ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρότυπο Ποντιακό Μουσείο στο Θρυλόριο, ο διακαής πόθος της Χρύσας Μαυρίδου

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από το σουηδικό κοινοβούλιο και η λειτουργίας της Παναγίας Σουμελάς ύστερα από 88 χρόνια, τα σημαντικότερα γεγονότα του ποντιακού ελληνισμού για το 2010 σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Γιώργο Παρχαρίδη

Η δημιουργία ενός πρότυπου Ποντιακού Μουσείου στο Θρυλόριο της Ροδόπης αποτελεί τον διακαή πόθο της προέδρου του Συλλόγου Ποντίων «Η Κερασούντα και το Γαρς», Χρύσας Μαυρίδου, αλλά και χιλιάδων Ποντίων που διαμένουν στην περιοχή μας.

Αυτός είναι και ο στόχος του Συλλόγου εδώ και πολλά χρόνια και αυτός ο στόχος παραμένει όπως δήλωσε η κ. Μαυρίδου κατά τη διάρκεια της κοπής της βασιλόπιτας του Συλλόγου «Η Κερασούντα και το Γαρς» την Κυριακή (30/1) στο Πολιτιστικό Κέντρο Θρυλορίου.

Η κ. Μαυρίδου σημείωσε ότι ανάλογο μουσείο δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ. «Εδώ θα ήταν πολύ σπουδαίο να γίνει το Ποντιακό Μουσείο για όλη μας την περιοχή, που δεν υπάρχει. Μάλιστα, ποντιακά Σωματεία από όλη την Περιφέρεια μας λένε ότι εφόσον γίνει κάτι τέτοιο θα φέρουν και αυτοί εδώ εκθέματα προκειμένου να εμπλουτίσουν το μουσείο» σημείωσε η Χρύσα Μαυρίδου.

Το αίτημα προς το Δήμο Κομοτηνής για την εξεύρεση ενός κατάλληλου χώρου υπάρχει εδώ και πολλά χρονιά ενώ ερωτηθείσα η ίδια από τη «Φωνή» για το αν θα μπορούσε αυτό να στεγαστεί ίσως στο κτίριο της Καπναποθήκης, που είναι αρκετά μεγάλο, απάντησε πως «το μουσείο αυτό θεωρώ προσωπικά ότι θα πρέπει να φιλοξενηθεί σε ένα αμιγώς ποντιακό χωριό όπως είναι το Θρυλόριο. Το Πολιτιστικό Κέντρο δεν είναι ένα μεγάλο κτίριο αλλά ίσως να είναι ο κατάλληλος όταν διαμορφωθεί για να φιλοξενήσει το μουσείο».

Μάλιστα, η κ. Μαυρίδου αναφέρθηκε στα εκθέματα που έχει αυτή τη στιγμή στην κατοχή του ο Σύλλογος. «Πρόκειται για μία έκθεση φωτογραφίας από φωτογραφίες ανέκδοτες που είχε ο Τριλόουα στη συλλογή του και όταν φιλοξενήσαμε εδώ τους γιους του μπήκαμε στη διαδικασία να σκαλίσουν τα μπαούλα του πατέρα τους και να τις φέρουν στην επιφάνεια. Είναι 100 και πλέον φωτογραφίες, οι οποίες είναι και σε ηλεκτρονική μορφή, είναι από την περιοχή μας και αφορούν την περίοδο της προσφυγιάς. Είναι ένα υλικό το οποίο αξίζει να το εκθέτει κανείς.

Επίσης έχουμε την έκθεση φωτογραφίας της Άννας Θεοφυλάκτου από τον Πόντο, την οποία είχαμε φιλοξενήσει εδώ σε κάποια εκδήλωση και τρίτον, έχουμε κάνει μία εργασία μαζί με το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και τον Θωμά Σαββίδη με την χλωρίδα του χωριού μας.

Εάν δεν βρεθεί κάποιος κατάλληλος χώρος να φιλοξενηθούν και να στεγαστούν, κινδυνεύουν, όπως και στα σπίτια φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή πάρα πολλά λαογραφικά στοιχεία και υλικά τα οποία θέλουν τον τόπο τους».

