ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

3.300 μαθητές της μειονότητας συμμετείχαν φέτος στο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων

Κατά 35% μειώθηκε η σχολική διαρροή τα τελευταία 10 χρόνια

Τον απολογισμό του Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων της Θράκης για τη σχολική σεζόν 2010-11 παρουσίασαν οι επικεφαλής του προγράμματος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Πέμπτη (9/6) στην Κομοτηνή.

«Το Πρόγραμμα εγκρίθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι και ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου. Ξεκινήσαμε να οργανώσουμε μαθήματα ελληνομάθειας μέσα στις σχολικές μονάδες. Παλαιότερα το κάναμε στα Γυμνάσια, τώρα το κάναμε και στα δημοτικά σχολεία. Για πρώτη χρονιά έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας ο αριθμός των μαθητών» σημείωσε χαρακτηριστικά η Υπεύθυνη του Προγράμματος κ. Άννα Φραγκουδάκη.

Στα Κέντρα του Προγράμματος που θα δημιουργηθούν σε Ξάνθη και Κομοτηνή αλλά και στις δραστηριότητες του καλοκαιριού επικεντρώθηκε η Θάλεια Δραγώνα.

«Για εμάς το καλοκαίρι είναι πολύ πολύτιμο γιατί το καλοκαίρι μπορούν να γίνουν ενισχυτικά μαθήματα με μεγαλύτερη χαλαρότητα από τη μεριά των εκπαιδευτικών και των μαθητών και υπάρχει πολύτιμος χρόνος που θέλουμε να αξιοποιήσουμε. Τα Κέντρα μας είναι στη διαδικασία του να φτιάχνονται, θα γίνονται μαθήματα εκεί αλλά θα γίνονται μαθήματα και στους σχολικούς χώρους» σημείωσε η κ. Δραγώνα για να προσθέσει πως «Για φέτος επιδιώκουμε να αρχίσουμε τα θερινά μαθήματα στα σχολεία και στα Κέντρα, μόλις είναι έτοιμα, και να αρχίσουμε θερινές δράσεις στα δημιουργικά εργαστήρια νέων, οι οποίες έχουν ένα ευρύτερο χαρακτήρα πέρα από την ελληνομάθεια, οι οποίες είναι κοινωνικοποίηση και δημιουργία σχέσεων μεταξύ των παιδιών.

Στη Ξάνθη είχαμε καταφέρει να έχουμε συμμετοχή παιδιών και από την πλειονότητα. Στην Κομοτηνή αυτό αρχίζει τώρα. Οι φοιτητές δείχνουν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν τώρα. Ελπίζουμε ότι το καλοκαίρι θα γίνει μια ενδιαφέρουσα κινητοποίηση με τους νέους. Αυτό που σχεδιάζουμε είναι ημερήσιες κατασκηνώσεις στο Νέστο, όπου τα παιδιά θα μπορούν να κάνουν μια σειρά από δραστηριότητες σε σχέση με τη φύση, την τέχνη, το θέατρο».

Το Πρόγραμμα

Το Πρόγραμμα για την Εκπαίδευση των Παιδιών της Μειονότητας στη Θράκη διανύει την τέταρτη φάση του (2010-2013). Ήδη από την αρχή της σχολικής χρονιάς, που σύντομα ολοκληρώνεται, δραστηριοποιήθηκε με εκπαιδευτικές παρεμβάσεις, κυρίως στο πλαίσιο του σχολείου. Πρόκειται για ενισχυτικές εκπαιδευτικές παρεμβάσεις σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, οι οποίες έχουν στόχο την ενίσχυση της ελληνομάθειας, τη βελτίωση της επίδοσης και την καταπολέμηση της σχολικής διαρροής των παιδιών της μειονότητας. Οι παρεμβάσεις αυτές συνοδεύτηκαν από συστηματική και εξειδικευμένη επιμόρφωση εθελοντών εκπαιδευτικών και των δύο βαθμίδων.

