ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ

Δακτυλιώσεις Λευκών Πελαργών στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

FoniRodopis

Το περιβάλλον αποτελεί ένα τομέα όπου η συνεργασία μεταξύ φορέων δίνει όχι μόνο τα καλύτερα αποτελέσματα αλλά και αυτά που δίνουν ένα μοναδικό αίσθημα ηθικής ικανοποίησης.

Παράδειγμα της δύναμης της συνεργασίας αποτελούν οι «δακτυλιώσεις» που πραγματοποιήθηκαν σε νεοσσούς Λευκού Πελαργού (Ciconia ciconia). Υπό τις οδηγίες της κας Eva Stets, εκπροσώπου του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλιώσεων, η οποία συντόνισε την όλη προσπάθεια, την πολύτιμη βοήθεια των ΔΕΔΔΗΕ Ξάνθης και Αντιδημαρχίας Καθαριότητας του Δήμου Αβδήρων και του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας δακτυλιώθηκαν συνολικά  36 νεοσσοί.

Οι δακτυλιώσεις έλαβαν μέρος στους οικισμούς Βαφέϊκα, Κουτσό, Γεννησέα, Μυρωδάτο και Μάγγανα ως τμήμα της δράσης για την παρακολούθηση του λευκού πελαργού η οποία χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) 2007-2013. Για τη δακτυλίωση χρησιμοποιήθηκαν δακτυλίδια τύπου ELSA, τα οποία είναι πλαστικά, ανθεκτικά και ευδιάκριτα με κιάλια ή τηλεσκόπιο, που διέθεσε η κα. Stets.

Σκοπός της «δακτυλίωσης» είναι η μελέτη των μεταναστεύσεων των πουλιών, έτσι τα ‘μαρκάρουμε’, έτσι ώστε να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε τις μετακινήσεις τους. Αυτή η μελέτη της μετανάστευσης οδήγησε στην ανάπτυξη ενός πολύ καλά σχεδιασμένου προγράμματος δακτυλιώσεων. Το πρόγραμμα στηρίζεται στην τοποθέτηση ξεχωριστά σε κάθε πουλί ενός δακτυλιδιού με μοναδικό αριθμό, έτσι ώστε αυτό να μπορεί να αναγνωριστεί σε περίπτωση που βρεθεί ή επανασυλληφθεί στο μέλλον.

Με το πέρασμα των χρόνων και την χρήση των ειδικών αυτών «δαχτυλιδιών», έχουν απαντηθεί πολλά ερωτήματα σχετικά με την διάρκεια ζωής των πουλιών, τις τάσεις των πληθυσμών τους, τους μεταναστευτικούς διαδρόμους που χρησιμοποιούν και το πώς καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις από ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Η δακτυλίωση επίσης αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στην παρακολούθηση της υγείας των πληθυσμών των πουλιών και στον σχεδιασμό αποτελεσματικών μεθόδων διατήρησης και προστασίας.

Η συντονισμένη αυτή προσπάθεια θα αποδώσει πολύτιμες πληροφορίες για τον Λευκό Πελαργό που φιλοξενείται στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Ευχαριστούμε από τη θέση αυτή όλους όσους ήταν εκεί και βοήθησαν είτε εμπράκτως είτε απλά με την ενθάρρυνση τους και την αγάπη τους για αυτά τα πουλιά. Ελπίζουμε η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΗΠΟΥ2 εβδομάδες πριν

STIHL – Αθανάσιος Παρμάκης

Επιλέξτε την δύναμη που σας ταιριάζει! Βενζινοκίνητο, ηλεκτρικό ή επαναφορτιζόμενο, η STIHL διαθέτει δεκάδες επιλογές σε κάθε κατηγορία προϊόντος που...

ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ - ΠΟΔΗΛΑΤΑ2 εβδομάδες πριν

ΑΪΧΑΝ bikes

Ποδήλατα – Service – Ανταλλακτικά

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ2 εβδομάδες πριν

Bonsai Mekkos Flowers

Ελάτε να δημιουργήσουμε μαζί οποιαδήποτε σύνθεση λουλουδιών για κάθε μοναδική περίσταση

PIZZA2 εβδομάδες πριν

Pizza King

Όλες οι πίτσες ψήνονται σε ξυλόφουρνο, με παραδοσιακή ζύμη και πάντα με τα πιο φρέσκα και αγνά υλικά

ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΑ3 εβδομάδες πριν

Ιχθυοπωλείο «Ο Αιγύπτιος»

Φρέσκα ψάρια θάλασσας του Θρακικού πελάγους

ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ - ΦΩΤΟΤΥΠΙΚΑ3 εβδομάδες πριν

Ψηφιακό Φωτοτυπικό Κέντρο «Copy Center»

Θέλετε εκτυπώσεις ποιότητας, γρήγορα και σε ανταγωνιστικές τιμές;

ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΡΟΥΧΩΝ4 εβδομάδες πριν

Στεγνοκαθαριστήρια «Ήλιος»

Σας τα επιστρέφουμε σαν καινούρια… πάντα σε πολύ καλές τιμές

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2019 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