ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

YΓΕΙΑ

Νοικοκύρεμα στο Νοσοκομείο Κομοτηνής έφερε η Διοίκηση Χατζηνέστωρος

Μείωση δαπανών κατά 2 εκ. ευρώ το 2010 σε σχέση με το 2009

Αύξηση πληρότητας και μείωση του κόστους ανά ασθενή

Πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού και γιατρών

«Να έρχεται ο κόσμος με το βιβλιάριο του στο Νοσοκομείο»

«Το 5ευρω το καταβάλει ο ασθενής που εξετάζεται και δεν εισάγεται για νοσηλεία»

Την έκδοση οικοδομικής άδειας περιμένει το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να ανακοινωθεί η ανέγερση νέου Νοσοκομείου στην Αίγειρο

Τον απολογισμό της μέχρι σήμερα θητείας του έκανε την Πέμπτη (10/3) ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κομοτηνής, Ηρακλής Χατζηνέστωρος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ.

Ο κ. Χατζηνέστωρος αναφέρθηκε στα οικονομικά του νοσοκομείου, στη μείωση δαπανών αλλά και στην αύξηση εσόδων που παρατηρήθηκε, στην αύξηση της πληρότητας, στις προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και ιατρών, στο 5ευρω που καλείται να καταβάλει ο εξεταζόμενος αλλά και στο νέο νοσοκομείο Κομοτηνής, που θα ανεγερθεί στην Αίγειρο, και το οποίο θα ανακοινωθεί όταν εκδοθεί η σχετική οικοδομική άδεια.

Μείωση δαπανών κατά 2 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2009

Για τη μείωση δαπανών, ο κ. Χατζηνέστωρος σημείωσε πως «το 2010 πήγε καλά σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια. Χαρακτηριστικά μπορώ να πω ότι το 2010 κόστισε στο ελληνικό δημόσιο περίπου 2 εκ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2009 σχετικά με τα λειτουργικά έξοδα. Αυτά τα χρήματα εξοικονομήθηκαν από τη σπατάλη που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Δεν υπάρχουν πια κουβανέζες και κουβαδιάτικα, δηλ δεν υπάρχουν υλικά τα οποία πετιόντουσαν άκριτα και χωρίς να υπάρχει λόγος κατά τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Υπάρχει μία μείωση δαπάνης στα ορθοπεδικά κατά 38%. Υπάρχει μείωση κατά 28% στο επιδεσμικό και λοιπό υλικό, στα φάρμακα κατά 14%.

Το Νοσοκομείο Κομοτηνής από τον Ιούνιο διαπραγματεύεται την αγορά φαρμάκων απευθείας με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Το ίδιο σκεύασμα, το οποίο το αγοράζαμε 60€, αυτή τη στιγμή το αγοράζουμε με 15€. Ορθοπεδικό υλικό, το οποίο αγοράζαμε 3.500-4.000€ αυτή τη στιγμή το αγοράζουμε με 1.700€ από την ίδια εταιρεία. Βασιζόμαστε στο Παρατηρητήριο Τιμών και μειώνουμε τις δαπάνες μας».

Ελλείψεις σε προσωπικό και γιατρούς

Για τις ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό που παρατηρήθηκαν ο διοικητής του Νοσοκομείου τόνισε πως «ελλείψεις υπάρχουν και σε γιατρούς και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, έγιναν διορισμοί, ήρθαν νοσηλευτές και το πρόγραμμα βγαίνει καλύτερα. Ήρθαν πάνω από 30 νοσηλευτές από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα».

