ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Με φόντο τη συναίνεση η σύζητηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Το θέμα της συναίνεσης κυριαρχεί στις τοποθετήσεις βουλευτών και υπουργών της κυβέρνησης στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ιδιαίτερα κριτικοί οι βουλευτές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ενώ βουλευτές της συμπολίτευσης και υπουργοί εμμένουν στην ανάγκη συνεννόησης.

Τη δημιουργία ελπίδας στον ελληνικό λαό περιέγραψε ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, ως τον κύριο ρόλο που πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο.

«Ο φόβος είναι το πιο άγριο και αντιπαραγωγικό συναίσθημα που μπορεί να φωλιάσει μέσα σε μια κοινωνία και σε αυτόν τον φόβο πρέπει να βάλει τέλος η κυβέρνηση» ανέφερε και παρατήρησε ότι «αν υπάρχει ένα πράγμα που δεν έκανε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση αυτό είναι πως δεν δημιούργησε ακόμη ένα πλαίσιο για το αύριο που θα καθησυχάσει τον κόσμο».

Δεν μπορούμε να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στα μεγάλα λόγια, τις ανεύθυνες πράξεις και τις μηδενικές πολιτικές», είπε η βουλευτής της ΝΔ,Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία εστίασε την κριτική της προς την κυβέρνηση ειδικά στον Τουρισμό (ως αρμόδια τομεάρχης) κατηγορώντας την για πλήρη αποτυχία.

«Ποτέ μια κυβέρνηση δεν έκανε τόσο λίγα πράγματα για τον Τουρισμό και δεν φάνηκε τόσο ανεπαρκής στο σύνολο της πολιτικής της σε μια ιστορικά κρίσιμη συγκυρία» ανέφερε.

Τέλος, χαρακτήρισε «λίγο» τον ανασχηματισμό για να διαφοροποιηθεί η εικόνα της κυβέρνησης πόσο δε μάλλον για να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ελπίδα στον τόπο.

Στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης αναφέρθηκε ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔΆρης Σπηλιωτόπουλος.

Ο βουλευτής της ΝΔ δεν παρέλειψε ωστόσο να επιρρίψει τις ευθύνες στην κυβέρνηση για το ναυάγιο της συναίνεσης.

«Δυστυχώς δεν αποκτήσαμε κουλτούρα συνεννόησης. Αλλά για την αδυναμία αυτή την αποκλειστική ευθύνη την έχει αυτή η κυβέρνηση με τους τραγικούς χειρισμούς της» ανέφερε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

Η μάχη για την αναθέρμανση της οικονομίας, τη δημοσιονομική εξυγίανση, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή είναι συνεχής, τόνισε η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, περιγράφοντας την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

«Το θέμα της διαπραγμάτευσης δεν έχει αρχή, μέση και τέλος. Είναι μια συνεχής διαδικασία που ξεκίνησε την πρώτη μέρα μετά τις εκλογές και που συνεχώς προσαρμόζεται στις ανάγκες της χώρας και σε κάθε εξέλιξη της κρίσης» ανέφερε η αναπληρωτής υπουργός και διευκρίνισε ότι αυτή την ώρα η διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη γίνεται αφενός προκειμένου να εξασφαλιστεί η δόση για την Ελλάδα και αφετέρου για τη νέα δανειακή προοπτική της χώρας με όρους που να στηρίζουν την αναθέρμανση της οικονομίας, σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική εξυγίανση.

«Το ζήτημα της συναίνεσης δεν είναι προσχηματικό. Ούτε μπορεί να είναι μια έξωθεν επιβαλλόμενη διαδικασία» είπε ακόμη η κα Ξενογιαννακοπούλου και πρόσθεσε ότι «η συμφωνία για το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε και για την προοπτική της χώρας δεν είναι μια υπόθεση που αφορά μόνο την κυβέρνηση αλλά όλους».

Την άποψη ότι «οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν να επιβάλλουν τον τελικό πολιτικό διακανονισμό του χρέους, με μερική διαγραφή του και με μακροχρόνιο αναπρογραμματισμό μέσω της έκδοσης εγγυητικού ευρωομολόγου» εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης.

