ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρά Δαμιανού, Ιλχάν εναντίον Στυλιανίδη, Πεταλωτή και ΣΥΡΙΖΑ

FoniRodopis

«Πυρά» κατά πάντων εξαπέλυσαν τα τοπικά στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς, σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσαν, με αφορμή το σάλο των τελευταίων ημερών για τις υποψηφιότητες μουσουλμάνων στην κορυφή των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ.

Οι υποψήφιοι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, κ.κ. Ιλχάν Αχμέτ και Δάμων Δαμιανός, σχολίασαν επικριτικά τις τελευταίες εξελίξεις, το περιεχόμενο της συνέντευξης του κ. Στυλιανίδη, αλλά και της δήλωσης που φέρεται να έκανε ο κ. Πεταλωτής εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας ευθέως για δημιουργία κλίματος πόλωσης στη Ροδόπη, με επίκεντρο τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των κατοίκων. Επέκριναν επίσης τη στάση, που τηρούν τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στα αξιοσημείωτα ανήκει μεταξύ άλλων η διάψευση του κ. Ιλχάν της δήλωσης Στυλιανίδη, περί της επιδίωξης του πρώτου να ηγηθεί του «γαλάζιου ψηφοδελτίου» στη Ροδόπη.

Ιλχάν Αχμέτ : «Μου έταξαν τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης»

Θυμίζουμε ότι προχθές ο κ. Στυλιανίδης επικαλέστηκε τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε με τον κ. Ιλχάν, κατά το διάστημα που η Ντόρα Μπακογιάννη συζητούσε με τον Αντώνη Σαμαρά για το ενδεχόμενο προσχώρησης της ΔΗΣΥ στη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Στυλιανίδης τότε υποστήριξε πως ο κ. Ιλχάν του εκδήλωσε το ενδιαφέρον του να ηγηθεί του τοπικού ψηφοδελτίου της ΝΔ.

Ο κ. Ιλχάν χθες παραδέχτηκε μεν ότι πράγματι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δυο ανδρών, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι ήταν διαφορετικό το περιεχόμενο της συνομιλίας τους. «Ουδέποτε μου έγινε πρόταση να ηγηθώ του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε, «και ουδέποτε εγώ εκδήλωσα τέτοια επιθυμία». «Για τον απλούστατο λόγο», προσέθεσε, «ότι υπήρχαν και υπάρχουν βαθύτατες ιδεολογικές διαφορές με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας». Ο κ. Ιλχάν πάντως γνωστοποίησε ότι έγινε πράγματι πρόταση προς τον ίδιο από την κ. Μπακογιάννη να αναλάβει τη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου της ΝΔ, με αντάλλαγμα να διοριστεί Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε πιθανή μελλοντική συγκυβέρνηση, που θα προέκυπτε. Τη συγκεκριμένη πρόταση την αρνήθηκε και όπως τόνισε, «ουδέποτε δέχτηκα να εξαπατήσω τους ψηφοφόρους μου».

