ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δαπέργολας : Σε χαοτική κατάσταση ο Δήμος Κομοτηνής παρά τις προσπάθειες Πετρίδη

fonirodopis.gr

Στη διαπίστωση ότι ο Δήμος Κομοτηνής εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαοτική κατάσταση παρά τις προσπάθειες του Δημάρχου, Γιώργου Πετρίδη, στάθηκε ο επικεφαλής του «Σπάρτακου», Νεκτάριος Δαπέργολας, κατά τη διάρκεια του απολογισμού πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το 2011.

Στην τοποθέτησή του ο Ν. Δαπέργολας επικεντρώθηκε κυρίως στα οικονομικά του Δήμου, λέγοντας τα εξής: «Ο δήμαρχος προηγουμένως μίλησε για την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στα οικονομικά, τα όσα όμως μας είπε στη συνέχεια, δείχνουν μια εικόνα πολύ πιο ωραιοποιημένη σε σχέση με την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα παραμένει δυστυχώς χαοτική, παρά τις αναμφίβολες προσπάθειες του Γιώργου Πετρίδη, τις οποίες επ’ ουδενί θέλω να μειώσω, πόσο δε μάλλον να μηδενίσω.

Βλέπουμε λοιπόν πώς τα πραγματικά χρέη του όλου Δήμου, ίσως να αγγίζουν και τα 50 εκατομμύρια ευρώ (από τα 13 πού είχαν ανακοινωθεί!), ποσό δηλαδή που πλησιάζει όσα εμείς λέγαμε προεκλογικά και μετεκλογικά – και κάποιοι συνάδελφοι, κυρίως της σημερινής μείζονος αντιπολίτευσης, με αποκαλούσαν τότε υπερβολικό (ή και ψευδολόγο). Ένα τεράστιο χρέος που απειλεί να αφήσει απλήρωτους τούς δημοτικούς υπαλλήλους (θυμίζω ότι μετά βίας γλιτώσαμε την διεξαγωγή των «Ελευθερίων» πρόσφατα – για του χρόνου θα δούμε τι θα συμβεί) και πού κάθε τόσο εκδηλώνεται με κατασχέσεις σε βάρος του Δήμου για χρέη προς ιδιώτες. Και βέβαια το ακόμη χειρότερο είναι ότι εξακολουθούν να…πολλαπλασιάζονται οι λυπητερές και τα «φέσια», καθώς καθημερινά ανακαλύπτονται (ακόμη!) νέες τρύπες χρεών.

Άλλα προερχόμενα από δαπάνες του πρώην δήμου Αιγείρου, οι οποίες απορρίφθηκαν από την Επίτροπο (τεράστιο θέμα τα οικονομικά του δήμου Αιγείρου, που θεωρώ ότι χρήζει διεξοδικής διερεύνησης και αναζήτησης ακόμη και ποινικών ευθυνών) και άλλα από απλήρωτα τιμολόγια του Δήμου Κομοτηνής, σαν την πρόσφατη περίπτωση της ΔΕΠΑΚ: και εννοώ τα 40 τιμολόγια από τουριστικό γραφείο της πόλης, συνολικού ύψους 93.177 ευρώ που παραμένουν απλήρωτα και η υπόθεση θα στείλει πάλι τόν Δήμο στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Ο λόγος για κάποια ταξιδάκια (εντός Ελλάδος, αλλά και σε Βουλγαρία – Τουρκία) πληρωμένα από τη ΔΕΠΑΚ παραμονές των δημοτικών εκλογών (Οκτώβριος και Νοέμβριος του 2010), που έμειναν απλήρωτα και τώρα ο επιχειρηματίας προέβη σε κατάσχεση από τον Δήμο. Όπως ακριβώς συνέβη δηλαδή και με ένα άλλον συνάδελφό του πού μετά από κάποια χρόνια καθυστέρηση πήρε τα 127.000 ευρώ πού του χρωστούσαν. Και το θέμα είναι – πέρα από την πληρωμή ή όχι – αν ήταν σύννομη η διαδικασία. Λογοδοτεί άραγε κάποιος για τις αποφάσεις αυτές και τα χρέη που πάλι όλοι εμείς καλούμαστε να πληρώσουμε;».

Πέραν ωστόσο των οικονομικών, ο Ν. Δαπέργολας τόνισε πως «ένα άλλο κυρίαρχο πρόβλημα που ταλανίζει τον Δήμο Κομοτηνής είναι η απουσία ορθολογικής οργάνωσης. Η πρόσφατη ψήφιση του οργανισμού του Δήμου, αλλά και η ISO πιστοποίησή του, δεν λέει τίποτε. Αυτά είναι όλα θεωρητικά, αλλά στην πράξη είναι που χωλαίνουμε. Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Δήμος σήμερα έχει πάνω από 200 υπαλλήλους (και με τις δημοτικές επιχειρήσεις κάπου 300!), δεν μπορεί να αντιληφθεί τις καθυστερήσεις, την αναποτελεσματικότητα και τα προβλήματα στελέχωσης. Επειδή υποτίθεται ότι ζούμε και σε εποχές μηχανοργάνωσης, θα ήθελα μια υπεύθυνη και λογικοφανή εξήγηση για το τι συμβαίνει ακριβώς και τι σκοπεύετε να κάνετε για να λυθούν τα συγκεκριμένα προβλήματα».

Αναφέρθηκε όμως ο Ν. Δαπέργολας και στα όσα γράφτηκαν στον Τύπο σχετικά με το φράγμα των Συμβόλων και έθεσε στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ το ερώτημα τι συμβαίνει με αυτή την ιστορία: «Μετά από τόσα χρόνια συζήτησης για την αναγκαιότητα να κατασκευαστεί φράγμα στα Σύμβολα, πού θα έλυνε το πρόβλημα της υδροδότησης της πόλης και μαζί του μισού σχεδόν νομού, φαίνεται ότι προκύπτει ξαφνικά –  μετά από μια απλή επιστολική κρούση στη ΔΕΗ – το ενδεχόμενο να καλυφθούν οι ανάγκες με το ήδη υπάρχον φράγμα της ΔΕΗ στη Γρατινή. Ρωτάω λοιπόν το αυτονόητο: Είναι δυνατόν να υπήρχε έτοιμη λύση για την ύδρευση της πόλης και τόσα χρόνια να την ψάχνουμε αλλού, να πληρώνουμε μάλιστα και πανάκριβες μελέτες για ένα έργο περιττό;».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