Σημείωσε όμως ότι «δεν θα πρέπει να αποδειχθούμε προηγουμένως ιδανικοί αυτόχειρες ή να σπάσουμε πρώτοι στο ολέθριο παιχνίδι της αναμονής».

«Η συναίνεση που επιδίωκε και η κυβέρνηση έμεινε στα λόγια. Ο πρωθυπουργός έκανε μια γενναία πρόταση αλλά δεν κατάφερε να την υλοποιήσει, γιατί δέχτηκε κομματικές πιέσεις. Εμείς ως ΝΔ κάναμε την υπέρβαση, δεχτήκαμε να συμμετέχουμε, όμως ο κ. Παπανδρέου έκανε πίσω. Μπορούσε να γίνει η υπέρβαση, αλλά η ευκαιρία χάθηκε», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκτίμησε επίσης ότι η κυβέρνηση θα λάβει μεν την ψήφο εμπιστοσύνης ο πρωθυπουργός όμως θα βγει αποδυναμωμένος από αυτή τη διαδικασία ενώ σχετικά με την νέα κυβερνητική σύνθεση ο βουλευτής της ΝΔ είπε πως πρόκειται για «ανασχηματισμό βιτρίνας κι όχι ουσίας», ενώ χαρακτήρισε τον κ. Παπανδρέου «αδύναμο πρωθυπουργό». Τέλος ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ενόχλησή του για την αφίσα της ΔΑΚΕ σημειώνοντας ταυτόχρονα: «Ευτυχώς τις δικές μας θέσεις δεν τις καθορίζουν οι συνδικαλιστές».

O Γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης δήλωσε ότι «έχουμε χρέος να απαντήσουμε στις ανοιχτές παλάμες στις πλατείες ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο», και κατηγόρησε την κυβέρνηση διότι «διέλυσε τη διοίκηση», «επιδεικνύει ατολμία πολιτικής» και «δεν μπορεί να λάβει ρεαλιστικές αποφάσεις που προεχόντως πρέπει να υπηρετούν την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των πολιτών».

Την άποψη ότι «υπάρχουν διαπραγματευτικά ατού που δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί» έναντι των πιστωτών μας, εξέφρασε ο τομεάρχης Πολιτικής Ευθύνης των ΜΜΕ της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου στη συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης. Ο βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της η χώρα «γεννά καθημερινά νέο χρέος» ενώ για τον τομέα ευθύνης του κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση για «καθεστωτική συμπεριφορά στην ΕΡΤ».

«Για επιχείρηση τρομοκρατίας του ελληνικού λαού προκειμένου να επιβληθούν και νέα σκληρότερα ταξικά και αντιλαϊκά μέτρα», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Ο κ. Χαλβατζής υποστήριξε ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα δείχνει ήδη την πρόθεση του να περάσει την πολιτική του για πιο βίαια μέτρα με λυκοσυμμαχίες και πρόσθεσε ότι «ΠΑΣΟΚ, ΝΔ ΣΕΒ και ΜΜΕ εντείνουν τις φωνές τρομοκρατίας για να υποτάξουν τον ελληνικό λαό.

Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γιατί δεν εγκρίνουμε την πολιτική της» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης. «Μετά τα όσα συνέβησαν πως θα τα βρουν τα στελέχη που στήριζαν τις πολιτικές του κ. Παπανδρέου με τους δυνητικά αποστάτες που θα γκρέμιζαν τη κυβέρνηση του χρησιμοποιώντας πρακτικές Ιουλιανών;» σημείωσε ο κ. Ροντούλης. Τέλος, εκτίμησε ότι τον Οκτώβριο η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.

Το χρέος των πολιτικών δυνάμεων του τόπου να «αρθρώσουν μια συνεπή στρατηγική εθνικής συνεννόησης» επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης. «Είναι κρίμα», είπε, που η πρωτοβουλία και οι προτάσεις του πρωθυπουργού αντιμετώπισαν την άρνηση από το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης, αλλά σημείωσε πως «οφείλουμε να επιμείνουμε στη γραμμή αυτή, έστω κι αν χρειαστεί μόνοι μας να σηκώσουμε την ευθύνη έως το τέλος της πορείας, μέχρι τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν και έως την υλοποίηση στόχων και ενδιάμεσων πολιτικών».

