ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

«Δεν θα γίνουμε φοροεισπράκτορες της κυβέρνησης» λένε οι δικηγόροι της Ροδόπης

fonirodopis.gr

Την απόφαση να απέχουν από τα καθήκοντα τους μέχρι τις 28 Ιανουαρίου πήραν οι δικηγόροι της Ροδόπης διαμαρτυρόμενοι με αυτόν τον τρόπο για το «άνοιγμα» του επαγγέλματος αλλά και για τις αυξήσεις στις τιμές των παραβόλων που αποφάσισε η Κυβέρνηση.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης με ανακοίνωση του τονίζει πως «σκοπός της κυβέρνησης είναι να εισπράξει χρήματα μέσα από τις δικηγορικές υπηρεσίες» και προσθέτει ότι «δεν πρόκειται να γίνουμε οι φοροεισπράκτορες της κυβέρνησης» επισημαίνοντας παράλληλα, ότι «η Δικαιοσύνη δεν πρέπει να απονέμεται με οικονομικά κριτήρια».

Το κείμενο της ανακοίνωσης του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης έχει ως εξής :

«Με πρόσχημα το «άνοιγμα» του «επαγγέλματος», η Κυβέρνηση αναθεωρεί τα πλαίσια λειτουργίας θεσμικών φορέων της Δικαιοσύνης, που ισχύουν επί δεκαετίες στην ελληνική έννομη τάξη.

Με εσπευσμένες διαδικασίες επιχειρεί να κλονίσει τα θεμέλια της απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, γεγονός που έχει άμεσες επιπτώσεις στην υποστήριξη της άσκησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων του Έλληνα πολίτη. Σκοπός της Κυβέρνησης και σε αυτή την περίπτωση, είναι η είσπραξη χρημάτων μέσω των δικηγορικών υπηρεσιών από τον Έλληνα φορολογούμενο αφενός και αφετέρου, η παράδοση της Δικαιοσύνης εν ευθέτω χρόνο σε λίγες απρόσωπες μεγαλοεταιρείες.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν προσυμφωνήθηκε τίποτε με την Κυβέρνηση και αυτό αποδεικνύεται από το ίδιο το κείμενο του προσχεδίου. Οι περιβόητες ελάχιστες αμοιβές, καταργούνται στην πραγματικότητα, ως πραγματική αμοιβή του δικηγόρου, αλλά παραμένουν ως αντικειμενικός συντελεστής φορολόγησης των δικηγορικών υπηρεσιών.

Οι γεωγραφικοί περιορισμοί καταργούνται. Η άσκηση της δικηγορίας παραδίδεται πλέον σε λίγες εταιρείες, που θα μπορούν να λειτουργούν παντού στην Ελλάδα και χωρίς περιορισμούς με άγνωστες συνέπειες για την ασφάλεια και τη ποιότητα απονομής της Δικαιοσύνης.

Αυξάνεται υπέρμετρα η πρόσβαση στην απονομή της Δικαιοσύνης με την πρωτοφανώς υπερβολική αύξηση των παραβόλων του Δημοσίου. Σ’ αυτό πρέπει να προστεθεί και ο επιβληθείς ήδη ΦΠΑ 23%.

Η Δικαιοσύνη δεν απονέμεται με δημοσιονομικές μεθόδους και λογιστικές μηχανορραφίες. Η Κυβέρνηση ξεπέρασε όλες τις «κόκκινες» γραμμές και επιχειρεί να μετατρέψει τους δικηγόρους από λειτουργούς της Δικαιοσύνης, σε «φοροεισπράκτορες» του Κράτους.

Οι δικηγόροι της Ροδόπης, όπως και όλης της χώρας, δηλώνουν την άρνηση τους και αποφασίζουν να απέχουν από τα καθήκοντα τους μέχρι την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011, διατυπώνοντας ταυτόχρονα τις προτάσεις τους και ευελπιστώντας να εισακουσθούν εγκαίρως πριν είναι αργά».

Οι αυξήσεις στα παράβολα !

Για να υποβάλει μήνυση κάποιος από δω και στο εξής θα πληρώνει 100 ευρώ από 10 που ήταν μέχρι σήμερα ως παράβολο. Την ίδια στιγμή, κατά 500% αυξάνεται το παράβολο δήλωσης παράστασης πολιτικής αγωγής, φτάνοντας τα 50 ευρώ από 10 που ήταν.

Οι αναλυτικές αναπροσαρμογές των τιμών των δικαστικών εξόδων, σύμφωνα με την απόφαση έχουν ως εξής:

α) Επί αποφάσεων Πταισματοδικείου από 25 σε 50 ευρώ.
β) Επί αποφάσεων Μονομελούς Πλημμελειοδικείου από 40 σε 80 ευρώ.
γ) Επί αποφάσεων Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου από 120 σε 360 ευρώ.
δ) Επί αποφάσεων Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων από 120 σε 360 ευρώ.
ε) Επί αποφάσεων Μικτού Ορκωτού Εφετείου και Πενταμελούς Εφετείου από 250 σε 500 ευρώ.
στ) Επί αποφάσεων λοιπών Ποινικών Δικαστηρίων από 85 σε 200 ευρώ.
ζ) Της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του ν. 663/1977 από 220 σε 250 ευρώ.
η) Της παραγράφου 4 εδάφιο Α΄ του άρθρου 3 του ν. 663/1977 από 40 σε 50 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2019 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