ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ


ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ισχύει ότι οι καρχαρίες πρέπει να κινούνται συνεχώς για να αναπνέουν;

Οι περισσότεροι καρχαρίες μπορούν να μένουν ακίνητοι στο νερό χωρίς να κινδυνεύουν με πνιγμό, αλλά είναι όντως ορθό ότι ορισμένα είδη είναι καταδικασμένα να κινούνται συνεχώς , αν θέλουν να εξασφαλίζουν το απαραίτητο οξυγόνο.

Οι καρχαρίες δε διαθέτουν πνεύμονες, αλλά αντλούν οξυγόνο, όπως και τα υπόλοιπα ψάρια, από το νερό που περνάει από τα βράγχια τους. Για το λόγο αυτό, έχουν πίσω από το κάθε μάτι τους μια οπή, εξειδικευμένη στο να διοχετεύει νερό, επομένως και οξυγόνο, προς τα βράγχια.

Ωστόσο, 20 περίπου από τα 375 είδη καρχαριών δε διαθέτουν την οπή πίσω από τα μάτια. Αυτά τα είδη πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή κίνηση, νύχτα και μέρα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτή είναι, για παράδειγμα, η περίπτωση του μεγάλου λευκού καρχαρία και του φαλαινοκαρχαρία –του μεγαλύτερου ψαριού στον κόσμο– , που κολυμπούν με ανοιχτό το στόμα για να ωθούν νερό προς τα βράγχια.

Σε συνεργασία με το Science Illustrated

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το νέο φως του κόσμου

Δημοσιεύθηκε

στις

Η φωτιά μας έδινε φως για χιλιάδες χρόνια, η λάμπα πυρακτώσεως «έζησε» πάνω από 100 χρόνια και η λάμπα χαμηλής ενέργειας κατάφερε να επιβιώσει για δύο δεκαετίες. Τώρα τη σκυτάλη παίρνει η λάμπα LED

Η φωτιά μας έδινε φως για χιλιάδες χρόνια, η λάμπα πυρακτώσεως «έζησε» πάνω από 100 χρόνια και η λάμπα χαμηλής ενέργειας κατάφερε να επιβιώσει για δύο δεκαετίες. Τώρα τη σκυτάλη παίρνει η λάμπα LED

Αυτή την εποχή γράφεται το τελευταίο κεφάλαιο στην ιστορία της λάμπας πυρακτώσεως. Είναι ηλίου φαεινότερον πως οι ισχυρές, λευκές φωτοδίοδοι θα είναι οι φωτεινές πηγές του μέλλοντος. Εκπέμπουν ένα ζεστό και ευχάριστο φως, έχουν απίστευτα μεγάλη διάρκεια ζωής –πάνω από 25.000 ώρες– και δεν περιέχουν επικίνδυνα για την υγεία βαρέα μέταλλα.

Αυτοί θα ήταν επαρκείς λόγοι ώστε να επιλέγουμε διόδους αντί άλλων φωτεινών πηγών αλλά η φήμη των φωτοδιόδων οφείλεται πάνω απ’ όλα στο ότι δεν καταναλώνουν πολλή ενέργεια. Για το λόγο αυτό είναι φιλικές στο περιβάλλον. Η χρήση φωτοδιόδων μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος κατά 4/5 και να ελαττώσει στον ίδιο βαθμό τους ρύπους CO2.

Το 1/5 της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στη Γη χρησιμοποιείται για φωτισμό. Μόνο στην Ευρώπη είναι σταθερά αναμμένες οκτώ δισεκατομμύρια λάμπες πυρακτώσεως. Όταν θα έχουν πλέον καεί, θα πρέπει να αντικατασταθούν από αποτελεσματικότερες πηγές φωτός.

Πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη επενδύσει σε συμπαγείς φωτολυχνίες που στην καθημερινή γλώσσα ονομάζονται ενεργειακές λάμπες. Οι λάμπες αυτές όμως συγκριτικά εκπέμπουν κακής ποιότητας φωτισμό, συνήθως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με αυξομειωτή έντασης και περιέχουν υδράργυρο, ο οποίος θεωρείται επικίνδυνη ουσία. Εκτός αυτού δεν ανάβουν αμέσως – πρέπει να ζεσταθούν πρώτα για να φτάσει στο μάξιμουμ η ένταση του φωτός. Αυτά τα προβλήματα δεν παρουσιάζονται στη νέα γενιά φωτοδιόδων, ενώ σε σχέση με την αποδοτικότητά τους –δηλαδή, την ποσότητα εκπεμπόμενου φωτός ανά καταναλισκόμενο watt– προηγούνται οριστικά πλέον των ενεργειακών λαμπτήρων.