Όσον αφορά τους γιατρούς, οκ. Χατζηνέστωρος επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της «Φωνής» σχετικό με την έλλειψη αναισθησιολόγων και την αναβολή χειρουργείων. «Έχουμε μεγάλη έλλειψη στους αναισθησιολόγους. Αυτή τη στιγμή μπορεί να φαίνεται ότι υπηρετούν 3 αναισθησιολόγοι όμως έχουμε έναν, διότι η κ. Παπαναστασίου υπηρετεί στα ΤΕΠ και μία άλλη αναισθησιολόγος είναι σε άδεια λωχείας. Μας έρχονται όμως πέντε γιατροί και μέσα σε αυτούς είναι ένας αναισθησιολόγος. Μάλιστα, μαζί με τη σύζυγο του, η οποία είναι επίσης αναισθησιολόγος θα εγκατασταθούν μόνιμα στην Κομοτηνή. Άρα, θα επανέρθουμε στους κανονικούς ρυθμούς των χειρουργείων που είχαμε μειώσει και γι’ αυτό το λόγο αλλά και λόγω του ότι φοβόμασταν μη χρειαστεί κάποιο κρεβάτι στη ΜΕΘ, στην οποία είναι ελάχιστα τα κρεβάτια λόγω του ιού Η1Ν1» τόνισε ο Διοικητής του Νοσοκομείου.

Ποιοτικά μεγέθη

Στη συνέχεια ο κ. Χατζηνέστωρος αναφέρθηκε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα οποία ένα Νοσοκομεία έχει λόγο ύπαρξης. Χαρακτηριστικά, είπε πως «ο σκοπός είναι να έχουμε όσο γίνεται περισσότερες κλίνες γεμάτες ώστε το Νοσοκομείο Κομοτηνής να έχει λόγο ύπαρξης. Η πληρότητα το 2009 ήταν γύρω στο 48% και έχουμε φτάσει στο 60%. Μετράμε το κόστος ανά ασθενή και το κόστος ανά ημέρα. Είχαμε ένα από τα μεγαλύτερα κόστη ανά ημέρα στη χώρα, γύρω στα 850€ ανά ασθενή και έχουμε καταφέρει το ημερήσιο κόστος ασθενείας να το κατεβάσουμε στα 351,51€.

Είχαμε μία θλιβερή πρωτιά ως Νοσοκομείο γιατί φαινόταν ότι είχαμε 212 εξετάσεις ανά ασθενή, με μέσο όρο 65 σε όλη την Ελλάδα. Το 2010 αυτές πήγαν στις 64,4 εξετάσεις, κατεβήκαμε κάτω από το μέσο όρο. Είχαμε μέση διάρκεια νοσηλείας 4,25 μέρες, το κατεβάσαμε 3,88 ανά ασθενή και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής για το 2011 είναι 2,88.

Το επιθυμητό για κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα είναι να μπαίνει πολύς κόσμος μέσα, να θεραπεύεται και να φεύγει και αυτό να γίνεται όσο πιο σύντομα γίνεται. Είναι κρίσιμο μέγεθος το οποίο μετράει το Υπουργείο».

Να έρχεται ο κόσμος με το βιβλιάριο του στο Νοσοκομείο

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου κάλεσε τον κόσμο να προσέρχεται στο Νοσοκομείο με το βιβλιάριο του. «Ο αγώνας μας είναι να καταγράφονται οι πάντες που μπαίνουν στο Νοσοκομείο. Δεν πιστεύω ότι οι εξετάσεις ήταν 212 ανά ασθενή, απλά δεν καταγραφόταν όσοι ερχόντουσαν να εξεταστούν. Γι’ αυτό λέμε ότι όποιος έρχεται να εξεταστεί στα ΤΕΠ ή στα τακτικά ιατρεία, θα καταγράφεται και θα πρέπει να φέρνει το βιβλιάριο του ώστε να ξέρουμε σε ποια ταμεία θα χρεώσουμε τις εξετάσεις. Αυτό δεν γινόταν παλαιότερα. Θέλουμε να περάσουμε στον κόσμο το μήνυμα ότι έτσι όπως πάει στην τράπεζα με το βιβλιάριο του, έτσι πρέπει να έρχεται και στο νοσοκομείο, με το βιβλιάριο του» δήλωσε ο Ηρακλής Χατζηνέστωρος.

