ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ

Το τελωνείο των Κήπων απέκλεισαν την Πέμπτη εργαζόμενοι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας

fonirodopis.gr

Σε αποκλεισμό του μεθοριακού σταθμού Κήπων Έβρου, προχώρησαν την Πέμπτη (3/2), στις 10:30 το πρωί, εργαζόμενοι στις μονάδες της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας», από Ροδόπη, Έβρο αλλά και άλλες περιοχές της χώρας. Βασικά τους αιτήματα είναι η καταβολή των δεδουλευμένων, καθώς και η επαναλειτουργία των εργοστασίων του ομίλου.

Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι των εργαζομένων, η κινητοποίηση ήταν το ύστατο μέσο αντίδρασης, έπειτα από τη διαφαινόμενη άρνηση των πιστωτριών τραπεζών να χρηματοδοτήσουν το επιχειρησιακό σχέδιο αναδιάρθρωσης και επαναλειτουργίας εργοστασίων του ομίλου.

Η διοίκηση του ομίλου είχε ζητήσει, ως την περασμένη Παρασκευή, την έγγραφη απάντηση των τραπεζών στο αίτημα της, για έμμεση χρηματοδότηση του ομίλου με 10 εκατ. ευρώ, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο. Τα 4,5 εκατ. θα διατίθεντο για την πληρωμή μέρους των οφειλόμενων στους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα για αποπληρωμή υποχρεώσεων προς τρίτους και δημόσιους οργανισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες των εργαζομένων, δύο από τις πέντε τράπεζες υπήρξαν επιφυλακτικές στο να προχωρήσουν στη χρηματοδότηση. Όπως ανέφεραν, θέλουν ν’ αποφασίσουν μόνον εφόσον λάβουν σχετική απάντηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως με τα 10 εκατ. ευρώ θα καθίστατο δυνατή η επαναλειτουργία των κλωστηρίων στη βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής, καθώς και δυο ακόμη μονάδων στη Νάουσα, οι οποίες έχουν ακόμη παραγγελίες προς εκτέλεση.

Οι εργαζόμενοι, που έχουν στο πλευρό τους συναδέλφους τους από τα εργοστάσια, Κόπλαν Πέλλας, Δούδος Θεσσαλονίκης και Ναούσης, προειδοποίησαν ότι θα κρατήσουν κλειστό το τελωνείο Κήπων, έως ότου λάβουν υπεύθυνες απαντήσεις από τους αρμόδιους. Εν τούτοις, η επιτροπή αγώνα διευκρίνισε ότι κατά διαστήματα θα επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων, που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα.

Γιώργος Πεταλωτής : «Αναζητούμε λύσεις χωρίς λαϊκισμούς και με συνέπεια στις αρχές μας για υγιή επιχειρηματικότητα»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, αναφερόμενος στο ζήτημα της ανεργίας στη Ροδόπης αλλά και στο ζήτημα της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, έκρινε σκόπιμο να εξαπολύσει επίθεση για ακόμα μια φορά ενάντια στη ΝΔ παρά να αναφέρει κάτι το ουσιώδες για τους εκατοντάδες εργαζομένους, που βιώνουν εδώ και δύο χρόνια περίπου τον εμπαιγμό των δύο κομμάτων εξουσίας.

Αναλυτικά, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε πως «Και στο θέμα της ανεργίας η Ν.Δ. περιφέρει την υποκρισία της από συνεντεύξεις μέχρι πίτες συλλόγων.  Όταν πλέον όλη η Ευρώπη γνωρίζει για τα πειραγμένα στατιστικά στοιχεία της χώρας μας, προκαλούν αλγεινή εντύπωση στους πολίτες τοποθετήσεις περί δήθεν εκτόξευσης της ανεργίας στο Νομό Ροδόπης από 7,9% σε 35% στον 1,5 χρόνο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Κατηγορεί λοιπόν το ΠΑΣΟΚ η Ν.Δ. για απότομη μετατροπή της Ροδόπης από «εργασιακό παράδεισο» σε «κόλαση ανεργίας». Η ίδια Ν.Δ. που σε μια άνετη περίοδο, και όχι οικονομικής κρίσης και έκτακτης ανάγκης όπως η σημερινή, με την πολιτική της ερήμωνε τη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής με αναπτυξιακούς νόμους χωρίς δεσμεύσεις προστασίας των θέσεων εργασίας. Που ως καμουφλάζ για την αδυναμία της να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να προστατεύσει τις υφιστάμενες χρησιμοποίησε τις ρουσφετολογικές προσλήψεις μέσω stage και άλλων περίεργων μορφών κατά βούληση «προσλήψεων μέσω συνεντεύξεων».