Τεχνολογικό άλμα σε δέκα χρόνια

Ο φωτισμός των οδών στη Σαγκάη γίνεται τώρα από λαμπτήρες LED, οι οποίοι αντικατέστησαν τους παλαιού τύπου λαμπτήρες, με αποτέλεσμα να μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος

Ο φωτισμός των οδών στη Σαγκάη γίνεται τώρα από λαμπτήρες LED, οι οποίοι αντικατέστησαν τους παλαιού τύπου λαμπτήρες, με αποτέλεσμα να μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος

Οι λαμπτήρες με φωτοδίοδο ονομάζονται και λαμπτήρες LED, αρχικά που σημαίνουν Light Emitting Diode (δίοδος εκπεμπόμενου φωτός). Μια φωτοδίοδος είναι ένα ηλεκτρικό εξάρτημα που επιτρέπει στο φως να κατευθύνεται μόνο προς ένα σημείο, κι όταν συμβαίνει αυτό η φωτοδίοδος εκπέμπει φως. Η εξέλιξη των φωτοδιόδων είναι τόσο γρήγορη ώστε η ένταση φωτός της ισχυρότερης διόδου εικοσαπλασιάζεται ανά δεκαετία.

Παρ’ όλο που οι λαμπτήρες LED εμφανίστηκαν πρόσφατα στα καταστήματα, η φωτοδίοδος δεν είναι νέα εφεύρεση. Το 1907 ο Βρετανός μηχανικός Henry Joseph Round οδήγησε ηλεκτρικό ρεύμα μέσα από κρυστάλλους καρβιδίου του πυριτίου, και προς μεγάλη του έκπληξη το υλικό άρχισε να λάμπει. Ωστόσο η ανακάλυψη αυτή έπεσε στη λήθη μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν ορισμένοι ερευνητές δημιούργησαν υλικό που μπορούσε με κάποιο χειρισμό να εκπέμψει κόκκινο φως. Στη συνέχεια εμφανίστηκαν κι άλλα χρώματα, και οι φωτοδίοδοι μπορούσαν πλέον να χρησιμοποιηθούν σε πολύχρωμες φωτεινές αλυσίδες.

Σαν λαμπτήρας πυρακτώσεως

Η εγκατάσταση των φωτοδιόδων στα σπίτια μας βρίσκεται προ των πυλών. Είναι ακόμα υψηλή η τιμή των λαμπτήρων LED που χρησιμοποιούνται σε συνήθεις συσκευές, σύντομα όμως θα μειωθεί. Ένας λαμπτήρας LED που φωτίζει σαν το λαμπτήρα πυρακτώσεως των 60 watt θα κοστίζει σύντομα κάτω από 10 ευρώ. Εξακολουθεί να είναι ακριβός, συγκρινόμενος με τη λάμπα πυρακτώσεως. Ωστόσο ο λαμπτήρας LED παρέχει γρήγορη απόσβεση γιατί χρησιμοποιεί μόνο 12 watt και έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Το 2011 οι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα λαμπτήρα LED που μπορεί να αντικαταστήσει λαμπτήρα πυρακτώσεως των 100 watt. Οι λαμπτήρες LED δεν γίνονται απλώς ολοένα φθηνότεροι και ισχυρότεροι. Βελτιώνεται συνεχώς και η ποιότητα του εκπεμπόμενου φωτός. Οι φωτοδίοδοι εκπέμπουν φως καθορισμένου χρώματος και για να πάρουμε λευκό φως θα πρέπει είτε να αναμειγνύουμε το φως αρκετών φωτοδιόδων διαφορετικών χρωμάτων –για παράδειγμα, κόκκινο, πράσινο, μπλε– είτε να εφοδιάσουμε μία μπλε δίοδο με λεπτό κέλυφος φωσφορίζοντος υλικού. Με τον κατάλληλο συνδυασμό φωτοδιόδων, φωσφόρου και φακών θα μπορούν οι λαμπτήρες LED να αποδίδουν φως σαν αυτό των ματ λαμπτήρων πυρακτώσεως που προτιμούν πολλοί.

