ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ

Το πρόγραμμα εορτασμού μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στην Κομοτηνή

Με την ευκαιρία του εορτασμού Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου,  θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 20 Μαΐου 2012, οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων και Δημοτικών καταστημάτων, των ΝΠΔΔ, Τραπεζών, ΝΠΙΔ και όλων των οικιών της πόλης, των κωμοπόλεων και των οικισμών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, από την ανατολή της 20ης  Μαΐου μέχρι και τη Δύση του ηλίου της 20ης Μαΐου 2012.

Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων και Δημοτικών καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ, Τραπεζών και των ΝΠΙΔ, κατά τις βραδινές ώρες της 20ης Μαΐου 2012.

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

08:00 – Επίσημη έπαρση της Σημαίας στο χώρο του Ηρώου παρουσία Αρχών με τη συμμετοχή της μουσικής της XXI ΤΘΤ/2ο Ε.Γ και τιμητικού στρατιωτικού αγήματος με μέριμνα του ΑΔΦΚ.

10:15 – Θα λάβει χώρα επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Δαμασκηνού. Μετά τη δοξολογία θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας.

10:45 – Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης, από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ροδόπης, τον Δήμαρχο Κομοτηνής, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Κομοτηνής, τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, τον Αστυνομικό Επιθεωρητή ΑΜ-Θ, τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜ-Θ.

Στη συνέχεια θα τηρηθεί σιγή ενός λεπτού. Τιμές θα αποδώσει τιμητικό στρατιωτικό άγημα και η μουσική με μέριμνα του ΑΔΦΚ.

20:10 – Υποστολή της Σημαίας στον χώρο του Ηρώου της πόλης, με τη συμμετοχή της Μουσικής και τιμητικού στρατιωτικού αγήματος με μέριμνα του ΑΔΦΚ.

Τα θέματα της στρατιωτικής παρατάξεως και αποδόσεως τιμών, παρακαλείται να ρυθμίσει ο ΑΔΦΚ, της Δημόσιας Τάξης η Δ/νση Αστυνομίας Ροδόπης της δε εθιμοτυπίας, ανάλογα με την αρμοδιότητά τους, η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης και η  29η ΤΑΞ ΠΖ. Τελετάρχης ορίζεται ο κ. Αθανάσιος Χριστοδουλάκης.

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ

Ντοκιμαντέρ βασισμένο στην αληθινή ιστορία ενός επιζώντα της Γενοκτονίας των Ποντίων

Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στο βιβλίο που έγραψε ο Γιάννης Παπαδόπουλος, μουσικός της φιλαρμονικής ορχήστρας της Κερασούντας που «επιστρατεύτηκε» βίαια από τον σφαγέα των Ποντίων Τοπάλ Οσμάν

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα Ποντιακά Σωματεία Ν. Ροδόπης, στο πλαίσιο των δράσεων τους για τα 100 χρόνια μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, σας προσκαλούν στην Εκδήλωση Μνήμης που διοργανώνουν την Τρίτη 21 Μαΐου 2019, στις 7:00 μ.μ. στην αίθουσα του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του ΔΠΘ όπου θα προβληθεί το βραβευμένο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Ντοκιμαντέρ «Η ΜΠΑΝΤΑ» του Νίκου Ασλανίδη. Θα ακολουθήσει παρουσίαση του βιβλίου «Μάρτυρες … 100 χρόνια μετά» του Νίκου Ασλανίδη.

Το ντοκιμαντέρ «Η μπάντα…» βασίζεται στο βιβλίο που έγραψε ο Γιάννης Παπαδόπουλος, από την Κερασούντα. Ήταν μουσικός, μέλος της φιλαρμονικής ορχήστρας της Κερασούντας που «επιστρατεύτηκε» βίαια από τον σφαγέα των Ποντίων Τοπάλ Οσμάν. Η ορχήστρα αυτή αποτελείτο από 13 Έλληνες και τρεις Τούρκους.  Ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις περιοδείες του Τοπάλ Οσμάν και να παίζουν τουρκικά εμβατήρια την ώρα που οι Τσέτες έσφαζαν, βίαζαν και λήστευαν τους Έλληνες…