Για «μηδενική ανοχή» στη βία από όποιον χώρο και αν προέρχεται, προειδοποίησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσήςκατά τη συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης στη Βουλή. «Δεν αγνοώ ότι το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών εντείνεται από την οικονομική κρίση. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι αυτό δεν σημαίνει πως παρέχεται ανοχή στη βία. Αντιθέτως, είναι μηδενική η ανοχή από όποιον χώρο και αν προέρχεται», ανέφερε ο υπουργός.

Διαφήμιση
Σχολιάστε
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Lockdown σε Καβάλα, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα

Θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας, ενώ παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Ευρυτανίας και Αργολίδας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοΐου Covid-19 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.

Παράλληλα, στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου, καθώς και ο Δήμος Ικαρίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν είναι τα κάτωθι:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Τα μέτρα ισχύουν από αύριο, Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 06.00 έως την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:00.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.

Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

YΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: 25 κρούσματα στη Ροδόπη

58 κρούσματα στην Καβάλα, 46 στην Ξάνθη και 40 στον Έβρο – Συνολικά, 2.322 σε όλη τη χώρα

Δημοσιεύθηκε

στις

25 νέα κρούσματα στη Ροδόπη και 211 συνολικά στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου ο ΕΟΔΥ.

Σε όλη τη χώρα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.322, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 625.083 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.0% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 139 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.775 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 42, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.354 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 359 (65.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 79.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 329 (91.64%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 30 (8.36%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.077 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 206 (ημερήσια μεταβολή -8.04%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 207 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Τα κρούσματα στην ΑΜΘ:

Δράμα 37
Έβρος 40
Θάσος 5
Καβάλα 58
Ξάνθη 46
Ροδόπη 25

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή rapid test η είσοδος στα Δικαστήρια

Επανεκκινούν από σήμερα Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης του νέου δικαστικού έτους, όλες οι διαδικασίες της Διοικητικής, Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης

Δημοσιεύθηκε

στις

Με ελέγχους στις εισόδους των δικαστηρίων όλων των βαθμίδων για πιστοποιητικά και test επανέρχονται σε πλήρη λειτουργία τα δικαστήρια της χώρας.

Μετά από 18 μήνες μερικού ή γενικού κλεισίματος (κυρίως για τα Ποινικά Δικαστήρια) από σήμερα τα ακροατήρια της χώρας θα εκδικάζουν δικαστικές υποθέσεις και πάλι. Πρόκειται για την ολική επιστροφή της Δικαιοσύνης, με ντεσαβαντάζ βέβαια τις ειδικές συνθήκες κάτω από τις οποίες επανέρχεται η «κανονικότητα», όσο βέβαια και από το στοκ των αδίκαστων υποθέσεων που συγκεντρώθηκαν.

Τα μέτρα προστασίας που θα ισχύσουν με αφορμή την πλήρη επαναλειτουργία όλων των δικαστικών διαδικασιών της Διοικητικής, Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης καθώς και των Ανωτάτων Δικαστηρίων, ενδέχεται να φέρουν ουρές και καθυστερήσεις κυρίως στα μεγάλα Δικαστήρια της χώρας (Ευελπίδων, Εφετείο, Ειρηνοδικείο Αθηνών, Πρωτοδικείο – Εφετείο Πειραιά κλπ). Κατ’ αρχήν στις εισόδους, έχουν ήδη προσληφθεί (μετά από τη διάθεση κονδυλίου 2,5 εκατομμυριων) με τεράστιο αγώνα «ταχύτητας» από τις διοικήσεις των δικαστηρίων σεκιούριτι για να πραγματοποιούν τους ελέγχους.

