ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Εταιρείες – security με την ανοχή του ΔΠΘ κερδοσκοπούν εις βάρος εργαζομένων

fonirodopis.gr

Δεν καταβάλλονται από τις εταιρείες νυχτερινά, αργίες, επιδόματα γάμου και τέκνων, ενώ χρωστάνε και δεδουλευμένα 5 ετών

Στα δικαστήρια οδηγήθηκαν οι δύο πλευρές, με τη δικαιοσύνη να απορρίπτει την αγωγή των εργαζομένων, ενώ πριν δύο χρόνια άλλο δικαστήριο καταδίκασε τους εργολάβους για την ίδια ακριβώς υπόθεση στην αγωγή που κατέθεσε τότε ένας φύλακας !!!

Την ίδια ώρα το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο δεν έχει προβεί σε κανέναν έλεγχο, όπως όφειλε, προκειμένου να διαπιστώσει αν οι εργολάβοι τηρούν τους όρους της σύμβασης

Στα άκρα έχουν οδηγηθεί εδώ και καιρό οι σχέσεις εργαζομένων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με τις εκάστοτε εταιρείες – security που έχουν αναλάβει καιρούς την εργολαβία για τη φύλαξη των κτιριακών εγκαταστάσεων του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Αποκορύφωμα της διατάραξης αυτής της σχέσης ήταν οι δύο πλευρές να οδηγηθούν φέτος στα δικαστήρια, καθώς όπως καταγγέλλουν φύλακες στη ΦΩΝΗ οι εταιρείες – security κερδοσκοπούν εις βάρος τους με την ανοχή μάλιστα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Όλα ξεκίνησαν πριν μερικά χρόνια και συγκεκριμένα το 2005 όταν η εταιρεία security που είχε κηρυχθεί ανάδοχος τότε του διαγωνισμού για τη φύλαξη εντελώς αδικαιολόγητα και με μονομερή απόφαση περιέκοψε το μισθό των εργαζομένων σε ποσοστό 50% των αποδοχών τους, ενώ άλλη εταιρεία δεν τους πλήρωσε καν τα δεδουλευμένα καθώς κήρυξε πτώχευση.

Οι εργαζόμενοι – φύλακες καταγγέλλουν στη ΦΩΝΗ ότι η τακτική των εταιρειών αυτών συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια καθώς δεν αναγνωρίζεται η νυχτερινή εργασία που κάνουν (οι φύλακες εμφανίζονται να δουλεύουν μόνο πρωί και απόγευμα), οι αργίες αλλά και τα επιδόματα γάμου και τέκνων, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να καρπώνονται ένα αρκετά μεγάλο ποσό του προϋπολογισμού του έργου για τη φύλαξη, προς ιδίον όφελος και εις βάρος των εργαζομένων.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω συμβαίνουν υπό την ανοχή της διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, το οποίο ως όφειλε και με βάση τη σύμβαση θα έπρεπε να ελέγχει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις εταιρείες και το κατά πόσο αυτές τηρούν τους όρους της σύμβασης, όπως την καταβολή των δεδουλευμένων κλπ.

Αγωγή 11 εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι μην αντέχοντας άλλο την τακτική αυτή προσέφυγαν δικαστικά εναντίον πέντε (5) εταιρειών φύλαξης καθώς και του ΔΠΘ, ως συνυπεύθυνου, διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων 5 ετών, την καταβολή των επιδομάτων γάμου και τέκνων καθώς και την τροποποίηση της σύμβασης τους ως αορίστου χρόνου, η οποία και προβλέπεται από το Νόμο περί πάγιων και διαρκών αναγκών του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Στην υπόθεση, η οποία εκδικάσθηκε τον Απρίλιο του 2012, το δικαστήριο όμως έκρινε αβάσιμους τους ισχυρισμούς των εργαζομένων και απέρριψε τις απαιτήσεις τους με το σκεπτικό ότι δεν προσδιοριζόταν από ποιον ακριβώς διεκδικούνταν τα οφειλόμενα, άσχετα αν υπήρχε ήδη δεδικασμένο !!!

Συγκεκριμένα, άλλο δικαστήριο για την ίδια ακριβώς υπόθεση, είχε δικαιώσει το 2010 έναν εργαζόμενο, ο οποίος προσέφυγε δικαστικά μόνος του, και του είχε επιδικάσει αποζημίωση 27.000 ευρώ.

Ξαφνική αλλαγή στάσης του επόπτη εργασίας και περικοπές μισθών !

Πέρα από την ανεξήγητη δικαστική απόφαση, εντύπωση όμως προκαλεί και η αλλαγή στάσης του επόπτη εργασίας. Ενώ λοιπόν, ο ίδιος επόπτης είχε διαπιστώσει τις παρανομίες εις βάρος των εργαζομένων ιδίοις όμμασι και τους διαβεβαίωνε ότι θα ήταν στο πλευρό τους, ξαφνικά και εντελώς αναπάντεχα, όπως καταγγέλλουν οι φύλακες, δεν ήθελε ούτε καν να συνομιλήσει μαζί τους ενώ όταν αυτοί κατάφερναν να έρθουν σε επικοινωνία, τους έλεγε σε αυστηρό ύφος να κλείσουν πρώτα ραντεβού.

Τώρα, οι 11 εργαζόμενοι – φύλακες καλούνται να καταθέσουν ένα ποσό των 1.000 ευρώ έκαστος ως αποζημίωση για δικαστικά έξοδα στις εταιρείες και το Πανεπιστήμιο, ενώ οι ίδιοι με τη σειρά τους έχουν ήδη ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης.

Από την άλλη, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης έχει προβεί ήδη σε μείωση του προϋπολογισμού για τη φύλαξη των κτιρίων από τις αρχές του έτους ενώ νέα μείωση κατά 20% αναμένεται και από τις αρχές του 2013, όποτε και το εισόδημα των εργαζομένων θα συρρικνωθεί στα 460 ευρώ !!!

Με τη μείωση που έχει ήδη γίνει, πολλές σκοπιές έχουν ήδη καταργηθεί ενώ και τα μεροκάματα των εργαζομένων έχουν μειωθεί περίπου στο μισό. Σήμερα, στο πόστο του φύλακα εργάζονται συνολικά 44 άτομα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