ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μιχάλης Βεζυργιαννίδης : «Στη δύσκολη μάχη απέναντι στην κρίση δεν περισσεύει κανείς»

fonirodopis.gr

Πείτε όχι στο ξενόφερτο και εμπιστευθείτε τις τοπικές επιχειρήσεις και τα ντόπια προϊόντα το μήνυμα του προέδρου της ΟΕΒΕ στους Κομοτηναίους

Απαξίωσαν την ΟΕΒΕ οι βουλευτές της Ροδόπης, οι οποίοι έστειλαν τους εκπροσώπους τους και μαζί με αυτούς τον τυπικό χαιρετισμό !

Μόνη λύση για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο η ιδιωτική πρωτοβουλία και οι ιδιωτικές επενδύσεις γι’ αυτό και ο Μιχάλης Βεζυργιαννίδης ζήτησε από την κυβέρνηση λιγότερους φόρους και λιγότερη γραφειοκρατία

Το μήνυμα να πούνε όχι στα ξενόφερτα προϊόντα και τις ξενόφερτες επιχειρήσεις έστειλε ο Μιχάλης Βεζυργιαννίδης το Σάββατο (22/1) στους Κομοτηναίους στα πλαίσια της εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων (ΟΕΒΕ) Ροδόπης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ σημείωσε χαρακτηριστικά πως «Εμείς οι εκπρόσωποι των 23 Κλαδικών Σωματείων της Ομοσπονδίας, χωρίς να υπολογίζουμε κόπο και χρόνο, στεκόμαστε πρώτα αρωγοί στα όποια προβλήματα καθημερινά προκύπτουν σε συναδέλφους και παράλληλα με διεκδικητικό ρόλο και φωνή, απαιτούμαι έργα και ενέργειες από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, για την περιοχή μας.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται σήμερα στην διοίκηση της Ομοσπονδίας έχουν πλήρη επίγνωση του ρόλου και της θέσης τους.

Γνωρίζουν πως η αναπτυξιακή πρόοδος εξαρτάται από ένα σύνολο παραγόντων, που είναι οι εθνικές αναπτυξιακές πολιτικές σε σχέση με την ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια προοπτική.

Δεν διεκδικούμε υπερφίαλα και εξωπραγματικά σχέδια για τον τόπο μας.

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των επαγγελματιών στην ευημερία, την κοινωνική ανάταση και την οικονομική πρόοδο.

Στηρίζουμε ότι είναι παραγωγικό και χρήσιμα αποδοτικό για την Ροδόπη μας και είμαστε απέναντι, σθεναρά πολέμιοι στην παραοικονομία και την «χάρτινη» ανάπτυξη.

Οφείλουμε να προστατεύσουμε την εργασία των εμπόρων της πόλης μας και όχι μόνο, την ασφάλεια, την ποιότητα ζωής, την ανάπτυξη τους και την πρόοδο της τοπικής κοινωνίας, στο κομμάτι που μας αναλογεί, ως επιχειρηματίες.

Στηρίζουμε οτιδήποτε υποδηλώνει προστιθέμενη αξία, σε ότι παράγει, μεταποιεί, σε ότι προσφέρει απλόχερα αυτός εδώ ο τόπος.

Και αποτελεί μονόδρομο για όλους εμάς, η μορφή ρυθμιστικού ρόλου της Ομοσπονδίας, για την αγορά μας.

Για να το ξεκαθαρίσουμε.

Η κοινωνία αποφασίζει, η αγορά συνεισφέρει δημιουργικά στην ατομική και συλλογική δράση και η πολιτεία εγγυάται τη δημοκρατία στη δομή και στη λήψη των αποφάσεων.

Εγγυάται επίσης την άρση των ανισοτήτων μεταξύ ομοειδών επαγγελμάτων και την αποδεδειγμένη ισονομία σε ότι αφορά την επιχειρηματικότητα και την υπόλοιπη κοινωνία.

Εμείς όλοι, οι εργοδότες του Νομού μας, δεν μεμψιμοιρούμε. Δεν  μοιρολατρούμε, δεν είμαστε μηδενιστές και πάνω απ΄όλα είμαστε αισιόδοξοι.