Γιώργος Παρχαρίδης : «Σημαντική η χρονιά που φεύγει για τον ποντιακό ελληνισμό»

Σημαντικό χαρακτήρισε το 2010 για τον ποντιακό ελληνισμό ο πρόεδρος της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργος Παρχαρίδης, ο οποίος αποδέχτηκε την πρόσκληση της κ. Μαυρίδου και έδωσαν το παρόν στην κοπή πίτας του Συλλόγου παρά το βεβαρημένο του πρόγραμμα.

Ο κ. Παρχαρίδης στάθηκε σε δύο γεγονότα. Πρώτον, η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από το σουηδικό κοινοβούλιο και δεύτερον, η λειτουργία της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελάς στον ιστορικό Πόντο μετά από 88 χρόνια

Αναφερόμενος ο κ. Παρχαρίδης στους στόχους της Πανποντιακής Ομοσπονδίας σημείωσε ότι «ένας από αυτούς είναι και η διατήρηση της ποντιακής διαλέκτου και νομίζω ότι το θέατρο προσφέρει πάρα πολύ σημαντικό έργο στον τομέα αυτό και είναι πολύ παρήγορο που μικρά παιδιά συμμετέχουν σήμερα στο θέατρο καθώς μιλάνε την ποντιακή διάλεκτο. Μας γεμίζει αισιοδοξία ότι θα καταφέρουμε τελικά να διατηρηθεί η γλώσσα για την οποία εκφράζουμε την παράδοση, τον πολιτισμό και την ιστορία μας».

Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη διδασκαλία της ποντιακής ιστορίας στα σχολεία πρόσθεσε πως «πάγιο αίτημα του ποντιακού ελληνισμού είναι ότι η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού θα πρέπει να διδάσκεται ευρύτερα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Είναι μια πλούσια ιστορία και πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να το κάνει η Πολιτεία γιατί με αυτόν τον τρόπο η ιστορία του ελληνισμού θα γίνει πλουσιότερη».

Ο κ. Παρχαρίδης αποκάλυψε πως τον Σεπτέμβριο θα διοργανωθεί στην πόλη της Κομοτηνής το πανελλήνιο φεστιβάλ ποντιακού χορού, στο οποίο θα δώσουν το παρών πολλά Σωματεία των Ποντίων από πολλές περιοχές της Ελλάδας με συνολικά 1.500 χορευτές.

Τέλος, να σημειώσουμε πως σήμερα η Πανποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος συσπειρώνει γύρω της 389 πρωτοβάθμια Σωματεία και εκφράζει πλέον ενιαία τον ποντιακό ελληνισμό, ο οποίος ανέρχεται σε πληθυσμό 1,5 περίπου εκατομμυρίων ανθρώπων.

Στο πλαίσιο της κοπής πίτας παρουσιάστηκε η παιδική θεατρική παράσταση «Τη Ανεράδας η λαλία» του Ηλία Τ. Υφαντίδη από το Παιδικό Θεατρικό Τμήμα του Συλλόγου.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκαίνια και αγιασμός την Κυριακή στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου

Στις 11 το πρωί στην Πολιτιστική Στέγη του Συλλόγου, στην πλατεία Ιάσμου

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα εγκαίνια της Στέγης του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου καθώς και ο αγιασμός για την έναρξη της χρονιάς θα τελεστούν στις 11 το πρωί την Κυριακή 3 Οκτωβρίου στον Ίασμο.

Θα ακολουθήσει ενημέρωση για τα τμήματα τα οποία προτίθεται να λειτουργήσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου και είναι τα εξής:

• Παραδοσιακός χορός

• Χορωδία ενηλίκων και Παιδική Χορωδία

• Θεατρική ομάδα

• Μπάντα κρουστών δρόμου

• Pilates – Γυμναστική

• Θεματικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους

Η λειτουργία των τμημάτων θα πραγματοποιηθεί τηρώντας τα οριζόμενα υγειονομικά μέτρα για τον Covid-19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής: Η Θράκη και ο λαογραφικός της πλούτος

Εκδήλωση για τον «Μήνα της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου στις 18:00

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ΔΚΕΠΠΑΚ Κομοτηνής και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, μέσω της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων, τιμούν τον Σεπτέμβριο ως «Μήνα της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς», με την εκδήλωση «Η Θράκη και ο λαογραφικός της πλούτος, συνάντηση στο Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής», που θα λάβει χώρα στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Κομοτηνής την ερχόμενη Τετάρτη 29/9 στις 18.00.

