ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ

Με κεντρικό σύνθημα «Αυτονομία στον Πόντο» η συγκέντρωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Με κεντρικό σύνθημα «Αυτονομία στον Πόντο» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (19/5) στην Κομοτηνή η συγκέντρωση για τον εορτασμό της μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων από την ΠΑΕ Ποντίων Θρυλορίου.

Μέλη της ΠΑΕ Ποντίων αλλά και απλοί πολίτες συγκεντρώθηκε στο Ηρώον της πόλης και με πορεία κατευθύνθηκαν μέχρι το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής όπου και παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Να σημειωθεί ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεψαν την πορεία να προσεγγίσει το κτίριο του προξενείου και ως εκ τούτου εκπρόσωποι της ΠΑΕ Ποντίων παρέδωσαν το ψήφισμα, όχι σε κάποιον υπάλληλο ή διπλωμάτη, αλλά ως είθισται πλέον στον σχετικό πίνακα που αφήνει το τουρκικό προξενείο για ανάλογες περιπτώσεις, όπως αυτής της πορείας των Κυπρίων.

Μεταξύ άλλων η ΠΑΕ Ποντίων επισημαίνει :

«Απαιτούμε απ’ όλους σεβασμό για τη 19η Μαΐου και για τις εκατοντάδες χιλιάδες των θυμάτων της Γενοκτονίας. Απαιτούμε από την Τουρκία να σταματήσει να αρνείται το μαζικό έγκλημα και να αντιστρέψει την ιστορία. Την καλούμε να πράξει το καθήκον της, αναγνωρίζοντας την ευθύνη της για τη Γενοκτονία, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού της ιστορικής αλήθειας και πράξη ειλικρινούς μεταμέλειας, φιλίας και συνεργασίας με την Ελλάδα.

Απαιτούμε από το ελληνικό Κράτος να πραγματοποιεί εκδηλώσεις μνήμης όπως ακριβώς το ίδιο έχει ορίσει, με σεβασμό, μεγαλοπρέπεια και αξιοπρέπεια, όπως απαιτεί η ιστορία των Ελλήνων του Πόντου.

Κυριευόμαστε από συναισθήματα αγάπης και πατριωτισμού και όχι φανατισμού. Με τις ειρηνικότατες συγκεντρώσεις σε όλη την Οικουμένη βροντοφωνάζουμε πως ο Πόντος έχει συνέχεια. Ο Πόντος είναι ένα άστρο ζωντανό που φωτίζει τις ψυχές μας, εχθές, σήμερα και για πάντα. Όχι άλλες γενοκτονίες, όχι άλλο πόλεμο».

Στο φυλλάδιο που διανεμήθηκε γίνεται επίσης αναφορά και σε ένα σύντομο ιστορικό όσον αφορά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

«Το 1994 η Βουλή των Ελλήνων με καθυστέρηση 70 ετών ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Έκτοτε, και μέχρι σήμερα, για 18 ολόκληρα χρόνια, καμία ελληνική κυβέρνηση και κανένα πολιτικό κόμμα δεν έχουν προχωρήσει σε άλλες πιο ουσιαστικές ενέργειες για την προώθηση του ζητήματος της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων από άλλες χώρες, ούτε και έχουν πάρει ποτέ ουσιαστική και ξεκάθαρη θέση για το θέμα.

Έκτοτε, μόνο η Κύπρος, το κοινοβούλιο της Νότιας Αυστραλίας και κάποιοι φορείς των ΗΠΑ (Πολιτείες, Κυβερνήτες και Γερουσιαστές) έχουν αναγνωρίσει επίσημα την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Και αυτά έγιναν μετά από παρεμβάσεις Ελλήνων του εξωτερικού, χωρίς καμία απολύτως συνδρομή του ελληνικού Κράτους.

Χρόνο με το χρόνο η 19η Μαΐου, η εθνική ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, μεθοδευμένα και συστηματικά ξεχνιέται και περνάει στο περιθώριο και οι εκδηλώσεις που γίνονται την ημέρα αυτή από πάσης φύσεως εγχώρια σωματεία και συλλόγους, ατονούν ολοένα και περισσότερο και προβάλλονται ολοένα και λιγότερο. Αυτή η τάση πρέπει να αντιστραφεί» σημειώνει μεταξύ άλλων η ΠΑΕ Ποντίων, η οποία τονίζει ότι απώτερος σκοπός, χρέος και ιερό καθήκον όλων μας πρέπει να είναι η παγκόσμια αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ

Ντοκιμαντέρ βασισμένο στην αληθινή ιστορία ενός επιζώντα της Γενοκτονίας των Ποντίων

Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στο βιβλίο που έγραψε ο Γιάννης Παπαδόπουλος, μουσικός της φιλαρμονικής ορχήστρας της Κερασούντας που «επιστρατεύτηκε» βίαια από τον σφαγέα των Ποντίων Τοπάλ Οσμάν

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα Ποντιακά Σωματεία Ν. Ροδόπης, στο πλαίσιο των δράσεων τους για τα 100 χρόνια μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, σας προσκαλούν στην Εκδήλωση Μνήμης που διοργανώνουν την Τρίτη 21 Μαΐου 2019, στις 7:00 μ.μ. στην αίθουσα του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του ΔΠΘ όπου θα προβληθεί το βραβευμένο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Ντοκιμαντέρ «Η ΜΠΑΝΤΑ» του Νίκου Ασλανίδη. Θα ακολουθήσει παρουσίαση του βιβλίου «Μάρτυρες … 100 χρόνια μετά» του Νίκου Ασλανίδη.