Μαθήματα ελληνομάθειας

Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι εκπαιδευτικές παρεμβάσεις στοχεύουν στην ενίσχυση της ελληνομάθειας των παιδιών της μειονότητας μέσα από δημιουργικές μαθησιακές δραστηριότητες που ενεργοποιούν το ενδιαφέρον των παιδιών.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι εκπαιδευτικές παρεμβάσεις (στη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, της Ιστορίας, των Μαθηματικών και των Φυσικών Επιστημών) στοχεύουν στην υποστήριξη των μαθητών καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς – γι’αυτό και οι δράσεις του προγράμματος συνδέονται με το σχολικό πρόγραμμα μαθημάτων – αλλά και στην υποστήριξη των μαθητών που προετοιμάζονται για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Από το Σεπτέμβριο του 2010 έως σήμερα οργανώθηκαν μαθήματα ελληνομάθειας, τα οποία ξεκίνησαν από το Φεβρουάριο σε 49 σχολεία με συμμετοχή 3.310 μαθητών/ριών, συγκεκριμένα:

23 δημοτικά (15 μειονοτικά και 8 δημόσια) με 139 τμήματα και 1.672 μαθητές/ριες

26 γυμνάσια και 6 λύκεια με 174 τμήματα και 1.638 μαθητές/ριες

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών

Οργανώθηκαν σεμινάρια επιμόρφωσης για όλες τις βαθμίδες των εκπαιδευτικών με βάση τα εκπαιδευτικά υλικά του προγράμματος.  Συγκεκριμένα:

Για δασκάλους δημοτικών σχολείων

έγιναν 5 διήμερα οχτώ ωρών που παρακολούθησαν 160 εκπαιδευτικοί

Για καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

οργανώθηκαν πάνω από 130 ώρες εκπαίδευσης που παρακολούθησαν 110 εκπαιδευτικοί για την ελληνική γλώσσα, τα μαθηματικά, τη φυσική, την ιστορία, τη λογοτεχνία

Για νηπιαγωγούς

108 νηπιαγωγοί εκπαιδεύτηκαν στη διαχείριση δίγλωσσων νηπίων για την αρμονική ένταξή τους στην κοινωνία και την καλή εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας

Τα σεμινάρια επιμόρφωσης, που συνδυάζουν τη θεωρητική γνώση με την πρακτική, βιωματική εφαρμογή, στοχεύουν στην εξοικείωση των εκπαιδευτικών με εναλλακτικές μεθόδους διδασκαλίας και τα εκπαιδευτικά υλικά του προγράμματος, με έμφαση στη χρήση νέων τεχνολογιών. Παρακολουθώντας την εξέλιξη και τις ανάγκες των μαθητών, πραγματοποιούνται και έκτακτες επιμορφώσεις για την αποτελεσματική υποστήριξη μαθητών της μειονότητας με ασταθή φοίτηση.

Το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών για συμμετοχή στις επιμορφώσεις ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες των υπευθύνων, με αποτέλεσμα η ζήτηση να ξεπερνά την προσφορά και ο επόμενος κύκλος σεμιναρίων να διαφαίνεται ιδιαίτερα δημιουργικός και απαιτητικός.

Κάτω από το 30% η σχολική διαρροή των μαθητών της μειονότητας

Ένα εντυπωσιακό στατιστικό στοιχείο για τη συμμετοχή των μαθητών της μειονότητας στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποκάλυψαν οι υπεύθυνες του Προγράμματος ύστερα από ερώτηση της «Φωνής».

Σύμφωνα με τις υπεύθυνες, το 2000 σε έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί η σχολική διαρροή ήταν της τάξεως του 65% και για τα κορίτσια ακόμα μεγαλύτερη. Σήμερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αλλά και τις ενδείξεις που υπάρχουν το ποσοστό αυτό αναμένεται να πέσει κάτω από το 30%.

«Θα την επαναλάβουμε αυτή την έρευνα για να έχουμε πιο αξιόπιστα στοιχεία, γιατί η έρευνα για τη σχολική διαρροή δεν μπορεί να αποτυπωθεί μόνο με τα στοιχεία των εγγραφών. Χρειάζεται και μια δυναμική στο χρόνο. Όλες οι ενδείξεις που έχουμε στα χέρια μας αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι η διαρροή έχει μειωθεί πάρα πολύ από το 65% μέσα σε αυτή τη δεκαετία.