Δεν δεχόμαστε πως η Ελλάδα μας, πνέει τα λοίσθια, πως είμαστε μια χώρα της κοροϊδίας, της ήσσονος προσπάθειας, των διεφθαρμένων δημοσίων υπαλλήλων και των ατελείωτων συνδικαλιστών.

Δεν δεχόμαστε και εμείς εδώ τοπικά πως αφού δημιουργήσαμε με δανεικά μία επίπλαστη ευμάρεια, ήρθε η ώρα να πληρώσουμε το λογαριασμό.

Θα πληρώσουμε μόνον το κομμάτι που μας αναλογεί, αυτό που δημιουργήσαμε και αυτό που μπορούμε γιατί ουσιαστικά αυτό το κομμάτι το επενδύσαμε, το κάναμε επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας.

Δεν μπορεί να μας εγκαλεί το σύστημα να αποδώσουμε περισσότερα από όσα απολάβαμε.

Το 2011 θα είναι μια χρονιά δύσκολη, αλλά και καθοριστική στην προσπάθεια για έξοδο από την κρίση. Θα χρειαστεί συναίνεση, υπευθυνότητα και συμμετοχή από όλους. Με ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη.

Ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας, είναι σήμερα ο μόνος που μπορεί να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία, να στηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση. Για να μπορέσει, ωστόσο να παράγει καρπούς η ιδιωτική πρωτοβουλία, απαιτείται ένα γόνιμο περιβάλλον: με λιγότερους φόρους, με λιγότερη γραφειοκρατία, με απλούστερους και σαφείς κανόνες λειτουργίας.

Για την πραγματική οικονομία στην Ελλάδα το σοβαρότερο διαρθρωτικό εμπόδιο είναι η ολιγοπώληση των αγορών, η οποία συχνά οδηγεί σε χειραγώγηση τιμών και σε υπονόμευση του ανταγωνισμού.

Απαιτείται όμως, παράλληλα και από τις επιχειρήσεις συνένωση δυνάμεων και στρατηγικές κινήσεις, που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερα, υγιή και δυναμικά επιχειρηματικά σχήματα. Απαιτείται, πάνω απ’ όλα, ρίσκο, καινοτομία και δημιουργικότητα».

Στη συνέχεια ο Μιχάλης Βεζυργιαννίδης κατέθεσε τις προτάσεις και τις ιδέες της ΟΕΒΕ, οι οποίες θα αποφέρουν σύμφωνα με τον ίδιο βιώσιμες λύσεις. Συγκεκριμένα :