Πώς θα λειτουργήσουν

Σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ, για την είσοδο τους στα δικαστήρια, τις εισαγγελίες, τα στρατιωτικά δικαστήρια, τα έμμισθα και άμισθα υποθηκοφυλακεία, καθώς και στα κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, δικαστικοί λειτουργοί, δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι, εργαζόμενοι, πολίτες υποχρεούνται να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19. Αυτό ισχύει και για ανηλίκους άνω των 12 ετών.

-Οι υποχρεώσεις αυτές καταλαμβάνουν και ανηλίκους άνω των 12 ετών, ενώ οι ανήλικοι από 4 έως 11 ετών, δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) τελευταίου 24ωρου, στην οποία προβαίνει είτε οιοσδήποτε γονέας, ακόμα και μη έχων την επιμέλεια, είτε κηδεμόνας. Δεν απαιτείται φυσική παρουσία του γονέα ή κηδεμόνα.

–Κατ’ εξαίρεση, αρκεί η επίδειξη δήλωσης αποτελέσματος self-test για αυτοδιαγνωστικό έλεγχο που έχει διενεργηθεί σε χρονικό διάστημα 24 ωρών πριν από την είσοδο των φυσικών προσώπων στις ως άνω υπηρεσίες, στις εξής περιπτώσεις:

Κατάθεση στα αστικά ή στα διοικητικά δικαστήρια, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα:

α) αίτησης προσωρινής δικαστικής προστασίας (ασφαλιστικά μέτρα, αίτηση αναστολής κ.λπ.) με αίτημα προσωρινής διαταγής ή

β) αίτησης εκούσιας δικαιοδοσίας με αίτημα προσωρινής διαταγής

ή γ) αυτοτελούς αιτήματος προσωρινής διαταγής,

Συζήτηση προσωρινής διαταγής

Κατάθεση και συζήτηση αγωγών του άρθρου 22 του ν. 1264/1982 (A’ 79)

Παράσταση πληρεξουσίων δικηγόρων, κατηγορουμένων και μαρτύρων ενώπιον Εισαγγελέα ή και Ανακριτή σε ποινικές υποθέσεις διαδικασίας αυτοφώρου, πλημμελημάτων και κακουργημάτων.

Τα πιστοποιητικά καθώς και η δήλωση αποτελέσματος self-test επιδεικνύονται είτε σε έντυπη μορφή είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής του φυσικού προσώπου στην είσοδο των ως άνω υπηρεσιών σε προσωπικό εταιρειών φύλαξης (security) ή σε εξουσιοδοτημένο προσωπικό της εκάστοτε υπηρεσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Τι δείχνει έκθεση για τη σύγκριση στρατιωτικών δυνάμεων Ελλάδας – Τουρκίας

Πλεονέκτημα για την Ελλάδα το υψηλό ποσοστό επαγγελματιών και συνοχής στο στράτευμα ενώ για την Τουρκία, οι μεγαλύτεροι αριθμοί και το βάθος της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Παρά τη διαφορά μεγεθών Ελλάδας – Τουρκίας, εντούτοις διατηρείται ένας τέτοιος συσχετισμός στρατιωτικών ικανοτήτων ανάμεσα στις δύο χώρες, που κάθε άλλο παρά επιτρέπει στην Άγκυρα να έχει καθοριστική αριθμητική υπεροχή και να επιβληθεί στον μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Αυτό αναφέρεται στην Ετήσια Έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών (ΚΚΣΜ) για το «Ισοζύγιο Δυνάμεων Ελλάδας – Τουρκίας 2021».

Ωστόσο στην Έκθεση σημειώνεται ότι η έμφαση των ελληνικών προϋπολογισμών, υπό την πίεση των οικονομικών δεδομένων, που είναι περισσότερο στη συντήρηση ή εκσυγχρονισμό υφιστάμενων δυνατοτήτων και λιγότερο σε νέες αγορές, ενδεχόμενα να επιτρέψουν στην σταθερά εξοπλιζόμενη Τουρκία να διευρύνει τη μεταξύ τους διαφορά, ιδίως σε θαλάσσια και εναέρια μέσα (αεροπλανοφόρα, κορβέτες, φρεγάτες, ελικόπτερα μη επανδρωμένα οχήματα, κ.α) προσβλέποντας σε γεωπολιτικά πλεονεκτήματα και άλλα οφέλη. 