Science Illustrated

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μπορεί κάποιος να αποκτήσει ανοσία στα δηλητήρια;

Δημοσιεύθηκε

στις

anosiaΌταν μιλάμε για δηλητηριώδη ουσία σε χημική μορφή ή σε μορφή βαρέως μετάλλου, τότε δεν υπάρχει δυνατότητα ανοσοποίησης. Ωστόσο μερικά ζώα έπειτα από πολλές γενιές αναπτύσσουν ανθεκτικότητα απέναντι σε χημικές ουσίες, συχνά μέσω της εμφάνισης γενετικών αλλαγών στον οργανισμό τους.

Οι άνθρωποι μπορούν να αποκτήσουν ανοσία σε άλλες δηλητηριώδεις ουσίες στο βαθμό που αυτές αποτελούνται από πρωτεΐνες κατά των οποίων μπορεί το σώμα να σχηματίσει αντισώματα. Πολλά βακτήρια ελευθερώνουν δηλητηριώδεις πρωτεΐνες (τοξίνες) όταν μας μολύνουν και αυτές κάνουν το σώμα να «συνηθίζει» και να δημιουργεί αντισώματα εναντίον τους.

Είναι αυτός ακριβώς ο μηχανισμός που αξιοποιούμε σε εμβόλια όπως αυτά κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκίτη. Ο οργανισμός μπορεί επίσης να αποκτήσει ανοσία στα δηλητήρια των φιδιών, των βατράχων και άλλων ζώων αν προσλαμβάνει τα δηλητήρια αυτά σε μικρές ποσότητες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Science Illustrated

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αποκαλύπτεται η ύπαρξη άγνωστου βασιλιά Βίκινγκ

Δημοσιεύθηκε

στις

viking

Ο ασημένιος θησαυρός, που βρέθηκε κοντά στο χωριό Silverdale, στη Northumberland, έχει βάρος πάνω από ένα κιλό. Εκτός από νομίσματα, περιέχει βραχιόλια, δαχτυλίδια, ασημένιες ράβδους και καρφίτσες

Ένας Βρετανός ερασιτέχνης αρχαιολόγος βρήκε με δικό του ανιχνευτή μετάλλων ένα μεγάλο θησαυρό από ασήμι και οδήγησε τους ιστορικούς στα ίχνη ενός μέχρι σήμερα άγνωστου βασιλιά Βίκινγκ ο οποίος βασίλευε στην Αγγλία με πρωτεύουσα την πόλη Γιορκ.

Στον βαρύτερο του ενός κιλού θησαυρό, που βρέθηκε σε χωράφι λίγα εκατοστά κάτω από την επιφάνεια της γης, συμπεριλαμβάνεται ένα νόμισμα που από τη μια πλευρά έχει την επιγραφή Airdeconut. Οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι το Airdeconut αποτελούσε μια προσπάθεια του ντόπιου πληθυσμού να γράψει (όπως άκουγε) το Hardeknut, δηλαδή το όνομα ενός βασιλιά Βίκινγκ που στην αρχή βασίλευε στη Δανία και στη συνέχεια και στην Αγγλία από το 1035 μέχρι το 1042.

Αυτή η θεωρία όμως γέννησε νέο πρόβλημα, αφού το πρόσφατα ανακαλυφθέν νόμισμα είχε θαφτεί γύρω στο 900, που σημαίνει ότι είναι 100 χρόνια παλαιότερο του γνωστού βασιλιά Hardeknut.  Ο ειδικός στα νομίσματα Gareth Williams από το Βρετανικό Μουσείο θεωρεί ότι μπορεί κάλλιστα να ταιριάξει άλλος ένας Hardeknut στη σειρά των Άγγλων βασιλιάδων, γι’ αυτό οι αρχαιολόγοι μελετούν το πού  πρέπει να τοποθετήσουν χρονικά τον άγνωστο βασιλιά.

Science Illustrated

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μυρμήγκια εισβάλουν στο «Νησί των καβουριών»

Δημοσιεύθηκε

στις

Όταν ξεκινούν οι βροχές των μουσώνων, 40 έως 60 εκατομμύρια κόκκινα καβούρια μετακινούνται προς την ακτή της Νήσου των Χριστουγέννων. Τα τελευταία χρόνια τα κίτρινα μυρμήγκια έχουν αφαιρέσει τη ζωή εκατομμυρίων καβουριών

Όταν ξεκινούν οι βροχές των μουσώνων, 40 έως 60 εκατομμύρια κόκκινα καβούρια μετακινούνται προς την ακτή της Νήσου των Χριστουγέννων. Τα τελευταία χρόνια τα κίτρινα μυρμήγκια έχουν αφαιρέσει τη ζωή εκατομμυρίων καβουριών

Ο κόκκινος κάβουρας μέσα στην εδαφιαία βλάστηση είναι 10.000 φορές βαρύτερος από το κίτρινο μυρμήγκι. Παρ’ όλα αυτά ο γίγαντας είναι σίγουρα χαμένος. Εκατοντάδες μυρμήγκια εκτοξεύουν ταυτόχρονα το φορτίο τους, το  μυρμηγκικό οξύ, απευθείας στα μάτια του καβουριού. Ο γίγαντας τυφλώνεται αμέσως, γίνεται απαθής, βγαίνουν αφροί από το στόμα του και υποφέρει πεθαίνοντας αργά αργά.

