ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Ξένη γλώσσα τα ποντιακά για το opengov.gr

fonirodopis.gr

Ως ξένες γλώσσες τα ποντιακά, τα αρβανίτικα και τα βλάχικα σε φόρμα για πλήρωση θέσεων στην ιστοσελίδα της Ανοιχτής Διακυβέρνησης. Το θέμα έφτασε στη Βουλή με επερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές της ΝΔ. Έχουν γίνει οι αλλαγές στην ιστοσελίδα opengov.gr

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το γεγονός της ύπαρξης των ποντιακών, των αρβανίτικων και των βλάχικων ως επιλογής στην κατηγορία των ξένων γλωσσών σε φόρμα υποβολής για πλήρωση καίριων θέσεων ευθύνης στην ιστοσελίδα της “Ανοιχτής Διακυβέρνησης” opengov.gr.

Το θέμα, που αναδείχτηκε από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γρηγόρη Αποστολάκο, έφτασε και στη Βουλή, με τον βουλευτή να απευθύνει ερώτηση στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου,  τον τέως υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση και τον τέως υπουργό Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη.

Έθεσε το ερώτημα κατά πόσο γνωρίζουν και εγκρίνουν τις επιλογές των “ποντιακών, αρβανίτικων και βλάχικων γλωσσικών ιδιωμάτων στην καταγραφή τους στην κατηγορία των ξένων γλωσσών του διαδικτυακού τόπου opengov.gr”.

Ο βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης και αναπληρωτής του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νέας Δημοκρατίας, Σάββας Αναστασιάδης, στην εισήγησή του, στο πλαίσιο της συζήτησης για την επίκαιρη επερώτηση, επισήμανε ότι δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι αμφισβητείται η ελληνικότητά του επειδή μιλάει και καταλαβαίνει άπταιστα τα ποντιακά.

Απάντηση επί του θέματος, όπως σημειώνει το epontos.blospot.com, ανέλαβε να δώσει ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ντίνος Ρόβλιας, στις 4 Ιουλίου στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Στη σύντομη τοποθέτησή του προς την επερώτηση που κατατέθηκε λίγες μέρες αργότερα από 15 πλέον βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης με ύφος ειρωνικό και αλαζονικό ισχυρίστηκε ότι η επερώτηση πιθανόν να έγινε, παρόλη τη διόρθωση από μεριάς της κυβέρνησης, για καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους.

Επισήμανε μάλιστα ότι στην κατηγορία για τις γλώσσες στο opengov.gr χρησιμοποιήθηκε ο κατάλογος γλωσσών και διαλέκτων που υπάρχει στην ελεύθερη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια WikiPedia.

Σχολιάστε

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