Όπως αναφέρεται, στις χερσαίες δυνάμεις, όσον αφορά τόσο το  ανθρώπινο στρατιωτικό δυναμικό όσο και τα κύρια άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλα μέσα, η τουρκική αριθμητική υπεροχή ναι μεν υφίσταται αλλά γενικά είναι μειωμένη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Κατ’ επέκταση η διαφορά σε αναλογίες δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορες κατηγορίες είναι πιο στενή και θετική για την Ελλάδα από προηγουμένως.

Στο Ναυτικό η σύγκριση δυνάμεων με την Τουρκία είναι ακόμη πιο θετική για την ελληνική άμυνα, ιδιαίτερα όσον αφορά τα βαριά θαλάσσια μέσα όπως υποβρύχια (11 ελληνικά και 12 τουρκικά) και φρεγάτες (13 ελληνικές και 16 τουρκικές) με ισχυρές ικανότητες αντιμετώπισης οποιασδήποτε τουρκικής πρόκλησης στο Αιγαίο. Τα υπόλοιπα πολεμικά σκάφη αν και αριθμητικά λιγότερα από ό,τι της Τουρκίας, ωστόσο αποτελούν αξιόλογη δύναμη για το Ελληνικό Ναυτικό που η άλλη πλευρά δεν μπορεί να αγνοεί.

Στην Πολεμική Αεροπορία, η Ελλάδα με 230 μαχητικά αεροσκάφη – 78 λιγότερα από την Τουρκία – διατηρεί μια αναλογία δυνάμεων 1,3 τουρκικά μαχητικά για κάθε ελληνικό η οποία θα βελτιωθεί με την προμήθεια των γαλλικών Rafale. Και παρόλο που απαιτείται εκσυγχρονισμός, σημαντική τεχνολογική αναβάθμιση και αριθμητική αύξηση του συνόλου των διαθέσιμων μέσων στον τομέα αυτό, η Αεροπορία αποτελεί πολύ ισχυρό, αξιόπιστο και αποφασιστικό στοιχείο υπεράσπισης της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας. Το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία, αναφέρεται.

Σύμφωνα με την έκθεση, πλεονέκτημα για την Ελλάδα είναι το υψηλό ποσοστό επαγγελματιών στις Ένοπλες Δυνάμεις (52% στο Στρατό, 88% στο Ναυτικό, σε σχέση με 23% και 29% αντίστοιχα στην Τουρκία). Είναι επίσης η συνοχή ανάμεσα στο στράτευμα, η σαφής αντίληψη περί  του είδους και της προέλευσης της απειλής και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Πρόβλημα είναι η βεβαρημένη οικονομία και περιορισμοί, τα μικρότερα μεγέθη, οι μεγάλες απαιτήσεις – τεχνολογικές και άλλες – που προβάλλει για αποτελεσματική άμυνα ο γεωγραφικός χώρος ανατολικά.

Αναφέρεται ότι για την Τουρκία πλεονέκτημα είναι οι μεγαλύτεροι αριθμοί και μεγέθη, το βάθος της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας που την καθιστά αυτάρκη σε διάφορους τομείς, καθώς και αναδυόμενο σημαντικό εξαγωγέα. Σοβαρό πρόβλημα είναι οι πολλαπλές απειλές που αντιμετωπίζει στον περίγυρο της και στο εσωτερικό, η εμπλοκή της με 40.000 στρατιώτες σε διάφορες κρίσεις στο εξωτερικό με την τεράστια υποστήριξη που χρειάζεται το δυναμικό αυτό, η αποδυνάμωση από τις εκκαθαρίσεις αντιφρονούντων στελεχών, οι κακές σχέσεις με ΗΠΑ και Ε.Ε και χώρες της περιοχής,  όπως και οι αμερικανικές απαγορεύσεις και περιορισμοί.  

Ο πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται στα 10.761.253 και στην Τουρκία στα 82.017.514.