Δισεκατομμύρια μυρμήγκια έχουν εισβάλει στην απομονωμένη Νήσο των Χριστουγέννων, στον Ινδικό Ωκεανό, και οι παλιοί κυρίαρχοι του νησιού –εκατομμύρια καβούρια– είναι ανίσχυροι. Ωστόσο, την τελευταία στιγμή τα καβούρια απέκτησαν ένα σημαντικό σύμμαχο: την υπηρεσία του εθνικού πάρκου. Οι εργαζόμενοι εκεί θέλουν να διατηρήσουν την πανίδα του νησιού η οποία είναι μοναδική.

Δεν υπάρχουν άλλα μέρη στη Γη όπου τα καβούρια να παίζουν τόσο σπουδαίο ρόλο στην ευταξία της φύσης. Εδώ ζει ο μεγαλύτερος στεριανός κάβουρας του κόσμου, ο κάβουρας Koko. Εδώ ζουν επίσης πολλά άλλα καβούρια ως φυτοφάγα και σαρκοφάγα στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, ενώ ταυτόχρονα λιπαίνουν τη γη και την ανασκαλεύουν σκάβοντας αμέτρητες  τρύπες για να φτιάξουν τις φωλιές τους.

Όταν οι βροχές των μουσώνων χτυπούν το νησί, 40-60 εκατομμύρια κόκκινα καβούρια μετακινούνται προς τη θάλασσα για να ζευγαρώσουν και να αποθέσουν τα αυγά τους. Στη διάρκεια της πορείας τους τρέφονται από την εδαφιαία βλάστηση σαν μια μυριοπόδαρη θεριστική μηχανή.

Ασιατικά κίτρινα μυρμήγκια κατέλαβαν το νησί. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν ζουν τόσα πολλά μυρμήγκια σε τόσο μικρό χώρο

Ασιατικά κίτρινα μυρμήγκια κατέλαβαν το νησί. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν ζουν τόσα πολλά μυρμήγκια σε τόσο μικρό χώρο

Ωστόσο τίποτα δεν είναι όπως ήταν κάποτε στη Νήσο των Χριστουγέννων, και γι’ αυτό φταίνε τα μυρμήγκια. Τα μυρμήγκια έφτασαν στο νησί πιθανόν κατά τη δεκαετία του 1930, με εμπορεύματα που μεταφέρονταν από τη Μαλαισία ή τη Σιγκαπούρη – πέρασαν όμως 60 χρόνια για να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα. Τη δεκαετία του 1990 τα μυρμήγκια είχαν δημιουργήσει την πρώτη τους υπερ-αποικία. Πρόκειται για προηγμένη κοινωνική δομή με αναρίθμητες υπόγειες φωλιές που κυβερνιούνται από 300 βασίλισσες. Μία και μόνη υπερ-αποικία μπορεί να φιλοξενεί πολλά δισεκατομμύρια μυρμήγκια.

Η επιτυχία των μυρμηγκιών οφείλεται στο ότι έχουν πρόσβαση σε δύο σημαντικά διατροφικά στοιχεία στο νησί. Η σάρκα του καβουριού τούς παρέχει πρωτεΐνες και ένα είδος χελωνόψειρας εκκρίνει σταγόνες ζάχαρης που τις καταπίνουν. Ως αντάλλαγμα για τη ζάχαρη τα μυρμήγκια προστατεύουν τα κατοικίδιά τους από τα σαρκοφάγα και τα μεταφέρουν από κλωνάρι σε κλωνάρι έτσι ώστε να μπορούν συνεχώς να πίνουν το χυμό τους.

Κανείς δεν ξέρει ποιες θα είναι μακροπρόθεσμα οι συνέπειες για την πανίδα και τη χλωρίδα του νησιού. Ωστόσο ήδη οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι οι περιοχές που δεν έχουν πια καβούρια έχουν γίνει ξηρότερες και ότι η εδαφιαία βλάστηση στις ίδιες περιοχές έχει αποκτήσει πυκνότερες λόχμες μικρών δέντρων και θάμνων. Ταυτόχρονα ένα από τα μεγαλύτερα δέντρα του νεφελοσκεπούς δάσους έχει προσβληθεί από χελωνόψειρες με αποτέλεσμα το είδος αυτό του δέντρου ν’ αρχίσει να εξαφανίζεται σε πολλά μέρη.

