ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώτη δύναμη η ΝΔ στη Ροδόπη με τη στήριξη Αριστερών δυνάμεων και ψηφοφόρων !

FoniRodopis

Έγινε φανερό ότι στη κοινωνία της Ροδόπης υπάρχουν οι  παρασκηνιακές κινήσεις που διαμορφώνουν εκλογικά αποτελέσματα και φαίνεται ακόμη μια φορά ότι πρωταρχικός ρόλος όλων των κομμάτων θα πρέπει να είναι η ιδεολογική και πολιτική θωράκιση των πολιτών

Οι εκλογές στη Ροδόπη δεν είχαν εκπλήξεις παρά τη μετακίνηση ψήφων από τα κόμματα που συμμετείχαν. Εκλέχτηκαν τα ίδια πρόσωπα, από τη ΝΔ ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, από το ΠΑΣΟΚ ο Αχμέτ Χατζηοσμάν και από το ΣΥΡΙΖΑ ο Αϊχάν Καραγιουσούφ ενώ δεν μπόρεσε να εκλεγεί ο Αχμέτ Ιλχάν  παρόλο που η ΔΗΜΑΡ πενταπλασίασε τις ψήφους της.

Για τα αναλυτικά αποτελέσματα που καταγράφονται στο τέλος του κειμένου είναι χρήσιμο να καταγράψουμε ορισμένα στοιχεία για το τρόπο που αυτά διαμορφώθηκαν.

Η ΝΔ κέρδισε για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια την πρωτιά στο νομό Ροδόπης που για πρώτη φορά δεν εμφανίζεται ως ο πράσινος νομός. Η επιτυχία της ΝΔ είναι ουσιαστική νίκη του Στυλιανίδη, ο οποίος εκτός από την παρουσίαση του πολιτικού έργου του και την κινητοποίηση του προσωπικού μηχανισμού που διαθέτει εκμεταλλεύτηκε με άριστο τρόπο το πολωτικό κλίμα που διαμορφώθηκε τις προηγούμενες από τις εκλογές ημέρες.

Κατάφερε να κερδίσει με το τρόπο αυτό επιπλέον 6.000 περίπου ψήφους που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ (4.163), από τους Ανεξάρτητους Έλληνες (783), από το ΛΑΟΣ (953) και από τα άλλα μικρότερα κόμματα περίπου 2.000 ψήφους οπότε η αποχώρηση του γιατρού Εμίνογλου δεν απεδείχθη καταστροφική.

Το ΠΑΣΟΚ με διχασμένα και απογοητευμένα μέλη δεν κατάφερε να διατηρήσει τις δυνάμεις του. Η ανυπαρξία  κομματικού μηχανισμού, η κατακόρυφη πτώση των πανελλαδικών ποσοστών, η ανυπαρξία πολιτικού λόγου και δράσης των κορυφαίων στελεχών και τέλος η απογοήτευση των ψηφοφόρων του από την αποτυχημένη προσπάθεια αλλαγής της σειράς των υποψηφίων, η αδράνεια και σε μερικές περιπτώσεις η στήριξη εθνικιστικών κινήσεων οδήγησαν το κίνημα στη δεύτερη θέση. Εδώ καθοριστικό ρολό έπαιξε η προσωπικότητα και υπερκινητικότητα του Χατζηοσμάν που διατήρησε τις δυνάμεις του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διπλασίασε τις δυνάμεις του αφού από αριθμό των 6.471  ψήφων της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης   βρέθηκε στη τρίτη θέση με 13.676  ψήφους και ποσοστό 19,76%. Όπως φαίνεται οι ψηφοφόροι του δεν επηρεάστηκαν από την ύπαρξη μουσουλμάνου στη πρώτη θέση του ψηφοδελτίου ενώ αντίθετα κέρδισαν  7.205 ψηφοφόρους προερχόμενους από το μειονοτικό στοιχείο. Εδώ φαίνεται η παρεμβατική δυνατότητα του κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ που κατάφερε  στην ουσία  την εκλογή του Αϊχάν Καραγιουσούφ, ενός νέου πολιτικού που δεν ειχε τις ανάλογες εκλογικές εμπειρίες.

Η Δημοκρατική Αριστερά πέτυχε να αναδειχθεί η τέταρτη δύναμη μετά τη πετυχημένη ένταξη του Αχμέτ Ιλχάν στη πρώτη θέση του ψηφοδελτίου αλλά παρόλο που συνολικά πήρε 12.280 ψήφους, στο σύνολο σχεδόν οπαδούς και φίλους του Αχμέτ Ιλχάν δεν μπόρεσε να  σταματήσει τη διαρροή ψήφων  προς το κόμμα της ΝΔ, χτυπημένη κι αυτή από τις εθνικιστικές κορώνες.

Έγινε φανερό ότι στη κοινωνία της Ροδόπης υπάρχουν οι  παρασκηνιακές κινήσεις που διαμορφώνουν εκλογικά αποτελέσματα και φαίνεται ακόμη μια φορά ότι πρωταρχικός ρόλος όλων των κομμάτων θα πρέπει να είναι η ιδεολογική και πολιτική θωράκιση των  πολιτών. Μόνο έτσι θα πάει ο τόπος μπροστά.

Τελικά αποτελέσματα Ροδόπης (ενσωμάτωση 270/270 εκλογικά τμήματα) :

1. ΝΔ 18.890 – 27,29%
2. ΠΑΣΟΚ 14.221 – 20,54%
3. ΣΥΡΙΖΑ 13.676 – 19,75%
4. ΔΗΜΑΡ 12.183 – 17,60%
5. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 2.953 – 4,27%
6. ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 2.896 – 4,18%
7. ΚΚΕ 1.335 – 1,93%
8. ΛΑΟΣ 741 – 1,07%

Εγγεγραμμένοι : 119.465
Ψήφισαν :70.506
Έγκυρα : 69.230
Άκυρα / Λευκά : 1.276
Αποχή : 40,98%

Βουλευτές Ροδόπης εκλέγονται οι κ.κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης (ΝΔ), Αχμέτ Χατζηοσμάν (ΠΑΣΟΚ) και Αϊχάν Καραγιουσούφ (ΣΥΡΙΖΑ).

ΗΡΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2019 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