Το ντοκιμαντέρ «Η μπάντα…» βασίζεται στο βιβλίο που έγραψε ο Γιάννης Παπαδόπουλος, από την Κερασούντα. Ήταν μουσικός, μέλος της φιλαρμονικής ορχήστρας της Κερασούντας που «επιστρατεύτηκε» βίαια από τον σφαγέα των Ποντίων Τοπάλ Οσμάν. Η ορχήστρα αυτή αποτελείτο από 13 Έλληνες και τρεις Τούρκους.  Ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις περιοδείες του Τοπάλ Οσμάν και να παίζουν τουρκικά εμβατήρια την ώρα που οι Τσέτες έσφαζαν, βίαζαν και λήστευαν τους Έλληνες…

Στο τέλος ο αιμοσταγής Τούρκος έδωσε εντολή και σφαγιάστηκαν όλοι οι μουσικοί της ορχήστρας για να μη μαρτυρήσουν τα εγκλήματα του. Ο μόνος που επέζησε ως εκ θαύματος ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος ο οποίος μπόρεσε να δραπετεύσει την ώρα που τον πήγαιναν στην εκτέλεση.
Κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα, εγκαταστάθηκε στην Καβάλα αλλά δεν ξανάπαιξε μουσική…

Συνολικά ο Τοπάλ Οσμάν με τους Τσέτες του δολοφόνησε περισσότερους από 70.000 Έλληνες!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ

Μνημείο στην Κομοτηνή για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ζήτησε ο Μητροπολίτης Παντελεήμων

«Δεν έχουμε μνημείο και πρέπει να σκεφτούμε μήπως πρέπει να κάνουμε», είπε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής – Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στην Κομοτηνή για τα θύματα της Γενοκτονίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου διοργάνωσαν τα Ποντιακά Σωματεία Ν. Ροδόπης στην Κομοτηνή.

Το Σάββατο 18 Μαΐου πραγματοποιήθηκε πορεία από το Ηρώο της Κομοτηνής στο Μνημείο του Μητροπολίτη Χρύσανθου όπου τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Το πρωί της Κυριακής 19 Μαΐου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος ενώ ακολούθως πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου.

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής στην ομιλία του μετά το τρισάγιο που τελέστηκε το Σάββατο ζήτησε μεταξύ άλλων τη δημιουργία μνημείου στην Κομοτηνή αφιερωμένου στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας.

«Η ιστορία μας είναι ο κανόνας. Σήμερα θυμόμαστε από τους προγόνους μας το αίμα αυτών των ανθρώπων είναι ακόμα νωπό και μοσχοβολάει για να μοσχοβολήσει τη ζωή μας και όλοι μαζί, ο καθένας όποια ρίζα και να έχει, είμαστε Έλληνες και μέσα από την ενότητα μας να ζήσουμε με αγάπη και να σχεδιάσουμε το μέλλον.

Η απαίτηση όλων των Ελλήνων προς τους γείτονες είναι να αναγνωρίσουν το γεγονός της Γενοκτονίας και να ζήσουμε ειρηνικά και όμορφα. Όλοι αυτό θέλουμε αλλά όμως η ιστορία μας να καταγράφεται όπως είναι και τα λάθη του παρελθόντος να μην επαναλαμβάνονται.

Θέλω να σας συγχαρώ όλους σας που συμμετείχατε σε αυτή τη λιτανεία στη μνήμη αυτών των ανθρώπων και να ανανεώσουμε αύριο την παρουσία μας στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού και εδώ μιας και εμείς δεν έχουμε μνημείο της Γενοκτονίας, εσείς ξέρετε και πρέπει να το σκεφτούμε μήπως πρέπει να κάνουμε αλλά μέχρι να κάνουμε το ορόσημο μας είναι ο Χρύσανθος και γι’ αυτό μεταφέραμε τα τελευταία χρόνια να γίνεται εδώ η κατάθεση των στεφάνων», είπε ο κ. Παντελεήμων.