Το 5ευρω το καταβάλει ο ασθενής που εξετάζεται και δεν εισάγεται για νοσηλεία

Στο 5ευρω, για το οποίο έγινε μεγάλος ντόρος, και το οποίο οφείλει να καταβάλει ο εξεταζόμενος αναφέρθηκε ο Διοικητής του Νοσοκομείου. «Δημιουργήθηκε ένα θέμα με το 5ευρω, το οποίο ήταν 3ευρω και δεν εφαρμοζόταν ποτέ. Τα έσοδα του νοσοκομείου από το ΤΕΠ που ίσχυε το 3ευρω ήταν μηδενικά. Τα έσοδα για το 2010 ήταν 20.000€. Τους δύο πρώτους του 2011 καταγράψαμε 8.500 ασθενείς, οι οποίοι δεν φαινόντουσαν. Όταν έχουμε επείγον περιστατικό ή έναν ασθενή με χρόνια πάθηση, δεν υποχρεούται να δώσει το 5ευρω. Όμως δεν είναι επείγον περιστατικό όταν έρχεται κάποιος και λέει πονάει το μάτι ή το αφτί μου. Υποχρεούται ο ασθενής να καταβάλει το 5ευρω όταν τον εξετάζουν οι γιατροί και δεν γίνεται εισαγωγή. Εάν εισαχθεί κάποιος δεν καταβάλει το 5ευρω και αν το έχει καταβάλει πιο μπροστά και εισαχθεί, το νοσοκομείο του το επιστρέφει πίσω. Αυτό είναι ένα σοβαρό έσοδο για το νοσοκομείο. Εκτός από τους απόρους, το 85% των εισερχομένων πρέπει να καταβάλει το 5ευρω εκτός αν είναι στις κατηγορίες που εξαιρούνται (χρόνια πάσχοντες, επείγοντα, ΑμΕΑ)» σημείωσε ο κ. Χατζηνέστωρος.

Έργα που προγραμματίζονται

Στα έργα που προγραμματίζονται αναφέρθηκε επιμελώς ο κ. Χατζηνέστωρος. Σύμφωνα, με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Κομοτηνής, «έχουμε αλλάξει κατά το ήμισυ το Τμήμα Επειγόντων. Έχει αλλάξει ο χώρος και θα αλλάξει και ο υπόλοιπος, προκειμένου ο χώρος που δέχεται μεγάλο φόρτο να είναι σε παραδεκτή κατάσταση. Δημιουργήθηκε χώρος καρδιακής αναζωογόνησης. Οι γιατροί έχουν την άνεση του χώρου και τα μηχανήματα προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση.

Έχει γίνει καινούριο παθολογικό με 6 κλίνες επιπλέον, έχει γίνει βραχεία νοσηλεία με άλλες 6 κλίνες. Προγραμματίζουμε να αλλάξουμε τα κουφώματα του νοσοκομείου και να γίνουν τουαλέτες σε κάθε θάλαμο. Θα το είχαμε κάνει μέχρι τώρα εάν δεν υπήρχε πληρότητα 100% στην παθολογική και στη χειρουργική κατά τους δύο μήνες, οπότε έμεινε λίγο πίσω το έργο.

Από τον Οκτώβριο, επίσης, το νοσοκομείο θα λειτουργεί με φυσικό αέριο. Οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτιναχθεί. Το μεγάλο όφελος θα είναι και από την εξοικονόμηση του ηλεκτρικού ρεύματος, θα είναι ένα έργο πνοής. Μέχρι να μείνουμε σε αυτό το κτίριο θα πρέπει να κάνουμε έργα υποδομής ώστε το νοσοκομείο να είναι και λειτουργικό και ο εξοπλισμός όσο γίνεται να ανανεώνεται, ούτως ώστε σε 3-4 χρόνια που θα φύγουμε να μπορεί να το πάρει μία άλλη υπηρεσία και να κάνει τη δουλειά της.

Επίσης, είναι στα σκαριά το Τμήμα Ψυχικής Υγείας. Είναι στα σκαριά, υπάρχουν χρήματα, έχει βρεθεί κτίριο και περιμένουμε την παραχώρηση του από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Θα κάνουμε ένα μικρό χώρο, περίπου 250 τ.μ., σε ένα κτίριο, ένα κέντρο Ψυχικής Υγείας προκειμένου να φιλοξενούνται συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη ή να εξετάζονται εκεί. Οι προκηρύξεις των γιατρών έχουν βγει, είναι ένα έργο το οποίο προχωράει.

