ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σήμα κατατεθέν της Θράκης θέλει να κάνει το Φεστιβάλ Μαρώνειας Σαπών ο Ηλίας Ιωαννάκης

fonirodopis.gr

Σήμα κατατεθέν της Θράκης επιθυμεί να κάνει το Φεστιβάλ Μαρώνειας – Σαπών ο Δήμαρχος, Ηλίας Ιωαννάκης, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων την Πέμπτη (7/7) σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ σε ξενοδοχείο στη Μαρώνεια.

Στους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης ο δήμαρχος κ. Ηλίας Ιωαννάκης, ο πρόεδρος της Κ.Ε.ΜΑ.Σ κ. Μαρίνος Πασλίδης και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού, Κοινωνικής και Προνοιακής Πολιτικής κ. Ανέστης Ποιμενίδης, ανέλυσαν διεξοδικά το σκεπτικό και την φιλοσοφία, αλλά και το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ που θα έχει μια πανθρακική εμβέλεια, αλλά και τις παράλληλες εκδηλώσεις οι οποίες θα λάβουν χώρα στον δήμο Μαρώνειας – Σαπών από τις 10 Ιουλίου μέχρι και τις 20 Αυγούστου 2011.

Ο δήμαρχος κ. Ιωαννάκης είπε σχετικά: “σας καλωσορίζουμε στην Μαρώνεια, το σημείο αναφοράς του Πολιτισμού του δήμου μας που θα αποτελέσει το κέντρο των εκδηλώσεων του 1ου Φεστιβάλ Μαρώνειας – Σαπών αυτό το καλοκαίρι.

Είχαμε δεσμευθεί και παρά την άσχημη οικονομική συγκυρία, να κάνουμε την υπέρβαση και να θεσμοθετήσουμε τον θεσμό του πολιτιστικού αυτού φεστιβάλ από αυτό το καλοκαίρι ορίζοντας μάλιστα και την διάρκειά του από 10 Ιουλίου μέχρι και τις 20 Αυγούστου.

Για μας είναι μεγάλο το ρίσκο, γιατί χωρίς καμία χρηματοδότηση από την πολιτεία, χωρίς καμία συμπαράσταση ξεκινήσαμε μόνοι μας, με μεγάλη αγάπη, με πολύ μεράκι και γνωρίζοντας ότι θα κολυμπήσουμε στα βαθειά, να δώσουμε στην περιοχή μας περιεχόμενο πολιτισμού.

Ήταν και προεκλογική μου δέσμευση να κάνουμε τον δήμο μας περήφανο που θα σηκώσει στις πλάτες του ένα μεγάλο εγχείρημα.

Καταφέραμε να κάνουμε ένα αξιοπρεπές πρόγραμμα εκδηλώσεων που μπορεί να μην είναι στα πλαίσια των άλλων μεγάλων φεστιβάλ αλλά πιστέψτε με δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από αυτά, καθώς φιλοξενεί και παραστάσεις ή εκδηλώσεις μοναδικές στην Ελλάδα, έξω από περιοδείες καλλιτεχνικών σχημάτων.

1ο Φεστιβάλ Μαρώνειας – Σαπών 2011, με 15 κύριες παραστάσεις θεάτρου και μουσικής στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας, στο θεάτρο Χελιδονόπετρας και στην Μαρμαρίτσα.

Μέσα σ’ αυτές και έξω από την ορισμένη χρονική περίοδο μια διαφορετική εκδήλωση στο αρχαίο θέατρο στις 4 Σεπτεμβρίου όπου θα τιμήσουμε τον μεγάλο μας ακαδημαικό δάσκαλο Δημήτρη Μαρωνίτη που έχει καταγωγή από την Μαρώνεια και ο οποίος θα έρθει να παρουσιάσει σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη και θα διαβάσει ο ίδιος και η Φιλαρέτη Κομνηνού κομμάτια από την τελευταία του μετάφραση της Ιλιάδας, με αναφορές στην Μαρώνεια και την περιοχή μας.