Πυρά εναντίον Στυλιανίδη, Πεταλωτή και ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Ιλχάν δεν παρέλειψε να σχολιάσει τα πολιτικά δρώμενα των τελευταίων ημερών στην περιοχή μας, στρέφοντας τα πυρά του και πάλι προς τον κ. Στυλιανίδη, με αφορμή την προχθεσινή του συνέντευξη τύπου. «Όταν διάβασα στην εφημερίδα», σημείωσε, «ότι ο άλλοτε συνάδελφός μου, Ευριπίδης Στυλιανίδης, κάνει κάλεσμα και απευθύνεται μόνο στην πλειονότητα έμεινα έκπληκτος». «Ένας άνθρωπος που μιλούσε για Ισονομία και Ισοπολιτεία κι ότι δεν έχει σημασία η θρησκεία», συνέχισε, «να απευθύνεται τώρα μέσα σε ένα πνεύμα απελπισίας, πανικοβαλλόμενος μόνο στην πλειονότητα εμένα με άφησε έκπληκτο και με στεναχώρησε πάρα πολύ. Επίσης στενοχωρήθηκα και για το Γιώργο Πεταλωτή, ο οποίος όσο κι αν διαψεύδει το περιεχόμενο του μηνύματος, αν ισχύουν όλα αυτά που αναφέρονται εκεί, τότε κι αυτός κινείται στο ίδιο πλαίσιο, κινείται δηλαδή στη λογική να μπορέσει η εκπροσώπηση του νομού μας να έχει χαρακτηριστικά θρησκείας ή καταγωγής. Πιστεύω ότι αυτό μας γυρίζει πίσω δεκαετίες ολόκληρες. Αλλά ακόμα περισσότερο με στεναχώρησε και με προβλημάτισε η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ενός αριστερού κόμματος, που έστω και σε ένα πάνελ, συζητώντας σοβαρά μεταξύ τους, είχαν την τόλμη να σκεφτούν ότι μπορεί να γίνει εναλλαγή της έδρας μεταξύ τους».

Καταλήγοντας έκανε ξεκάθαρα λόγο για εθνικιστικά διλλήματα και ψευδοδιλλήματα που θέτουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι, αναρωτώμενος «τι θα γίνει αν βγουν τρεις χριστιανοί ή τρεις μουσουλμάνοι βουλευτές;». «Είναι δυνατόν να συζητάμε αυτό το θέμα;», συνέχισε.

Δάμων Δαμιανός : «Να αποδραματοποιηθεί η μειονοτική ψήφος και ο δήθεν κίνδυνος, που ελλοχεύει από την ύπαρξη μειονοτικών ως επικεφαλής ψηφοδελτίων»

Από την πλευρά του ο κ. Δαμιανός εξέφρασε την ανησυχία των στελεχών της ΔΗΜΑΡ για τη διαμόρφωση κλίματος πόλωσης, όπως παρατήρησε ότι συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες. «Απαράδεκτη και επικίνδυνη», χαρακτήρισε αυτήν πόλωση, που λειτουργεί στη βάση ενός ιδιότυπου δίπολου μειονότητας και πλειονότητας, χριστιανών και μουσουλμάνων, ενώ επέρριψε αιτιάσεις για την πρόκλησή της στους κ.κ. Πεταλωτή και Στυλιανίδη.

Αρχικά έκανε μια ιστορική αναδρομή στα αποτελέσματα των εκλογών από το 1974 και μετά σε ό,τι αφορά τη Ροδόπη, εστιάζοντας κυρίως στην κατανομή των εδρών μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων βουλευτών.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι η αναλογία χριστιανών και μουσουλμάνων τα 38 προηγούμενα χρόνια ήταν 27 προς 18 αντίστοιχα, αναλογία η οποία αποδραματοποιεί, κατά τον κ. Δαμιανό, τη μειονοτική ψήφο και τον δήθεν κίνδυνο, ο οποίος ελλοχεύει από την ύπαρξη μειονοτικών ως επικεφαλής σε ψηφοδέλτια πολλών πολιτικών σχηματισμών στο νομό Ροδόπης, όπως άλλωστε και στο ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Αριστεράς. «Αυτό το παράδειγμα», όπως επισήμανε, «καταδεικνύει ότι η σύνθεση του λαού της Ροδόπης μοιραία είναι πολυπολιτισμικής φύσεως και στάθμης».

«Υπάρχουν σύνοικα πληθυσμιακά στοιχεία», προσέθεσε, «που έχουν έναν τρόπο να εκφράζονται πολιτικά, που πολλές φορές είναι διαφορετικός. Επιλέγουν και πρόσωπα πολλές φορές, με βάση και τα θρησκευτικά χαρακτηριστικά και την εθνοτική καταγωγή. Σε καμία περίπτωση δεν απειλείται η υγιής λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος». Στον αντίποδα, μιλώντας για το ενδεχόμενο που τα κόμματα στο νομό μας επέλεγαν να ανατρέψουν τη σειρά, με την οποία ο λαός επιβράβευσε και ψήφισε στις εκλογές τους υποψήφιούς του, τόνισε ότι αυτό αποτελεί ένα πολιτικό φάουλ, το οποίο αντιστρατεύεται την ουσία της ψήφου του λαού.

