ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στη β’ φάση του ΕΣΠΑ εντάσσεται η αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου της Μαρώνειας

Ολοκληρώθηκαν δύο μελέτες, η πρώτη που αφορά την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου και η δεύτερη την ανάδειξη του χώρου

Ανοιχτή συζήτηση για τη λειτουργία του αρχαίου θεάτρου της Μαρώνειας πραγματοποίησε την Τετάρτη (16/3) ο Σύλλογος Φίλων Αρχαίου Θεάτρου σε συνεργασία με την Πολιτιστική Κίνηση Ροδόπης.

Στην ανοιχτή συζήτηση το παρών έδωσαν τοπικοί φορείς, πολίτες της Ροδόπης, αλλά και  ο Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του «Διαζώματος», ο Θοδωρής Γκόνης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων, και ο Δήμαρχος Μαρώνειας – Σαπών, Ηλίας Ιωαννάκης.

Θανάσης Γκαϊφύλλιας : «Αγωνιζόμαστε για το μέλλον και την τύχη του αρχαίου θεάτρου Μαρώνειας»

Ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, μέλος του συλλόγου φίλων αρχαίου θεάτρου Μαρώνειας, τόνισε ότι «τον Ιούνιο του 1993, ξεκίνησε μία μεγάλη προσπάθεια, για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο, που ήταν η φροντίδα, η προσοχή και η αναστήλωση του μοναδικού αρχαίου θεάτρου της Μαρώνειας που είναι και το μοναδικό αρχαίο θέατρο της Θράκης και τελικά το καταφέραμε και το Σεπτέμβρη του 2009 ήταν σχεδόν έτοιμο και έγιναν τα «Θυρανοίξια».

Από εκεί και πέρα όμως προέκυψαν οι μεγάλες δυσκολίες, ποιος θα ήταν αυτός που θα το διαχειριζόταν, ποιος θα ήταν ο υπεύθυνος που δεν θα φορούσε λασπωμένα παπούτσια μπαίνοντας μέσα στον ιερό χώρο και άλλα ερωτήματα μας. Όλα αυτά μας οδήγησαν σήμερα εδώ να πάρουμε μία απόφαση για το ποιος μπορεί να διαχειριστεί σωστά το μνημείο, γι΄ αυτό είμαστε εδώ και ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους ανθρώπους που έχουν εμπειρία γύρω από αυτά τα θέματα, όπως ο κύριος Μπένος από το «Διάζωμα», όπως ο Θοδωρής Γκόνης από το φεστιβάλ Φιλίππων Θάσου και ελπίζουμε με την έλευσή τους να φέρουνε όχι μόνο εμπειρίες αλλά και πολύ όμορφες προτάσεις για το μέλλον και για τη τύχη του αρχαίου θεάτρου Μαρώνειας».

Σταύρος Μπένος : «Το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας θα μπει στη β φάση του ΕΣΠΑ»

Ο πρόεδρος στο «Διάζωμα», Σταύρος Μπένος, αποκάλυψε ότι το έργο της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου Μαρώνειας, θα μπει στη β’ φάση του ΕΣΠΑ ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί δύο μελέτες. «Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι στην Κομοτηνή, είναι η τρίτη φορά μέσα σε δύο χρόνια, αυτή τη φορά είναι επίσκεψη εργασίας, είναι πολύ σημαντικά τα θέματα της σημερινής συζήτησης. Το ένα είναι για τη χρήση αυτού του πολύ σημαντικού μνημείου του αρχαίου θεάτρου της Μαρώνειας. Αυτό που έχω να πω εγώ είναι ότι δεν υπάρχουν σε αυτά σαφής οριοθετήσεις και διαχωριστικές γραμμές, εξαρτάται από το ήθος των ανθρώπων, από το ήθος των εποχών και την αισθητική της κάθε περιόδου. Σε αυτά τα μνημεία θα πρέπει να στεκόμαστε απέναντί τους σύμφωνα με την ιερότητα και το δέος που εκπέμπουν εκείνα, για να τα περιφρουρούμε.

