ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ


ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας κρέμονται από μια κλωστή

Οι κήποι φαίνονταν από μακριά σαν ένας λόφος, και τα διάφορα τμήματά τους ήταν κτισμένα το ένα πάνω στο άλλο, σε πολλά επίπεδα. Τα πάντα ήταν κατάφυτα με όλων των λογιών τα δέντρα, και η δύναμη των μεγεθών και της χάρης προσέφερε στο θεατή μεγάλη ευχαρίστηση. Ένα σύστημα ποτίσματος έφερνε άφθονο νερό από το ποτάμι, αν και κανείς δεν μπορούσε να δει το πώς.

Με αυτό τον τρόπο περιγράφει τους μυθικούς κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας ο Έλληνας ιστορικός Διόδωρος ο Σικελιώτης, που έζησε τον 1ο αιώνα π.Χ. Το πρόβλημα είναι ότι την εποχή που ο Διόδωρος έγραφε αυτά τα ποιητικά λόγια είχαν περάσει τουλάχιστον 500 χρόνια από τότε που χτίστηκαν οι κήποι και πολύς καιρός από τότε που καταστράφηκαν. Θα πρέπει λοιπόν και αυτός να βασίστηκε σε δευτερογενείς και τριτογενείς πηγές.

Σύμφωνα με την παράδοση, οι κήποι κατασκευάστηκαν από το Βαβυλώνιο αυτοκράτορα Ναβουχοδονόσορ Β΄, που βασίλεψε μεταξύ 604 και 562 π.Χ., σαν δώρο του αυτοκράτορα προς την αγαπημένη του σύζυγο, και ήταν ένα τεχνολογικό επίτευγμα.

Αντί να αναπτυχθούν σαν ένα μεγάλο πάρκο στο επίπεδο της επιφάνειας της γης, ήταν –σύμφωνα πάντα με την παράδοση– χτισμένοι σε πολλά επίπεδα, σε περιστύλια και ταράτσες, κατάφυτα με μεγάλα δέντρα. Η τροφοδοσία με νερό εξασφαλιζόταν μέσω ενός «κρυφού» μηχανισμού, που αντλούσε νερό από τον Ευφράτη και το ανέβαζε μέχρι τα ψηλότερα επίπεδα. Από κει έρρεε προς τα κάτω, περνώντας από όλα τα επίπεδα με τη βοήθεια ενός ευφυέστατου συστήματος καναλιών. Από μακριά, το σύμπλεγμα έμοιαζε, όπως λεγόταν, με έναν πυκνοφυτεμένο λόφο.

Πίσσα προστάτευε από την υγρασία

Το πόσο μεγάλο μπορούσε να είναι το σύμπλεγμα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Κάποιοι ερευνητές υπολογίζουν ότι κάλυπτε μια έκταση 120 x 120 μέτρα, με ένα κεντρικό τμήμα που το περιστοίχιζαν ταράτσες, διαρρυθμισμένες σε τρία ή τέσσερα επίπεδα. Κάθε ταράτσα στηριζόταν σε στύλους με μεγάλο πάχος και σε τοιχώματα πλάτους έως και 7 μέτρων. Το πάτωμα στις ταράτσες είχε μια επίστρωση πίσσας, για να μη στάζουν νερά και καταστρέφονται οι τοίχοι και οι κολόνες, ενώ οι σωλήνες που οδηγούσαν το νερό από επίπεδο σε επίπεδο ήταν κατασκευασμένοι από μόλυβδο.

Οι Βαβυλώνιοι ήταν εξαιρετικοί μάστορες – μια τέτοια κατασκευή θα πρέπει να ήταν μέσα στις δυνατότητές τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είχε να κάνει με το μηχανισμό ποτίσματος. Σύμφωνα με όλες τις πηγές, ήταν κατά κάποιον τρόπο εντοιχισμένος, και γι’ αυτό δεν υπάρχουν σχετικές λεπτομερείς περιγραφές.