Στρέφοντας τα πυρά του εναντίον των κ.κ. Στυλιανίδη και Πεταλωτή, παρατήρησε αρχικά ότι επέλεξαν να έχουν αδύναμους συνυποψήφιους στα τοπικά ψηφοδέλτια, προκειμένου να ενισχύσουν τη δικιά τους υποψηφιότητα.

«Ο κ. Στυλιανίδης και το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας», εκτίμησε, «δεν πήραν μόνο 17% στη Ροδόπη, μόνο επειδή έπεσε πανελλαδικά η Νέα Δημοκρατία, αλλά γιατί επέλεξε ο κ. Στυλιανίδης να έχει ένα αδύναμο ψηφοδέλτιο με συνυποψήφιους που δεν ήταν ανταγωνιστικοί». «Μόνη ιδέα στο πίσω μέρος του μυαλού του», συνέχισε, «ήταν να εκλεγεί σίγουρα εκείνος».

Μιλώντας για τον κ. Πεταλωτή, υποστήριξε πως «κι εκείνος επέλεξε, ώστε το ΠΑΣΟΚ να μην έχει δυνατό χριστιανό υποψήφιο στο ψηφοδέλτιό του. Κι αυτό γιατί φοβήθηκε πιθανότατα ότι αυτός ο δυνατός υποψήφιος μπορεί να τον περνούσε στις εκλογές. Αυτό όμως οδήγησε, ώστε το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ να αδυνατήσει, σε ό,τι αφορά τη χριστιανική ψήφο, και να βγει πρώτος ο κ. Χατζηοσμάν με 11.000 σταυρούς.

Το γεγονός λοιπόν ότι ο κ. Πεταλωτής μπήκε δεύτερος στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι χριστιανός και ότι ο Χατζηοσμάν είναι μουσουλμάνος κι ότι επιβραβεύεται η ψήφος των μουσουλμάνων περισσότερο από την ψήφο των χριστιανών. Έχει να κάνει με απλή πολιτική αριθμητική. Κι αν ο κ. Βενιζέλος, που σύμφωνα με τα διαρρέοντα sms, ο κ. Πεταλωτής εξήγησε πώς έχουν τα πράγματα στην περιοχή, επέλεγε ώστε να έχει εκείνον πρώτο και τον Χατζηοσμάν δεύτερο, τότε θα επέλεγαν και να υποστούν το όποιο αποτέλεσμα θα υφίσταντο από το γεγονός ότι λειτούργησαν εις βάρος της δεδηλωμένης ψήφου των πολιτών».

«Οι ψήφοι των πολιτών δε χωρίζονται σε πρόβατα και κατσίκια»

«Οι ψήφοι των πολιτών δε χωρίζονται σε πρόβατα και κατσίκια», υπογράμμισε στη συνέχεια, «δεν είναι από τη μια μεριά οι πλειονοτικοί και από την άλλοι οι μειονοτικοί, που έχουν διαφορετική βαρύτητα». «Η ψήφος στη Δημοκρατία», υπογράμμισε, «είναι  ισοϋψής και ισοβαρής για όλους, και για εκείνον που ψηφίζει στον Ήφαιστο και για εκείνον, που ψηφίζει στην Εκάλη. Κι αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν όλοι και μάλιστα πολιτικά πρόσωπα διαμετρήματος Πεταλωτή και Στυλιανίδη, που έχουν θητεύσει σε υπουργικές θέσεις. Δεν μπορεί να έρχονται εν έτει 2012 και να παριστάνουν τους εθναμύντορες και του κήνσορες του πολιτικού συστήματος του τόπου μας, απευθυνόμενοι πότε στην πλειονότητα και πότε στη μειονότητα, ανάλογα με το πώς τους βολεύει». «Δηλαδή κύμβαλα αλαλάζοντα είναι οι ψηφοφόροι της περιοχής και θα πρέπει να δέχονται αυτήν την φόρτιση και τον τρόπο, που παραπέμπει σε ψυχολογική βία;», αναρωτήθηκε κλείνοντας.