Όσοι ζούμε στον τόπο αυτό γνωρίζουμε και βιώνουμε από πρώτο χέρι, αυθεντικά και σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες και τους φορείς, ότι το πρόβλημα της ανεργίας και της απειλής στις θέσεις εργασίας αποτελεί, όπως και σε όλη την Ελλάδα, το σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Όμως δεν παραποιούμε στοιχεία, δεν εξαπατούμε τον κόσμο. Το αντιμετωπίζουμε μέσω συγκεκριμένων βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των θέσεων εργασίας, την ανακούφιση των ανέργων και την τόνωση της ανάπτυξης, γνωρίζοντας ότι κανείς δεν αμφιβάλλει ότι θεμέλιο βιώσιμης ανάπτυξης αποτελεί η δημοσιονομική εξυγίανση. Οι καθυστερημένες ευαισθησίες αγωνίας για την ανεργία από τη Ν.Δ. είναι κάλπικες και μάλιστα συγκρίνοντας ανόμοια στοιχεία και ανόμοιες περιόδους. Κανείς Έλληνας πολίτης δεν ξεχνά την εγκληματική αδιαφορία της Ν.Δ. η οποία όταν έπρεπε και προλάβαινε, αντί να θωρακίζει τη χώρα για την επερχόμενη κρίση, έστηνε πανηγύρια κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος, διόγκωνε σε απίστευτο σημείο τα φαινόμενα διαφθοράς και διέλυε το κράτος.

Οι συγκρίσεις που υποκριτικά κάνει η Ν.Δ. και ο μύθος για μεταβολή της τοπικής ανεργίας στη Ροδόπη από 7,9 σε 35 τοις εκατό σε μόλις 1,5 χρόνο, είναι η ίδια μέθοδος που χρησιμοποιούσε τόσα χρόνια για να παραπλανήσει τους πολίτες και να απαξιώσει τη χώρα και τις δημιουργικές της δυνάμεις. Στο ίδιο πλαίσιο ανήκουν και τα κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζόμενους στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία. Καμία δήλωση με σοβαρό περιεχόμενο επί των ημερών της για τη λύση του προβλήματος. Κανένα Επιχειρηματικό Σχέδιο για την εταιρεία αυτή όταν κυβερνούσε. Μόνο «τυφλές» εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου για πολλά εκατομμύρια € χωρίς καμία στόχευση ή παραγωγικό αποτέλεσμα. Χωρίς καμία προοπτική και συνέχεια. Εμείς, από την πρώτη στιγμή, είτε ως αντιπολίτευση είτε ως Κυβέρνηση προσεγγίσαμε το πρόβλημα με απόλυτη σοβαρότητα. Αναζητήσαμε λύση μέσα από δική μας σκληρή δουλειά και λεπτές κινήσεις, με στόχο την επαναλειτουργία της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, χωρίς λαϊκισμούς. Οι όποιες μας κατά καιρούς δεσμεύσεις, με κορυφαίες προς το παρόν την εκπόνηση ενός Business Plan και την υπογραφή για πρώτη φορά μιας έγκυρης εγγύησης του ελληνικού δημοσίου, έγιναν και γίνονται με απόλυτη υπευθυνότητα απέναντι στους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία. Με συνέπεια στις αρχές μας για υγιή επιχειρηματικότητα.

Τη συμπεριφορά της Ν.Δ. και όσων σαν κι αυτήν αποδέχονται τη λαϊκιστική πρακτική των ανέξοδων και εύκολων υποσχέσεων χωρίς καμία βάση και στόχευση, δεν θα την ακολουθήσουμε. Δεν θα την επαναλάβουμε. Εμείς λειτουργούμε με αίσθημα ευθύνης. Και σε αυτή την αρχή πιστεύουμε ότι έχουμε σύμμαχό μας τους εργαζόμενους και την κοινωνία, όπως και την απλή λογική. Εμείς δεν ανακαλύψαμε τώρα τους εργαζόμενους, εξακολουθούμε να τους κοιτάμε στα μάτια και να εργαζόμαστε για τα μεγάλα προβλήματά τους».