Ιστορικοί «εμπλούτισαν» το θρύλο

Οι πηγές που διαθέτουμε για τους κρεμαστούς κήπους δε μας βοηθούν ιδιαίτερα: Όλα όσα γνωρίζουμε γι’ αυτούς προέρχονται από τις περιγραφές πέντε αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων. Όλοι οι μεταγενέστεροι συγγραφείς βασίστηκαν σε αυτές τις περιγραφές, προσθέτοντας μάλιστα συχνά δικές τους ευφάνταστες –και αυθαίρετες– επινοήσεις. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει πολλούς ερευνητές στο να αμφισβητήσουν την ίδια την ύπαρξη των κήπων.

Το 1993, η Stephanie Dalley, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, διατύπωσε την άποψη ότι ίσως τελικά οι κήποι να υπήρξαν, όχι όμως στη Βαβυλώνα, αλλά στη Νινευή, την πρωτεύουσα της Ασσυρίας. Γνωρίζουμε ότι εκεί ο ηγεμόνας Σενναχειρείμ, περίπου 100 χρόνια νωρίτερα από το Ναβουχοδονόσορ, κατασκεύασε όντως πανέμορφους κήπους. Στο Βρετανικό Μουσείο, μάλιστα, υπάρχει ένα σχετικό ανάγλυφο, που απεικονίζει ένα λαμπρό σύμπλεγμα πάρκων. Ίσως αυτοί να ήταν οι πραγματικοί κρεμαστοί κήποι, και με το πέρασμα του χρόνου να τοποθετήθηκαν λανθασμένα στη Βαβυλώνα.

Δε διαθέτουμε λεπτομερείς περιγραφές των κήπων της Νινευή, ώστε να είμαστε σε θέση να τις παραβάλουμε με τις αναφορές των αρχαιοελληνικών πηγών. Εντούτοις, η άποψη ότι οι κήποι βρίσκονταν στη Νινευή έχει κερδίσει την αποδοχή των ιστορικών και των αρχαιολόγων.

Ανεξάρτητα από το πού βρίσκονταν οι κήποι, το μυστήριο του ποτίσματός τους παραμένει ανεξιχνίαστο, αλλά και γι’ αυτό η Stephanie Dalley έχει μια θεωρία. Πιστεύει ότι, κατά πάσα πιθανότητα, χρησιμοποιούνταν αντλίες παρόμοιες με την περίφημη «έλικα», ή ατέρμονα κοχλία, του Αρχιμήδη. Βέβαια, ο Αρχιμήδης έζησε τον 3ο αιώνα π.Χ., αλλά η Dalley υποστηρίζει πως έχει αποδείξεις ότι ο μηχανισμός αυτός ήταν γνωστός στην Περσία ήδη 400 χρόνια νωρίτερα.

Ίσως οι κήποι ήταν βυθισμένοι

Μια ρηξικέλευθη λύση για το αίνιγμα του ποτίσματος των κήπων μάς έρχεται από την Karen Foster του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ. Το 1995, η Foster εισηγήθηκε την ιδέα ότι όλη η ιστορία των κρεμαστών κήπων βασίζεται σε μια παρεξήγηση. Πιστεύει ότι οι κήποι δεν ήταν «κρεμαστοί», αλλά πιθανότατα βυθισμένοι, μια τεχνική γνωστή από την αρχαία Αίγυπτο. Με τους βυθισμένους κήπους, οι Αιγύπτιοι κατάφερναν να κάνουν το κλίμα κάπως πιο δροσερό. Αν ισχύει η θεωρία της Foster, τότε η όλη ιστορία κρέμεται από μια κλωστή. Ίσως ο κατάλογος με τα Επτά Θαύματα της αρχαιότητας θα πρέπει να αναθεωρηθεί, ώστε να περιλάβει τους βυθισμένους κήπους της Νινευή, στη θέση των κρεμαστών κήπων της Βαβυλώνας.