Μια βάσιμη υπόθεση, με βάση τα στοιχεία των εγγραφών, είναι ότι έχει πέσει κάτω από το 30%. Ένας δείκτης για αυτό είναι η τεράστια αύξηση των μαθητών της μειονότητας που βρίσκονται στο Λύκειο. Αυτός ο αριθμός είναι σήμερα γύρω στους 2.600 στους 3 Νομούς της Θράκης ενώ 10 χρόνια πριν ήταν τριψήφιος αριθμός. Το γεγονός ότι συμμετέχουν στο Λύκειο σημαίνει ότι τελειώνουν τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Η έρευνα έχει ήδη οργανωθεί και θα υλοποιηθεί την επόμενη χρονιά» τόνισαν οι υπεύθυνες του Προγράμματος.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στη συνέντευξη Τύπου το παρών έδωσαν και οι πέντε υπεύθυνες του Προγράμματος και συγκεκριμένα οι κ.κ. Άννα Φραγκουδάκη, η Θάλεια Δραγώνα, η Έφη Πλεξουσάκη, η Αλεξάνδρα Ανδρούσου και Μέλη Ασκούνη, όλες πανεπιστημιακές με ειδικότητες πολύ σχετικές με τα αντικείμενα αυτού του έργου.

Τα Κέντρα του Προγράμματος αναμένεται να λειτουργήσουν εντός του Ιουνίου και θα στεγάζονται στην οδό Ζωΐδη 85 στην Κομοτηνή και Γ. Σταύρου 14-16 στην Ξάνθη.

Διαφήμιση
Σχολιάστε
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

Ξεκινάει αύριο Τρίτη το Ραμαζάνι, ο ιερός μήνας των μουσουλμάνων

Με περιορισμούς στον αριθμό των πιστών στα τεμένη – Ειδικό αίτημα της Μουφτείας Ξάνθης στο Υπουργείο Παιδείας για την τελευταία προσευχή της ημέρας και την απαγόρευση κυκλοφορίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ξεκινάει αύριο Τρίτη 13 Απριλίου το Ραμαζάνι, δηλαδή η νηστεία των μουσουλμάνων που διαρκεί έναν μήνα. Πρόκειται ουσιαστικά για κάτι αντίστοιχο με τη Σαρακοστή των χριστιανών με τη διαφορά πως οι μουσουλμάνοι νηστεύουν μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, από τα χαράματα μέχρι και την ώρα που θα σκοτεινιάσει το βράδυ, οι πιστοί δεν επιτρέπεται να καταναλώσουν απολύτως τίποτα, ούτε φαγητό, ούτε νερό.

Τα παραπάνω επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της νύχτας με εξαίρεση την κατανάλωση αλκοόλ και χοιρινού κρέατος που έτσι κι αλλιώς τα απαγορεύει το Ισλάμ.

Σε αντίθεση με την Σαρακοστή η οποία ναι μεν είναι κινητή εορτή αλλά την ίδια περίοδο, το Ραμαζάνι κάθε χρόνο πάει 10 μέρες πίσω. Αυτό σημαίνει ότι το Ραμαζάνι του 2022 θα ξεκινήσει στις 3 Απριλίου ενώ στις 13 Απριλίου θα έχουν πάλι Ραμαζάνι οι μουσουλμάνοι έπειτα από 36 χρόνια. Κάθε 36 χρόνια δηλαδή γίνεται ένας κύκλος.

Οι 4 από τις 5 ημερήσιες προσευχές των μουσουλμάνων παραμένουν αμετάβλητες και αλλάζει μόνο η τελευταία, η βραδινή. Κατά την περίοδο της νηστείας οι μουσουλμάνοι κάνουν κάθε βράδυ μια ειδική και αρκετά μεγάλη προσευχή η οποία μπορεί να γίνει και στο τζαμί με τον Ιμάμη αλλά και στο σπίτι.