Για να σταματήσει η προέλαση των μυρμηγκιών, οι αρχές του εθνικού πάρκου ξεκίνησαν από το 2002 να εξαπολύουν μια κατά μέτωπο επίθεση εναντίον τους. Ο πληθυσμός των μυρμηγκιών μειώθηκε κατά 99%, αλλά στη συνέχεια τα μυρμήγκια επανέκαμψαν και ο πόλεμος δεν έχει ακόμα κερδηθεί.

Πιθανώς είναι αδύνατον να εξολοθρευτούν τα μυρμήγκια του νησιού, έτσι οι αρχές του πάρκου πρέπει να εποπτεύουν τον πληθυσμό των μυρμηγκιών μέσα στα επόμενα χρόνια. Το προσωπικό θα πρέπει να επαναλαμβάνει την επίθεση με δηλητήριο ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να σταματά την εισβολή. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα προστατευτεί το καταφύγιο των καβουριών στη Νήσο των Χριστουγέννων.

Science Illustrated 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΛΛΑΔΑ9 λεπτά πριν

Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Ηλεία: 100 εγκλωβισμένοι – Εκκενώνονται οικισμοί

ΕΛΛΑΔΑ27 λεπτά πριν

Η Εύβοια παραδομένη στις φλόγες – Εκκενώνεται η Αγία Άννα και τρεις ακόμα οικισμοί

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 ώρα πριν

Τσίπρας: «Να μην προκαλούν με δηλώσεις αυτοθαυμασμού πάνω στα ερείπια»

ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες πριν

Στη μάχη με τις φωτιές και ο Στρατός με περιπολίες από ξηράς κι αέρος

ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες πριν

Κακούργημα και πάλι ο εμπρησμός – Τι ποινές προβλέπονται

TΟΥΡΚΙΑ3 ώρες πριν

Χάος στην Τουρκία με τις φωτιές: Με βάρκες φεύγουν οι κάτοικοι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 ώρες πριν

ΠΑΜΘ: 602.500 ευρώ από το ΕΣΠΑ για το Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ4 ώρες πριν

Επεισοδιακή καταδίωξη διακινητή μεταναστών στην Ε.Ο. Ξυλαγανής – Κομοτηνής

ΕΛΛΑΔΑ5 ώρες πριν

Έκτακτο δελτίο καιρού: Υποχωρεί ο καύσωνας – Ισχυρές καταιγίδες σε Μακεδονία και Θράκη

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ5 ώρες πριν

Συνελήφθησαν άλλοι δύο δράστες της απαγωγής των Πακιστανών στην Κομοτηνή

ΕΛΛΑΔΑ9 λεπτά πριν

Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Ηλεία: 100 εγκλωβισμένοι – Εκκενώνονται οικισμοί

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 ώρα πριν

Τσίπρας: «Να μην προκαλούν με δηλώσεις αυτοθαυμασμού πάνω στα ερείπια»

ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες πριν

Στη μάχη με τις φωτιές και ο Στρατός με περιπολίες από ξηράς κι αέρος

TΟΥΡΚΙΑ3 ώρες πριν

Χάος στην Τουρκία με τις φωτιές: Με βάρκες φεύγουν οι κάτοικοι

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ4 ώρες πριν

Επεισοδιακή καταδίωξη διακινητή μεταναστών στην Ε.Ο. Ξυλαγανής – Κομοτηνής

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα πριν

Δραματικές ώρες στην Εύβοια: «Βοηθήστε μας, θα θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές»

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν

Πύρινος εφιάλτης στη Βαρυμπόμπη: Καίγονται σπίτια – Πληροφορίες για εγκλωβισμένους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 ημέρες πριν

Μηταράκης: «Η Τουρκία προκάλεσε ναυάγιο βάρκας και εγκατέλειψε τους μετανάστες»

ΒΟΥΛΗ5 ημέρες πριν

Στους Έλληνες Βουλευτές ξένων Κοινοβουλίων μίλησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης

TΟΥΡΚΙΑ5 ημέρες πριν

Η Τουρκία καίγεται γιατί δεν διαθέτει ούτε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος – Μπουγέλωσαν τον Τσαβούσογλου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x