Σε συνεργασία με το Science Illustrated

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το νέο φως του κόσμου

Δημοσιεύθηκε

στις

Η φωτιά μας έδινε φως για χιλιάδες χρόνια, η λάμπα πυρακτώσεως «έζησε» πάνω από 100 χρόνια και η λάμπα χαμηλής ενέργειας κατάφερε να επιβιώσει για δύο δεκαετίες. Τώρα τη σκυτάλη παίρνει η λάμπα LED

Η φωτιά μας έδινε φως για χιλιάδες χρόνια, η λάμπα πυρακτώσεως «έζησε» πάνω από 100 χρόνια και η λάμπα χαμηλής ενέργειας κατάφερε να επιβιώσει για δύο δεκαετίες. Τώρα τη σκυτάλη παίρνει η λάμπα LED

Αυτή την εποχή γράφεται το τελευταίο κεφάλαιο στην ιστορία της λάμπας πυρακτώσεως. Είναι ηλίου φαεινότερον πως οι ισχυρές, λευκές φωτοδίοδοι θα είναι οι φωτεινές πηγές του μέλλοντος. Εκπέμπουν ένα ζεστό και ευχάριστο φως, έχουν απίστευτα μεγάλη διάρκεια ζωής –πάνω από 25.000 ώρες– και δεν περιέχουν επικίνδυνα για την υγεία βαρέα μέταλλα.

Αυτοί θα ήταν επαρκείς λόγοι ώστε να επιλέγουμε διόδους αντί άλλων φωτεινών πηγών αλλά η φήμη των φωτοδιόδων οφείλεται πάνω απ’ όλα στο ότι δεν καταναλώνουν πολλή ενέργεια. Για το λόγο αυτό είναι φιλικές στο περιβάλλον. Η χρήση φωτοδιόδων μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος κατά 4/5 και να ελαττώσει στον ίδιο βαθμό τους ρύπους CO2.

Το 1/5 της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στη Γη χρησιμοποιείται για φωτισμό. Μόνο στην Ευρώπη είναι σταθερά αναμμένες οκτώ δισεκατομμύρια λάμπες πυρακτώσεως. Όταν θα έχουν πλέον καεί, θα πρέπει να αντικατασταθούν από αποτελεσματικότερες πηγές φωτός.

Πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη επενδύσει σε συμπαγείς φωτολυχνίες που στην καθημερινή γλώσσα ονομάζονται ενεργειακές λάμπες. Οι λάμπες αυτές όμως συγκριτικά εκπέμπουν κακής ποιότητας φωτισμό, συνήθως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με αυξομειωτή έντασης και περιέχουν υδράργυρο, ο οποίος θεωρείται επικίνδυνη ουσία. Εκτός αυτού δεν ανάβουν αμέσως – πρέπει να ζεσταθούν πρώτα για να φτάσει στο μάξιμουμ η ένταση του φωτός. Αυτά τα προβλήματα δεν παρουσιάζονται στη νέα γενιά φωτοδιόδων, ενώ σε σχέση με την αποδοτικότητά τους –δηλαδή, την ποσότητα εκπεμπόμενου φωτός ανά καταναλισκόμενο watt– προηγούνται οριστικά πλέον των ενεργειακών λαμπτήρων.

Τεχνολογικό άλμα σε δέκα χρόνια

Ο φωτισμός των οδών στη Σαγκάη γίνεται τώρα από λαμπτήρες LED, οι οποίοι αντικατέστησαν τους παλαιού τύπου λαμπτήρες, με αποτέλεσμα να μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος

Ο φωτισμός των οδών στη Σαγκάη γίνεται τώρα από λαμπτήρες LED, οι οποίοι αντικατέστησαν τους παλαιού τύπου λαμπτήρες, με αποτέλεσμα να μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος

Οι λαμπτήρες με φωτοδίοδο ονομάζονται και λαμπτήρες LED, αρχικά που σημαίνουν Light Emitting Diode (δίοδος εκπεμπόμενου φωτός). Μια φωτοδίοδος είναι ένα ηλεκτρικό εξάρτημα που επιτρέπει στο φως να κατευθύνεται μόνο προς ένα σημείο, κι όταν συμβαίνει αυτό η φωτοδίοδος εκπέμπει φως. Η εξέλιξη των φωτοδιόδων είναι τόσο γρήγορη ώστε η ένταση φωτός της ισχυρότερης διόδου εικοσαπλασιάζεται ανά δεκαετία.