Όπως το Άγιο Πάσχα σηματοδοτεί τη λήξη της νηστείας των χριστιανών, έτσι και το Ραμαζάν Μπαϊράμ (ισλαμική ορολογία) – Σεκέρ Μπαϊράμ (τουρκική ορολογία) – Γκολάμ Μπαϊράμ (πομάκικη ορολογία) σηματοδοτεί τη λήξη της νηστείας των μουσουλμάνων με πολύ φαγητό και κυρίως κρεατικά και γλυκά.

Περιορισμοί στον αριθμό πιστών και ειδικό αίτημα από τη Μουφτεία Ξάνθης

Φέτος, όπως και πέρσι, το Ραμαζάνι θα γιορταστεί με περιορισμούς στα τεμένη λόγω των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Η Μουφτεία Ξάνθης καλεί τους πιστούς να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία ενώ όπως γνωστοποίησε κατέθεσε ειδικό αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων όσον αφορά την τέλεση της τελευταίας προσευχής της ημέρας, στις 21:30 μμ, και την αδυναμία προσέλευσης πιστών στα Τζαμιά λόγω της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Αναλυτικά, αναφέρει:

«Ξεκινάει αύριο 13-4-2021 ο ιερός μήνας Ραμαζάν.

Είναι μια ευκαιρία για όλους τους μουσουλμάνους να βρεθούν κοντά στον Θεό, να προσευχηθούν, να κάνουν πράξεις φιλανθρωπίας και να θυμηθούν εκείνους που δεν βρίσκονται κοντά τους.

Είναι πολύ σημαντικό να προστατευθεί η δημόσια υγεία και η υγεία του καθενός από μας προσωπικά γι’ αυτό πρέπει να τηρούμε τα μέτρα αποφυγής της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.

Οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που καθορίζουν τα ειδικότερα μέτρα για τους χώρους λατρείας εκδίδονται κάθε εβδομάδα. Για την εβδομάδα 12 Απριλίου έως 19 Απριλίου, τα Τζαμιά μας λειτουργούν με τα ήδη γνωστά μέτρα προστασίας (υποχρεωτική χρήση μάσκας, απόσταση δύο μέτρων και αναλογία ένα άτομο ανά 25 τμ) με όριο πιστών τους 9 την Τρίτη 13/4 και την Πέμπτη 15/4 και τους 20 την Τετάρτη 14/4, την Παρασκευή 16/4, το Σάββατο 17/4 και την Κυριακή 18/4. Στον αριθμό πιστών δεν συμπεριλαμβάνονται ο Ιμάμης, ο Χατίπης και ο Μουεζίνης. Το εζάν τελείται κανονικά.

Όσον αφορά την ώρα της τελευταίας προσεχής (21.30´, yatsi, teravih) και την αδυναμία προσέλευσης πιστών στα Τζαμιά λόγω της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, η Μουφτεία Ξάνθης έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

Συγκροτήθηκαν νέες σχολικές εφορείες στα Ιεροσπουδαστήρια Κομοτηνής και Ξάνθης

Με απόφαση Κεραμέως, τοποθετήθηκαν πρόεδροι οι Τοποτηρητές Μουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης αντίστοιχα

Δημοσιεύθηκε

στις

Με απόφαση που υπογράφει η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής Δρ. Χαλήλ Τζιχάτ και ο Τοποτηρητής Μουφτής Ξάνθης Μπιλάλ Καραχαλήλ ορίστηκαν ως πρόεδροι των σχολικών εφορειών των Μουσουλμανικών Ιεροσπουδαστηρίων Κομοτηνής και Ξάνθης αντίστοιχα.

Η θητεία των Σχολικών Εφορειών των Μουσουλμανικών Ιεροσπουδαστηρίων είναι διετής, αρχίζει από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης και λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Οι παραπάνω διορισμοί προκάλεσαν αντιδράσεις από μειονοτικούς φορείς και ΜΜΕ, τα οποία σύμφωνα με το Σωματείο Ιεροδιδασκάλων Ισλαμικής Θρησκείας, «προσπαθούν με ψέματα να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη εξυπηρετώντας άλλους σκοπούς».