Περιφερειακή Αναγέννηση : «Στηρίζουμε τους εργαζόμενους στη ΦΑΝΚΟ. Σταματήστε τον εμπαιγμό τους»

Ο συνδυασμός της Περιφερειακής Αναγέννησης με επικεφαλής τον Γιώργο Παυλίδη, σε ανακοίνωση του που εξέδωσε την Πέμπτη σημειώνει ότι «ως μείζονα αντιπολίτευση, πρόσφατα νομιμοποιημένη   με ισχυρή εντολή των πολιτών της Περιφέρειας μας στηρίζουμε απόλυτα την απαίτηση των ευρισκομένων, επί διετία, σε ιδιότυπη κατάσταση ομηρίας εργαζομένων των  εταιριών ΦΑΝΚΟ Κομοτηνής, Μαρώνειας – Ροδόπης και της ΟΤΤΟ Έβρος, να ξεκαθαρίσει η Κυβέρνηση – μόνη αρμόδια πλέον – το εργασιακό τους μέλλον.

Δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, Υπουργών και άλλων, που εκθέτουν την πολιτική και κρατική αξιοπρέπεια, υπάρχουν πολλές.     Υλοποιήσεις δεσμεύσεων –δυστυχώς – δεν υπάρχουν. Στην απόγνωση της ανεργίας των εκατοντάδων συμπολιτών μας, που έχουν ανάγκη, προστέθηκε πλέον και η οργή του εμπαιγμού τους.

Καλούμε την Κυβέρνηση και τους ασκούντες κάθε μορφή κεντρικής και αυτοδιοικητικής εξουσίας να παύσουν τις κροκοδείλιες συμπόνιες και να δώσουν τις ξεκάθαρες λύσεις – απαντήσεις, που δικαιούνται οι εργαζόμενοι και τις οφείλει η Πολιτεία.

Συμμέτοχοι σε αυτές τις διαρκείς διαδικασίες παλαιοκομματικού εμπαιγμού δεν γινόμαστε».

Δημήτρης Χαρίτου : «Να αναλάβουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τη διαχείριση της εταιρείας»

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δημήτρης Χαρίτου αναφερόμενος στο ζήτημα της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας πρότεινε να αναλάβουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, με τη στήριξη της Πολιτείας, τη διαχείριση της εταιρείας. Αναλυτικά δήλωσε πως :  «Βρεθήκαμε στο τελωνείο των Κήπων δίπλα στους εργαζόμενους της ΕΝΚΛΩ, γιατί είναι οι μόνοι που με τον αγώνα τους κρατάνε ακόμη ζωντανή την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία. Εδώ και 2 ½ χρόνια οι διαδοχικές κυβερνήσεις σε συμπαιγνία με τις Τράπεζες κρατούν την ΕΝΚΛΩ στην εντατική «διασωληνωμένη» στα μηχανήματα. Φαίνεται πως σήμερα κυβέρνηση και τραπεζίτες αποφάσισαν να την αποσυνδέσουν και να την οδηγήσουν στο «θάνατο».

Οι τραπεζίτες γιατί θέλουν να εκποιήσουν την περιουσία της και ιδιαίτερα τα Κλωστήρια που είναι σύγχρονα, η δε κυβέρνηση για να αποδεσμευτεί από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να επαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια.

Ότι κι αν επικαλείται η κυβέρνηση δείχνοντας μια τους τραπεζίτες και μια την Ε.Ε. είναι προφάσεις εν αμαρτίαις». Τη στιγμή που ο κλάδος της Κλωστοϋφαντουργίας  είναι σε άνθηση και οι τιμές των προϊόντων της σε άνοδο, όταν τα 2 Κλωστήρια σε Ροδόπη και Νάουσα είναι από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη είναι εγκληματικό να οδηγούνται αυτή τη στιγμή σε κλείσιμο.

Η μόνη λύση εδώ που έφθασαν τα πράγματα είναι να αναλάβουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με την στήριξη της πολιτείας, την ολική διαχείριση της επαναλειτουργίας και ανάπτυξης των Κλωστηρίων.  Άλλωστε τα εργοστάσια αυτά με τον τρόπο που φτιάχτηκαν και στηρίχτηκαν αποτελούν Δημόσια περιουσία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