Παρ’ όλο που οι λαμπτήρες LED εμφανίστηκαν πρόσφατα στα καταστήματα, η φωτοδίοδος δεν είναι νέα εφεύρεση. Το 1907 ο Βρετανός μηχανικός Henry Joseph Round οδήγησε ηλεκτρικό ρεύμα μέσα από κρυστάλλους καρβιδίου του πυριτίου, και προς μεγάλη του έκπληξη το υλικό άρχισε να λάμπει. Ωστόσο η ανακάλυψη αυτή έπεσε στη λήθη μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν ορισμένοι ερευνητές δημιούργησαν υλικό που μπορούσε με κάποιο χειρισμό να εκπέμψει κόκκινο φως. Στη συνέχεια εμφανίστηκαν κι άλλα χρώματα, και οι φωτοδίοδοι μπορούσαν πλέον να χρησιμοποιηθούν σε πολύχρωμες φωτεινές αλυσίδες.

Σαν λαμπτήρας πυρακτώσεως

Η εγκατάσταση των φωτοδιόδων στα σπίτια μας βρίσκεται προ των πυλών. Είναι ακόμα υψηλή η τιμή των λαμπτήρων LED που χρησιμοποιούνται σε συνήθεις συσκευές, σύντομα όμως θα μειωθεί. Ένας λαμπτήρας LED που φωτίζει σαν το λαμπτήρα πυρακτώσεως των 60 watt θα κοστίζει σύντομα κάτω από 10 ευρώ. Εξακολουθεί να είναι ακριβός, συγκρινόμενος με τη λάμπα πυρακτώσεως. Ωστόσο ο λαμπτήρας LED παρέχει γρήγορη απόσβεση γιατί χρησιμοποιεί μόνο 12 watt και έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Το 2011 οι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα λαμπτήρα LED που μπορεί να αντικαταστήσει λαμπτήρα πυρακτώσεως των 100 watt. Οι λαμπτήρες LED δεν γίνονται απλώς ολοένα φθηνότεροι και ισχυρότεροι. Βελτιώνεται συνεχώς και η ποιότητα του εκπεμπόμενου φωτός. Οι φωτοδίοδοι εκπέμπουν φως καθορισμένου χρώματος και για να πάρουμε λευκό φως θα πρέπει είτε να αναμειγνύουμε το φως αρκετών φωτοδιόδων διαφορετικών χρωμάτων –για παράδειγμα, κόκκινο, πράσινο, μπλε– είτε να εφοδιάσουμε μία μπλε δίοδο με λεπτό κέλυφος φωσφορίζοντος υλικού. Με τον κατάλληλο συνδυασμό φωτοδιόδων, φωσφόρου και φακών θα μπορούν οι λαμπτήρες LED να αποδίδουν φως σαν αυτό των ματ λαμπτήρων πυρακτώσεως που προτιμούν πολλοί.

Science Illustrated

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μπορεί κάποιος να αποκτήσει ανοσία στα δηλητήρια;

Δημοσιεύθηκε

στις

anosiaΌταν μιλάμε για δηλητηριώδη ουσία σε χημική μορφή ή σε μορφή βαρέως μετάλλου, τότε δεν υπάρχει δυνατότητα ανοσοποίησης. Ωστόσο μερικά ζώα έπειτα από πολλές γενιές αναπτύσσουν ανθεκτικότητα απέναντι σε χημικές ουσίες, συχνά μέσω της εμφάνισης γενετικών αλλαγών στον οργανισμό τους.

Οι άνθρωποι μπορούν να αποκτήσουν ανοσία σε άλλες δηλητηριώδεις ουσίες στο βαθμό που αυτές αποτελούνται από πρωτεΐνες κατά των οποίων μπορεί το σώμα να σχηματίσει αντισώματα. Πολλά βακτήρια ελευθερώνουν δηλητηριώδεις πρωτεΐνες (τοξίνες) όταν μας μολύνουν και αυτές κάνουν το σώμα να «συνηθίζει» και να δημιουργεί αντισώματα εναντίον τους.