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του αναφέρει:

«Δεν μας εξέπληξαν για ακόμη μια φορά οι πανομοιότυπες ανακοινώσεις που δημοσιεύθηκαν από μειονοτικούς φορείς και ΜΜΕ μόλις διορίστηκαν οι νέες Σχολικές Εφορείες στα Ιεροσπουδαστήριά μας. Κι αυτό γιατί, ενώ γνωρίζουν τί είναι και πώς πρέπει να λειτουργούν τα Ιεροσπουδαστήρια, προσπαθούν με ψέματα να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη εξυπηρετώντας άλλους σκοπούς.

Διαμαρτύρονται για την τοποθέτηση του Μουφτή ως επικεφαλής των Σχολικών Εφορειών, ότι δήθεν είναι ενάντια στη θέληση της μειονότητας. Γιατί διαμαρτύρονται, όταν η ίδια η Διοίκηση του σχολείου το είχε ζητήσει από την Πολιτεία στο πρόσφατο παρελθόν; είναι “χουντικό” αυτό -όπως μερικοί με θράσος λένε- όταν η Πολιτεία ανταποκρίνεται στο αίτημά τους; Πώς γίνεται αυτοί που τότε το ζητούσαν, σήμερα να εμφανίζονται ως θιγμένοι επαναστάτες; πώς τότε καλούσαν και υποδέχονταν το Μουφτή στο Ιεροσπουδαστήριο, ενώ σήμερα όχι; Δε γνωρίζουν ότι ο Μουφτής υπήρξε ανέκαθεν από την ίδρυση των Ιεροσπουδαστηρίων ο πνευματικός επικεφαλής τους; ο Μουφτής είναι θεσμός και αξίζει το σεβασμό που του αναλογεί.

Κάνουν λόγο για διορισμό των Σχολικών Εφορειών και όχι για εκλογή τους. Όταν τους καλούσε η Πολιτεία να δηλώσουν υποψηφιότητες για εκλογές, γιατί τις μποϋκόταραν; Τί έπρεπε να γίνει τελικά; να μην υπάρξει Σχολική Εφορεία και το σχολείο να μην λειτουργεί;

Τη λογική τους την ξέρουμε: οτιδήποτε δεν ελέγχεται από αυτούς, δεν πρέπει να υπάρχει. Και όταν δεν ορίζουν αυτοί τα πρόσωπα που επιθυμούν, πρέπει να τα απαξιώνουν. Ξέρουμε ότι κάποιοι θα χαίρονταν να δουν το Χαϊριγιέ κλειστό, αλλά δεν θα τους κάνουμε τη χάρη, γιατί αγαπάμε και νοιαζόμαστε για το ιστορικό αυτό σχολείο, που πρέπει να προσφέρει θρησκευτική εκπαίδευση και όχι πολιτική κατήχηση.

Όσο για τους “υπερασπιστές” της θρησκευτικής μας εκπαίδευσης που πίσω από τις δραματικές ανακοινώσεις αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στα Ιεροσπουδαστήρια και υποτιμούν όσους πηγαίνουν σε αυτά, τους επιστρέφουμε την πολιτική προπαγάνδα και τους καλούμε να εργαστούμε μαζί για τα μουσουλμανικά θρησκευτικά σχολεία μας».

Η υπουργική απόφαση:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

«Η βία και ο φανατισμός είναι άγνωστες έννοιες για τους Μουσουλμάνους της Θράκης»

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Μουσουλμανικής Θρησκείας Θράκης καταδικάζει τις δηλώσεις Ιερώνυμου για το Ισλάμ

Δημοσιεύθηκε

στις

Την έκπληξη και τη λύπη του για τα όσα εξέφρασε για το Ισλάμ σε τηλεοπτική εκπομπή ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, εκφράζει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Μουσουλμανικής Θρησκείας Θράκης.

«Διδάσκουμε την ειρήνη, τον σεβασμό στην ετερότητα και την αλληλεγγύη», τονίζουν στην ανακοίνωση τους οι Ιεροδιδάσκαλοι επισημαίνοντας ότι «η βία και ο φανατισμός είναι έννοιες άγνωστες για τους Μουσουλμάνους της Θράκης».