Γιατί η εκδήλωση αυτή πήγε λίγο πίσω; Εξ αιτίας της δυνατότητας λόγω θερινών διακοπων να έχουμε την ευκαιρία να πλαισιωθεί από μια ομάδα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στην συνεργασία του οποίου προσβλέπουμε στο μέλλον.

1ο Φεστιβάλ Μαρώνειας – Σαπών 2011. Σήμα του φεστιβάλ μας η ελιά. Σύμβολο πολιτισμού, διαχρονικό και σήμα κατατεθέν της περιοχής μας, που έχει πολλούς συμβολισμούς και ελπίδα όλων μας είναι να είναι και το φεστιβάλ μας τόσο παραγωγικό και να αντέξει στον χρόνο.

Παράλληλα θα έχουμε και παράλληλες εκδηλώσεις σε πολλούς οικισμούς του δήμου μας. Οι εκδηλώσεις αυτές 15 τον αριθμό στο ίδιο χρονικό πλαίσιο θα έχουν κέντρα αναφοράς τις Σάπες και την Ξυλαγανή, τον Ίμερο, την Διώνη, το Αρσάκειο, το Πάμφορο, την Στρύμη, τον Προφήτη Ηλία και την Μαρώνεια.

Μάλιστα ορισμένες από αυτές όπως το συγκρότημα Μοτέλ Σελανίκ, η Χορωδία του δήμου Αλεξανδρούπολης, η συναυλία του Ορχάν Οσμάν στον τόπο καταγωγής του και το αντάμωμα των πολιτιστικών συλλόγων στις Σάπες, το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου στην Ξυλαγανή με την παρουσία του θρυλικού συγκροτήματος παραδοσιακής μουσικής και χορού Trakia Ensamble, τα πανηγύρια μας και τα ανταμώματα τα ήθη και έθιμά μας, μπήκαν μέσα στην αιγίδα του δήμου στο πρώτο αυτό φεστιβάλ.

Θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη μνεία στην θετική ανταπόκριση και του Γιάννη Βουλτσίδη ο οποίος συμμετέχει στο πρόγραμμα μας με τις εκδηλώσεις που διοργανώνει στον Μικρό Διάκοσμό του.

Να ευχαριστήσω τον υπουργό μας κ. Πεταλωτή για την ευγενική του κίνηση να εξασφαλίσουμε μια σημαντική χορηγία από τον ΟΠΑΠ, καθώς και όλους τους χορηγούς μας μικρούς και μεγάλους.

Εμείς τολμήσαμε σε δύσκολους καιρούς και παρά το ότι κάποιοι μας κατέκριναν ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης εμείς επιμένουμε στον πολιτισμό, να κάνουμε την υπέρβαση και να χαρίσουμε σε όλους τους Θρακιώτες ένα πολυμορφικό φεστιβάλ.

Πολιτισμός δεν σημαίνει μόνο θεάματα. Πολιτισμός είναι το βάλσαμο στις ψυχές μας, ένας τρόπος να δραπετεύσουμε από την γκρίζα καθημερινότητά μας, να βγούμε από το σπίτι μας και να καθίσουμε στις πέτρες και στις κερκίδες, στις άβολες καμιά φορά καρέκλες και να ταξιδέψουμε στις νότες, τον αρχαίο και τον σύγχρονο λόγο, παίρνοντας κάθε φορά μαζί μας, μια όμορφη εμπειρία.

Περιμένουμε όλους τους Θρακιώτες να έρθουν και να μπούνε στην μαγεία της ατμόσφαιρας που αναδύει η Μαρώνεια, ένας χώρος ζωντανός ακόμη και σήμερα.

Περιμένουμε όλους τους κατοίκους της Ροδόπης, να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις μας, να έρθουν και να γίνουν συμμέτοχοι αυτής της πολιτιστικής πρότασης που κάνουμε αυτό το καλοκαίρι.

Να είναι σίγουροι ότι θα περάσουμε όλοι όμορφα και με καινούργιες πολιτιστικές εμπειρίες στο ημερολόγιο της ζωής μας”.