Είναι αυτός ακριβώς ο μηχανισμός που αξιοποιούμε σε εμβόλια όπως αυτά κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκίτη. Ο οργανισμός μπορεί επίσης να αποκτήσει ανοσία στα δηλητήρια των φιδιών, των βατράχων και άλλων ζώων αν προσλαμβάνει τα δηλητήρια αυτά σε μικρές ποσότητες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Science Illustrated

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αποκαλύπτεται η ύπαρξη άγνωστου βασιλιά Βίκινγκ

Δημοσιεύθηκε

στις

viking

Ο ασημένιος θησαυρός, που βρέθηκε κοντά στο χωριό Silverdale, στη Northumberland, έχει βάρος πάνω από ένα κιλό. Εκτός από νομίσματα, περιέχει βραχιόλια, δαχτυλίδια, ασημένιες ράβδους και καρφίτσες

Ένας Βρετανός ερασιτέχνης αρχαιολόγος βρήκε με δικό του ανιχνευτή μετάλλων ένα μεγάλο θησαυρό από ασήμι και οδήγησε τους ιστορικούς στα ίχνη ενός μέχρι σήμερα άγνωστου βασιλιά Βίκινγκ ο οποίος βασίλευε στην Αγγλία με πρωτεύουσα την πόλη Γιορκ.

Στον βαρύτερο του ενός κιλού θησαυρό, που βρέθηκε σε χωράφι λίγα εκατοστά κάτω από την επιφάνεια της γης, συμπεριλαμβάνεται ένα νόμισμα που από τη μια πλευρά έχει την επιγραφή Airdeconut. Οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι το Airdeconut αποτελούσε μια προσπάθεια του ντόπιου πληθυσμού να γράψει (όπως άκουγε) το Hardeknut, δηλαδή το όνομα ενός βασιλιά Βίκινγκ που στην αρχή βασίλευε στη Δανία και στη συνέχεια και στην Αγγλία από το 1035 μέχρι το 1042.

Αυτή η θεωρία όμως γέννησε νέο πρόβλημα, αφού το πρόσφατα ανακαλυφθέν νόμισμα είχε θαφτεί γύρω στο 900, που σημαίνει ότι είναι 100 χρόνια παλαιότερο του γνωστού βασιλιά Hardeknut.  Ο ειδικός στα νομίσματα Gareth Williams από το Βρετανικό Μουσείο θεωρεί ότι μπορεί κάλλιστα να ταιριάξει άλλος ένας Hardeknut στη σειρά των Άγγλων βασιλιάδων, γι’ αυτό οι αρχαιολόγοι μελετούν το πού  πρέπει να τοποθετήσουν χρονικά τον άγνωστο βασιλιά.

Science Illustrated

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μυρμήγκια εισβάλουν στο «Νησί των καβουριών»

Δημοσιεύθηκε

στις

Όταν ξεκινούν οι βροχές των μουσώνων, 40 έως 60 εκατομμύρια κόκκινα καβούρια μετακινούνται προς την ακτή της Νήσου των Χριστουγέννων. Τα τελευταία χρόνια τα κίτρινα μυρμήγκια έχουν αφαιρέσει τη ζωή εκατομμυρίων καβουριών

Όταν ξεκινούν οι βροχές των μουσώνων, 40 έως 60 εκατομμύρια κόκκινα καβούρια μετακινούνται προς την ακτή της Νήσου των Χριστουγέννων. Τα τελευταία χρόνια τα κίτρινα μυρμήγκια έχουν αφαιρέσει τη ζωή εκατομμυρίων καβουριών

Ο κόκκινος κάβουρας μέσα στην εδαφιαία βλάστηση είναι 10.000 φορές βαρύτερος από το κίτρινο μυρμήγκι. Παρ’ όλα αυτά ο γίγαντας είναι σίγουρα χαμένος. Εκατοντάδες μυρμήγκια εκτοξεύουν ταυτόχρονα το φορτίο τους, το  μυρμηγκικό οξύ, απευθείας στα μάτια του καβουριού. Ο γίγαντας τυφλώνεται αμέσως, γίνεται απαθής, βγαίνουν αφροί από το στόμα του και υποφέρει πεθαίνοντας αργά αργά.