Στο τέλος ο αιμοσταγής Τούρκος έδωσε εντολή και σφαγιάστηκαν όλοι οι μουσικοί της ορχήστρας για να μη μαρτυρήσουν τα εγκλήματα του. Ο μόνος που επέζησε ως εκ θαύματος ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος ο οποίος μπόρεσε να δραπετεύσει την ώρα που τον πήγαιναν στην εκτέλεση.
Κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα, εγκαταστάθηκε στην Καβάλα αλλά δεν ξανάπαιξε μουσική…

Συνολικά ο Τοπάλ Οσμάν με τους Τσέτες του δολοφόνησε περισσότερους από 70.000 Έλληνες!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ

Μνημείο στην Κομοτηνή για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ζήτησε ο Μητροπολίτης Παντελεήμων

«Δεν έχουμε μνημείο και πρέπει να σκεφτούμε μήπως πρέπει να κάνουμε», είπε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής – Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στην Κομοτηνή για τα θύματα της Γενοκτονίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου διοργάνωσαν τα Ποντιακά Σωματεία Ν. Ροδόπης στην Κομοτηνή.

Το Σάββατο 18 Μαΐου πραγματοποιήθηκε πορεία από το Ηρώο της Κομοτηνής στο Μνημείο του Μητροπολίτη Χρύσανθου όπου τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Το πρωί της Κυριακής 19 Μαΐου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος ενώ ακολούθως πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου.

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής στην ομιλία του μετά το τρισάγιο που τελέστηκε το Σάββατο ζήτησε μεταξύ άλλων τη δημιουργία μνημείου στην Κομοτηνή αφιερωμένου στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας.

«Η ιστορία μας είναι ο κανόνας. Σήμερα θυμόμαστε από τους προγόνους μας το αίμα αυτών των ανθρώπων είναι ακόμα νωπό και μοσχοβολάει για να μοσχοβολήσει τη ζωή μας και όλοι μαζί, ο καθένας όποια ρίζα και να έχει, είμαστε Έλληνες και μέσα από την ενότητα μας να ζήσουμε με αγάπη και να σχεδιάσουμε το μέλλον.

Η απαίτηση όλων των Ελλήνων προς τους γείτονες είναι να αναγνωρίσουν το γεγονός της Γενοκτονίας και να ζήσουμε ειρηνικά και όμορφα. Όλοι αυτό θέλουμε αλλά όμως η ιστορία μας να καταγράφεται όπως είναι και τα λάθη του παρελθόντος να μην επαναλαμβάνονται.

Θέλω να σας συγχαρώ όλους σας που συμμετείχατε σε αυτή τη λιτανεία στη μνήμη αυτών των ανθρώπων και να ανανεώσουμε αύριο την παρουσία μας στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού και εδώ μιας και εμείς δεν έχουμε μνημείο της Γενοκτονίας, εσείς ξέρετε και πρέπει να το σκεφτούμε μήπως πρέπει να κάνουμε αλλά μέχρι να κάνουμε το ορόσημο μας είναι ο Χρύσανθος και γι’ αυτό μεταφέραμε τα τελευταία χρόνια να γίνεται εδώ η κατάθεση των στεφάνων», είπε ο κ. Παντελεήμων.

 «100 χρόνια φέτος, μια τραγική επέτειος. Όλες οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες σε αυτή την επέτειο και διατρανώνουμε με όλες μας τις δυνάμεις μας το μήνυμα ότι δεν ξεχνάμε και ότι τη Γενοκτονία της μνήμης δεν θα την επιτρέψουμε», τόνισε με τη σειρά της η πρόεδρος του Συλλόγου «Η Κερασούντα και το Γαρς» κ. Χρύσα Μαυρίδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ

Περισσότεροι από 200 δρομείς έτρεξαν στη μνήμη των αδικοχαμένων του Ποντιακού Ελληνισμού

