ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

OΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην περαίωση επιτηδευματίες και ατομικές επιχειρήσεις με ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ

fonirodopis.gr

Σε ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις με ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ αναμένεται να επεκταθεί η ρύθμιση για την περαίωση ανέλεγκτων φορολογικών χρήσεων. Η επέκταση της ρύθμισης θα προβλέπεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να συμπεριλάβει στην ευνοϊκή ρύθμιση της περαίωσης των ανέλεγκτων χρήσεων 2000 – 2009 και τους εν λόγω επιτηδευματίες και νομικά πρόσωπα, σε μια προσπάθεια να αυξήσει περαιτέρω τα δημόσια έσοδα.

Το άρθρου 4 του νόμου 3888/2010 για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων προέβλεπε ότι στερούνται του δικαιώματος της περαίωσης «οι υποθέσεις επιτηδευματιών φυσικών προσώπων τα οποία, με βάση τα στοιχεία του περιουσιολογίου 2008, υπόκεινται σε φορολόγηση για την ακίνητη περιουσία».

Κατά συνέπεια, 200.000 περίπου επιτηδευματίες από όλη τη χώρα (έμποροι, βιοτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.λπ.), των οποίων η προσωπική ακίνητη περιουσία σύμφωνα με το εκκαθαριστικό του ΕΤΑΚ 2008 υπερέβαινε τις 400.000 ευρώ, δεν είχαν μέχρι σήμερα το δικαίωμα να προβούν σε περαίωση των εκκρεμών επαγγελματικών φορολογικών τους υποθέσεων.

Η συγκεκριμένη διάταξη είχε επικριθεί ως άδικη και αντισυνταγματική, καθώς συσχέτιζε θέματα όπως την επαγγελματική δραστηριότητα με την προσωπική περιουσιακή κατάσταση του επιτηδευματία.

Μέχρι σήμερα οι συνολικές εισπράξεις από την περαίωση ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ, ενώ οι φόροι που έχουν βεβαιωθεί αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ.

Με την υπαγωγή στην ρύθμιση ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων με ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ, αναμένεται πως ακόμη 200.000 φορολογούμενοι θα ενταχθούν στην περαίωση, με τα προσδοκώμενα έσοδα να υπολογίζονται σε 600 εκατ. ευρώ.

Σχολιάστε

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