Στην ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Συλλόγου, Μπασιά Ραχμή και Τζελέπ Ισμέτ αντίστοιχα, αναφέρεται:

«Με έκπληξη και λύπη παρακολουθήσαμε τα όσα εξέφρασε για το Ισλάμ, σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Οι δηλώσεις του ότι «το Ισλάμ δεν είναι θρησκεία, αλλά πολιτικό κόμμα. Οι άνθρωποί του είναι άνθρωποι του πολέμου και της εξάπλωσης» μας προσβάλουν βάναυσα και τις καταδικάζουμε.

Στη δημόσια εκπαίδευση, όπου υπηρετούμε, διδάσκουμε την ειρήνη, τον σεβασμό στην ετερότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων κάθε θρησκείας και δόγματος μακριά από πολιτικές ερμηνείες και εμπλοκές, η δε βία και ο φανατισμός είναι έννοιες άγνωστες για τους Μουσουλμάνους της Θράκης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

Τοποτηρητές Μουφτήδες: «Άστοχες οι δηλώσεις Ιερώνυμου για το Ισλάμ»

«Οι Μουσουλμάνοι της Θράκης, των οποίων ηγούμαστε πνευματικά, σεβόμαστε απολύτως το νόμο, έχουμε υπερασπιστεί την πατρίδα μας και ούτε ένας από εμάς δεν συμμετείχε ποτέ σε καμία πράξη βίαιου χαρακτήρα», αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση

Δημοσιεύθηκε

στις

Τις δηλώσεις του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, ο οποίος χαρακτήρισε το Ισλάμ «πολιτικό κόμμα» και τους ανθρώπους του ως «ανθρώπους του πολέμου», καταδικάζουν με κοινή τους ανακοίνωση οι Τοποτηρητές Μουφτήδες Ξάνθης και Διδυμοτείχου κ.κ. Μπιλάλ Καραχαλήλ και Οσμάν Χαζμά αντίστοιχα.

«Οι Μουσουλμάνοι της Θράκης, των οποίων ηγούμαστε πνευματικά, σεβόμαστε απολύτως το νόμο, έχουμε υπερασπιστεί την πατρίδα μας και ούτε ένας από εμάς δεν συμμετείχε ποτέ σε καμία πράξη βίαιου χαρακτήρα», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην κοινή τους ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση των Τοποτηρητών Μουφτήδων:

«Βαθιά λύπη μας προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου, σε τηλεοπτική εκπομπή σχετικά με τη φύση του Ισλάμ και το χαρακτήρα των πιστών μουσουλμάνων. Η εικόνα που περιέγραψε ο Μακαριώτατος για τη θρησκεία μας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της χώρας μας και προσβάλλει το θρησκευτικό μας αίσθημα.

Οι ακρότητες ορισμένων που στο όνομα του Ισλάμ έχουν διαπράξει καταδικαστέες πράξεις, έχουν συμβεί σε άλλες χώρες και τις έχουμε αποδοκιμάσει πρώτοι εμείς ακριβώς γιατί είναι ενάντιες στο Ιερό Κοράνι και προσβάλλουν την πίστη μας.

Οι Μουσουλμάνοι της Θράκης, των οποίων ηγούμαστε πνευματικά, σεβόμαστε απολύτως το νόμο, έχουμε υπερασπιστεί την πατρίδα μας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο -όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες- και ούτε ένας από εμάς δεν συμμετείχε ποτέ σε καμία πράξη βίαιου χαρακτήρα. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι όλες οι Κυβερνήσεις της πατρίδας μας αλλά και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες της Θράκης μιλούν πάντοτε για εμάς με σεβασμό αναδεικνύοντας το γεγονός ότι οι μουσουλμάνοι της Θράκης αποτελούμε ένα ευρωπαϊκό πρότυπο συμβάλλοντας καθοριστικά στην πολύ όμορφη εικόνα ενός τόπου όπου ακούγεται και η καμπάνα και ο μουεζίνης.

Είμαστε υπερήφανοι για την πίστη μας, είμαστε υπερήφανοι για τον τρόπο που συνεισφέρουμε ώστε η Θράκη να είναι ένα πρότυπο συνύπαρξης και συνεργασίας, είμαστε υπερήφανοι για την πατρίδα μας και το γεγονός ότι σέβεται απολύτως τη θρησκευτική μας πίστη, είμαστε υπερήφανοι γιατί οι μουσουλμάνοι της Θράκης δίνουν το καλό παράδειγμα σε όλη την Ευρώπη.