Στο προαύλιο του Νοσοκομείου επίσης θα δημιουργηθεί κέντρο του ΟΚΑΝΑ. Εμείς έχουμε παραχωρήσει την έκταση και περιμένουμε από αυτούς να κάνουν τις ενέργειες τους.

Νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής

Τέλος, ο κ. Χατζηνέστωρος αναφέρθηκε στην ανέγερση του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής στην Αίγειρο. «Το Νοσοκομείο Κομοτηνής δέχθηκε ενστάσεις, έπαιξε και κέρδισε. Σε συσκέψεις που έγιναν στην Αθήνα, συζητήθηκαν τα πράγματα, αποφασίστηκε ότι θα γίνει όπως είχε προγραμματιστεί. Στις 28.01.2011 υπογράφηκε η σχετική απόφαση του Υπουργού Υγείας, ο οποίος ανέθεσε στη ΔΕΠΑΝΟΜ την εκπόνηση μελέτης δημοπράτησης, το κόστος της οποίας ανερχόταν σε 220.000€, την εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων κόστους 18.500€, δηλ. μία συνολικά δαπάνη 238.500€.

Στις 16.02.2011 ο Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών έδωσε εντολή να τροποποιηθούν οι κωδικοί και να πληρωθεί η ΔΕΠΑΝΟΜ. Στις 14.01.2011 πήραμε εντολή ως Διοίκηση να αναμορφώσουμε τον Οργανισμό του Νοσοκομείου Κομοτηνής ενόψει της ανέγερσης του νέου Νοσοκομείου. Εγώ έχω πειστεί ότι θα γίνει νέο Νοσοκομείο.

Είχα συνάντηση με τον κ. Φωτάκη, τον πρόεδρο της ΔΕΠΑΝΟΜ, του πήγα το παραχωρητήριο του Δήμου Αιγείρου και τη γεωτεχνική μελέτη, και μου είπε να μην περιμένουμε να ανακοινωθεί σε αυτό το τρίμηνο διότι ο Υπουργός θέλει να ανακοινώνει οικοδομικά έργα μόνο όταν έχει βγει η οικοδομική άδεια. Είναι όμως θέμα χρόνου» τόνισε ο κ. Χατζηνέστωρος.

Διαβάστε επίσης :

Το πλάνο της ΔΕΠΑΝΟΜ : Ίδιο νοσοκομείο με αυτό της Χαλκίδας θέλουν να κάνουν στην Κομοτηνή

Διαφήμιση
Σχολιάστε

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

YΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: 58 κρούσματα στη Ροδόπη

Συνολικά, 337 κρούσματα στην ΑΜΘ και 3.407 σε όλη τη χώρα – 34 νέοι θάνατοι και 347 διασωληνωμένοι

Δημοσιεύθηκε

στις

58 κρούσματα στη Ροδόπη και 337 συνολικά στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη 21 Οκτωβρίου ο ΕΟΔΥ.

Σε όλη τη χώρα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.407, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 707.587 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 144 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.646 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 34, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.519 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 347 (63.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 81.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 306 (88.18%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 41 (11.82%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.270 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 220 (ημερήσια μεταβολή +3.29%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 207 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Τα κρούσματα στην ΑΜΘ:

Δράμα 89
Έβρος 83
Θάσος 1
Καβάλα 39
Ξάνθη 67
Ροδόπη 58

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

YΓΕΙΑ

Ξεκινά τη λειτουργία του το ιατρείο post covid στο Νοσοκομείο Κομοτηνής

Το ιατρείο θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα και θα δέχεται ασθενείς με προβλήματα μετά τη νόσηση τους από κορωνοϊό

Δημοσιεύθηκε

στις

Ξεκίνησε τη λειτουργία του στο Νοσοκομείο Κομοτηνής ιατρείο post – covid για την παρακολούθηση ασθενών που νόσησαν με κορωνοϊό.

Ανάλογα ιατρεία λειτουργούν στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας καθώς το λεγόμενο post COVID ή long COVID Syndrome απασχολεί όλο και περισσότερο την παγκόσμια ιατρική κοινότητα.

