ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σιδηρόδρομο στην Καβάλα και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης υπόσχεται τώρα ο Γιαννακίδης

fonirodopis.gr

«Προσπαθούμε σε όλη την περιφέρεια μας να αποτυπώσουμε και να αναδείξουμε το επιχειρησιακό αναπτυξιακό σχεδιασμό που θα προσδώσει πλεόνασμα στο κοινωνικοοικονομικό γίγνεσθαι αυτής της περιοχής. Καθοριστικό ρόλο στην αναπτυξιακή ταυτότητα αυτής της περιοχής θα παίξουν τα δύο μας λιμάνια, της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας», τόνισε ο Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Άρης Γιαννακίδης μετά το τέλος  σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του, το πρωί της Τρίτης (8/2) στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΕΡΓΟΣΕ κ. Ιωάννης Πετρόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Γεωργία Νικολάου, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης κ. Χρήστος Σκεύας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

«Στα τέλη του Ιούνη θα έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στα τεύχη δημοπράτησης για να διασύνδεουμε σιδηροδρομικά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Αξιολογείται ότι η χιλιομετρική απόσταση είναι γύρω στα εννιά χιλιόμετρα, πρόκειται για ένα σύγχρονο σιδηρόδρομο, με προϋπολογισμό γύρω στα 58 με 60 εκατομμύρια ευρώ. Εφόσον λοιπόν η μελέτη ολοκληρωθεί, πιστεύω ότι σε συνεργασία με το κεντρικό υπουργείο, το οποίο έχει δείξει μια εξαιρετική ευαισθησία για την ανάδειξη της αναπτυξιακής ταυτότητας της περιοχής, θα προσδώσει προστιθέμενη αξία, όχι μόνο στον ευρύτερο χώρο της περιφέρειας μας, αλλά σε ολόκληρο τον εθνικό κορμό της χώρας.

Πιστεύω ότι θα βρούμε τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία κι αν χρειασθεί ακόμα να καλύψουμε τη δαπάνη και από το ΕΣΠΑ, για να διασυνδέσουμε επί τέλους το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με τον σιδηρόδρομο. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της ΕΡΓΟΣΕ, τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης τον κ. Λαμπάκη με τον οποίο συνεργαζόμαστε και θα συνεργαστούμε και για το μεγάλο του όραμα για την ανάπλαση του λιμένα και την Αντιπεριφερειάρχη την κ. Νικολάου. Ελπίζω ότι σύντομα θα έχουμε συγκεκριμένες εξαγγελίες από το αρμόδιο υπουργείο, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για να αναδείξουμε τον ρόλο αυτού του λιμανιού  στη σύγχρονη γεωγραφία και στη σύγχρονη οικονομία».

Ο κ. Γιαννακίδης ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες αντίστοιχη συνάντηση  και με την Εγνατία  ΑΕ «για να δούμε σε τι επίπεδο βρίσκεται η περιμετρική της Αλεξανδρούπολης. Αυτό που προεκλογικά εμφανιζόταν  ως κάτι το υπερφίαλο και ως  πιθανά  μια υποσχεσιολογία, πλέον αρχίζει να σχηματοποιείται.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με τις συνδυασμένες μεταφορές θα παίξει καθοριστικό και καταλυτικό ρόλο σε αυτό που λέμε ως ένα  σύγχρονο και διεθνές διακομετακομιστικό κέντρο. Η Εγνατία ΑΕ έχει ολοκληρωμένη μελέτη, εναπόκεινται η κήρυξη των απαλλοτριώσεων  και φυσικά η ανεύρεση των απαραίτητων χρημάτων για να ολοκληρώσουμε την υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδιασμού, που θεωρώ πλέον ότι πέρα από αυτό που εμφανιζόταν παλιά ως υπερφίαλο, τώρα είναι εφικτό και βιώσιμο να γίνει»

Μετά την σύσκεψη ακολούθησε επίσκεψη στο χώρο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

«Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κόμβος διεθνών μεταφορών»

Μέχρι τον Απρίλιο αναμένονται να έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες για την ανάδειξη μελετητών για το έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης του Εμπορικού Λιμανιού Φίλιππος Β’ της Καβάλας με τους Τοξότες. Αυτό ανακοινώθηκε από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρη Γιαννακίδη κατά τη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αρχέλαου Γρανά με την παρουσία του προέδρου της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε Ιωάννη Πετρόπουλο του Δημάρχου Καβάλας Κωστή Σιμιτσή, του Πρόεδρου του Ο.Λ.Κ και άλλων εμπλεκόμενων φορέων την Τρίτη (8/2).

Πρέπει να σημειωθεί πως μέσα στην πρόβλεψη του έργου είναι και η σιδηροδρομική σύνδεση τόσο της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων όσο και της Βιομηχανικής Περιοχής της Καβάλας. Οι δύο μελέτες που θα αναμένεται να ολοκληρωθούν αφορούν, η μία τα γεωτεχνικά στοιχεία και η άλλη την οριστική μελέτη εφαρμογής. Αξίζει να σημειωθεί πως το κόστος των δύο μελετών είναι συνολικά 4,2 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Γιαννακίδης «θα πρέπει να αναδείξουμε τα δύο λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης σε διεθνή διαμετακομιστικά κέντρα διακίνησης των εμπορευμάτων. Πολλές φορές το έχουμε πει και έχουμε πλέον αρχίσει να το σχηματοποιούμε και να το μορφοποιούμε σε ένα αναπτυξιακό πλαίσιο. Θέλουμε ο συγκεκριμένος περιφερειακός σχεδιασμός να γίνει και εθνικός σχεδιασμός. Το βασικότερο είναι να ενεργοποιήσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και να το κάνουμε θεσμική βιωματική εμπειρία και όλοι μαζί να το δούμε να μορφοποιείται».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας έγινε μία πλήρη ενημέρωση για το έργο, ενώ όλοι παρευρισκόμενοι φορείες εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την θετική αυτή εξέλιξη που αποτελεί ένα από τα βαςικότερα αιτήματα των φορέων και της κοινωνίας της Καβάλας.

Μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης κατά τη διάρκεια της συνάντησης τόνισε πως «θεωρώ ότι το σημαντικό είναι ότι άρχισε πλέον η κεντρική εξουσία να υιοθετεί τον περιφερειακό σχεδιασμό και να τον εντάσσει μέσα στο πλαίσιο της εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο για τη συνεργασία που είχαμε και μέσα σε  πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ξεκινήσαμε να μιλάμε την ίδια γλώσσα και σήμερα να έρθει εδώ  και να ανακοινώσουμε την εξέλιξη για ένα σημαντικό ζήτημα της Καβάλας που καρκινοβατούσε και οι πολίτες το θεωρούσαν ότι ήταν ένα φληνάφημα και σήμερα όμως βλέπουμε ότι αποτελεί πραγματικότητα. Εναπόκειται πλέον σε μας και κυρίως στις τοπικές κοινωνίες να το τρέξουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