ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ

Με κεντρικό σύνθημα «Αυτονομία στον Πόντο» η συγκέντρωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων

fonirodopis.gr

Με κεντρικό σύνθημα «Αυτονομία στον Πόντο» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (19/5) στην Κομοτηνή η συγκέντρωση για τον εορτασμό της μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων από την ΠΑΕ Ποντίων Θρυλορίου.

Μέλη της ΠΑΕ Ποντίων αλλά και απλοί πολίτες συγκεντρώθηκε στο Ηρώον της πόλης και με πορεία κατευθύνθηκαν μέχρι το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής όπου και παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Να σημειωθεί ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεψαν την πορεία να προσεγγίσει το κτίριο του προξενείου και ως εκ τούτου εκπρόσωποι της ΠΑΕ Ποντίων παρέδωσαν το ψήφισμα, όχι σε κάποιον υπάλληλο ή διπλωμάτη, αλλά ως είθισται πλέον στον σχετικό πίνακα που αφήνει το τουρκικό προξενείο για ανάλογες περιπτώσεις, όπως αυτής της πορείας των Κυπρίων.

Μεταξύ άλλων η ΠΑΕ Ποντίων επισημαίνει :

«Απαιτούμε απ’ όλους σεβασμό για τη 19η Μαΐου και για τις εκατοντάδες χιλιάδες των θυμάτων της Γενοκτονίας. Απαιτούμε από την Τουρκία να σταματήσει να αρνείται το μαζικό έγκλημα και να αντιστρέψει την ιστορία. Την καλούμε να πράξει το καθήκον της, αναγνωρίζοντας την ευθύνη της για τη Γενοκτονία, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού της ιστορικής αλήθειας και πράξη ειλικρινούς μεταμέλειας, φιλίας και συνεργασίας με την Ελλάδα.

Απαιτούμε από το ελληνικό Κράτος να πραγματοποιεί εκδηλώσεις μνήμης όπως ακριβώς το ίδιο έχει ορίσει, με σεβασμό, μεγαλοπρέπεια και αξιοπρέπεια, όπως απαιτεί η ιστορία των Ελλήνων του Πόντου.

Κυριευόμαστε από συναισθήματα αγάπης και πατριωτισμού και όχι φανατισμού. Με τις ειρηνικότατες συγκεντρώσεις σε όλη την Οικουμένη βροντοφωνάζουμε πως ο Πόντος έχει συνέχεια. Ο Πόντος είναι ένα άστρο ζωντανό που φωτίζει τις ψυχές μας, εχθές, σήμερα και για πάντα. Όχι άλλες γενοκτονίες, όχι άλλο πόλεμο».

Στο φυλλάδιο που διανεμήθηκε γίνεται επίσης αναφορά και σε ένα σύντομο ιστορικό όσον αφορά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

«Το 1994 η Βουλή των Ελλήνων με καθυστέρηση 70 ετών ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Έκτοτε, και μέχρι σήμερα, για 18 ολόκληρα χρόνια, καμία ελληνική κυβέρνηση και κανένα πολιτικό κόμμα δεν έχουν προχωρήσει σε άλλες πιο ουσιαστικές ενέργειες για την προώθηση του ζητήματος της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων από άλλες χώρες, ούτε και έχουν πάρει ποτέ ουσιαστική και ξεκάθαρη θέση για το θέμα.

Έκτοτε, μόνο η Κύπρος, το κοινοβούλιο της Νότιας Αυστραλίας και κάποιοι φορείς των ΗΠΑ (Πολιτείες, Κυβερνήτες και Γερουσιαστές) έχουν αναγνωρίσει επίσημα την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Και αυτά έγιναν μετά από παρεμβάσεις Ελλήνων του εξωτερικού, χωρίς καμία απολύτως συνδρομή του ελληνικού Κράτους.

Χρόνο με το χρόνο η 19η Μαΐου, η εθνική ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, μεθοδευμένα και συστηματικά ξεχνιέται και περνάει στο περιθώριο και οι εκδηλώσεις που γίνονται την ημέρα αυτή από πάσης φύσεως εγχώρια σωματεία και συλλόγους, ατονούν ολοένα και περισσότερο και προβάλλονται ολοένα και λιγότερο. Αυτή η τάση πρέπει να αντιστραφεί» σημειώνει μεταξύ άλλων η ΠΑΕ Ποντίων, η οποία τονίζει ότι απώτερος σκοπός, χρέος και ιερό καθήκον όλων μας πρέπει να είναι η παγκόσμια αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