Οι περισσότεροι από τους αναρρώσαντες από τη νόσο covid-19, βελτιώνονται σε μερικές εβδομάδες. Εντούτοις, κάποιοι συνεχίζουν να υφίστανται παρατεταμένα και υποτροπιάζοντα συμπτώματα για μήνες.

Η παρατεταμένη νόσος covid, το «longcovid» ή «postcovid» όπως συνηθίζεται να λέγεται, είναι ένα πολυσυστηματικό σύνδρομο με συμπτώματα και σημεία που ακολουθούν την οξεία φάση covid και μπορούν να συνεχίζονται για παραπάνω από 4 εβδομάδες και πολλές φορές για αρκετούς μήνες.

Τα συμπτώματα μπορούν να αφορούν οποιοδήποτε σύστημα του οργανισμού με συνηθέστερα την γενικευμένη κακουχία, καταβολή, μυαλγίες, δύσπνοια, θωρακαλγία, βήχα, διαταραχές σε γεύση και όσφρηση, κεφαλαλγία, διάρροιες, ίλιγγο, αίσθημα παλμών, διαταραχές ύπνου και διάθεσης, εξανθήματα.

Για το λόγο αυτό θα μπορούν να προσέρχονται κάθε Δευτέρα κατά τις ώρες 09:00-12:00 στο Νοσοκομείο Κομοτηνής όπου θα τους παρακολουθεί γιατρός.

Η ανακοίνωση του «Σισμανόγλειου» Νοσοκομείου:

«Το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ‘’Σισμανόγλειο’’ ξεκινά τη λειτουργία τακτικού εξωτερικού ιατείου Post-Covid, για ασθενείς με προβλήματα μετά τη νόσησή τους από covid-19.

Το ιατρείο θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα, 09:00-12:00.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού, μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα 25313 51332/51529, πρωινές ώρες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

YΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: 78 κρούσματα στη Ροδόπη

Συνολικά, 335 κρούσματα στην ΑΜΘ και 3.279 σε όλη τη χώρα – 38 νέοι θάνατοι και 351 διασωληνωμένοι

Δημοσιεύθηκε

στις

78 νέα κρούσματα στη Ροδόπη και 335 συνολικά στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη 20 Οκτωβρίου ο ΕΟΔΥ.

Σε όλη τη χώρα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.279, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 704.211 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 139 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.400 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 38, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.485 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 351 (65.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 81.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 311 (88.6%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 40 (11.4%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.259 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 213 (ημερήσια μεταβολή +10.94%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 207 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Τα κρούσματα στην ΑΜΘ:

Δράμα 87
Έβρος 80
Καβάλα 35
Ξάνθη 55
Ροδόπη 78

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

YΓΕΙΑ

Νύχια, διατροφή και υγεία: Τι πρέπει να ξέρεις!

Η ενσωμάτωση των κατάλληλων τροφών στη διατροφή σας είναι ο ευκολότερος τρόπος για να βοηθήσετε τα νύχια σας να είναι μακριά και δυνατά – χωρίς συμπληρώματα ή προϊόντα με σκληρές χημικές ουσίες

Δημοσιεύθηκε

στις

Όπως και με τα μαλλιά, τα νύχια σας μπορεί να είναι ένας δείκτης υποκείμενων ανησυχιών για την υγεία ή ακόμη και μια ορατή απόδειξη ότι η διατροφή σας στερείται ορισμένων σημαντικών βιταμινών και θρεπτικών συστατικών.

Τα αδύναμα και εύθραυστα νύχια συνδέονται με ανεπάρκεια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, χαμηλά επίπεδα ασβεστίου, σιδήρου ή λιπαρών οξέων. Το να παρατηρούμε κορυφογραμμές, δηλαδή μικρά «κύματα» στα νύχια, οριζόντια ή κάθετα, είναι επίσης ανησυχητικό. Οι κάθετες κορυφογραμμές θα μπορούσαν να είναι ενδεικτικές ανεπάρκειας σιδήρου, ενώ οι οριζόντιες γραμμές θα μπορούσαν να συνεπάγονται προβλήματα στους νεφρούς. Οι λευκές κηλίδες πάνω στα νύχια, από την άλλη, είναι σημάδι έλλειψης ψευδαργύρου.