Δεν παρέλειψε, τέλος, να κάνει αυστηρή κριτική προς τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη συζήτηση που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες ημέρες περί σκέψεων για εναλλαγή Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Δημήτρη Χαρίτου στη βουλευτική θητεία στην επόμενη βουλή. «Παρακαλώ και στο ΣΥΡΙΖΑ να είναι λιγότερο επιπόλαιοι σε ό,τι αφορά αυτά που λένε στις κομματικές τους συνελεύσεις», σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι «έτσι δημιουργείται η αίσθηση πως η Ροδόπη και σε αυτό το σημείο είναι μια περιφέρεια της Ελλάδας, η οποία διαφέρει από τις άλλες».

«Η διαφορετικότητα της συγκεκριμένης περίπτωσης», εξήγησε, «έγκειται στο γεγονός ότι σε ένα αριστερό κόμμα, το οποίο μάλιστα έχει πολλές ελπίδες να είναι το πρώτο κόμμα μετά τις επόμενες εκλογές, υπάρχει διαχωρισμός βουλευτών ανάλογα με τη θρησκευτική συνείδηση ή την εθνοτική καταγωγή του βουλευτή του». «Αυτό προσιδιάζει περισσότερο σε πολιτική αντίληψη δεξιάς και ακροδεξιάς», επισήμανε, «πάρα πολιτική αντίληψη ΣΥΡΙΖΑ».

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ - ΦΩΤΟΤΥΠΙΚΑ5 ώρες πριν

Φωτοτυπικό Κέντρο «Ο Πόντος»

Οτιδήποτε χρειάζεστε στο χώρο των φωτοτυπιών και φωτοαντιγράφων, άμεσα και αποτελεσματικά, πάντα στις πιο φιλικές τιμές

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ6 ώρες πριν

«Ο Φούρνος του Παππού»

24 ώρες ανοιχτά – Απολαύστε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας υπέροχο παραδοσιακό ψωμί και πλούσια ποικιλία σφολιατοειδών

ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΡΟΥΧΩΝ2 εβδομάδες πριν

Στεγνοκαθαριστήριο 5min

Άμεση εξυπηρέτηση – Απόλυτη καθαριότητα – Οικονομικές τιμές – Σεβασμό στον πελάτη

ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΑ3 εβδομάδες πριν

Ιχθυοπωλείο – Ψητοπωλείο Ελευθερίου

Ολόφρεσκα ψάρια στις καλύτερες τιμές. Αναλαμβάνουμε το ψήσιμο και την παράδοση των ψαριών σας

ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΥΝΟΙΚΕΣΙΩΝ3 εβδομάδες πριν

Γραφείο συνοικεσίων «Ouzoun Group»

Γραφείο συνοικεσίων και γνωριμιών για γάμο. Αρχές μας, η εμπιστοσύνη και η εχεμύθεια

ΜΙΝΙ ΜΑΡΚΕΤ3 εβδομάδες πριν

Nefeli market

Εσύ αξίζεις το καλύτερο - Άμεση εξυπηρέτηση κατ' οίκον

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΗΠΟΥ1 μήνα πριν

STIHL – Αθανάσιος Παρμάκης

Επιλέξτε την δύναμη που σας ταιριάζει! Βενζινοκίνητο, ηλεκτρικό ή επαναφορτιζόμενο, η STIHL διαθέτει δεκάδες επιλογές σε κάθε κατηγορία προϊόντος που...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2019 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