 • Απαιτείται άμεση καταβολή του 12% της επιδότησης του κόστους εργασίας ή έστω συμψηφισμός με τις οφειλές των επαγγελματιών στην εφορία, στο ΙΚΑ, στο δημόσιο γενικότερα ακόμη και με αυτά τα ποσά για την περαίωση.  — Αυτό αποτελεί πρόταση και όχι τελεσίγραφο όπως το αρμόδιο Υπουργείο που βρίσκει το τι χρωστάει ο επαγγελματίας, τα εισπράττει χωρίς – ως όφειλε – να ρωτήσει και στέλνει της αποδείξεις πληρωμής χωρίς φυσικά της ανάλογες εκπτώσεις.
 • Μία λογική ποσοστιαία επιβάρυνση στις τρέχουσες μηνιαίες υποχρεώσεις για αποπληρωμή των παλαιοτέρων οφειλών προς το ΙΚΑ.
 • Να θεσμοθετηθεί bonus για τους εργοδότες που είναι ακόμη συνεπής στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.
 • Να καταργηθεί άμεσα η υποχρέωση για αποπληρωμή της μισθοδοσίας μέσω τραπεζικών λογαριασμών, λόγω προβλημάτων που ήδη παρουσιάστηκαν και από τους ίδιους τους εργαζόμενους.
 • Διακανονισμός του ατομικού ασφαλιστικού χρέους για επιχειρήσεις που έχουν ήδη κλείσει και αδυνατούν να πληρώσουν. Παγίωση του χρέους χωρίς ανατοκισμούς και μείωση σε ποσοστό 20 % της αρχικής οφειλής.
 • Υπαγωγή σε νέες ρύθμισεις και σε εκείνους τους οφειλέτες που είχαν   υπαχθεί σε προηγούμενες και δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν.
 • Ο ΟΑΕΕ θα πρέπει με τη συνδρομή της Εφορίας, του TAXIS, να δημιουργήσει μηχανισμούς ελέγχου για αυτούς που φοροδιαφεύγουν και  να γίνει σοφότερος προς αυτούς που φοροαδυνατούν.
 • Θα πρέπει να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για προαιρετική εγγραφή στον ΟΑΕΕ, χωρίς αυτό να σημαίνει απαξίωση της κοινωνικής Ασφάλισης.
 • Ο Οργανισμός μας ( ΟΑΕΕ ) θα πρέπει μέσω της διμηνιαίας επικοινωνίας με τους ασφαλισμένους, με την αποστολή των ταχυπληρωμών, να θεσπίσει ένα τακτικό δίαυλο παροχής πληροφοριών σε εκατοντάδες χιλιάδες  επιχειρηματίες με σύντομο πληροφοριακό υλικό, για δράσεις ενίσχυσης της επιχείρησης, εργασιακά, ΟΕΑΔ,ΙΚΑ,ΕΣΠΑ .
 • Μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 1% ετησίως για την επόμενη 5ετία.
 • Άμεση επαναφορά της δυνατότητας τμηματικής καταβολής του ΦΠΑ.
 • Απαιτείται να γίνετε συμψηφισμός του ΦΠΑ, τουλάχιστον ή ακόμη καλύτερα των ποσών που οφείλει το κράτος με αυτά που οφείλει ο επιχειρηματίας.
 • Άμεση καταπολέμηση του παραεμπορίου. Πλανόδιου, εισαγόμενου και έγχρωμου.
 • Προτείνουμε έναν και μοναδικό σταθμό διοδίων στην είσοδο της χώρας από Τουρκία. Ο επόμενος μετά τα όρια της διοικητικής Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
 • Αναθεώρηση του επαγγελματικού προσανατολισμού στη Β’ Γυμνασίου προκειμένου οι μελλοντικοί φοιτητές να γνωρίζουν τις προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης με θεωρητική αλλά και πρακτική κατάρτιση.
 • Εντατικοποίηση των προγραμμάτων ενδοεπιχειρησιακής εκπαίδευσης με προτεραιότητα στις νέες τεχνολογίες και στις ανάγκες ζήτησης της αγοράς.
 • Δημιουργία ευνοϊκών ρυθμίσεων  για προσέλκυση ερευνητών και ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών, όπως για παράδειγμα το φόρουμ που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην πόλης μας, από τα δύο Επιμελητήρια του Νομού μας.

Οι δράσεις της ΟΕΒΕ το προηγούμενο διάστημα

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ στη συνέχεια έκανε μια αναφορά στις δράσεις που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία το προηγούμενο διάστημα. Όπως δήλωσε :

 • Θέλοντας να βοηθήσουμε για αυτήν εδώ την πόλη, αλλά και για τον Νομό μας γενικότερα, είχαμε συναντήσεις προεκλογικά με όλους τους υποψήφιους για τον πρώτο αλλά και το δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης. Συντελέσαμε με ένα ερωτηματολόγιο στην απόφαση των συμπολιτών μας, για την απόφασή τους να εκλέξουν τον πρώτο Δήμαρχο του Καλικρατικού Δήμου Κομοτηνής.

Διαβουλευτήκαμε με τους υποψηφίους Περιφερειάρχες και αντιπεριφεριεάρχες στα γραφεία μας, όπου και μας επισκέφτηκαν, συναισθανόμενοι πως ο πυρήνας της ανάπτυξης, της δημιουργίας και της προοπτικής είναι οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, οι μικροί βιοτέχνες και οι μεσαίοι έμποροι.      Όλοι αυτοί δηλαδή που είμαστε μαζί εδώ σήμερα για να συζητήσουμε και μια μέρα το χρόνο, εάν θέλετε, να διασκεδάσουμε.