Τον λόγο πήρε ο κ. Πασλίδης ο οποίος τόνισε ότι: “Υπάρχει μεγάλη συγκίνηση αλλά και μεγάλο αίσθημα ευθύνης για αυτό που αναλαμβάνουμε να φέρουμε σε πέρας και λέγεται Φεστιβάλ Μαρώνειας.

Γνωρίζεται καλά ότι η πρώτη κίνηση αναβίωσης της λειτουργίας του αρχαίου θεάτρου αλλά και του θεάτρου στο Νταμάρι της Χελιδονόπτερας έγιναν από την προηγούμενη Δημοτική αρχή και τον κ. Χρήστο Παπανικολάου, δήμαρχο Μαρώνειας, με επιτυχία βάζοντας τα θεμέλια για ότι ξεκινάμε από δω και μπρος με την ελπίδα ότι θα έχει συνέχεια.

Κάνουμε μια νέα αρχή ως μια νέα δημοτική αρχή και σχηματοποιούμε ένα φεστιβάλ λόγου και τέχνης, μουσικής και θεάτρου στην αρχή, με θαυμάσιες εκδηλώσεις, φθηνό εισιτήριο, καλές παραγωγές και όχι παραγωγές σε περιοδεία, και το κυριότερο παραγωγές ορισμένες εκ των οποίων θα παρουσιαστούν μόνο στο Φεστιβάλ μας.

Οι χώροι που θα παρουσιαστούν οι εκδηλώσεις του κορμού του Φεστιβάλ θα είναι το αρχαίο θεάτρο, το θεάτρο της Χελιδονόπετρας και η Μαρμαρίτσα.

Το πρόγραμμα είναι πλούσιο και θα αναφέρω ορισμένες εκ των ξεχωριστών εκδηλώσεων όπως αυτή της έναρξής με τον Παντελή Παυλίδη ο οποίος έχει παρουσιάσει δουλειές του στη Ρωμαϊκή Αγορά και στην Θεσσαλονίκη, στο εξωτερικό και στη Σαμοθράκη.

Θεατρικές παραγωγές όπως το Εκείνος κι εκείνος του Μουρσελά από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης με τους Τάσο Χαλκιά και Πάνο Σκουρολιάκο, το Γάλα με την Άννα Βαγενά που φέτος θα γίνει και ταινία, παιδικό θεάτρο με την Γιούλη Ηλιοπούλου και τις Βάκχες με παραγωγή του Παντελή Παυλίδη και ένα πλήθος συνεργατών του από την Ελλάδα, την Αφρική και την Ινδία, που παντρεύει την ελληνική παράδοση με τις παραδόσεις άλλων αρχαίγονων πολιτισμών.

Μουσική με συναυλίες των Μικρούτσικου – Θηβαίου, Δημήτρη Ζερβουδάκη, Γιώργου Ανδρέου, Λάκη Χαλκιά με την ορχήστρα εγχόρδων Θράκης, τους Ντόπιους με την σύμπραξη μουσικών της περιοχής μας, των Φαρμακλήδων που είναι η ορχήστρα της εταιρείας Φαρματέν και την μεγάλη συνάντηση Αρετής Κετιμέ και Ορχάν Οσμάν σε μελωδίες της Μεσογείου που ενώνουν τους λαούς της.

Τέλος στην Μαρμαρίτσα στις 13 Αυγούστου με την Πανσέληνο η Νατάσσα Μποφίλιου θα μας ταξιδέψει σε μαγικά τραγούδια σε μια θαυμάσια τοποθεσία που μας είναι και σας είναι γνωστή ότι διαθέτει την απαραίτητη ατμόσφαιρα.

Άφησα τελευταία την παράσταση του Δημήτρη Μαρωνίτη στο αρχαίο θεάτρο που θα είναι μια μοναδική στιγμή για τον πολιτισμό της περιοχής μας.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις μας είναι κι αυτές ενδιαφέρουσες και με σημεία αναφοράς Τις Σάπες και την Ξυλαγανή, προσπαθούμε να διασπείρουμε το πολιτιστικό αγαθό παντού χωρίς διακρίσεις και πάντα με γνώμονα την διασκέδαση των δημοτών μας και των επισκεπτών μας.

