ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Λουκέτο βάζει η ΕΑΣ Ροδόπης, νέα οργάνωση ετοιμάζουν οι αγροτοσυνδικαλιστές

fonirodopis.gr

Τα οικονομικά προβλήματα της ΕΑΣ Ροδόπης φαίνεται τελικά ότι αποδείχθηκαν βαρύ φορτίο για τη διοίκηση της και σύντομα αναμένεται να έρθει και το τέλος για την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Ήδη ετοιμάζεται το κείμενο της παραχώρησης των ακινήτων της ΕΑΣ Ροδόπης στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος από τους νομικούς συμβούλους των δύο πλευρών.

Το κλείσιμο όμως και το τέλος της ΕΑΣ δεν θα είναι το κύκνειο άσμα για τη συνεταιριστική οργάνωση. Οι αγροτοσυνδικαλιστές οπλισμένοι με νέα δύναμη ετοιμάζονται για νέα οργάνωση με έδρα το Εκκοκκιστήριο και από εκεί θα ξεκινήσουν να οργανώσουν σε υγιείς βάσεις το συνεταιριστικό τους κίνημα στο Νομό Ροδόπης.

Προς το παρόν πάντως, οι εργαζόμενοι της ΕΑΣ Ροδόπης είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα. Σε αυτούς που δούλευαν στο τυροκομείο της ΕΑΣ και στους υπόλοιπους. Το τυροκομείο της ΕΑΣ ομολογουμένως είχε μια ικανοποιητική παραγωγή και οι εργαζόμενοι σε αυτό προσέφεραν τα μέγιστα με την εργασία τους στην Ένωση.

Μάλιστα, τα προϊόντα του τυροκομείου παρουσίαζαν εξαιρετική ποιότητα και πολλοί ήταν οι έμποροι που ζητούσαν να τα αγοράσουν προκειμένου να τα διαθέτουν στην αγορά μέσω λιανικής. Η ΕΑΣ όμως δεν τα έδινε τα προϊόντα προκειμένου να έχει την αποκλειστικότητα τους στα δικά της σούπερ μάρκετ, να επωφελείται η ίδια μόνο της λιανικής πώλησης αλλά και για να κρατήσει την ποιότητα.

Τώρα, οι εργαζόμενοι στο τυροκομείο λένε ότι «εμείς δουλεύαμε. Είχαμε παραγωγή και κέρδος» και αναρωτιούνται εύλογα «γιατί να μπούμε και εμείς στην επίσχεση εργασίας;». Δυστυχώς, όμως για αυτούς η ΕΑΣ έχει ενιαία οικονομική δραστηριότητα και δεν μπορεί να χωριστεί στα δύο.

Για την κατάντια της ΕΑΣ, τα χρέη της και το επικείμενο λουκέτο, βέβαια έχει ευθύνες και το συνδικαλιστικό κίνημα. Κάθε χρόνο η Ένωση παρουσίαζε έλλειμμα 1,5 εκ. ευρώ όμως δεν βρέθηκε κανένας συνδικαλιστής να αντιδράσει. Σε καλές εποχές, όλοι ήταν ευτυχισμένοι. Έπρεπε να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο για να αντιδράσουν κάποιοι.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατούσε στην ΕΑΣ με τους συνδικαλιστές αποτελεί και το παρακάτω αληθές γεγονός. Υπάλληλος της ΕΑΣ πήγαινε καθημερινά στις 07:30 το πρωί και υπέγραφε ότι έπιανε δουλειά και μετά από μισή ώρα, στις 08:00, άνοιγε το ιδιωτικό του μαγαζί.

Όταν κάποιοι ενοχλήθηκαν και έκαναν καταγγελία στη διοίκηση της ΕΑΣ, η απάντηση που πήραν ήταν «πολλά ψηφάκια ελέγχει αυτός» !

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x