ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάθε πέρσι και καλύτερα για την αγορά και τους επαγγελματίες της Κομοτηνής

fonirodopis.gr

50 (!!!) επιχειρήσεις κάθε μήνα βάζουν λουκέτο στη Ροδόπη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΡ, Αργύρη Αργυρόπουλο

Διπλάσιες επιχειρήσεις σε σχέση με το 2009 έκλεισαν στη Ροδόπη το 2010

Από τους 4.000 εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΕ οι 2.200 δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους και οι 700 χρωστάνε περισσότερα από 5.000 ευρώ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία !

Η αύξηση του ΦΠΑ αποτέλεσε την «ταφόπλακα» των επαγγελματιών

Μόνο ευχάριστα δεν ήταν τα μηνύματα για τη νέα χρονιά που έστειλε ο Αργύρης Αργυρόπουλος κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΡ) για τους επαγγελματίες της Ροδόπης ενόψει και της νέας χρονιάς.

Παρά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή, ο οποίος για μια ακόμα φορά φάνηκε αισιόδοξος στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ δεν έκρυψε την απαισιοδοξία του καθώς όπως δήλωσε «πιστεύω το πρώτο εξάμηνο του 2011 θα είναι αρκετά χειρότερο».

Ο κ. Αργυρόπουλος κάνοντας μια σύγκριση του 2010 με το 2009 σημείωσε ότι «κλείσανε διπλάσιες επιχειρήσεις από το 2009 ενώ ανοίξανε σχεδόν οι ίδιες σε αριθμό, οπότε καταλαβαίνεται τι γίνεται. Πέρα από αυτό, πάρα πολλοί συνάδελφοι, ίσως και πάνω από 100, έχουν κλείσει οι επιχειρήσεις τους και για πολλούς λόγους δεν μπορούν να κάνουν διαγραφές. Προσωπικά για μένα και τους συναδέλφους μου λείπει αυτή τη στιγμή από την αγορά το χρήμα, το ζεστό καύσιμο. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή γίνεται το αντίθετο. Το ελληνικό δημόσιο εισπράττει και δεν αποδίδει. Η μείωση των μισθών, η μείωση των αποδοχών, το ΛΑΦΚΑ, η μείωση των συντάξεων, όλα αυτά έχουν επίδραση επάνω στην αγορά.

[nggallery id=8]

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα του ΦΠΑ τονίζοντας πως η αύξηση του αποτέλεσε «ταφόπλακα» για τους επαγγελματίες. «Δυστυχώς για μένα ήταν ένα μεγάλο λάθος που έκανε η κυβέρνηση» δήλωσε ο κ. Αργυρόπουλος για να προσθέσει πως «σε μία χρονιά αύξησε τρεις φορές το ΦΠΑ, μέχρι και το δεύτερο το απορροφήσανε οι επαγγελματίες, το τρίτο βλέπω κάθε μέρα ότι υπάρχει στα προϊόντα μία αύξηση της τάξεως από 3% μέχρι 6%.

Για μία ακόμη φορά η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών θα πέσει και για μένα το σωστό ήταν η κυβέρνηση αντί να κάνει αύξηση να κάνει μείωση του ΦΠΑ για να έχει περισσότερα έσοδα. Εμείς σε όλους τους τοπικούς φορείς τους είπαμε ότι είμαστε δίπλα τους, σε ότι ζητηθεί, προτάσεις υπάρχουν πάρα πολλές».

Για το θέμα του τουρισμού στην περιοχή και την προσέλκυση επισκεπτών, ο κ. Αργυρόπουλος τόνισε ότι υπάρχουν προτάσεις ενώ παράλληλα, πρότεινε στην κυβέρνηση αντί να δημιουργηθούν 4-5 σταθμοί διοδίων στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, όπως φημολογείται, να επιδοτηθεί η διανυκτέρευση για όσους επιθυμούν να έρθουν στη Θράκη.

50 (!!!) λουκέτα κάθε μήνα στη Ροδόπη

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΒΕΡ, τα οποία παρουσίασε ο κ. Αργυρόπουλος στην ομιλία του, κάθε μήνα κλείνουν περίπου 50 επιχειρήσεις στη Ροδόπης. Συγκεκριμένα, οκτώ (8) στις δέκα (10) επιχειρήσεις στο Νομό μας δήλωσαν μείωση του τζίρου στη χρονιά που πέρασε, και μόνο δύο (2) λένε ότι είχανε μικρή αύξηση τζίρου.

Με ρυθμό 4.000 τον μήνα αυξάνονται τα λουκέτα στην αγορά πανελλαδικά και 50 περίπου στο Νομό μας, που σημαίνει 600 περίπου συνάδελφοι δεν θα έχουν πλέον επιχείρηση, δηλαδή δεν θα έχουν μεροκάματο, γεγονός που σημαίνει 600 οικογενειακά δράματα στο Νομό μας.

Επαγγελματίες χωρίς δουλειά, χωρίς ασφάλιση, χωρίς το παραμικρό επίδομα ανεργίας και συγχρόνως όλοι οι φορείς (ΙΚΑ, ΕΦΟΡΙΑ,ΟΑΕΕ) να σε κυνηγάνε για να στα πάρουν. Μόνο στο Νομό μας από 4.300 εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΕ, οι 2.200 δεν μπορούν να πληρώσουν την ασφάλεια τους και οι 700 χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ.

Από τις 450 αιτήσεις μόλις δύο (2) αυτές που εγκρίθηκαν για το ΕΣΠΑ

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη όσον αφορά τις ενταγμένες επιχειρήσεις της Ροδόπης στο ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τον Αργύρη Αργυρόπουλο, «πέρασαν 4 χρόνια από τα 7, χωρίς κανένα φως στον ορίζοντα. Τετρακόσιες πενήντα (450) αιτήσεις έκαναν οι συνάδελφοι στο Νομό μας για να ενταχθούν  στο πρόγραμμα.

Κάθε αίτηση στοίχισε 500 – 1000 ευρώ και εγκρίθηκαν μόνο δύο (2) από όσο γνωρίζω.  Ξέρετε πόσοι συνάδελφοι καταστράφηκαν γιατί πίστεψαν πως θα ενταχθούν;  Και αυτή τη στιγμή αντί για πελάτες στην επιχείρηση τους μπαίνουν μόνο δικαστικοί κλητήρες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