Το εισιτήριο είναι φθηνό και χωρίς εισιτήριο δεν νοείται Φεστιβάλ, δεν νοείται μια μεγάλη διοργάνωση όπως αυτή που αναλαμβάνουμε.

Στις παραστάσεις που είναι αγορασμένες από μας και συνεπώς έχουμε την διαχείρισή τους το εισιτήριο είναι φθηνό από 15 μέχρι και 5 ευρώ, ενώ στις παράλληλες εκδηλώσεις η είσοδος είναι δωρεάν.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τους χορηγούς μας που συνέβαλαν στην ανακούφιση μέρους των εξόδων μας, όπως τον ΟΠΑΠ, το ΚΤΕΛ Κομοτηνής, την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης και τον περιφερειάρχη μας Άρη Γιαννακίδη, την Αιχμή Α.Ε., την ΕΤΒΑ, την Pharmathen, την Diaxon και την εταιρεία τυροκομικών Δουκίδη, τον κ. Αδαμίδη και την εταιρεία Αλφα – Δέλτα και τον κ. Βολουδάκη για την φιλοξενία του στο ξενοδοχείο Ρωξάνη.

Να ευχαριστήσω από καρδιάς όλα τα μέσα ενημέρωσης του νομού μας και των άλλων νομών που αποδέχθηκαν να γίνουν χορηγοί επικοινωνίας του φεστιβάλ μας. Η συμβολή τους είναι συγκινητική πράγματικά.

Θα ήθελα να προσκαλέσω όλους τους κατοίκους της περιοχής μας να έρθουν στο Φεστιβάλ Μαρώνειας – Σαπών και να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις μας. Θα μας δώσουν έτσι την χαρά και το κουράγιο να συνεχίσουμε”.

Τέλος ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Ποιμενίδης καλοσώρισε στην Μαρώνεια τους εκπροσώπους του τύπου και κάλεσε όλους τους κατοίκους του δήμου, του νομού και της Θράκης να έρθουν στην περιοχή μας και να γνωρίσουν μέσα από τον πολιτισμό τις ομορφιές του, τα αρώματα και τις γεύσεις του.

Τέλος να σημειώσουμε ότι για τις παραστάσεις του Φεστιβάλ από το ΚΤΕΛ Κομοτηνής θα διατεθούν λεωφορεία από την Κομοτηνή τα οποία θα εκτελούν ΔΩΡΕΑΝ δρομολόγια για το θέατρο της Χελιδονόπετρας, ενώ θα υπάρχουν και λεωφορεία για δωρεάν μεταφορά από τις κατασκηνώσεις Μαρώνειας προς το θέατρο, ώστε να μην παρουσιαστεί κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Σχετικά με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, η παράσταση που είχε προγραμματιστεί για τις 24 Ιουλίου 2011, στο θεάτρο της Χελιδονόπετρας, “Υπηρέτης δύο αφεντάδων” με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, με ευθύνη της παραγωγής της παράστασης δεν θα πραγματοποιηθεί για τεχνικούς λόγους και στη θέση της το Θεατρικό Εργαστήρι Ορεστιάδας “Διόνυσος” στον ίδιο χώρο θα δώσει την παράσταση “Ο Ηλίας του 16ου” που με επιτυχία παρουσίασε τον χειμώνα και απέσπασε πολύ θετικές κριτικές.

Στις 140.000 ευρώ το κόστος των εκδηλώσεων

Ο κ. Ιωαννάκης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου όσον αφορά το συνολικό κόστος του Φεστιβάλ ανέφερε ότι αυτό θα κυμανθεί στο ποσό των 140.000 ευρώ, ποσό όμως το οποίο στο μεγαλύτερο του ποσοστό θα καλυφθεί από τους χορηγούς και κυρίως τον ΟΠΑΠ.

Για τη χορηγία του ΟΠΑΠ, μάλιστα, ο κ. Ιωαννάκης θέλησε να ευχαριστήσει και δημόσια τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Πεταλωτή, χάρη στην παρέμβαση του οποίου επιτεύχθηκε και αυτή η χορηγία.

Σχολιάστε

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