 «100 χρόνια φέτος, μια τραγική επέτειος. Όλες οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες σε αυτή την επέτειο και διατρανώνουμε με όλες μας τις δυνάμεις μας το μήνυμα ότι δεν ξεχνάμε και ότι τη Γενοκτονία της μνήμης δεν θα την επιτρέψουμε», τόνισε με τη σειρά της η πρόεδρος του Συλλόγου «Η Κερασούντα και το Γαρς» κ. Χρύσα Μαυρίδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ

Περισσότεροι από 200 δρομείς έτρεξαν στη μνήμη των αδικοχαμένων του Ποντιακού Ελληνισμού

Τον αγώνα δρόμου διοργάνωσε η Ι.Μ. Μαρωνείας και Κομοτηνής και ήταν αφιερωμένος στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και τα Ποντιακά Σωματεία του Νομού Ροδόπης  συμμετείχαν στον Αγώνα Δρόμου 15 χλμ. «Το Μονοπάτι της Παναγίας», που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής. Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 και ήταν αφιερωμένος στα 100 Χρόνια από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Περισσότεροι  από 200 δρομείς συγκεντρώθηκαν σε κεντρικό σημείο της Κομοτηνής λίγο μετά τις 11:30 το πρωί, όπου ο κύριος Σάββας Τοκμακίδης Ομότιμος Καθηγήτης του ΣΕΦΑΑ του ΔΠΘ, παρουσία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, εκπροσώπων του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Ποε και των Ποντιακών Σωματείων του Νομού Ροδόπης, έδωσε το σύνθημα για την εκκίνηση, αφού κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή προς τιμή των 353.000 αδικοχαμένων προγόνων μας.

Διανύοντας  «Το Μονοπάτι της Παναγίας» οι συμμετέχοντες πέρασαν τα δικά τους μηνύματα αισιοδοξίας, αλληλεγγύης, ενότητας, μνήμης και προσευχήθηκαν η Χάρη της να οδηγήσει προς την δικαίωση και αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο αγώνας ολοκληρώθηκε στην Ιερά Μονή Παναγίας της Φανερωμένης Βαθυρρύακος Θράκης. Στην τελετή λήξης, μαζί με τις απονομές, η χορωδία του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής& Περιφέρειας “Ο Εύξεινος Πόντος”, υπό την καθοδήγηση του δασκάλου και χοράρχη κ. Τάσου Πετρόπουλου, ταξίδεψαν τους παρευρισκόμενους, με την ζεστασιά της φωνής τους και την μελωδία της ποντιακής λύρας, στην Αλησμόνητη Πατρίδα.

Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και τα Ποντιακά Σωματεία του Νομού Ροδόπης, ευχαριστούν από καρδιάς την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, για την εξαιρετική διοργάνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ

Εκδηλώσεις μήνης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο Θρυλόριο Ροδόπης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εκδηλώσεις για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 19 Μαΐου στις 11 στο Θρυλόριο Ροδόπης.

Τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους σφαγιασθέντες προγόνους μας θα πραγματοποιήσουν από κοινού η ΠΑΕ Ποντίων και ο Πόντος Θρυλορίου στο μοναδικό μνημείο για την Γενοκτονία των Ποντίων στη Ροδόπη που βρίσκεται στο γήπεδο του Θρυλορίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΡΟΔΟΠΗ2 ημέρες πριν

Οργή Παλιννοστούντων: «Θα πουλήσουμε τα σπίτια μας στους Τούρκους και θα φύγουμε»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 ημέρες πριν

Λοβέρδος: «Εάν εκλεγώ επιστρέφει το ΠΑΣΟΚ και υπερδιπλασιάζουμε τα ποσοστά μας»

YΓΕΙΑ4 ημέρες πριν

Εργαζόμενοι «Σισμανόγλειου»: «Όχι στην αναστολή εργασίας των υγειονομικών»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 ημέρες πριν

Τσίπρας: «Αν ο Μητσοτάκης έχει το θάρρος ας προκηρύξει εκλογές»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ6 ημέρες πριν

Τσίπρας: «Νέα αρχή στη χώρα με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή»

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες πριν

Μαζική αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι στη μνήμη του Παύλου Φύσσα

TΟΥΡΚΙΑ6 ημέρες πριν

Τουρκία: «Η Ελλάδα έφτιαξε τον φράχτη στον Έβρο για τα τουρκικά τανκς και όχι για τους πρόσφυγες»

ΕΛΛΑΔΑ1 εβδομάδα πριν

Νέο επεισόδιο μεταξύ Έλληνα και Τούρκου ψαρά στους Φούρνους Ικαρίας

ΕΛΛΑΔΑ1 εβδομάδα πριν

Επίθεση με βιτριόλι: «Προσπάθησε να με σκοτώσει, απέδειξε πόσο δειλή είναι»

ΕΛΛΑΔΑ1 εβδομάδα πριν

Κατερίνη – Γονείς: «Σατανικά τα τεστ και οι μάσκες, δεν άφησαν την κόρη μας να μπει στο σχολείο»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x