Μην φοβάστε, όμως: Η ενσωμάτωση των παρακάτω τροφών στη διατροφή σας είναι ο ευκολότερος τρόπος για να βοηθήσετε τα νύχια σας να είναι μακριά και δυνατά – χωρίς συμπληρώματα ή προϊόντα με σκληρές χημικές ουσίες.

Γαλοπούλα, κοτόπουλο, άπαχο μοσχάρι

Με τον ίδιο τρόπο που η πρωτεΐνη βοηθά στη δημιουργία ισχυρών μυών, υποστηρίζει επίσης και τα νύχια σας. Ειδικότερα, τα πλούσια σε πρωτεΐνη άπαχα κρέατα είναι εξαιρετικά για τα νύχια. Τα νύχια είναι κατασκευασμένα από πρωτεΐνη, οπότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε αν θέλετε να έχετε δυνατά νύχια είναι να προσθέσετε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη στη διατροφή σας. Είναι καλό να τρώτε άπαχα πουλερικά, ψάρια, βόειο κρέας και χοιρινό κρέας.

Φρούτα και μούρα – ειδικά βατόμουρα, φράουλες και μπανάνες

Η κατανάλωση άφθονων φρούτων είναι ένας εύκολος και νόστιμος τρόπος για να βάλετε πολλά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες στη διατροφή σας, αλλά ξέρατε ότι αυτά τα αγαπημένα σνακ είναι επίσης εξαιρετικά για τα νύχια σας;

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του σώματός σας από βλάβες των ελεύθερων ριζών. Αυτές οι βλάβες αυξάνουν τις ορμόνες του στρες και τις φλεγμονές, οι οποίες επηρεάζουν όλα τα κύτταρα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στα μαλλιά και τα νύχια μας. Τα βατόμουρα έχουν μία από τις υψηλότερες περιεκτικότητες σε αντιοξειδωτικά σε σχέση με άλλα φρούτα. Οι φράουλες και ακτινίδια, τα οποία έχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, είναι επίσης πολύ σημαντικά φρούτα για τα νύχια μας. Η βιταμίνη C βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο κάνει τα νύχια πιο ελαστικά. Τα αποξηραμένα βερίκοκα και οι μπανάνες είναι επίσης καλές επιλογές καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και Β6 αντίστοιχα.

Σπανάκι και μπρόκολο

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το λάχανο, το σπανάκι και το μπρόκολο προσφέρουν στο σώμα σας αρκετό σίδηρο, φυλλικό οξύ και ασβέστιο για να εξασφαλίσετε ότι τα νύχια σας είναι δυνατά και υγιή.

Γλυκοπατάτες, καρότα, ντομάτες, πιπεριές

Αν σας αρέσει λίγο περισσότερο χρώμα στο πιάτο σας, μην ανησυχείτε – υπάρχουν λαχανικά που δίνουν εξίσου ισχυρή δύναμη στα νύχια χωρίς να είναι «βαρετά» όπως το μπρόκολο και το σπανάκι. Οι ντομάτες και οι πιπεριές είναι γεμάτες βιταμίνη C και οι γλυκοπατάτες και τα καρότα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία βοηθά να διατηρούνται τα νύχια προστατευμένα και δυνατά.

Ξηροί καρποί, όπως αμύγδαλα και ηλιόσποροι

Οι ξηροί καρποί έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε υγιεινά λιπαρά, τα οποία είναι αναγκαία για τα νύχια σας. Τα αμύγδαλα είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και μαγνησίου. Και οι ηλιόσποροι είναι επίσης το τέλειο αντίδοτο για τα εξασθενημένα νύχια, καθώς περιέχουν τα ιχνοστοιχεία μαγγάνιο και χαλκό, τα οποία είναι απαραίτητα για τη σύνθεση και την παραγωγή συνδετικού ιστού στα οστά και τους χόνδρους. Περιέχουν επίσης βιταμίνη Β6, ψευδάργυρο και βιταμίνη Ε, τα οποία συμβάλλουν στο να έχετε υγιή νύχια και γερά οστά.

