ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Φράγμα Γρατινής θα υδροδοτήσει τον Δήμο Κομοτηνής για τα επόμενα 40 χρόνια

fonirodopis.gr

Εγκαταλείπει την υλοποίηση του Φράγματος των Συμβόλων ο Δήμος Κομοτηνής και η ΔΕΥΑΚ προκειμένου να εξοικονομήσουν πόρους

Σύσκεψη στο Δήμο Κομοτηνής πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (25/6) παρουσία του Δημάρχου, Γιώργου Πετρίδη, του προέδρου της ΔΕΥΑΚ, Δημήτρη Καρασταύρου, του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, Άρη Γιαννακίδη, και του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, Παύλου Δαμιανίδη με θέμα την υλοποίηση και την ένταξη έργων της ΔΕΥΑΚ στη Δ’ Προγραμματική Περίοδο.

Μεταξύ όλων των άλλων έργων που συζητήθηκαν, τόσο αυτών που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ όσο και αυτών που είναι υπό ένταξη, αυτό που κυριάρχησε ήταν η υλοποίηση της σύνδεσης της ΔΕΥΑΚ μέσω αγωγού με το Φράγμα Γρατινής προκειμένου να εξασφαλίσει η υδροδότηση του Δήμου για τα επόμενα 40 χρόνια.

Για το έργο αυτό μάλιστα αναμένεται την επόμενη εβδομάδα ο Δήμαρχος Κομοτηνής μαζί με τον Περιφερειάρχη να κατέβουν στην Αθήνα προκειμένου να πραγματοποιήσουν επίσκεψη στη ΔΕΗ, η οποία αυτή τη στιγμή δεν είναι καθόλου αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Εφόσον το έργο πάρει το «πράσινο» φως τότε ο Δήμος Κομοτηνής και η ΔΕΥΑΚ εγκαταλείπουν οριστικά τη σκέψη για την υλοποίηση του Φράγματος των Συμβόλων, το οποίο επρόκειτο να γίνει για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

«Θα γλιτώσουμε πόρους, τους οποίους θα χρησιμοποιήσουμε για άλλα έργα, αλλά θα προστατέψουμε παράλληλα και το περιβάλλον» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Δημήτρης Καρασταύρου, αναφερόμενος στη νέα αυτή προοπτική.

Άρης Γιαννακίδης : «Πρότυπο αναφοράς για την εξέλιξη των έργων ο Δήμος Κομοτηνής»

Ο κ. Γιαννακίδης μετά τη συνάντηση χαρακτήρισε το Δήμο Κομοτηνής ως «πρότυπο αναφοράς για την εξέλιξη των έργων» σημειώνοντας παράλληλα ότι η ΔΕΥΑΚ δέχεται έναν βομβαρδισμό έργων καλύπτοντας χρόνιες ανάγκες σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Οι συμβασιοποιήσεις των έργων στο ΕΣΠΑ ΑΜ-Θ να υπερκεράσουν το 100% και αυτό που κάναμε στο Δήμο Κομοτηνής το κάναμε σε όλη την Αυτοδιοίκηση. Ήταν μια συνάντηση δουλειάς όπου αποτυπώσαμε τους στόχους και τα δεδομένα που είχαμε προσδιορίσει πριν από κάποιο χρονικό διάστημα και θέλω να δηλώσω ότι σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα χωρίς δημοσιότητα βρισκόμαστε με τον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του για να δούμε την πορεία και το χρονοδιάγραμμα που έχουμε προσδιορίσει.

Θέλω να δηλώσω ως απόσταγμα αυτής της συνάντησης εργασίας ότι πλέον ο Δήμος Κομοτηνής γίνεται ένα πρότυπο αναφοράς για την εξέλιξη έργων που αφορούν την τοπική κοινωνία. Θα πρέπει να εκθειάσω ότι η ΔΕΥΑ Κομοτηνής έχει ένα βομβαρδισμό έργων καλύπτοντας χρόνιες ανάγκες και μάλιστα σε χρόνο που αποτελεί σημείο αναφοράς για μένα και τους συνεργάτες καθώς μεγάλα έργα με απόφαση ένταξης συμβασιοποιούνται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Είδαμε την πορεία όλων των έργων, διαβλέπουμε ότι δυστυχώς προκύπτουν προβλήματα με τη διαγωνιστική διαδικασία και με το νομοθετικό πρόβλημα που υπάρχει με τη διαδικασία των ενστάσεων και αυτό έχει αντανάκλαση στο να έχουμε αποκλίσεις από το χρονοδιάγραμμα.

Σχεδόν όλα τα έργα του Δήμου Κομοτηνής έχουν συμβασιοποιηθεί. Παράλληλα, όμως με τα ήδη ενταγμένα κάναμε έναν προγραμματισμό για να καλύψουμε και ανάγκες για το επόμενο χρονικό διάστημα γιατί περιορίζονται σοβαρά οι χρηματοδοτήσεις διότι έχουμε υπερκεράσει το στόχο. Προσπαθούμε μέσα από τα επιπρόσθετα 225 εκ. ευρώ που εξασφαλίσαμε, ως πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης της Κεντρικής, Δυτικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να καλύψουμε μια σειρά από ανάγκες που έχει αποφασίσει ο Δήμαρχος Κομοτηνής.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα αναλυθεί μια πρωτοβουλία από τον Δήμαρχο με τη συνεπικουρία τη δική μου, να συνεργαστούμε με τη ΔΕΗ για να δούμε τη μεταφορά του αγωγού του νερού από το Φράγμα Γρατινής για να καλύψουμε τις υδρευτικές ανάγκες του Δήμου Κομοτηνής για τα επόμενα 40 χρόνια.

