ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΡΟΔΟΠΗ

Πρώτη δράση για τους «Komotinistas» που καθάρισαν το Βυζαντινό Φρούριο Κομοτηνής

fonirodopis.gr

Στην πρώτη τους δράση προχώρησαν το απόγευμα του Σαββάτου (5/2) τα μέλη της ομάδας «Komotinistas», καθαρίζοντας περιμετρικά το χώρο του Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής από σκουπίδια και διάφορα άλλα απορρίμματα.

Το ραντεβού δόθηκε μέσω του διαδικτυακού τόπου του facebook και 30 περίπου Κομοτηναίοι και Κομοτηναίες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αναλαμβάνοντας δράση για τον καθαρισμό του ιστορικότερου μνημείου της πόλης.

Η ιδέα για τη δημιουργία της ομάδας «Komotinistas» ανήκει στον Γρηγόρη Σεμπελίδη, ο οποίος την εμπνεύστηκε από αντίστοιχη κίνηση πολιτών που δημιουργήθηκε τον Αύγουστο στην Αθήνα με το όνομα «Atenistas».

[nggallery id=11]

«Πρόκειται για μια άτυπη οργάνωση, η οποία δεν έχει ιεραρχία, πρόεδρο, αντιπρόεδρο κλπ. Είναι μια άτυπη ομάδα πολιτών, τους οποίους συνδέουν κοινές δράσεις, οι οποίες αφορούν παρεμβάσεις στην περιοχή που ζούνε, όπως πχ αν μια ομάδα πολιτών βλέπει ένα βρώμικο πάρκο ή μια βρώμικη παιδική χαρά από το να το αναφέρουν στο Δήμο και να περιμένουν τι θα γίνει, προτιμάνε να μαζευτούν μερικά άτομα, να πάνε να το καθαρίσουν και να τελειώνει το ζήτημα» θα πει ο Γρηγόρης Σεμπελίδης.

Ο κ. Σεμπελίδης ερωτηθείς για ποιο λόγο επιλέχθηκε ως πρώτη δράση ο καθαρισμός του Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής απάντησε ότι «επιλέξαμε συμβολικά το Βυζαντινό Φρούριο Κομοτηνής, το οποίο είναι το αρχαιότερο και ιστορικότερο μνημείο της πόλης, είναι οι ρίζες της, από εδώ ξεκίνησε η Κομοτηνή, από εδώ ξεκινάμε και εμείς. Στη συνέχεια θα επεκταθούμε σε κάθε γειτονιά της πόλης και αργότερα σε όλο το Νομό Ροδόπης».

Ήδη στο μυαλό των μελών της ομάδας, υπάρχουν αρκετές σκέψεις για ανάλογες δράσεις στο μέλλον καθώς υπάρχουν άλλοι 10 τουλάχιστον χώροι στην πόλη της Κομοτηνής, οι οποίοι χρίζουν καθαριότητας και φροντίδας.

Η δράση των «Komotinistas» όμως δεν πρόκειται να περιορισθεί μόνο σε αυτόν τον τομέα καθώς σύμφωνα με τον κ. Σεμπελίδη «υπάρχουν δράσεις καθαρά παρεμβατικές. Στην Κομοτηνή βλέπουμε ότι οι οδηγοί σταματάνε σπάνια όταν βρίσκονται στη διάβαση πεζοί. Αυτό το πράγμα σκοπεύουμε να το διορθώσουμε άμεσα. Υπάρχουν πολλοί απλοί τρόποι χωρίς να ενοχλούμε κανέναν, χωρίς να είμαστε παράνομοι ώστε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο. Δίνοντας το καλό παράδειγμα, παρασέρνεται και ο κόσμος, ο οποίος δεν πιστεύω ότι είναι τελείως αδιάφορος» τόνισε ο Γρηγόρης Σεμπελίδης.

Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι μαζεύτηκαν ήδη 30 άτομα για την πρώτη δράση. «Θεωρώ μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι μαζεύτηκαν 30 άτομα περίπου μέσα από το κάλεσμα μας και μάλιστα εντός 2-3 ημερών. Και είναι επιτυχία γιατί οι περισσότεροι δεν γνωρίζονται καν μεταξύ τους, απλά τους συνδέει η ιδέα αυτή» θα πει ο ίδιος.

Τέλος, ο κ. Σεμπελίδης έκανε κάλεσμα σε όλους τους Κομοτηναίους να γίνουν μέλη της ομάδας και να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια προκειμένου η πόλη μας να γίνει πιο βιώσιμη.

Μάλιστα, ερωτηθείς για το αν η ομάδα αυτή πρόκειται να έχει κάποια επαφή ή σχέση με αρμόδιους φορείς, όπως το Δήμο Κομοτηνής, ξεκαθάρισε πως «δεν ξεκίνησα την κίνηση αυτή τον Αύγουστο όταν και την είδα στην Αθήνα γιατί δεν ήθελα να αποδοθεί με πολιτικά κριτήρια λόγω και της προεκλογικής περιόδου.

Αυτό το πράγμα είναι κάτι το οποίο απεχθάνομαι και πιστεύω ότι εξαιτίας αυτής της πολιτικοποίησης, διάφορα κινήματα χάνουν κόσμο στην πορεία. Το ξεκινήσαμε τώρα που έχουν τελειώσει οι εκλογές και βασιζόμαστε στους πολίτες που το μόνο τους κοινό είναι ότι είναι Κομοτηναίοι και νοιάζονται για τον τόπο τους.

Δεν μας ενδιαφέρει σε ποιο πολιτικό χώρο βρίσκει ο καθένας. Δεν θα κάνουμε κάποια στείρα αντιπολίτευση σε κάποιο χώρο γιατί δεν είναι κάτι και το οποίο μας ενδιαφέρει».

Νεκτάριος Δαπέργολας : «Να ενεργοποιηθούν όλοι οι πολίτες σε αντίστοιχες δράσεις»

Παρών στο κάλεσμα των «Komotinistas» έδωσε και ο δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής και επικεφαλής του συνδυασμού «Σπάρτακος», Νεκτάριος Δαπέργολας, ο οποίος αναφερόμενος σε αυτή τη δράση σημείωσε πως «πρόκειται για μια εξαιρετική ιδέα οικολογικού ακτιβισμού που ξεκίνησε από τον καλό φίλο και συνεργάτη Γρηγόρη Σεμπελίδη και φυσικά συμμετέχω με μεγάλη ευχαρίστηση.

Σήμερα (5/2) βλέπουμε την πρώτη απόπειρα υλοποίησής της με τον καθαρισμό του χώρου γύρω από το βυζαντινό τείχος της Κομοτηνής, δηλαδή το παλαιότερο μνημείο που διαθέτει η πόλη μας, απέναντι στο οποίο έχω ασφαλώς και μία επιπλέον ευαισθησία ως ιστορικός και βυζαντινολόγος.

Ο χώρος ήταν γεμάτος σκουπίδια και αυτή ήταν μία άθλια και άκρως ντροπιαστική εικόνα. Θα συνεχίσουμε και στο μέλλον, ακόμη πιο οργανωμένα, σε μια προσπάθεια όχι να υποκαταστήσουμε την πολιτεία, όσο να ενεργοποιήσουμε εαυτούς και αλλήλους ως τοπική κοινωνία πολιτών. Αν από κει και πέρα βέβαια εξαιτίας αυτής της δράσης μας, φιλοτιμηθούν και οι τοπικές αρχές, ώστε να λειτουργήσουν καλύτερα σ’ ένα ρόλο που θα έπρεπε να είναι αυτονόητος, δεν θα μας… πείραζε καθόλου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x