρμοδιότητες και μεγαλύτερη χωρική έκταση του Δήμου Κομοτηνής σε σχέση με το παρελθόν. Επομένως , παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση του Δήμου , παρά τη μεγάλη υποχρηματοδότηση σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο από τον κρατικό προϋπολογισμό , ο Δήμος Κομοτηνής όχι μόνο δεν έχει σταματήσει να υλοποιεί έργα και δράσεις όπως πιθανώς να περίμενε κανείς, αλλά αντίθετα έχει καταφέρει κατακόρυφη αύξηση στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την υλοποίηση έργων και δράσεων , σε βαθμό που η παρούσα περίοδος ( 2011 έως σήμερα ) να είναι η καλύτερη στην ιστορία του σε αυτούς τους τομείς και μακράν καλύτερη από την προηγούμενη περίοδο (2007-2010 ). Πλέον ο στρατηγικός μας στόχος ως Δήμος είναι η διεκδίκηση της πρώτης θέσης στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και αναπτυξιακών παρεμβάσεων σε επίπεδο περιφέρειας Α.Μ.Θ.

Και φυσικά δεν έχουμε πετύχει όλα όσα θα θέλαμε και είμαστε ήδη στην αρχή. Γι αυτό το λόγο σχεδιάζουμε και ωριμάζουμε μια σειρά από δράσεις και υποπρογράμματα τα οποία τα επόμενα χρόνια θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες του Δήμου μας, όπως η επέκταση των Ολοκληρωμένων Αστικών, έργα στην παράκτια περιοχή του Δήμου, παρεμβάσεις σε ευπαθείς περιοχές, αλλά και σχέδια δράσης για την ανάδειξη της περιοχής και του πολιτιστικού και φυσικού αποθέματός της. Ταυτόχρονα, εντοπίζουμε και αξιοποιούμε τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για την επίτευξη των στόχων μας, ώστε να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, με μηδαμινό κόστος για τον πολίτη» δήλωσε καταλήγοντας ο κ. Πετρίδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