Αυτός είναι ο άμεσος στόχος. Δεσμευτήκαμε να βρεθούμε την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα για να δούμε θέματα που καρκινοβατούν και αφορούν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής του πολίτη όπου ο Δήμος Κομοτηνής έχει υποβάλει προτάσεις για εντάξεις έργων» σημείωσε ο κ. Γιαννακίδης.

Γιώργος Πετρίδης : «Στόχος μας να καταστούμε πρωταθλητές στο ΕΣΠΑ»

Τον στόχο του Δήμου Κομοτηνής οριοθέτησε ο κ. Πετρίδης, ο οποίος δεν είναι άλλος από την ανάδειξη του Δήμου σε πρωταθλητή στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ κατά τη διάρκεια της θητείας του.

«Έχουμε βάλει ένα στόχο, σε αυτή μας τη θητεία να καταστήσουμε το Δήμο Κομοτηνής πρωταθλητή στο ΕΣΠΑ και σε όλα τα χρηματοδοτούμενα έργα εξαντλώντας κάθε περιθώριο να εντάξουμε έργα όχι σε μία λογική ανόητου εσωτερικού ανταγωνισμού με τους άλλους Δήμους αλλά στη λογική ότι σε μια περίοδο που το χρήμα δεν υπάρχει στην πατρίδα μας έχουμε ιερή υποχρέωση να αξιοποιήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία μας διατίθενται.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα έργα μας έχουν να κάνουν με την πραγματική βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Έχουμε περάσει την εποχή όπου βελτίωση ζωής ήταν μια όμορφη πλατεία ή ένα όμορφο πάρκο αλλά ποιότητα ζωής είναι η εξασφάλιση των στοιχειωδών και βασικών υποδομών που στον Δήμο μας λείπουν δυστυχώς πολλές.

Έχουμε εστιάσει σε μειονεκτικές περιοχές, σε αστικές περιοχές οι οποίες είναι υποβαθμισμένες σε σχέση με τον υπόλοιπο ιστό και όχι σε έργα βιτρίνας. Αυτό που κάναμε σήμερα ήταν η επιβεβαίωση και της καλής πορείας των έργων του Δήμου Κομοτηνής αλλά κυρίως και της πολύ καλής συνεργασίας, αποτέλεσμα της οποίας είναι αυτό που επιτελείται εδώ και 1,5 χρόνο» δήλωσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής.

Τα έργα της ΔΕΥΑΚ

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Δημήτρης Καρασταύρου έκανε μια σύντομη περιγραφή των έργων της δημοτικής επιχείρησης, τα οποία συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

«Έχουμε τη δέσμευση του Περιφερειάρχη ότι στις 10/7 θα έχουμε την ένταξη του έργου το οποίο αφορά το αποχετευτικό δίκτυο των οικισμών Ροδίτη, Κοσμίου και του κεντρικού αγωγού για να πηγαίνουν τα λήμματα στον βιολογικό, ύψους 8 εκ. ευρώ.

Μιλήσαμε επίσης και για άλλα έργα, για τα οποία ο Περιφερειάρχης ήταν θετικός και έχουμε την έγκριση να προχωρήσουμε στην ωρίμανση του έργου του αποχετευτικού δικτύου του Φύλακα, του Θρυλορίου και του Ανθοχωρίου, οπότε θα έχουμε ένταξη και αυτών των έργων.

Μιλήσαμε για κάποια τμήματα του ΕΣΠΑ που τρέχουν παράλληλα και τα οποία έχουμε ξεκινήσει ήδη τις αναθέσεις των μελετών. Αφορά την παράκτια ζώνη και την αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης στους οικισμούς που υπάγονται σε αυτήν και είναι τα Παγούρια, η Νέα Αδριανή, το Ν. Σιδηροχώρι και η Γλυφάδα» τόνισε ο κ. Καρασταύρου.

Όσον αφορά τον ορεινό όγκο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, «θα ενισχύσουμε τους αποθηκευτικούς χώρους των οικισμών Καρυδιάς και Στυλαρίου όπου αντιμετωπίζουμε πρόβλημα. Συγχρόνως τρέχει και ένα μικρό κομμάτι του ΕΣΠΑ που αφορά τον οικισμό του Χάρμανλη όπου εκεί θα κάνουμε παρεμβάσεις στην ύδρευση, στην αποχέτευση και στα όμβρια ύδατα ενώ ο Δήμος θα κάνει τις οδοποιίες και τον φωτισμό ενώ συγχρόνως προχωράμε την αντιπλημμυρική προστασία του οικισμού Μελέτης με τη δημιουργία ενός δικτύου ομβρίων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