 • Στηρίξαμε και συνεχίζουμε με στεντόρεια φωνή να επιδιώκουμε την δημιουργία ενός Ολοκληρωμένου Προγράμματος απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για την Ροδόπη, μέσω του  ΟΑΕΔ. Ένα πρόγραμμα που είναι έτοιμο, με ισχυρή δομή και καινοτόμες δράσεις να στηρίξει την επιχειρηματικότητα της περιοχής μας, απαραίτητο συστατικό για τη βελτίωση της εργασίας, στην ήδη τραυματισμένη εργατική τάξη του νομού μας. Είναι θέμα λοιπόν ημερών η κατάβασή μας στην Αθήνα και με αρχγό τον Υπουργό μας, τον κ. Γιώργο Πεταλωτή, να κατευθυνθούμε στον ΟΑΕΔ για να υποβάλλουμε το σχέδιο, το πρόγραμμα, της τελευταίες ελπίδες μας αποτυπωμένες με σύνεση και πατριωτισμό.
 • Ολοκληρώσαμε προγράμματα εκμάθησης υπολογιστών και ξένων γλωσσών με πλήρη επιτυχία, εδώ στην Ομοσπονδία μας, με την βοήθεια του ΚΕΚ της ΓΣΕΒΒΕ. Μία επιμόρφωση που για μερικά επαγγέλματα που εκπροσωπεί η Ομοσπονδία, είναι χείρα βοηθείας και εξοικονόμησης χρημάτων και για άλλα επαγγέλματα αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα πιστοποιημένων παρεχόμενων υπηρεσιών.
 • Μετέχουμε με προτάσεις στο Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας για το καλάθι του Νομού μας. Είναι ανάγκη να αφυπνίσουμε συνειδήσεις και επιχειρήσεις που τελούν εν υπνώσει .
 • Ομαδοποιήσαμε επιχειρήσεις που θέλησαν μέσα σε αυτήν την οικονομική δυσπραγία να προσφέρουν εκπτώσεις στους καταναλωτές και αποδώσαμε την λίστα σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού του Νομού μας.
 • Δημιουργήσαμε ομάδες δράσης και κινητοποιήσεων για τον αντικαπνιστικό νόμο. Λαμβάνοντας ιδέες και προτάσεις από την τοπική κοινωνία τα αρμόδια Σωματεία έφτασαν μέχρι την Αθήνα για να διεκδικήσουν και μάλιστα να πρωτοστατήσουν σε πανελλήνιες αντιδράσεις για έναν νόμο που πολύ απλά δεν εφαρμόζεται.
 • Θέσαμε όσα στοιχεία διαθέταμε στην διάθεση των υπεύθυνων Υπουργών τόσο για την ασφάλιση του πρώην ΤΕΒΕ στα χωριά ζητώντας απαλλαγή και συγκεκριμένη στήριξη καθώς με πάθος στηρίξαμε την έγγραφη επιστολή της Ένωσης Σαπών για την παραμονή της Δ.Ο.Υ. Σαπών.
 • Υλοποιούμε  προγράμματα του ΟΑΕΔ τόσο σε σχέση με την απασχόληση, όσο και με την εκπαίδευση και κατάρτιση.  Προγράμματα ΛΑΕΚ 1 – 25 και το πρόγραμμα Διαρθρωτικής προσαρμογής των μικρών επιχειρήσεων εντός της οικονομικής κρίσης.
 • Δημιουργούμε εντός του επόμενου μήνα ιστοσελίδα για την δική σας εξυπηρέτηση. Ψηφιοποιείται κάθε έγγραφο στην Ομοσπονδία και έτσι θα έχει πρόσβαση στο υλικό που κλαδικά τον ενδιαφέρει όποιος ανήκει σε κάποιο Σωματείο, άρα στην δύναμη της. Έξυπνη διαχείριση, εύκολες λειτουργίες και στατιστικά δεδομένα θα βρίσκονται στην διάθεσή μας για να διευκολύνουν της επιχειρήσεις μας, αλλά την συνδιαλλαγή μεταξύ μας.

Τέλος, ο κ. Βεζυργιαννίδης αναφέρθηκε στα Σωματεία που απαρτίζουν την Ομοσπονδία ενώ μετά την κοπή πίτας βραβεύθηκε ως επίτιμος πρόεδρος της ΟΕΒΕ ο νυν πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Αργύρης Αργυρόπουλος, για την πολυετή προσφορά του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