Προστίθεται ότι το εν ενεργεία ανθρώπινο στρατιωτικό δυναμικό στην ελληνική πλευρά ανέρχεται στις 142.700 και στην τουρκική στις 355.200. Η Τουρκία διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών στο χώρο του ΝΑΤΟ (εκτός ΗΠΑ) και γενικά στην Ευρώπης. Ακολουθούν η Γαλλία με 203.000 στρατιώτες, η Γερμανία με 184.000, η Ιταλία  με 166.000,το Ηνωμένο Βασίλειο με 149.000 και μετά η Ελλάδα.

Με βάση τους αριθμούς αυτούς αναλογούν σήμερα  2,4 Τούρκοι στρατιώτες για κάθε Έλληνα σε σύγκριση με 3,5:1 το 2014. Το στρατιωτικό ανθρώπινο δυναμικό είναι μειωμένο στην Τουρκία ένεκα κυρίως της μείωσης της θητείας,  της φυγοστρατίας (οι φυγόστρατοι υπολογίζονται γύρω στις 450.000) και – σε επίπεδο στελεχών – των μαζικών εκκαθαρίσεων «αντιφρονούντων» από το καθεστώτος Ερντογάν.

Πηγή: sigmalive.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ55 λεπτά πριν

Την Κυριακή 24 Οκτωβρίου οι εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ1 ώρα πριν

Το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη στην Κομοτηνή το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή»

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ2 ώρες πριν

Κράτηση εισιτηρίων για τις συναυλίες του Φεστιβάλ Ειρήνης Δήμου Ιάσμου

ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ - ΣΑΠΩΝ2 ώρες πριν

Δήμος Μαρωνείας – Σαπών: Διαδικτυακές εκδηλώσεις για την εργασιακή ένταξη και την επιχειρηματικότητα

ΡΟΔΟΠΗ2 ώρες πριν

Παρεμβάσεις σε κοινότητες Ρομά της Θράκης για την ενίσχυση της πρόσβασης στην εκπαίδευση

ΕΛΛΑΔΑ3 ώρες πριν

Κορωνοϊός: Lockdown σε Καβάλα, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ3 ώρες πριν

Ροδόπη: Διακινητές μετέφεραν έξι παράνομους μετανάστες

YΓΕΙΑ3 ώρες πριν

Κορωνοϊός: 25 κρούσματα στη Ροδόπη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 ώρες πριν

Εισαγγελική έρευνα για τη δημοσίευση της λίστας με ονόματα παιδιών από τον Μπογδάνο

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ6 ώρες πριν

Οντέρ Μουμίν: «Εκτός πραγματικότητας ο Αμούτζας, νόμιμο το Φεστιβάλ»

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα πριν

Νέο επεισόδιο μεταξύ Έλληνα και Τούρκου ψαρά στους Φούρνους Ικαρίας

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα πριν

Επίθεση με βιτριόλι: «Προσπάθησε να με σκοτώσει, απέδειξε πόσο δειλή είναι»

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα πριν

Κατερίνη – Γονείς: «Σατανικά τα τεστ και οι μάσκες, δεν άφησαν την κόρη μας να μπει στο σχολείο»

ΕΒΡΟΣ2 ημέρες πριν

Διακινητές επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα πάνω από 60 μετανάστες

TΟΥΡΚΙΑ2 ημέρες πριν

Προκλητικό ντελίριο Ερντογάν: «Πριν 100 χρόνια πετάξαμε τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης»

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ3 ημέρες πριν

Οντέρ Μουμίν: «Να καταστήσουμε τον Δήμο Ιάσμου ως τόπο ειρήνης»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 ημέρες πριν

Δημήτρης Χαρίτου: «Είναι ανάγκη τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά»

ΠΑΙΔΕΙΑ3 ημέρες πριν

Σχολεία: «Πρώτο κουδούνι» με μάσκες, πιστοποιητικά εμβολιασμού και self test

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ4 ημέρες πριν

Νεκρός 45χρονος σε τροχαίο στη δυτική είσοδο της Κομοτηνής

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες πριν

Γερμανία: Ζευγάρι Ελλήνων τσακώνεται και η γυναίκα εμβολίζει το αυτοκίνητο του άνδρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x