Δισεκατομμύρια μυρμήγκια έχουν εισβάλει στην απομονωμένη Νήσο των Χριστουγέννων, στον Ινδικό Ωκεανό, και οι παλιοί κυρίαρχοι του νησιού –εκατομμύρια καβούρια– είναι ανίσχυροι. Ωστόσο, την τελευταία στιγμή τα καβούρια απέκτησαν ένα σημαντικό σύμμαχο: την υπηρεσία του εθνικού πάρκου. Οι εργαζόμενοι εκεί θέλουν να διατηρήσουν την πανίδα του νησιού η οποία είναι μοναδική.

Δεν υπάρχουν άλλα μέρη στη Γη όπου τα καβούρια να παίζουν τόσο σπουδαίο ρόλο στην ευταξία της φύσης. Εδώ ζει ο μεγαλύτερος στεριανός κάβουρας του κόσμου, ο κάβουρας Koko. Εδώ ζουν επίσης πολλά άλλα καβούρια ως φυτοφάγα και σαρκοφάγα στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, ενώ ταυτόχρονα λιπαίνουν τη γη και την ανασκαλεύουν σκάβοντας αμέτρητες  τρύπες για να φτιάξουν τις φωλιές τους.

Όταν οι βροχές των μουσώνων χτυπούν το νησί, 40-60 εκατομμύρια κόκκινα καβούρια μετακινούνται προς τη θάλασσα για να ζευγαρώσουν και να αποθέσουν τα αυγά τους. Στη διάρκεια της πορείας τους τρέφονται από την εδαφιαία βλάστηση σαν μια μυριοπόδαρη θεριστική μηχανή.

Ασιατικά κίτρινα μυρμήγκια κατέλαβαν το νησί. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν ζουν τόσα πολλά μυρμήγκια σε τόσο μικρό χώρο

Ασιατικά κίτρινα μυρμήγκια κατέλαβαν το νησί. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν ζουν τόσα πολλά μυρμήγκια σε τόσο μικρό χώρο

Ωστόσο τίποτα δεν είναι όπως ήταν κάποτε στη Νήσο των Χριστουγέννων, και γι’ αυτό φταίνε τα μυρμήγκια. Τα μυρμήγκια έφτασαν στο νησί πιθανόν κατά τη δεκαετία του 1930, με εμπορεύματα που μεταφέρονταν από τη Μαλαισία ή τη Σιγκαπούρη – πέρασαν όμως 60 χρόνια για να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα. Τη δεκαετία του 1990 τα μυρμήγκια είχαν δημιουργήσει την πρώτη τους υπερ-αποικία. Πρόκειται για προηγμένη κοινωνική δομή με αναρίθμητες υπόγειες φωλιές που κυβερνιούνται από 300 βασίλισσες. Μία και μόνη υπερ-αποικία μπορεί να φιλοξενεί πολλά δισεκατομμύρια μυρμήγκια.

Η επιτυχία των μυρμηγκιών οφείλεται στο ότι έχουν πρόσβαση σε δύο σημαντικά διατροφικά στοιχεία στο νησί. Η σάρκα του καβουριού τούς παρέχει πρωτεΐνες και ένα είδος χελωνόψειρας εκκρίνει σταγόνες ζάχαρης που τις καταπίνουν. Ως αντάλλαγμα για τη ζάχαρη τα μυρμήγκια προστατεύουν τα κατοικίδιά τους από τα σαρκοφάγα και τα μεταφέρουν από κλωνάρι σε κλωνάρι έτσι ώστε να μπορούν συνεχώς να πίνουν το χυμό τους.

Κανείς δεν ξέρει ποιες θα είναι μακροπρόθεσμα οι συνέπειες για την πανίδα και τη χλωρίδα του νησιού. Ωστόσο ήδη οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι οι περιοχές που δεν έχουν πια καβούρια έχουν γίνει ξηρότερες και ότι η εδαφιαία βλάστηση στις ίδιες περιοχές έχει αποκτήσει πυκνότερες λόχμες μικρών δέντρων και θάμνων. Ταυτόχρονα ένα από τα μεγαλύτερα δέντρα του νεφελοσκεπούς δάσους έχει προσβληθεί από χελωνόψειρες με αποτέλεσμα το είδος αυτό του δέντρου ν’ αρχίσει να εξαφανίζεται σε πολλά μέρη.