Οι άστοχες δηλώσεις του Μακαριώτατου, στις οποίες αρνούμαστε να δούμε κακές προθέσεις, δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα της Θράκης και, δυστυχώς, χρησιμοποιούνται ήδη από όσους επιδιώκουν τη διχόνοια και το θρησκευτικό μίσος στην περιοχή μας.

Ο Αλλάχ να ευλογεί και να κάνει αποδέκτες όλες τις προσευχές και τις καλές πράξεις μας

Ο ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ ΜΟΥΦΤHΣ ΞΑΝΘΗΣ

Ο ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ ΜΟΥΦΤHΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΒΟΥΛΗ19 λεπτά πριν

Χαρίτου: «Ανομολόγητη επιδίωξη σας να κάνετε ακόμη πιο ιδιωτική την εκπαίδευση»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ34 λεπτά πριν

Ξεκίνησαν οι εργασίες για το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην Κομοτηνή

ΚΑΒΑΛΑ18 ώρες πριν

Βίντεο: Σοκαριστικό τροχαίο με τρεις νεκρούς στην Καβάλα

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ18 ώρες πριν

Τροχαίο με τραυματία μετανάστη στην Εθνική Οδό Ξάνθης – Κομοτηνής

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ19 ώρες πριν

Ευχές με δημότες για το Κουρμπάν Μπαϊράμ αντάλλαξε ο Οντέρ Μουμίν

YΓΕΙΑ19 ώρες πριν

Κορωνοϊός: 5 κρούσματα στη Ροδόπη

ΡΟΔΟΠΗ1 ημέρα πριν

Εγνατία Οδός: Κλειστός από αύριο ο δυτικός κόμβος Κομοτηνής

ΚΑΒΑΛΑ2 ημέρες πριν

Καβάλα: Τροχαίο με τραυματίες 11 μετανάστες μετά από καταδίωξη Ι.Χ.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ2 ημέρες πριν

Αλλοδαπός διωκόμενος από την Ιντερπόλ επιχείρησε να εισέλθει στην Ελλάδα μέσω Νυμφαίας

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν

Ποινικός Κώδικας: Έρχονται αυστηρές ποινές για ειδεχθή εγκλήματα

ΚΑΒΑΛΑ18 ώρες πριν

Βίντεο: Σοκαριστικό τροχαίο με τρεις νεκρούς στην Καβάλα

ΡΟΔΟΠΗ3 ημέρες πριν

Η πόλη της Κομοτηνής γιορτάζει την πολιούχο της Αγία Παρασκευή

ΡΟΔΟΠΗ4 ημέρες πριν

Νεκρός άντρας ύστερα από έκρηξη σε λυόμενη οικία στις Σάπες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 ημέρες πριν

Μήνυμα Σακελλαροπούλου σε Τουρκία: «Η συμπαράστασή μας στην Κύπρο είναι απόλυτη»

ΡΟΔΟΠΗ4 ημέρες πριν

Νέα συγκέντρωση αρνητών του εμβολίου: «Θέλουν να μας εξαφανίσουν»

TΟΥΡΚΙΑ5 ημέρες πριν

Τουρκία: Ο Πόντος «βούλιαξε» και ο Ερντογάν μοίραζε τσάι στους πλημμυροπαθείς!

ΒΟΥΛΗ5 ημέρες πριν

Ιλ. Αχμέτ: «Χωρίς δασικούς χάρτες δεν υφίσταται εκσυγχρονισμός του Κτηματολογίου»

ΡΟΔΟΠΗ5 ημέρες πριν

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στον Μίσχο – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

ΡΟΔΟΠΗ7 ημέρες πριν

Πολυπληθής συγκέντρωση κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού στην Κομοτηνή

ΕΛΛΑΔΑ1 εβδομάδα πριν

Αστυνομικοί εισέβαλαν σε χωράφι και κατέβασαν πανό κατά του Μητσοτάκη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x