Αυγά

Τα αυγά είναι διατροφικά «διαμάντια», τα οποία προσφέρουν πάρα πολλά οφέλη στον οργανισμό σας, τα οποία θα νιώσετε και θα δείτε από την κορυφή ως τα νύχια – κυριολεκτικά. Τα αυγά είναι μία από τις λίγες διατροφικές πηγές Βιταμίνης D και η περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας για δυνατά νύχια. Σε αντίθεση με τα κρέατα, η πρωτεΐνη στα αυγά είναι πολύ πιο εύπεπτη και απορροφάται εύκολα από το σώμα. Τα αυγά περιέχουν επίσης βιταμίνες Β12, Α και Ε, σίδηρο και βιοτίνη. Η βιοτίνη έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι αυξάνει το πάχος των νυχιών και μειώνει την ευθραυστότητα και το σχίσιμο.

Εντάσσοντας λοιπόν όλες αυτές τις τροφές στη διατροφή σας, εξασφαλίζετε ότι τα νύχια σας παραμένουν δυνατά και υγιή!

Μάθε περισσότερα tips ομορφιάς στο blog του Orama Beauty Salon!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ11 ώρες πριν

Εκλογές στις 8 Νοεμβρίου στην Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης

ΡΟΔΟΠΗ12 ώρες πριν

Εικόνες φρίκης στην Κομοτηνή: Νεκρό σκυλί με κομμένο λαιμό μέσα σε σακούλα

TΟΥΡΚΙΑ12 ώρες πριν

Τουρκικές απειλές σε Ελλάδα και Κύπρο: «Θα απαντήσουμε αν παραβιάσετε την υφαλοκρηπίδα μας»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ12 ώρες πριν

Ο Πανθρακικός παίζει με «Δύναμη Ψυχής»

ΠΑΙΔΕΙΑ14 ώρες πριν

Ευχαριστήριο Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής στην Αρμένικη Κοινότητα

ΕΒΡΟΣ14 ώρες πριν

Σε λειτουργία το αυτοματοποιημένο σύστημα παρακολούθησης στον Έβρο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ15 ώρες πριν

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Με 20.000 υπογραφές υποψήφιος ο Νίκος Ανδρουλάκης

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ15 ώρες πριν

Μη διαθέσιμα τα βίντεο των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής

YΓΕΙΑ16 ώρες πριν

Κορωνοϊός: 58 κρούσματα στη Ροδόπη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ17 ώρες πριν

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ο Κεγκέρογλου αποσύρει την υποψηφιότητα του και στηρίζει Παπανδρέου

ΕΒΡΟΣ14 ώρες πριν

Σε λειτουργία το αυτοματοποιημένο σύστημα παρακολούθησης στον Έβρο

ΡΟΔΟΠΗ2 εβδομάδες πριν

Βίντεο – Κομοτηνή: Σκυλί σφαδάζει από δηλητηρίαση από φόλα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 εβδομάδες πριν

Η φωτογραφία που εξόργισε: Ο Μπογδάνος καταθέτει στεφάνι στο Βίτσι με βασιλόφρονες και Χρυσή Αυγή

ΕΛΛΑΔΑ2 εβδομάδες πριν

Πύργος: Δικογραφία για την 87χρονη που πυροβόλησε ληστή με αεροβόλο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 εβδομάδες πριν

Ιλχάν Αχμέτ: «Έργο μεγάλης σημασίας η νέα γέφυρα στους Κήπους Έβρου»

ΒΟΥΛΗ2 εβδομάδες πριν

Διαγραφή Μπογδάνου από την ΚΟ της ΝΔ μετά το θερμό επεισόδιο με Δένδια

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ3 εβδομάδες πριν

Καταγγελίες Μουμίν για προσπάθεια υπονόμευσης του Φεστιβάλ Ειρήνης

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ3 εβδομάδες πριν

Πτυχία σε 149 νέους Αστυφύλακες στο Τ.Δ.Α. Κομοτηνής επέδωσε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

ΡΟΔΟΠΗ3 εβδομάδες πριν

«Δύναμη Ψυχής»: Δράσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

ΕΒΡΟΣ3 εβδομάδες πριν

Άνθιμος: «Η Τουρκία χρησιμοποιεί τη μειονότητα της Θράκης για τα δικά της συμφέροντα»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