ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απλώνει τα «πλοκάμια» της η Τουρκία στα Βαλκάνια

fonirodopis.gr

Αγαπητοί μου συνέλληνες, με ύπουλες και μεθοδικές κινήσεις η Τουρκία συνεχίζει το έργο της για την επέκταση της στα Βαλκάνια. Με στρατιωτικές και εμπορικές συνεργασίες και συμφωνίες, αλλά και με την εκμετάλλευση του θρησκευτικού στοιχείου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου παραμονή των Χριστουγέννων ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Βετζνί Γκιονούλ ήρθε σε επαφές με τα Σκόπια και συμφώνησε με τον Σκοπιανό υπουργό εθνικής άμυνας Ζόραν Κονιανόφσκι, η κυβέρνηση της Τουρκίας να χορηγήσει το ποσό του 1 εκατομμυρίου δολαρίων στα Σκόπια μέσα στο 2011, ως ένα είδος στρατιωτικής βοήθειας.

Με αυτήν τη συμφωνία επιβεβαιώνεται η ύπαρξη καλών σχέσεων για δικά τους συμφέροντα μεταξύ των δύο χωρών, αλλά με ένα αποτέλεσμα, η οποία σχέση είναι υπαρκτή από τις αρχές του 1990. Επίσης άλλο ένα φωτεινό παράδειγμα είναι ότι το αεροδρόμιο των Σκοπίων αγοράστηκε από μία Τουρκική εταιρεία. Άλλο ένα παράδειγμα είναι ότι η Τουρκία θέλει να μπει ως μεσολαβήτρια χώρα ανάμεσα στους Σκοπιανούς και τους Αλβανούς που ζούνε στα Σκόπια με στόχο τη διασφάλιση της σταθερότητας της χώρας των Σκοπίων.

Έτσι με αυτό τον τρόπο τα τελευταία χρόνια η Τουρκία απλώνει τα πλοκάμια της στα Βαλκάνια, στέλνοντας μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι μπορεί να αποτελέσει αυτόνομη δύναμη. Η επιδίωξη της Τουρκίας είναι να έχει δυναμική παρουσία στα Βαλκάνια και αυτό θα το καταφέρει μόνο αν υποβαθμίσει την Ελλάδα που μέχρι στιγμής έχει αυτό το ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων. Στην Ελλάδα, η Τουρκική τράπεζα Ziraat Bank, δεν σταματάει ούτε λεπτό τα επεκτατικά της σχέδια, τα οποία δεν σταματάνε στα ανταγωνιστικά επιτόκια με τα οποία δανείζονται χρήματα ελληνικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Έβρου, αλλά είναι έτοιμη να αγοράσει τα δύο εργοστάσια ζάχαρης στη Ξάνθη και στη Λάρισα.

Το καταλάβατε συνέλληνες ή να το ξαναπώ; Η Τουρκική τράπεζα Ziraat bank θέλει να αγοράσει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και είναι έτοιμη να υποβάλλει πρόταση για την εξαγορά των δύο εργοστασίων της Ξάνθης και της Λάρισας, επειδή είναι έτοιμα να κλείσουν. Λίγες ημέρες μετά την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ερζερούμ (βασικά δεν υπήρχε λόγος να πάει) και τις αγκαλιές και τα χαμόγελα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, η Τουρκία έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Εντοπίστηκε τούρκικο υποβρύχιο βορειοδυτικά της Κέας, 8,5 μίλια από τη νήσο Μαντιλού και 11,5 μίλια νότια της Καρύστου.

Οι στρατηγοί της Άγκυρας έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο και προκαλώντας για ακόμη μία φορά. Φυσικά δεν λείπουν και οι προκλήσεις από το εσωτερικό της χώρας μας. Λίγες ημέρες πριν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, σε συνάντηση που είχε με το δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε για τη συνάντηση αναφέρει την Κωνσταντινούπολη ως Ινσταμπούλ.

Στη Θεσσαλονίκη ο φιλελεύθερος και προοδευτικός δήμαρχος της πόλης κ. Μπουτάρης ήρθε σε συμφωνία με τις τουρκικές αερογραμμές Tourkish Airlines να υπάρχουν δρομολόγια Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη 4 φορές την εβδομάδα. Αυτά και άλλα πολλά συμβαίνουν συνέλληνές μου και φυσικά από όλε αυτές τις προκλήσεις δεν μπορεί να λείπει το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και εκμεταλλευόμενος κάποιους μειονοτικούς συλλόγους περνάει τα μηνύματα που θέλει μέσα που τις διοργανώσεις εκδηλώσεων χωρίς συγκεκριμένο θέμα και χωρίς συγκεκριμένο λόγο να πραγματοποιηθούν.

Στέφανος Κούκλαρης
Δημοσιογράφος
Γραμματέας Ν.Ε. ΛΑΟΣ Ροδόπης
stefkouklaris@gmail.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2019 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