Τον αγώνα δρόμου διοργάνωσε η Ι.Μ. Μαρωνείας και Κομοτηνής και ήταν αφιερωμένος στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και τα Ποντιακά Σωματεία του Νομού Ροδόπης  συμμετείχαν στον Αγώνα Δρόμου 15 χλμ. «Το Μονοπάτι της Παναγίας», που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής. Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 και ήταν αφιερωμένος στα 100 Χρόνια από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Περισσότεροι  από 200 δρομείς συγκεντρώθηκαν σε κεντρικό σημείο της Κομοτηνής λίγο μετά τις 11:30 το πρωί, όπου ο κύριος Σάββας Τοκμακίδης Ομότιμος Καθηγήτης του ΣΕΦΑΑ του ΔΠΘ, παρουσία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, εκπροσώπων του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Ποε και των Ποντιακών Σωματείων του Νομού Ροδόπης, έδωσε το σύνθημα για την εκκίνηση, αφού κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή προς τιμή των 353.000 αδικοχαμένων προγόνων μας.

Διανύοντας  «Το Μονοπάτι της Παναγίας» οι συμμετέχοντες πέρασαν τα δικά τους μηνύματα αισιοδοξίας, αλληλεγγύης, ενότητας, μνήμης και προσευχήθηκαν η Χάρη της να οδηγήσει προς την δικαίωση και αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο αγώνας ολοκληρώθηκε στην Ιερά Μονή Παναγίας της Φανερωμένης Βαθυρρύακος Θράκης. Στην τελετή λήξης, μαζί με τις απονομές, η χορωδία του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής& Περιφέρειας “Ο Εύξεινος Πόντος”, υπό την καθοδήγηση του δασκάλου και χοράρχη κ. Τάσου Πετρόπουλου, ταξίδεψαν τους παρευρισκόμενους, με την ζεστασιά της φωνής τους και την μελωδία της ποντιακής λύρας, στην Αλησμόνητη Πατρίδα.

Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και τα Ποντιακά Σωματεία του Νομού Ροδόπης, ευχαριστούν από καρδιάς την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, για την εξαιρετική διοργάνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ

Εκδηλώσεις μήνης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο Θρυλόριο Ροδόπης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εκδηλώσεις για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 19 Μαΐου στις 11 στο Θρυλόριο Ροδόπης.

Τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους σφαγιασθέντες προγόνους μας θα πραγματοποιήσουν από κοινού η ΠΑΕ Ποντίων και ο Πόντος Θρυλορίου στο μοναδικό μνημείο για την Γενοκτονία των Ποντίων στη Ροδόπη που βρίσκεται στο γήπεδο του Θρυλορίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ16 ώρες πριν

Τσίπρας: «Νέα αρχή στη χώρα με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή»

ΕΛΛΑΔΑ16 ώρες πριν

Μαζική αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι στη μνήμη του Παύλου Φύσσα

TΟΥΡΚΙΑ24 ώρες πριν

Τουρκία: «Η Ελλάδα έφτιαξε τον φράχτη στον Έβρο για τα τουρκικά τανκς και όχι για τους πρόσφυγες»

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Νέο επεισόδιο μεταξύ Έλληνα και Τούρκου ψαρά στους Φούρνους Ικαρίας

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Επίθεση με βιτριόλι: «Προσπάθησε να με σκοτώσει, απέδειξε πόσο δειλή είναι»

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Κατερίνη – Γονείς: «Σατανικά τα τεστ και οι μάσκες, δεν άφησαν την κόρη μας να μπει στο σχολείο»

ΕΒΡΟΣ5 ημέρες πριν

Διακινητές επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα πάνω από 60 μετανάστες

TΟΥΡΚΙΑ5 ημέρες πριν

Προκλητικό ντελίριο Ερντογάν: «Πριν 100 χρόνια πετάξαμε τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης»

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ6 ημέρες πριν

Οντέρ Μουμίν: «Να καταστήσουμε τον Δήμο Ιάσμου ως τόπο ειρήνης»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ6 ημέρες πριν

Δημήτρης Χαρίτου: «Είναι ανάγκη τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x