Η εκδήλωση, που απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, υποστηρίζεται από το Δ.Π.Θ. (Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας) και το Π.Ε.Κ.Ε.Σ. Α.Μ.Θ. Κύριες ομιλήτριες θα είναι η Κέλυ Γκόγκου, μουσειολόγος και υπεύθυνη του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Κομοτηνής, και η φιλόλογος Μαρία Αλεξίου.

Η πρώτη θα συστήσει το μουσείο στο κοινό και θα αναφερθεί στις δυνατότητες του εκθετηρίου του για εκπαιδευτική αξιοποίηση και ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού της Θράκης. Η δεύτερη θα παρουσιάσει τον Θρακιώτη Πολύδωρο Παπαχριστοδούλου και το σημαντικό λογοτεχνικό, επιστημονικό και εκδοτικό του έργο. Ο Παπαχριστοδούλου, ιδρυτής και πρόεδρος της Εταιρείας Θρακικών Μελετών και διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Αρχείον του Θρακικού Λαογραφικού και Γλωσσικού Θησαυρού, με την έρευνά του συνέβαλε στην ανάδειξη της θρακικής λαογραφίας, της διαλεκτολογίας και της λαϊκής μουσικής. Σύντομα αποσπάσματα από κείμενά του θα διαβάσει ο ηθοποιός Φιλοποίμην Ανδρεάδης.

Λόγω των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων που επιβάλλουν οι συνθήκες πανδημίας ο αριθμός των παρισταμένων θα είναι περιορισμένος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ξεκινούν από τη Δευτέρα οι εγγραφές στον Σύλλογο Εβριτών Ροδόπης

Καθημερινά από τις 19:00 έως τις 21:00 στα γραφεία του Συλλόγου, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 47 στην Κομοτηνή

Δημοσιεύθηκε

στις

Ξεκινούν από τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές στον Σύλλογο Εβριτών Ροδόπης.

Στην ανακοίνωση του, ο Σύλλογος αναφέρει:

«Ξεκινάμε! Είναι πλέον γεγονός! Επετράπη – επιτέλους – και στους συλλόγους, τηρώντας τα οριζόμενα από την πολιτεία υγειονομικά μέτρα, να αρχίσουν την πλήρη λειτουργία των τμημάτων τους. Από την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου αρχίζουν οι εγγραφές και στο Σύλλογο Εβριτών Ν.Ροδόπης για τα τμήματα παραδοσιακού χορού για όλες τις ηλικίες αλλά και για τα παιδικά τμήματα μοντέρνου χορού, για την παιδική ζωγραφική, για το τμήμα της χορωδίας, αλλά, και για να σχεδιάσουμε μαζί ένα τμήμα κινηματογραφικό, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα του δικού μας ξεχωριστού χώρου. Καθημερινά από τις 19:00 έως τις 21:00 στα γραφεία του Συλλόγου, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 47 στην Κομοτηνή και στο τηλέφωνο 25310-70927».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη στην Κομοτηνή το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή»

Στον χώρο της παλιάς Νομικής – Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθούν οι κεντρικές εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στην Κομοτηνή, στην παλιά Νομική.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • 7.30 μ.μ. έναρξη συζητήσεων στα στέκια.
  • 8.30 μ.μ. hip-hop συναυλία με τους Dejavou crew.
  • 9.15 μ.μ. χαιρετισμός από τον Νικόλα Καλομοίρη, γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Ροδόπης της ΚΝΕ.
  • 9.30 μ.μ. πολιτική ομιλία από την Βιβή Δάγκα, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.
  • 10.15 μ.μ. συναυλία με τους Αλέξανδρο Κεβόπουλο και Αφρόκρεμα.
  • 11.00 μ.μ. συναυλία με την Ιουλία Καραπατάκη.

Οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ έχουν εντάξει στο μουσικό τους πρόγραμμα τραγούδια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη που έφυγε πρόσφατα απ’ τη ζωή, αλλά τα τραγούδια του θα μας συντροφεύουν στους αγώνες του μέλλοντος.

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχουν:

  • Μαθητικό στέκι με έκθεση για τους αγώνες των μαθητών και το σχολείο που έχουν ανάγκη. Εκεί, στις 7.30 μ.μ., θα γίνει πρωτότυπο παιχνίδι «Σημάδεψε σωστά και ρίξε!» και στις 8 μ.μ. συζήτηση (small talk) «Για το σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα!».
  • Φοιτητικό στέκι με έκθεση για τους αγώνες των φοιτητών και το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων.
  • Παιδότοπος και γωνιά του περιοδικού «Κόκκινο Αερόστατο».

Ακόμη, στον χώρο του φεστιβάλ στην Κομοτηνή θα συγκεντρώνεται υλική βοήθεια για τους πυρόπληκτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ12 ώρες πριν

Εκλογές στις 8 Νοεμβρίου στην Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης

ΡΟΔΟΠΗ12 ώρες πριν

Εικόνες φρίκης στην Κομοτηνή: Νεκρό σκυλί με κομμένο λαιμό μέσα σε σακούλα

TΟΥΡΚΙΑ12 ώρες πριν

Τουρκικές απειλές σε Ελλάδα και Κύπρο: «Θα απαντήσουμε αν παραβιάσετε την υφαλοκρηπίδα μας»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ13 ώρες πριν

Ο Πανθρακικός παίζει με «Δύναμη Ψυχής»

ΠΑΙΔΕΙΑ14 ώρες πριν

Ευχαριστήριο Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής στην Αρμένικη Κοινότητα

ΕΒΡΟΣ14 ώρες πριν

Σε λειτουργία το αυτοματοποιημένο σύστημα παρακολούθησης στον Έβρο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ15 ώρες πριν

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Με 20.000 υπογραφές υποψήφιος ο Νίκος Ανδρουλάκης

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ16 ώρες πριν

Μη διαθέσιμα τα βίντεο των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής

YΓΕΙΑ16 ώρες πριν

Κορωνοϊός: 58 κρούσματα στη Ροδόπη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ17 ώρες πριν

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ο Κεγκέρογλου αποσύρει την υποψηφιότητα του και στηρίζει Παπανδρέου

ΕΒΡΟΣ14 ώρες πριν

Σε λειτουργία το αυτοματοποιημένο σύστημα παρακολούθησης στον Έβρο

ΡΟΔΟΠΗ2 εβδομάδες πριν

Βίντεο – Κομοτηνή: Σκυλί σφαδάζει από δηλητηρίαση από φόλα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 εβδομάδες πριν

Η φωτογραφία που εξόργισε: Ο Μπογδάνος καταθέτει στεφάνι στο Βίτσι με βασιλόφρονες και Χρυσή Αυγή

ΕΛΛΑΔΑ2 εβδομάδες πριν

Πύργος: Δικογραφία για την 87χρονη που πυροβόλησε ληστή με αεροβόλο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 εβδομάδες πριν

Ιλχάν Αχμέτ: «Έργο μεγάλης σημασίας η νέα γέφυρα στους Κήπους Έβρου»

ΒΟΥΛΗ2 εβδομάδες πριν

Διαγραφή Μπογδάνου από την ΚΟ της ΝΔ μετά το θερμό επεισόδιο με Δένδια

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ3 εβδομάδες πριν

Καταγγελίες Μουμίν για προσπάθεια υπονόμευσης του Φεστιβάλ Ειρήνης

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ3 εβδομάδες πριν

Πτυχία σε 149 νέους Αστυφύλακες στο Τ.Δ.Α. Κομοτηνής επέδωσε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

ΡΟΔΟΠΗ3 εβδομάδες πριν

«Δύναμη Ψυχής»: Δράσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

ΕΒΡΟΣ3 εβδομάδες πριν

Άνθιμος: «Η Τουρκία χρησιμοποιεί τη μειονότητα της Θράκης για τα δικά της συμφέροντα»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