Για να σταματήσει η προέλαση των μυρμηγκιών, οι αρχές του εθνικού πάρκου ξεκίνησαν από το 2002 να εξαπολύουν μια κατά μέτωπο επίθεση εναντίον τους. Ο πληθυσμός των μυρμηγκιών μειώθηκε κατά 99%, αλλά στη συνέχεια τα μυρμήγκια επανέκαμψαν και ο πόλεμος δεν έχει ακόμα κερδηθεί.

Πιθανώς είναι αδύνατον να εξολοθρευτούν τα μυρμήγκια του νησιού, έτσι οι αρχές του πάρκου πρέπει να εποπτεύουν τον πληθυσμό των μυρμηγκιών μέσα στα επόμενα χρόνια. Το προσωπικό θα πρέπει να επαναλαμβάνει την επίθεση με δηλητήριο ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να σταματά την εισβολή. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα προστατευτεί το καταφύγιο των καβουριών στη Νήσο των Χριστουγέννων.

Science Illustrated 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ47 λεπτά πριν

Τσίπρας: «Να μην προκαλούν με δηλώσεις αυτοθαυμασμού πάνω στα ερείπια»

ΕΛΛΑΔΑ58 λεπτά πριν

Στη μάχη με τις φωτιές και ο Στρατός με περιπολίες από ξηράς κι αέρος

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα πριν

Κακούργημα και πάλι ο εμπρησμός – Τι ποινές προβλέπονται

TΟΥΡΚΙΑ2 ώρες πριν

Χάος στην Τουρκία με τις φωτιές: Με βάρκες φεύγουν οι κάτοικοι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 ώρες πριν

ΠΑΜΘ: 602.500 ευρώ από το ΕΣΠΑ για το Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ4 ώρες πριν

Επεισοδιακή καταδίωξη διακινητή μεταναστών στην Ε.Ο. Ξυλαγανής – Κομοτηνής

ΕΛΛΑΔΑ4 ώρες πριν

Έκτακτο δελτίο καιρού: Υποχωρεί ο καύσωνας – Ισχυρές καταιγίδες σε Μακεδονία και Θράκη

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ5 ώρες πριν

Συνελήφθησαν άλλοι δύο δράστες της απαγωγής των Πακιστανών στην Κομοτηνή

ΞΑΝΘΗ21 ώρες πριν

Ξάνθη: Αγνοείται 21χρονος που βούτηξε στον ποταμό Νέστο

ΡΟΔΟΠΗ21 ώρες πριν

Διακοπές ρεύματος την Πέμπτη σε οικισμούς της Ροδόπης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ47 λεπτά πριν

Τσίπρας: «Να μην προκαλούν με δηλώσεις αυτοθαυμασμού πάνω στα ερείπια»

ΕΛΛΑΔΑ58 λεπτά πριν

Στη μάχη με τις φωτιές και ο Στρατός με περιπολίες από ξηράς κι αέρος

TΟΥΡΚΙΑ2 ώρες πριν

Χάος στην Τουρκία με τις φωτιές: Με βάρκες φεύγουν οι κάτοικοι

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ4 ώρες πριν

Επεισοδιακή καταδίωξη διακινητή μεταναστών στην Ε.Ο. Ξυλαγανής – Κομοτηνής

ΕΛΛΑΔΑ24 ώρες πριν

Δραματικές ώρες στην Εύβοια: «Βοηθήστε μας, θα θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές»

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν

Πύρινος εφιάλτης στη Βαρυμπόμπη: Καίγονται σπίτια – Πληροφορίες για εγκλωβισμένους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 ημέρες πριν

Μηταράκης: «Η Τουρκία προκάλεσε ναυάγιο βάρκας και εγκατέλειψε τους μετανάστες»

ΒΟΥΛΗ5 ημέρες πριν

Στους Έλληνες Βουλευτές ξένων Κοινοβουλίων μίλησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης

TΟΥΡΚΙΑ5 ημέρες πριν

Η Τουρκία καίγεται γιατί δεν διαθέτει ούτε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος – Μπουγέλωσαν τον Τσαβούσογλου

ΚΑΒΑΛΑ5 ημέρες πριν

Εγκαταλείπουν άρον – άρον τη Θάσο οι Ρουμάνοι τουρίστες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x