Όμως τα βήματά μου σήμερα εδώ συμβολίζουν και μία άλλη σπουδαία κίνηση, κομίζω μία επιθυμία του Υπουργείου Πολιτισμού. Επειδή έχουν ολοκληρωθεί δύο σπουδαίες μελέτες για το θέατρο της Μαρώνειας, η μία αφορά την ολοκλήρωση του αναστηλωτικού του έργου μέσα στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η ανάδειξη της ελληνιστικής του περιόδου, καθώς και ένα στέγαστρο που θα γίνει στο ιερό του Διονύσου και υπάρχει μία δεύτερη μελέτη, που αφορά τη διαμόρφωση και την ανάδειξη του χώρου, υπάρχει ένας πολύ ωραίος χώρος υποδοχής, υπάρχουν ωραίες παρεμβάσεις στο φυσικό του περιβάλλον στην περιοχή, συνεπώς το νέο που σας φέρνω είναι ότι θα γίνει μεγάλη προσπάθεια, ελπίζω να συμφωνήσουν και οι εδώ τοπικές αρχές, να ενταχθούν αυτά τα έργα στη β φάση του ΕΣΠΑ. Μιλάμε για έναν προϋπολογισμό περίπου 500.000 ευρώ και χαίρομαι που το «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει παίξει το ρόλο του, γιατί σκοπός μας είναι να εκφράζουμε έμπρακτα τη βοήθειά μας και να υπάρχουν αποτελέσματα» τόνισε ο Σταύρος Μπένος.

Θοδωρής Γκόνης : «Θα βοηθήσω με οποιοδήποτε τρόπο για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Μαρώνειας»

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Φιλίππων, Θοδωρής Γκόνης, πρόσθεσε πως «πιστεύω ότι είναι ένα θέατρο που έχει μέλλον, το ότι είναι μικρό, το ότι είναι δύσκολο στην προσβασιμότητα αυτό το κάνει πιο γοητευτικό και πιο ουσιαστικό και θα πρέπει αυτό κυρίως να κοιτάξουμε να εκμεταλλευτούμε το χώρο αυτόν. Εγώ από την πλευρά μου από το φεστιβάλ Φιλίππων θα μπορέσω να βοηθήσω με κάποιο τρόπο το αρχαίο θέατρο και γι΄ αυτό είμαι εδώ».

Ηλίας Ιωαννάκης : «Το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας να γίνει ένα στολίδι για την περιοχή μας»

Τέλος, ο Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών, Ηλίας Ιωαννάκης, σημείωσε ότι «η πρόταση μας είναι όπως ισχύει σε όλον τον κόσμο, όλα τα αρχαία θέατρα να αξιοποιηθούν, να γίνουν όλα τα πολιτιστικά φεστιβάλ θεάτρου, χορού κάτω από την αιγίδα του Δήμου και όπως θα δείτε και στην Ελλάδα, όλα τα φεστιβάλ διοργανώνονται κάτω από την αιγίδα του Δήμου. Φυσικά θα υπάρχει και μία επιτροπή πολιτισμού που να αξιολογεί πιο πολιτιστικό γεγονός μπορεί να πραγματοποιηθεί και πιστεύω πως με την προσπάθεια όλων μας και το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας να είναι ένας θησαυρός για τον τόπο μας. Για το θέμα τη ασφαλτόστρωσης του δρόμου που οδηγεί στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας, να μην ξεχνάτε ο Δήμος Μαρώνειας – Σαπών είναι ένας φτωχός Δήμος και από τη στιγμή που θα μπορέσω να εξασφαλίσω πόρους για να κάνω άσφαλτο θα το κάνω».

Διαφήμιση
Σχολιάστε
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκαίνια και αγιασμός την Κυριακή στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου

Στις 11 το πρωί στην Πολιτιστική Στέγη του Συλλόγου, στην πλατεία Ιάσμου

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα εγκαίνια της Στέγης του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου καθώς και ο αγιασμός για την έναρξη της χρονιάς θα τελεστούν στις 11 το πρωί την Κυριακή 3 Οκτωβρίου στον Ίασμο.

Θα ακολουθήσει ενημέρωση για τα τμήματα τα οποία προτίθεται να λειτουργήσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου και είναι τα εξής:

• Παραδοσιακός χορός

• Χορωδία ενηλίκων και Παιδική Χορωδία

• Θεατρική ομάδα

• Μπάντα κρουστών δρόμου

• Pilates – Γυμναστική

• Θεματικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους

Η λειτουργία των τμημάτων θα πραγματοποιηθεί τηρώντας τα οριζόμενα υγειονομικά μέτρα για τον Covid-19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής: Η Θράκη και ο λαογραφικός της πλούτος

Εκδήλωση για τον «Μήνα της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου στις 18:00

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ΔΚΕΠΠΑΚ Κομοτηνής και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, μέσω της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων, τιμούν τον Σεπτέμβριο ως «Μήνα της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς», με την εκδήλωση «Η Θράκη και ο λαογραφικός της πλούτος, συνάντηση στο Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής», που θα λάβει χώρα στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Κομοτηνής την ερχόμενη Τετάρτη 29/9 στις 18.00.

Η εκδήλωση, που απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, υποστηρίζεται από το Δ.Π.Θ. (Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας) και το Π.Ε.Κ.Ε.Σ. Α.Μ.Θ. Κύριες ομιλήτριες θα είναι η Κέλυ Γκόγκου, μουσειολόγος και υπεύθυνη του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Κομοτηνής, και η φιλόλογος Μαρία Αλεξίου.

Η πρώτη θα συστήσει το μουσείο στο κοινό και θα αναφερθεί στις δυνατότητες του εκθετηρίου του για εκπαιδευτική αξιοποίηση και ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού της Θράκης. Η δεύτερη θα παρουσιάσει τον Θρακιώτη Πολύδωρο Παπαχριστοδούλου και το σημαντικό λογοτεχνικό, επιστημονικό και εκδοτικό του έργο. Ο Παπαχριστοδούλου, ιδρυτής και πρόεδρος της Εταιρείας Θρακικών Μελετών και διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Αρχείον του Θρακικού Λαογραφικού και Γλωσσικού Θησαυρού, με την έρευνά του συνέβαλε στην ανάδειξη της θρακικής λαογραφίας, της διαλεκτολογίας και της λαϊκής μουσικής. Σύντομα αποσπάσματα από κείμενά του θα διαβάσει ο ηθοποιός Φιλοποίμην Ανδρεάδης.

Λόγω των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων που επιβάλλουν οι συνθήκες πανδημίας ο αριθμός των παρισταμένων θα είναι περιορισμένος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ξεκινούν από τη Δευτέρα οι εγγραφές στον Σύλλογο Εβριτών Ροδόπης

Καθημερινά από τις 19:00 έως τις 21:00 στα γραφεία του Συλλόγου, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 47 στην Κομοτηνή

Δημοσιεύθηκε

στις

Ξεκινούν από τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές στον Σύλλογο Εβριτών Ροδόπης.

Στην ανακοίνωση του, ο Σύλλογος αναφέρει:

«Ξεκινάμε! Είναι πλέον γεγονός! Επετράπη – επιτέλους – και στους συλλόγους, τηρώντας τα οριζόμενα από την πολιτεία υγειονομικά μέτρα, να αρχίσουν την πλήρη λειτουργία των τμημάτων τους. Από την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου αρχίζουν οι εγγραφές και στο Σύλλογο Εβριτών Ν.Ροδόπης για τα τμήματα παραδοσιακού χορού για όλες τις ηλικίες αλλά και για τα παιδικά τμήματα μοντέρνου χορού, για την παιδική ζωγραφική, για το τμήμα της χορωδίας, αλλά, και για να σχεδιάσουμε μαζί ένα τμήμα κινηματογραφικό, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα του δικού μας ξεχωριστού χώρου. Καθημερινά από τις 19:00 έως τις 21:00 στα γραφεία του Συλλόγου, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 47 στην Κομοτηνή και στο τηλέφωνο 25310-70927».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη στην Κομοτηνή το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή»

Στον χώρο της παλιάς Νομικής – Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθούν οι κεντρικές εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στην Κομοτηνή, στην παλιά Νομική.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • 7.30 μ.μ. έναρξη συζητήσεων στα στέκια.
  • 8.30 μ.μ. hip-hop συναυλία με τους Dejavou crew.
  • 9.15 μ.μ. χαιρετισμός από τον Νικόλα Καλομοίρη, γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Ροδόπης της ΚΝΕ.
  • 9.30 μ.μ. πολιτική ομιλία από την Βιβή Δάγκα, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.
  • 10.15 μ.μ. συναυλία με τους Αλέξανδρο Κεβόπουλο και Αφρόκρεμα.
  • 11.00 μ.μ. συναυλία με την Ιουλία Καραπατάκη.

Οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ έχουν εντάξει στο μουσικό τους πρόγραμμα τραγούδια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη που έφυγε πρόσφατα απ’ τη ζωή, αλλά τα τραγούδια του θα μας συντροφεύουν στους αγώνες του μέλλοντος.

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχουν:

  • Μαθητικό στέκι με έκθεση για τους αγώνες των μαθητών και το σχολείο που έχουν ανάγκη. Εκεί, στις 7.30 μ.μ., θα γίνει πρωτότυπο παιχνίδι «Σημάδεψε σωστά και ρίξε!» και στις 8 μ.μ. συζήτηση (small talk) «Για το σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα!».
  • Φοιτητικό στέκι με έκθεση για τους αγώνες των φοιτητών και το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων.
  • Παιδότοπος και γωνιά του περιοδικού «Κόκκινο Αερόστατο».

Ακόμη, στον χώρο του φεστιβάλ στην Κομοτηνή θα συγκεντρώνεται υλική βοήθεια για τους πυρόπληκτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ1 εβδομάδα πριν

ΠΑΜΘ: Επιπλέον 12.288 επιχειρήσεις θα λάβουν τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση

ΕΛΛΑΔΑ1 εβδομάδα πριν

Θεσσαλονίκη: Παραιτήθηκε ο διοικητής του «Γεννηματάς» μετά από καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ1 εβδομάδα πριν

Ροδόπη: Αλλοδαπός μετέφερε πέντε παράνομους μετανάστες

TΟΥΡΚΙΑ1 εβδομάδα πριν

Η Τουρκία βγάζει ξανά το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο

ΒΟΥΛΗ1 εβδομάδα πριν

Χαρίτου: «Χωρίς επίδομα στέγασης χιλιάδες ανασφάλιστοι υπερήλικες»

YΓΕΙΑ1 εβδομάδα πριν

Τι δείχνουν τα μάτια για την υγεία της καρδιάς

ΠΑΙΔΕΙΑ1 εβδομάδα πριν

Αντιδράσεις για τα λουκέτα και τους ελεγκτές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

TΟΥΡΚΙΑ1 εβδομάδα πριν

Οργή στην Τουρκία για τη φωτογραφία Χαρδαλιά στις Οινούσσες

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ1 εβδομάδα πριν

Κομοτηνή: Στο δημοτικό κτίριο της Βενιζέλου τα rapid tests την Παρασκευή

ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ - ΣΑΠΩΝ1 εβδομάδα πριν

Γραφείο εξυπηρέτησης φορολογούμενων στις Σάπες, ζητάει από την κυβέρνηση ο Χαριτόπουλος

ΡΟΔΟΠΗ1 εβδομάδα πριν

Βίντεο – Κομοτηνή: Σκυλί σφαδάζει από δηλητηρίαση από φόλα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 εβδομάδα πριν

Η φωτογραφία που εξόργισε: Ο Μπογδάνος καταθέτει στεφάνι στο Βίτσι με βασιλόφρονες και Χρυσή Αυγή

ΕΛΛΑΔΑ1 εβδομάδα πριν

Πύργος: Δικογραφία για την 87χρονη που πυροβόλησε ληστή με αεροβόλο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 εβδομάδες πριν

Ιλχάν Αχμέτ: «Έργο μεγάλης σημασίας η νέα γέφυρα στους Κήπους Έβρου»

ΒΟΥΛΗ2 εβδομάδες πριν

Διαγραφή Μπογδάνου από την ΚΟ της ΝΔ μετά το θερμό επεισόδιο με Δένδια

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ2 εβδομάδες πριν

Καταγγελίες Μουμίν για προσπάθεια υπονόμευσης του Φεστιβάλ Ειρήνης

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ2 εβδομάδες πριν

Πτυχία σε 149 νέους Αστυφύλακες στο Τ.Δ.Α. Κομοτηνής επέδωσε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

ΡΟΔΟΠΗ2 εβδομάδες πριν

«Δύναμη Ψυχής»: Δράσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

ΕΒΡΟΣ3 εβδομάδες πριν

Άνθιμος: «Η Τουρκία χρησιμοποιεί τη μειονότητα της Θράκης για τα δικά της συμφέροντα»

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ3 εβδομάδες πριν

Δήμος Ιάσμου: 5.700 επισκέπτες στις εκδηλώσεις του 1ου Φεστιβάλ Ειρήνης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x